culotte chica c4a828bc 7cb9 4b9b bdc2 8de4642d7f29

Miten valita oikeat bib-pyöräilyshortsit naisille – UKK

Mitkä ovat bib-shortsit? Ovatko ne välttämättömät pyöräilyyn? Onko miesten ja naisten bib-shortsien välillä eroa? Voiko nainen käyttää miesten bib-shortseja? Käymme seuraavaksi läpi muutamia yleisiä kysymyksiä auttaaksemme aloittelevia pyöräilijöitä sukupuolesta riippumatta. Käymme myös läpi muutamia tarkempia ja teknisempiä kysymyksiä naisten bib-pyöräilyshortseihin liittyen auttaaksemme erityisesti naispuolisia pyöräilijöitä valitsemaan sopivat bib-shortsit.

Mitkä ovat bib-shortsit?

Kuten olemme jo aikaisemmin kertoneet bib-pyöräilyshortsien valintaoppaassamme, bib-shortsit ovat erittäin tärkeä pyöräilyvaate, joka koostuu kolmesta osasta: säämiskästä, henkseleistä ja kankaasta, joka on useimmiten Lycraa. Shortsien eri osien tarkoituksena on varmistaa mukavuus, istuvuus ja hengittävyys ajon aikana.

Mikä on säämiskä?

bibshort woman basic detail 1 39b5eaca d132 43fe 92af 1a948e8ad922

Säämiskä on shortsien haarovälissä oleva pehmuste. Säämiskän tarkoituksena on vähentää satulassa istumisesta syntyvää kehonpainon painetta, vaimentaa tien aiheuttamaa tärinää ja iskuja sekä vähentää polkemisen aiheuttamaa hankaamista.

Onko bib-shortsien käyttäminen välttämätöntä pyöräillessä?

Ei ole. Kaikki, mitä tarvitset pyöräilyn aloittamiseen, on hyvä pyörä sekä tietenkin halu alkaa polkea. Et tarvitse bib-shortseja, jos ajelet ympäri kaupunkia. Jos ajat pyörällä silloin tällöin ja lyhyempiä (alle tunnin pituisia) matkoja, bib-shortsit tuovat lisämukavuutta, mutta hyvä satula riittää vallan mainiosti. Kaikissa muissa olosuhteissa sen sijaan bib-shortsit tekevät ajamisesta miellyttävämpää, ja ne ovat lisäksi välttämättömät keskipitkille ja pitkille ajomatkoille.

Mitä eroa on miesten ja naisten bib-shortseilla?

Miesten ja naisten bib-shortsien säämiskä ja henkselit sekä koko ja leikkaus ovat erilaiset. Tarkastellaan seuraavaksi eroja tarkemmin:

Naisten bib-shortsien säämiskä on hieman leveämpi, sillä naisten istuinluut ovat kauempana toisistaan kuin miesten. Naisten bib-shortsien säämiskässä ei myöskään ole keskikanavaa, se on lyhyempi ja sen pehmustettu alue on paksumpi ja pidempi naisten sukupuolielinten suojaamiseksi.

woman man

Henkselit on suunniteltu istumaan mukavasti naisten rintakehällä. Henkseleistä on saatavilla useita eri vaihtoehtoja: erityisen kaartuvat hihnat, jotka vähentävät rintoihin kohdistuvaa painetta, ristikkäiset henkselit, vain yksi henkseli edessä tai, kuten Sirokon naisten bib-pyöräilyshortseissa, henkselit, joiden hihnat kaartuvat hiukan ulospäin eivätkä siten kulje suoraan rintojen päältä.

siroko srx aero race bib short estudio lifestyle 00

Leikkaus on kapeampi vyötärön ympärillä ja leveämpi lantion ympärillä. Lahkeet ovat tavallisesti lyhyemmät sisäpuolella, mutta niiden pituus vaihtelee mallin mukaan.

siroko bx time trial bib short estudio lifestyle 06

Naisten koot ovat pienempiä kuin miesten. Sukupuolestasi riippumatta kannattaa kuitenkin aina ottaa omat mitat ja tutustua kokotaulukkoon, sillä koot eivät ole kaikkialla samat, ja jokaisella tuotemerkillä on omat mittansa.

VINKKI: Pyöräilyvaatteiden on hyvä olla tiukkoja. Jos epäröit kahden eri koon välillä, valitse pienempi koko, sillä kangas on joustavaa ja mukautuu vartaloosi. Vaate ei kuitenkaan saa olla liian tiukka, tai se tekee olostasi epämukavan erityisesti keskipitkillä ja pitkillä ajomatkoilla. Bib-shortsit eivät myöskään saa olla liian löysät, sillä muuten säämiskä ei pysy paikoillaan ja aiheuttaa hankausta ja kipua. 

Voivatko naiset käyttää miesten bib-shortseja?

Toki, kunhan koko on oikea, ja säämiskä, leikkaus ja henkselit tuntuvat mukavilta yllä.

Voivatko miehet käyttää naisten bib-shortseja?

Jos olet mies ja haluat kokeilla naisten bib-shortseja, ja ne tuntuvat mukavilta, mikä ettei. Rusketusraitojen välttämiseksi osa miespyöräilijöistä käyttää naisten malleja ja muita bib-shortseja, joiden sisäpuoleinen lahje on lyhyempi.

Miten käyn pissalla, kun käytän bib-shortseja? 

Tarpeiden tekeminen on helpompaa miehille, koska vaate on hyvin joustava, joten miehet voivat vain vetää etuosan alas ja hoitaa asiansa. Naisten sen sijaan täytyy ensin ottaa paitaosa pois. Olemme tottuneet tämänlaiseen ylimääräiseen monimutkaisuuteen, mutta jotkin tuotemerkit ovat suunnitelleet erityisiä vetoketjuja ja henkseleitä, joiden avulla naiset voivat virtsata ottamatta paitaa pois.

Käytetäänkö bib-shortsien alla alusvaatteita vai ei?

Bib-shortsien alla ei tulisi koskaan käyttää muita vaatteita. Alusvaatteiden käyttäminen on yksi yleisimmistä virheistä pyöräilyssä. Jos lisäät vaatekerroksen ihosi ja bib-shortsiesi väliin, seurauksena voi olla hankausta, haavoja tai repeämiä. Se voi myös olla oivallinen pesäpaikka bakteereille, sillä alusvaatteet eivät hengitä yhtä hyvin kuin säämiskä tai Lycra, ja ne aiheuttavat lämmön ja kosteuden kertymistä.

Minkälaiset bib-shortsit kannattaa valita? Kalliit vai halvat? Laadultaan perustasoiset, keskitasoiset vai korkeatasoiset?

Valinta riippuu omasta budjetistasi sekä siitä, mihin aiot käyttää bib-shortsejasi. Mitä kauemmin aiot ajaa pyörälläsi, sitä paremmat bib-shortsiesi tulee olla. 

Jos olet aloittelija ja ajat lyhyitä matkoja, sinulle sopivat laadultaan perustasoiset bib-shortsit, kuten Sirokon Brabantit.

siroko brabant bib short lifestyle 00

Mallin ominaisuuksia ovat:

 • Naisten Strato-säämiskä, jonka ansiosta voit ajaa kolmen tunnin matkoja ilman kipua ja epämukavuuden tunnetta.
 • Erityisesti naisten vartaloon mukautuvat henkselit.
 • Monipaneelinen leikkaus sekä korkean kompression polyesteria ja elastaania sisältävä kangas. 
 • Leveä joustonauha sekä liukueste lahkeissa.
 • UPF 50 -luokituksen mukainen suoja ultraviolettisäteilyä vastaan.
 • Heijastavat yksityiskohdat (330 cd/lx) turvallisuuden lisäämiseksi.

Vaikka olisitkin aloittelija, sinun ei tarvitse tyytyä perustason bib-shortseihin. Saatavilla on myös kalliimpia malleja, kuten Time Trial tai Jungle, joiden suorituskyky on parempi ja jotka ovat mukautuvampia.

siroko bx jungle bib short lifestyle 00

Kyseisten keskitason bib-shortsien ominaisuuksia ovat:

 • Strato+-säämiskä, joka sopii ihanteellisesti 8–10 tunnin reiteille ja kilpailuille.
 • Polyesteria, elastaania ja nailonia sisältävä Ultrafit-kangas.

Hinnalla on aina ratkaiseva merkitys bib-shortseja valitessa, ja korkealaatuiset bib-shortsit ovat kalliimpia. Sirokon SRX Pro Aero Race -shortsit ovat korkealaatuiset naisten bib-pyöräilyshortsit, joiden etuja ovat: 

 • Strato++-säämiskä Elastic Interface® -teknologialla sekä tuplapaksulla ja bakteriostaattisella kankaalla. Sopii 10–12 tunnin reiteille ja kilpailuille. 
 • Superkevyet henkselit, jotka on suunniteltu erityisesti naisille. Valmistusmateriaaleina nailon ja elastaani.
 • Korkean kompression kangas italialaisilla MITI-paneeleilla ja Racefit-leikkauksella.
 • Powerlength-joustonauhat ja silikoninen lisäliukueste.
 • UPF 50 -luokituksen mukainen suoja ultraviolettisäteilyä vastaan.
 • Heijastavat yksityiskohdat (450 cd/lx) turvallisuuden lisäämiseksi.

siroko srx aero race bib short lifestyle 00

Kun olet päättänyt, minkä mallin haluat, varmista, että valitset itsellesi sopivan koon, älä käytä alusvaatteita ja valitse naisille suunniteltu satula: riippumatta siitä, kuinka hyvät bib-shortsisi ovat, jos satula ei ole mukava, joudut tuskailemaan. Asiaa voi verrata esimerkiksi siihen, että ostaisit todella kalliin ja mukavan pyjaman, mutta patjasi olisi vanha ja huonosti tukeva. Todennäköisesti et nukkuisi hyvin mukavasta pyjamastasi huolimatta. Sama pätee myös bib-shortseihin ja satulaan. Niillä on niin tiivis suhde toisiinsa, että saadaksesi pyöräilystä kaiken irti tarvitset oikeanlaisen satulan ja oikeanlaiset bib-shortsit.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit