culotte b772ce99 c0f9 4122 aa15 9fe915879f0d

Kuinka valita parhaat bib-pyöräilyshortsit

Jos haluat tietää, millaiset bib-shortsit ostaa ja mikä säämiskä (shortsien haarapehmuste) puolestaan sopii sinulle parhaiten, niin vietä hetki tähän artikkeliin tutustuessasi. Voit käyttää sitä oppaana bib-pyöräilyshortsien valinnalle, olitpa sitten juuri aloittamassa pyöräilyä tai harrastanut sitä jo jonkin aikaa.

Bib-shortsit ovat välttämätön vaatekappale pyöräilyä harrastaville. Ne koostuvat kolmesta tärkeästä osasta: säämiskästä, henkseleistä ja kankaasta (useimmiten Lycrasta). Riippuen näiden kolmen osan laadusta ja viimeistelystä, voidaan bib-shortsit jakaa kolmeen kategoriaan: laadukkaisiin, keskitason ja alempilaatuisiin shortseihin. Näiden kategorioiden hinnat vaihtelevat ominaisuuksien mukaan ja shortsien käyttötarkoitus määrittelee kohderyhmiä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että parhaat bib-housut olisi tarkoitettu vain himopyöräilijöille, mutta parhaimmat tapaavat olla hinnakkaampia ja hinta on tietenkin tärkeä osa päätöksentekoprosessia.

Säämiskä

Tärkein osa, joka tarjoaa käyttömukavuutta satulassa istuttaessa kolmella perustavanlaatuisella tavalla:

  1. Absorboi osan kehonpainon paineesta, joka aiheutuu satulassa istumisesta.
  2. Vaimentaa tien aiheuttamaa tärinää.
  3. Vähentää polkemisen aiheuttamaa hankautumista.

Saavuttaakseen tämän kolmitahoisen tavoitteensa ilman, että säämiskästä tulee oikea lämmön, hien ja kosteuden pesäke, on se valmistettu vaahtomuovista ja saattaa sisältää myös geeli-inserttejä tai hiililankoja. Vaahtomuoveja on tarjolla monessa eri koostumuksessa, tekstuurissa ja tiheydessä. HUOMAATHAN, että emme puhu paksuudesta, sillä suurempi paksuus ei automaattisesti tarkoita lisämukavuutta, vaan lisätiheyttä. Mitä paksumpi haarapehmuste on, sitä suurempaa painolastia se tukee.

Säämiskässä yhdistyy yleensä eri tiheyksillä varustettuja vaahtomuoviosia. Alueilla, joihin kohdistuu enemmän painetta (istuinluu) se on tiheämpää ja alueilla, joille kohdistuva paine on vähäisempää (sukupuolielimet) se on hieman vähemmän tiheää. Alueilla, joihin ei kohdistu lainkaan painetta, mutta sitäkin enemmän kitkaa, on vaahtomuovi ohutta. Näin se suojaa nivusia hankaukselta ja siirtää pois hikeä ehkäisten liiallista kosteuden muodostumista.

Parhaat säämiskät sisältävät korkealaatuisia viskoelastisia vaahtomuoveja, jotka kykenevät kestämään runsasta painetta pitkiä aikoja. Geeli-inserttejä käytetään tehostamaan suojaa alueilla, jotka ovat toistuvassa kontaktissa satulan kanssa, sillä ne ovat erityisen alttiita kehonpainon paineelle, tien kuopille ja tärinälle. Ne tarjoavat enemmän suojaa, mutta vähemmän hengittävyyttä, sillä ilma ei läpäise geeliä.

Naisten bib-shortseissa on erityinen säämiskä, joka on sopeutettu anatomisiin eroavaisuuksiin istuinluussa sekä genitaali- ja perianaalialueella. Markkinoilla on myös erityisiä säämisköjä aika-ajoihin, joiden aikana paine kohdistuu perianaalialueelle. Lisäksi tarjolla on pienempikokoisia ja vähemmän tiiviitä haarapehmusteita triathlonurheilua varten – niiden käyttö ehkäisee liiallista, pesusienen toimintaperiaatetta muistuttavaa kosteuden kertymistä haarojen alueelle uintiosuuden aikana, sekä hiertymistä juoksuosuuden aikana.

Valtaosassa bib-shortseista – jopa edullisemmissa versioissa – on säämiskät, joiden vaahtomuovi on valmistettu antibakteerisista, hypoallergeenisista ja hajua estävistä materiaaleista.

Säämiskä on bib-shortsien tärkein osa, joten se on myös elementti, joka määrittää hintaluokan. Yleensä kalleimmissa bib-shortseissa on parhaat säämiskät. Erittäin hyviä säämisköjä tapaa myös keskihintaisissa bib-shortseissa, mutta tällöin kompromisseja on todennäköisesti tehty joidenkin muiden bib-shortsien osien kustannuksella.

Henkselit

Vaikka markkinoilta löytyykin bib-shortseja ilman olkaimia, emme suosittele niitä pyöräilyyn, ellei olkaimettomuus sitten ole jostain syystä sinulle täysin pakollinen ominaisuus. Henkseleillä varustetut bib-shortsit ovat paljon parempi vaihtoehto, sillä ne mahdollistavat paremman istuvuuden ja pitävät bib-shortsit paikoillaan estäen niitä valumasta alas tai säämiskää liikkumasta.

Hyvät henkselit ovat joustavat, mutta samalla jämäkät ja hengittävät. Ne ovat yksi bib-shortsien tärkeimmistä osista, sillä niiden tuntuma niihin tarttuessasi, niitä venyttäessäsi ja olkapäille laittaessasi kertoo hyvinkin paljon itse bib-shortsien yleisestä laadusta. Kaikkein parhaimmat henkselit ovat kevyet, pehmeät, jämäkät, joustavat ja hengittävät, mutta myös samaan aikaan kestävät. Näihin ominaisuuksiin törmää vain laadukkaimmissa bib-shortseissa, kuten Sirokon SRX-malleissa.

Naisten bib-shortsien henkselit on myös erityisesti suunniteltu sopimaan naisten rintakehälle. Tarjolla on eri vaihtoehtoja:

  • Henkselit erityisesti kaartuvilla ja muotoilluilla hihnoilla välttämään rintoihin kohdistuvaa painetta.
  • Henkselit, joiden hihnat ulottuvat hieman ulospäin. Näin hihnat eivät kulje suoraan rinnan päältä.
  • Ristikkäiset henkselit, jotka sisältävät yhden rintakehän keskeltä kulkevan hihnan.

Kullakin vaihtoehdolla on plus- ja miinuspuolensa. Sopiva henkseliversio riippuu muun muassa rintojen koosta ja malli, joka sopii toiselle, voi toiselle pyöräilijälle tuntua epämukavalta.

Olipa valintasi mikä tahansa ja olitpa nainen tai mies, niin valitse leveät ja litteät henkselit. Ohuet henkselit kohdistavat paineen pienemmälle alueelle ja jos olkaimissa on lisäksi saumoja tai kovia reunoja, voivat ne olla hyvin epämukavat käytössä.

Lycra

Ennen tämän synteettisen, elastaani-nimelläkin tunnetun kuidun keksimistä (1958) ajoivat esi-isämme pyörillä arkivaatteissaan. Ensimmäiset pyöräilyyn tarkoitetut shortsit tulivat markkinoille 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa polkupyörien kasvavan suosion saattelemana. Tuolloin bib-shortsit valmistettiin villasta, joka oli monipuolisempi ja joustavampi kuin monet muut luonnonkuidut, mutta ei aivan yhtä pehmeä kuin nykypäivän villavaatteiden materiaali. Vasta 1940-luvulla alettiin vaatteiden valmistuksessa käyttää synteettisiä kankaita, kuten nailonia tai luonnonmateriaaleja kuten silkkiä. Vallankumous tapahtui, kun Lycraa käytettiin ensimmäisen kerran pyöräilyssä 1970-luvun puolivälissä.

Tämä lyhyt kertaus bib-shortseissa käytettyjen materiaalien historiasta selittää osaltaan sitä, miksi Lycra on pyöräilyssä eniten käytetty materiaali. Sen keveys, joustavuus, jämäkkyys ja hengittävyys ovat ensiarvoisen tärkeitä ominaisuuksia pyöräilymukavuuden kannalta, mutta kannattaa kuitenkin muistaa, etteivät kaikki Lycra-kankaat ole samanarvoisia. Tarjolla on lukuisia yhdistelmiä, mitä koostumukseen, painoon ja kankaan tiheyteen tulee.

Korkealaatuiset bib-shortsit on valmistettu kevyemmistä ja paremmin istuvista Lycra-kankaista käyttömukavuuden takaamiseksi. Alemmas laatuluokituksessa siirryttäessä muuttuu Lycran koostumus. Siitä huolimatta täytyy sen olla hyvin hengittävä kosteutta siirtääkseen sekä oikein istuva, jotta bib-shortsit eivät liiku ja säämiskä pysyy paikoillaan.

Bib-shortsit koostuvat useista paneeleiksi kutsutuista osista, jotka voidaan valmistaa eri tyyppisistä Lycra-materiaaleista, sillä jotkin alueet tarvitsevat enemmän jämäkkyyttä, kun taas toiset parempaa hengittävyyttä. Useampi paneeli ei aina tarkoita korkeampaa laatua, sillä markkinoilta löytyy myös korkealaatuisia bib-shortseja vain muutamalla paneelilla, mutta yleisesti ottaen useampi paneeli tarkoittaa parempaa istuvuutta ja sen myötä parempia bib-shortseja. Näiden paneelien yhdistävien saumojen täytyy olla ulkoisia ja kestäviä tasosaumoja, jotta vältytään hankaumilta, törröttäviltä langanpäiltä ja repeytymiltä.

Bib-shortsien täytyy pysyä hyvin reidessä kiinni, jotta ne eivät liiku ylöspäin. Tätä varten tarjolla on erityyppisiä paikoillaan pysymistä edistäviä osia. Joustonauhat ovat tavallisin menetelmä ja keskihintatason malleissa nämä nauhat on varustettu ylimääräisillä kumipehmusteilla ja korkealaatuisissa bib-shortseissa on ylimääräinen sisäpuolella oleva liukueste, joka on valmistettu silikonista tai vastaavasta materiaalista.

Haluaisimme lopuksi antaa vielä kolme tärkeää neuvoa:

  1. Valitse oikea koko. Liian suuret bib-shortsit eivät istu hyvin ja liian pieni koko puristaa. Tarkasta brändin kokotaulukko. 
  2. Älä pue alusvaatteita bib-shortsiesi alle.
  3. Käytä satulaa, joka on sopiva kokoosi ja pyöräilytyyppiisi nähden ja varmista, että se on oikeassa asennossa.

Nyt ajattelet varmaankin, että hyvien bib-shortsien hankkiminen voi olla melkoisen kallista puuhaa, mutta mieti, kuinka paljon aikaa tulet viettämään satulassa. Jos jaat bib-shortsiesi hinnan käyttötuntien määrällä, tulet huomaamaan, että juuri oikeanlaisiin bib-shortseihin kannattaa satsata.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit