impermeable

Regenjassen voor fietsers: een koopwijzer

Als je op zoek bent naar een fiets regenjas zijn dit de belangrijkste eigenschappen die je in aanmerking moet nemen om de jas te kiezen die het best bij je fietsstijl en je behoeften past:

  • Stof
  • Ventilatie
  • Verzegelde naden en rits
  • Reflecterende details
  • Compact, licht en pakbaar
  • Met of zonder zakken
  • Pasvorm en model
  • Prijs

Stof

Zoals gebruikelijk bij elke fietsuitrusting is de stof van doorslaggevend belang en maakt deze het verschil in kwaliteit en prijs.

image 17

Uiteraard moet het materiaal waterbestendig zijn. Deze eigenschap wordt getest door de druk te meten die een stof kan weerstaan voordat er water in komt. Een stuk stof wordt onder een waterkolom geplaatst en als het water 2.000 millimeter bereikt, heeft de kleding die van deze stof is gemaakt een waterbestendigheidscijfer van 2.000 mm. Hoe hoger de getallen, hoe waterbestendiger de jas is.

Vergeet niet dat een regenjas ook ademend genoeg moet zijn om lichaamswarmte en vochtigheid af te voeren, anders raken we van binnen doorweekt. Je kunt ademendheidswaarden vinden gemeten in MVP (Moisture Vapor Permeability) of in gram/m2 per dag. Hogere waarden = hoger ademend vermogen.

De meest waterbestendige en ademende regenjassen zijn modellen met Gore-Tex membranen. Het zijn ook de duurste en kwetsbaarste modellen, dus om ze tegen beschadiging te beschermen, worden ze meestal onder een laag of tussen twee lagen geplaatst. Op de stof van de buitenste laag wordt een waterafstotende coating aangebracht om te voorkomen dat er water binnendringt en om transpiratie door te laten. 

Sommige andere hoogwaardige membranen worden gebruikt als buitenste laag. Deze zijn lichter en ademend, maar ook veel kwetsbaarder en duurder. Ze worden niet aanbevolen voor MTB, gravel of stadsfietsen omdat ze gemakkelijk beschadigd kunnen raken door haken en takken of kunnen gaan schuren tegen de riemen van tassen.

image 18

Sommige regenjassen zijn vervaardigd van niet-waterdichte, maar elastische en ademende stoffen, met een DWR-coating die ze waterafstotend maakt. De opties onder dit type regenjassen zijn net zo gevarieerd als de vezels die in de stof zelf worden gebruikt. Bij Siroko gebruiken we bijvoorbeeld nylon in onze J2 fiets regenjassen. Andere fabrikanten gebruiken vezels zoals polyester, elastaan, katoen of zelfs merinowol. Of de stoffen nu gemengd zijn of niet, ze hebben allemaal een DWR-coating nodig. Helaas raakt die beschadigd door gebruik en wassen, waardoor de jas zijn waterafstotendheid verliest. Maar maak je geen zorgen: er zijn speciale producten om je te helpen je kledingstukken te verzorgen en te wassen, zodat de waterafstotende coating herstelt.

Hoe dan ook, je moet goed letten op de gebruiks-, verzorgings- en wasvoorschriften van de fabrikant om de levensduur van je jas te verlengen.

Ventilatie

image 19

Tijdens het fietsen produceert ons lichaam zoveel warmte dat het heel gemakkelijk is om de ademende grenzen van de stof te overschrijden. Kleppen, ventilatieopeningen of, zoals bij de J2-jassen van Siroko, speciale perforaties in de okselzone worden gebruikt om de ventilatie te verbeteren.

Verzegelde naden en ritsen

Om te voorkomen dat water binnendringt, mag het ontwerp van de jas geen openingen of kieren vertonen, en daarom moeten zowel de naden als de ritssluitingen afgedicht zijn.

Reflecterende details

Deze eigenschap is essentieel voor wedstrijden of als je met de fiets naar je werk gaat. Het is niet essentieel bij MBT en gravel, maar bedenk wel dat je, voordat je op de paden komt, meestal op wegen en in de stad moet fietsen.

Compact, licht en pakbaar

Een kledingstuk dat licht is, snel kan worden opgevouwen en niet te veel ruimte inneemt, is de droom van elke fietser. Maar om alle drie deze eigenschappen te hebben, zal het kledingstuk waarschijnlijk zijn waterafstotende eigenschappen en/of ademend vermogen verliezen, of een hoog prijskaartje hebben.

Als je je jas alleen “voor het geval dat” wilt meenemen, zorg er dan voor dat hij compact, licht en pakbaar is. Als je hem echter aantrekt als je op pad gaat en vele uren in de regen gaat fietsen, is een gemakkelijk te vervoeren, opvouwbaar kledingstuk misschien niet je eerste prioriteit.

Met of zonder zakken

Dit hangt echt af van je eigen behoeften. Als je je jas de hele dag gaat dragen, zijn zakken of achterzakken erg handig en makkelijk. Het probleem is dat water je zakken kan binnensluipen en alles wat erin zit, bijvoorbeeld je telefoon, kan verpesten. De achterzakken moeten goed ontworpen zijn, zodat het water er niet door naar binnen kan, maar je wel met je handen bij de zak van je wielershirt of jas kunt.

Als je echter een regenjas “voor het geval dat” wilt, vergeet dan de zakken. Het zal moeilijker zijn om bij je trui of jas te komen, maar op die manier voorkom je dat het water binnenkomt.

Pasvorm en ontwerp

image 20

Zoals het geval is met Siroko’s regenjassen voor fietsers, is het van essentieel belang dat de jas aan de voorkant kort is om vouwen te vermijden die de pasvorm en de aerodynamica in gevaar brengen. Het moet ook langer zijn aan de achterkant, zodat je billen goed bedekt en droog zijn, beschermd tegen eventuele spetters van het wiel.

De kraag moet hoog zijn, en de manchetten moeten goed om de pols zitten, zodat er geen water in kan lopen. Bovendien is het ook belangrijk dat de jas een soort aanpassingssysteem heeft om hem rond de heupen aan te passen, bijvoorbeeld een siliconen grip aan de binnenkant of een verstelbaar elastisch trekkoord.

image 21

De pasvorm van de jas hangt af van het type stof of membraan. Over het algemeen zitten regenjassen niet erg strak, en zelfs de meest nauwsluitende jassen flapperen een beetje. Dit is te wijten aan het gebrek aan elasticiteit in de stoffen, omdat ze niet veel panelen hebben en omdat een lossere pasvorm de ventilatie verbetert.

Prijs

Last but not least, kijken we naar de verschillende prijzen. Regenjassen variëren van €50 tot €350: de goedkopere hebben minder functies en slechtere kenmerken, en de duurste juist het tegenovergestelde.

Is het de moeite waard om een paar honderd euro uit te geven aan een regenjas? Als je het je kunt veroorloven wel, vooral als je in een regenachtig gebied woont en je het regelmatig gaat gebruiken.

Maar het is niet altijd de meest verstandige aankoop, om twee redenen: De eerste is dat er meer verschil in prestaties is tussen jassen van €50 tot €150 dan tussen die van €150 tot €350. Als je het huis verlaat tijdens de zondvloed, wees dan gerust dat €200 meer uitgeven aan een jas je niet op je fiets zal doen dansen als Gene Kelly in Singin’ in the Rain. De tweede reden is dat de meeste fietsers, als het regent of lijkt te gaan regenen, liever binnen gaan fietsen, krachttraining doen in huis of op de sportschool of een andere buitenactiviteit. Daarom is het misschien beter om een regenjas “voor het geval dat” aan te schaffen, eentje met de beste prijs-kwaliteitverhouding, en de rest van je budget (als je dat hebt) te gebruiken voor een indoor fietstrainer, een Bkool of Zwift abonnement of een paraplu en een paar rubberlaarzen om mee te gaan wandelen. Je kunt de fiets regenjassen van Siroko ook dragen om te wandelen als het regent. Het is een van de weinige kledingstukken in de garderobe van een fietser die niet te veel opvalt in het straatbeeld.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen