Cover 182 Siroko

Sirokon tuulenpitävä SRX Denali -lämpökerrastopaita

Alhaiset lämpötilat ja hyytävä viima ovat kaksi suurinta haastetta, jotka pyöräilijät joutuvat kohtaamaan talvikauden aikana. Mitä, jos kertoisimme, että on olemassa kerrastopaita, joka on erityisesti suunniteltu tällaisiin ankarimpiin sääolosuhteisiin? Se löytyy meidän mallistostamme – kyseessä on Siroko SRX Denali -merinokerrastopaita.

Tämä paita on suunniteltu suojaamaan käyttäjäänsä hyvin kylmissä sääolosuhteissa, kiitos ominaisuuksiensa, jotka saavat sen erottumaan joukosta. Rinta-alueen tuulenpitävä paneeli tulee muuttamaan tavan, jolla suhtaudumme kylmässä säässä pyöräilyyn. Tässä ovat mallistomme lämpimimmän lämpökerrastopaidan tärkeimmät ominaisuudet:

Tuulenpitävä etupaneeli

image 8

Paidan tuulenpitävä paneeli on paljon enemmän kuin pieni tekninen yksityiskohta. Se toimii vahvana kilpenä, joka tehostaa suojausta kylmää ja tuulta vastaan. Paneeli on valmistettu Ripstop-polyamidikankaasta, joka tarjoaa omaa luokkaansa olevaa suojaa hyytävältä viimalta estäen kylmää ilmaa pääsemästä yhteen kehon herkimmistä alueista.

Merinovilla

Tämä luonnonkuitu, joka tunnetaan hyvin sen ylivoimaisen hyvästä kyvystään säilyttää lämpöä, on lämpökerrastopaidan päämateriaali. Se kykenee tarjoamaan ideaalia eristävyyttä jopa hyvin matalissa lämpötiloissa. Lisäksi sen hyvä hengittävyys estää kosteuden kertymistä paidan alle, pitäen ihon kuivana ja olon miellyttävänä. Merinovillalla on myös yksi muukin ominaisuus, joka on tärkeä erityisesti pyöräilijöille ja kaikenlaisille muille urheilijoille: se on luonnostaan antibakteerinen ja ehkäisee pahoja hajuja. 

Kokonaisvaltainen suoja

image 9

Korkea poolokaulus, ekstrapitkälle ulottuva helma ja raglan-hihat, joiden hihansuut on varustettu peukalonrei’illä onnistuvat erinomaisesti tarjoamaan kokonaisvaltaista suojaa ja ehkäisemään kylmän ilman pääsyä iholle. Kuten huomaat, on paidan tarjoama paras mahdollinen suojaus otettu hyvin tosissaan.

Kaulus on tarpeeksi pitkä peittämään tarvittaessa suun ja nenän sekä pitämään kylmän tuulen poissa leuan ja kaulan alueelta. Tämä on melkoisen kätevä ominaisuus, jos ei tykkää käyttää kaulanlämmittimiä tai jos haluaa vain lisätä vielä toisen ekstrasuojaavan kerroksen kaulanlämmittimensä alle.

Ekstrapitkälle ulottuva helma tuo suojaa alaselän alueelle. Tiedätkin jo varmaan, että se ikävin tuulenpuuska ei aina iske edestäpäin. Kun viima puhaltaa takaa ja työntää ajajaa eteenpäin, voivat selkä ja pakarat kylmettyä, minkä takia myös näitä alueita on tärkeää suojata aivan yhtä lailla kuin etupuoltakin. Ja jos ei satu ajamaan aero-asennossa taistellakseen tuulta vastaan, on ajoasento yleensä pystympi. Tämä taas johtaa siihen, että takapuoli on tavallista alttiimpi kylmälle.

image 2

Tuulen tuivertaminen hihansuista sisään voi tuntua hyvin epämiellyttävältä. Ranteisiin jämähtäneen kylmyyden tulee takuulla tuntemaan, ei väliä sillä, kuinka hyvin suojattu muu keho on. Tästä syystä lämpökerrasto on varustettu pidemmillä hihoilla sekä peukalonrei’illä, jotka pitävät hihat paikoillaan, suojaten samalla ranteita ja osaa kämmenestä ja kämmenselästä.

Milloin ja kuinka käyttää tuulenpitävää lämpökerrastopaitaa

SRX Denali -kerrastopaita on suunniteltu hyytävän kylmiä lämpötiloja ja tuulisia talvipäiviä varten, mutta me täällä Sirokolla olemme hyvin tietoisia siitä, etteivät talvet ole samaa laatua joka puolella maapalloa. Useimmissa paikoissa (kuten myös täällä meillä Suomessa), saapuu kylmä ja hyytävä tuuli paljon ennen talven virallista alkamista. Joissain toisissa planeettamme kolkissa lämpötilat puolestaan harvoin laskevat alle 10 ºC:n – edes talvellakaan. He, jotka harrastavat pyöräilyä näissä lauhemmissa sääolosuhteissa, eivät löydä lämpökerrastopaidalle niin paljoa käyttöä, kuin esimerkiksi he, jotka pyöräilevät vaikkapa Helsingin leveysasteilla, joilla lämpötila puolestaan ei sydäntalven aikaan nouse yli 10 ºC:n. Siitä huolimatta lauhempien talvien alueella voidaan yhä käyttää lämpökerrastopaitaa pitkähihaisen kesäpyöräilypaidan alla. Kiitos kerrastopaidan etupaneelin ja korkean poolokauluksen, ei välttämättä tarvita lainkaan pyöräilyliiviä tai kaulanlämmitintä.

Lauhemmilla alueilla viileämpinä ja tuulisempina päivinä kerrastopaitaa voi käyttää pitkähihaisen lämpöpyöräilypaidan, kuten vaikkapa M4-mallistomme paidan kanssa. Jos lämpötila saavuttaa 0 ºC:n tai putoaa sen alle ja tuuli saa kehon tuntumaan tavanomaista kylmemmältä, voi lämpöaluskerrastopaitaan yhdistää J1- tai J3-talvipyöräilytakin sekä bib-housut ja kaikki muutkin asusteet, jotka suojaavat ja pitävät lämpimänä (hanskat, pyöräilypäähine, talvipyöräilysukat ja kengänsuojat).

Nämä ovat vain yleisiä suosituksia, mutta kuten aina sanomme, pyöräilijöillä on erilaiset kylmänsietokyvyt ja lisäksi he käyvät pyörälenkeillä eri vuorokaudenaikoihin eri päivinä. Jos sinulle tulee kylmä, vaikka muut pyöräilijät riisuvat kerroksiaan ja avaavat takkiensa vetoketjuja tai jos tykkäät pyöräillä hyvin kylmällä ilmalla, saatat hyvinkin tarvita lisäkerroksia ja -asusteita tuomaan ekstrasuojaa. Eikä muuten kannata katsoa liikaa, mitä muilla pyöräilijöillä on päällä tai miettiä, mitä varusteita milloinkin tulisi käyttää – kuuntele vain kehoasi, niin hyvä tulee.

Luonto on monimuotoinen, aivan kuten me ihmisetkin. Se, mikä toimii sinulle, ei välttämättä toimi jollekin toiselle. Loppujen lopuksi kyse on oikeanlaisten vaatteiden löytämisestä huonoja kelejä varten ja tästä syystä loimme SRX Denali -kerrastopaidan. Loimme sen, jotta intohimosi pyöräilyyn ei sammuisi viimaisimmissakaan puhureissa tai jäätävimmissäkään sydäntalven keleissä polkiessasi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit