impermeable

Sadetakit pyöräilyyn: ostajan opas

Jos olet aikeissa hankkia itsellesi pyöräilysadetakin, lue tästä tärkeimmät ominaisuudet, jotka ottaa huomioon. Näin valitset sellaisen, joka sopii parhaiten pyöräilytyyliisi ja tarpeisiisi. Tärkeimmät ominaisuudet ovat:

  • Kangas
  • Ilmanvaihto
  • Saumojen ja vetoketjun tiivistykset
  • Heijastavat yksityiskohdat
  • Kompaktius, keveys ja helppo kasaantaiteltavuus
  • Taskuilla tai ilman
  • Istuvuus ja muotoilu
  • Hinta

Kangas

Kuten minkä tahansa muunkin pyöräilyvarusteen tapauksessa, on kangas ensiarvoisen tärkeä asia myös pyöräilysadetakissa. Sillä on suuri vaikutus niin tuotteen laatuun kuin hintaankin.

image 17

Luonnollisesti sadetakin on oltava vedenkestävä. Tätä ominaisuutta testataan mittaamalla paine, jonka kangas kykenee kestämään, ennen kuin vesi pääsee sen läpi. Kangaspala asetetaan vesipilarin alle ja jos vesi ulottuu 2 000 millimetriin asti, saavat tästä kankaasta valmistetut vaatteet 2 000 mm:n vedenkestävyysluokituksen. Mitä korkeampi luku on, sitä vedenkestävämpi takkikin on.

Pidä mielessä, että sadetakin täytyy myös olla tarpeeksi hengittävä siirtääkseen pois kehon lämpöä ja kosteutta, sillä muuten olo käy takin sisällä hyvin tukalaksi ja kosteaksi. Hengittävyysarvoja mitataan mvp:nä (lyhenne englanninkielisistä sanoista moisture vapor permeability, kosteuden höyrynläpäisevyys) tai grammoina neliömetriä kohden päivässä. Mitä korkeammat luvut ovat, sitä hengittävämpi kangas on.

Vedenkestävimmät ja hengittävimmät sadetakit ovat sellaisia malleja, joissa on käytetty Gore-Tex-kalvoja. Nämä kalvot ovat myös kalleimpia ja herkimpiä, joten suojatakseen niitä vaurioitumiselta, asettavat valmistajat ne yleensä kerroksen alle tai kahden kerroksen väliin. Vettä hylkivä pinnoite lisätään kankaan ulkokerrokseen estämään veden pääsy sisälle ja mahdollistamaan hien haihtuminen.

Joitain muita huippuluokan kalvoja käytetään ulkokerroksena. Ne ovat kevyempiä ja hengittävämpiä, mutta myös huomattavasti herkempiä ja kalliimpia. Niitä ei suositella maasto-, gravel- tai kaupunkipyöräilyyn, sillä ne vaurioituvat helposti osuessaan oksiin tai keppeihin tai hankautuessaan ja hiertäessään repun hihnoja vasten.

image 18

Jotkut sadetakit valmistetaan myös vettä pitämättömistä, mutta joustavista ja hengittävistä kankaista, joissa on käytetty DWR-ulkopinnoitetta, mikä tekee niistä vedenkestäviä. Tämän tyyppisten sadetakkien valikoima on yhtä monipuolinen kuin itse kankaissa käytettävien kuitujenkin valikoima. Esimerkiksi me Sirokolla käytämme nailonia J2-pyöräilysadetakeissamme. Muut valmistajat käyttävät kuituja, kuten polyesteriä, elastaania, puuvillaa ja jopa merinovillaa. Olivatpa kankaat sekoitetta tai eivät, tarvitsevat ne kaikki DWR-pinnoitteen, jotta niitä voi käyttää sateella. Valitettavasti DWR-pinnoite kuitenkin kuluu käytössä ja pesussa, joten takki menettää ajan mittaan vettähylkiviä ominaisuuksiaan. Onneksi markkinoilla on kuitenkin tarjolla erityisiä, tähän käyttöön tarkoitettuja tuotteita, joiden avulla voit pitää vaatteistasi huolta ja pestä ne palauttaaksesi niiden vettä hylkivät pinnoitteensa.

Olipa takkisi valmistettu millaista tahansa kangasta käyttäen, täytyy sinun kiinnittää erityistä huomiota valmistajan tarjoamiin käyttöön, huoltoon ja pesuun liittyviin ohjeisiin pidentääksesi sen käyttöikää.

Ilmanvaihto

image 19

Pyöräillessä kehomme tuottaa niin paljon lämpöenergiaa, että kankaan hengittävyysraja tulee helposti vastaan. Ilmanvaihdon tehostamiseksi käytetään läppiä, aukkoja tai kuten Sirokon J2-takeissa, erityisiä perforaatioita kainaloiden alueella.

Saumojen ja vetoketjun tiivistykset

Jotta vesi ei pääsisi takin sisälle, ei sen muotoilussa tulisi olla minkäänlaisia aukkoja tai rakoja. Tästä syystä sekä saumojen että vetoketjujen tulee olla tiivistetyt.

Heijastavat yksityiskohdat

Tämä ominaisuus on erityisen tärkeä kilpailuissa ja työmatkapyöräilyssä. Se ei ole välttämätön maasto- ja gravel-pyöräilyssä, mutta pidä mielessä, että ennen kuin pääset poluille, täytyy sinun usein ajaa teitä pitkin tai kaupungilla.

Kompaktius, keveys ja helppo kasaantaiteltavuus

Vaate, joka on kevyt, voidaan helposti taitella kasaan, eikä vie liikaa tilaa, on joka pyöräilijän unelma. Nämä kaikki kolme ominaisuutta sisältäessään menettää vaate kuitenkin todennäköisesti vedenpitävyysominaisuuksiaan ja/tai hengittävyyttään, tai vaihtoehtoisesti sisältää hyvin kalliin hintalapun.

Jos haluat sellaisen sadetakin, jota voit pitää mukana kaiken varalta, niin varmista, että se on kompakti, kevyt ja helppo taitella kasaan. Jos kuitenkin aiot pukea sadetakin päällesi jo pyöräilemään lähtiessäsi ja aiot viettää useita tunteja sateessa pyöräillen, eivät helppo kuljetettavuus ja taiteltavuus välttämättä ole tärkeimmät prioriteettisi.

Taskuilla tai ilman

Tämä valinta riippuu omista tarpeistasi. Jos aiot pitää takkia yllä koko päivän, ovat taskut tai pääsy takataskuille hyvin kätevä ja tarpeellinen ominaisuus. Ongelmaksi muodostuu se, että vesi voi päästä tihkumaan taskuihisi ja pilata siellä säilyttämäsi esineet, kuten esimerkiksi puhelimesi. Takaosan aukkojen tulisi olla hyvin suunnitellut, jottei vesi pääse niistä läpi, mutta jotta samaan aikaan kykenisit kurottamaan niiden läpi pyöräilypaitasi tai takkisi taskuihin.

Jos kuitenkin haluat sellaisen pyöräilytakin, jota pidät mukana vain kaiken varalta, kannattaa unohtaa taskut. Pyöräilypaidan tai takin taskuihin on vaikeampi yltää, mutta ainakaan vesi ei pääse sisälle.

Istuvuus ja muotoilu

image 20

Kuten Sirokon pyöräilysadetakeissa on huomioitu, on tärkeää, että takin muotoilu on etuosasta lyhyempi. Näin vältytään kankaan kerääntymiseltä ja rypistymiseltä, mikä huonontaisi sekä istuvuutta että takin aerodynaamisia ominaisuuksia. Takin täytyy myös olla hieman pidempi takaosastaan, jotta pakarasi pysyvät suojassa ja kuivina renkaiden aiheuttamilta roiskeilta.

Kauluksen on oltava korkea ja hihansuiden istua hyvin ranteittesi kohdalla, jotta vettä ei pääse sisään tätäkään kautta. On lisäksi melko tärkeää, että takissa on jonkinlainen istuvuutta parantava järjestelmä, jotta voit säätää sitä lantiosi kohdalta. Tämä voi esimerkiksi olla sisäosan silikoninen liukueste tai säädettävä ja joustava kiristysnyöri.

image 21

Takin istuvuus riippuu kankaan tai kalvon tyypistä. Yleisesti ottaen sadetakit eivät ole erityisen ihonmyötäisiä ja jopa parhaiten istuvat mallit saattavat lerpattaa hieman tuulessa. Tämä johtuu kankaiden joustamattomuudesta, sillä niissä ei ole käytetty useita paneeleja. Lisäksi väljempi istuvuus parantaa ilmanvaihtoa.

Hinta

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä, tutustutaan eri hintaluokkiin. Sadetakkeja on tarjolla alkaen 50 €:sta aina 350 €:oon saakka. Edullisimmat tarjoavat vähemmän ja huonompia ominaisuuksia ja kalliimmissa malleissa asia on päinvastainen.

Onko sen arvoista käyttää muutama sata euroa sadetakkiin? Jos sinulla on tähän varaa, niin sanoisimme, että kyllä on, erityisesti jos asut sateisella alueella ja aiot käyttää sitä säännöllisesti.

Kallis sadetakki ei kuitenkaan aina ole se järkevin ostos, kahdestakaan eri syystä: Ensinnäkin 50 €:n ja 150€:n takkien suorituskyvyillä on enemmän eroa kuin mitä 150 €:n ja 350 €:n takkien välillä on. Jos poistut kotoasi kunnon rankkasateen aikana, voit olla varma siitä, ettei 200 €:n suurempi satsaus takkiin saa sinua tanssimaan pyöräsi selässä kuin Gene Kelly Laulavissa sadepisaroissa. Toinen syy on se, että sateella tai sateen uhatessa ei suuri osa pyöräilijöistä mielellään lähde pyöräilemään ulos, vaan tekee mieluummin treenin harjoitusvastuksella, treenaa lihaskuntoa kotona tai salilla tai valitsee jopa minkä tahansa ulkoaktiviteetin mieluummin kuin pyöräilyn. Näistä syistä saattaa olla järkevämpi hankkia itselleen sadetakki, jota käyttää vain tarpeen tullen ja jossa on paras hinta-laatusuhde. Voit käyttää loppubudjettisi (jos sitä sattuu olemaan) sisäharjoitusvastukseen, Bkool- tai Zwift-tilaukseen tai perussateenvarjoon ja kumisaappaisiin lähteäksesi kävelylle. Voit pukea Sirokon pyöräilysadetakin myös lähtiessäsi kävelylle sateessa. Se on yksi muutamista pyöräilijän vaatekaapin osista, jotka eivät juuri erotu katumuodista kaupungilla kulkiessasi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit