Cover SK15

Urheilumatkailu: ei pelkkä reissuja, vaan kokonaisia seikkailuja

Jos luet tätä tekstiä, olet mitä todennäköisimmin urheiluihminen, oli lajisi sitten mikä tahansa pyöräilyn muoto, juokseminen, fitnessurheilu, lautailu tai laskettelu. Rakastat matkustelua, oli kyse sitten lähi- tai kaukomatkailusta ja useimmiten tavoitteenasi on mahduttaa päiviisi ja viikkoihisi lempilajisi harrastamista. Näiden kahden mahtavan asian – urheilun ja matkustamisen – yhdistelmää kutsutaan urheilu- tai aktiivimatkailuksi.


Me Sirokolla rakastamme urheilua aivan yhtä paljon kuin sinäkin, ja kiireisen arkemme pyörteissäkään emme voi jättää liikkumista väliin. Löydämme elämiimme tarkoitusta urheilusta ja matkustelusta – ei ole olemassa parempaa tunnetta kuin maailmaan tutustuminen samalla, kun pääsee nauttimaan lempiaktiviteetistaan tai jopa täysin eri lajista kuin normaalisti. Tätä kutsumme seikkailuksi.

Mutta mitä oikeastaan tarkoitetaan termillä “urheilumatkailu”? Vastaus on melkoisen yksinkertainen: Se on enemmän kuin kävelyä kaupungeissa, tutustumista museoihin ja auringon ottamista rannalla. Siinä sukelletaan syvemmälle kokemukseen ja ympäristöön, joko jalkaisin, pyörällä, suksilla tai millä välineellä tahansa. Sen sijaan, että kulkisit vain paikkojen ohi havainnoiden ja ottaen kuvia, koet urheilun aikaansaaman adrenaliinin ja elät sitä jännitystä, jota jokainen aktiviteetti sinussa synnyttää.

Urheilumatkailu on nyt suositumpaa kuin koskaan. Tämä johtuu kenties siitä, että ihmiset ovat alkaneet huomata elämässä olevan kyse niin paljon muustakin kuin pelkästä työnteosta ja paikoilleen jämähtämisestä. Kukapa ei tätä haluaisi paeta, vai mitä? Tämä onnistuu harjoittamalla lempiurheilulajiaan täysin eri ympäristössä, kuin mihin on tottunut. Jännittävä muutos, oikea energian hyökyaalto joka seikkailulla – tältä urheilumatkailu parhaimmillaan tuntuu.


Urheilumatkaillessamme pääsemme kokemaan oikeita, todellisia elämyksiä ja tämä on seikka, mistä eniten siinä pidämme. Tunne on uskomaton, kun saa kulkea pitkin kaunista polkua, ei väliä kuinka lyhyttä tai pitkää tai taittaako sen jalkaisin vai pyörällä, samalla kun löytää kokonaisen maailman, jota ei olisi koskaan, villeimmissä unelmissaankaan voinut kuvitella. Kyse ei siis ole pelkästä näkemisestä, vaan kokemisesta. Uusille kulttuureille ja elämäntyyleille avautuminen tarkoittaa näköpiirinsä avartamista sekä maailmankatsomuksensa laajentamista.

Emme tietenkään voi myöskään jättää mainitsematta niitä kaikkia yhteyksiä, joita luot muiden kanssa matkasi varrella. On upeaa tavata sellaisia paikallisia, jotka suhtautuvat aivan yhtä palavalla intohimolla urheilemiseen tai seikkailuun kuin sinäkin. Se saa sinut tuntemaan olosi osaksi maailmanlaajuista urheiluintoilijoiden yhteisöä, joka kulkee samoja polkuja ja reittejä.

Urheilumatkailu tarjoaa parhaan ja täydellisimmän matkailupaketin: Sen myötä pääsee tutkimaan ympäristöä, erkaantumaan rutiineistaan, haastamaan itseään ja tutustumaan mahtaviin ihmisiin – ja kaikki tämä samalla, kun pidät kehostasi huolta. Varusteet ovat tärkeitä urheillessasi kotiympyröissä, mutta erityisen suureen arvoon ne nousevat matkalla. Sinun täytyy olla valmistautunut aivan kaikkeen ja suosittelemme etukäteen tekemään taustatutkimusta kohtaamistasi maastoista sekä mahdollisista esteistä, joihin saatat törmätä matkan varrella. Jos suunnittelet vaellusretkeä tai vain pitkää kävelyä kaupungin siimeksessä, tarvitset asianmukaiset kengät, jotka eivät ole ainoastaan mukavat, vaan myös sopivat käytettäviksi kävelemässäsi maastossa. Jos aiot pyöräillä, on kypärä paras ystäväsi ja niin on myös mittojesi mukaan säädetty pyörä – tämä pienentää loukkaantumisriskiä sekä epämukavuuden tunnetta ajaessa. Varoituksen sananen: älä käytä kenkiä, vaatteita tai asusteita ihka ensimmäistä kertaa urheilumatkallasi.


Oikeanlaisten vaatteiden valitseminen on äärimmäisen tärkeää, sillä toimivathan ne valtavan tärkeänä suojaavana kerroksena, jolla on oltava eri ominaisuuksia olosuhteista riippuen. Jos suunnitelmissasi on pyöräillä Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitti tai vastaavanlainen pitkä matka, pohdi kaikkia niitä erilaisia ilmasto-olosuhteita, joita saatat matkallasi kohdata. Varmista, että kerroksesi ovat veden- ja tuulenkestäviä ja suojaa itseäsi hyvällä ja hengittävällä vedenpitävällä takilla.

Jos urheilet talvisäässä, varustaudu kylmään. Lämpövaatteet ovat välttämättömyys: varustaudu aluskerroksilla, jotka säilyttävät kehon lämpöä, sekä hyvällä, lämpimällä ja mukavan tuntuisella takilla.

Älä myöskään unohda housuja! Kävelemiseen ja vaeltamiseen sopivat housut, jotka mukautuvat helposti liikkeisiin, eivätkä ole tiellä. Talvilajeja ja lumisia päiviä varten varmista, että housusi ovat vedenpitävät ja että niissä on kylmältä suojaava eristys. Pyöräilyä varten hanki bib-shortsit tai -housut varustettuna hyvällä säämiskällä ja jos tarvitset ekstrasäilytystilaa, valitse cargo-malli, joka on varustettu useilla taskuilla.


Asia, joka tavataan unohtaa helpoiten, ovat tekniset aluskerrastot, jotka siirtävät kosteutta pois iholta. Ne ovat äärimmäisen tärkeitä varmistamaan hyvän ajomukavuuden, erityisesti, jos tapaa hikoilla vaatteensa läpimäriksi pyöräillessä ylös vuoristosolaa – alaspäin tullessa on ikävää pyöräillä hikisenä ja tuntien olonsa epämukavaksi. Aluskerrastot ovat tietysti myös välttämättömyys talviurheilussa säilyttämään kehon lämpöä.

Koskaan ei myöskään kannata aliarvioida laadukkaiden sukkien tärkeyttä. Hyvät pyöräily- tai vaellussukat auttavat ehkäisemään rakkojen muodostumista – ja saavat jalkasi tuntumaan siltä, kuin kävelisit puuvillapilvellä.

Sukkien lisäksi myös muut asusteet ovat niitä, jotka voivat todella nostaa kokemuksesi uudelle tasolle. Lumilajeja varten ovat vedenpitävät hanskat ja laskettelulasit aivan välttämättömät. Pyöräillessä lämmin kypärän alle tarkoitettu kypärämyssy tai klassinen pyöräilylippis (säästä riippuen) suojaa pääkoppaasi. Älä myöskään unohda käyttää tarpeeksi leveitä aurinkolaseja, jotka suojaavat silmiäsi täydellisesti auringolta, tuulelta ja hyönteisiltä.

Ja lopuksi, muutama neuvo: ensinnäkin suosittelemme pitämään huolta kehostasi. Ennen kuin hyppäät aivan uuteen seikkailuun, kannattaa käydä lääkärin pakeilla varmistaaksesi, että kehosi on hyvässä kunnossa – äläkä unohda pakata mukaan ensiapupakkausta. Jos suunnittelet matkustavasi kauas, varmista, että matkavakuutuksesi (sairaanhoitoehtoineen) on voimassa, ihan kaiken varalta. Ennen joihinkin osiin maailmaa matkustamista saatat myös joutua hankkimaan tiettyjä rokotuksia ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä.


Suosittelemme myös, jos mahdollista, ettet matkustaisi aivan yksin, vaan mieluummin kahden tai kolmen ihmisen kanssa tai suuremmassa ryhmässä. Seura ei nimittäin tee kokemuksesta pelkästään rikkaampaa ja hauskempaa, vaan myös turvallisemman. Onnettomuuden sattuessa se voi jopa pelastaa henkesi.

Ja lopuksi, jos sinulla ei ole aikaa suunnitella koko matkaa itse tai jos mieluummin tukeutuisit jonkun muun apuun suunnitteluprosessissa, on tarjolla erilaisia yrityksiä, klubeja ja ammattilaisia, jotka ovat erikoistuneet urheilu- ja aktiivimatkailuun. Esimerkiksi matkatavarasi voidaan siirtää puolestasi majoituksesta toiseen tai ammattipyöräilijä voi esitellä sinulle parhaita reittejä ja pyöräilypaikkoja alueella. Tarjolla on myös kokonaisia lomapaketteja, joiden avulla voit nauttia lempilajistasi huoletta ja lainkaan järjestelyistä stressaamatta.

Lyhykäisyydessään voimme todeta urheilumatkailun kasvattaneen suosiotaan, sillä se täyttää modernin matkailijan toiveet aktiivisista ja autenttisista kokemuksista, joissa on sekä sosiaalinen että kulttuurillinen puolensa. Yhdistelmä urheilua, seikkailua, hyvinvointia ja uusien asioiden löytämistä tekee tästä tavasta matkustaa erityisen houkuttelevan. Jos itse haluat liittyä mukaan urheilumatkailijoiden kasvavaan joukkoon, muista, että oikeanlainen varustautuminen on kaikki kaikessa. Vaatteesi ja asusteesi eivät ole pelkästään jotain, mitä puet päällesi tunteaksesi olosi hyväksi – niillä on paljon ominaisuuksia, jotka suojaavat kaikenlaisilta kolhuilta matkallasi. Investoi laatuun ja kiinnitä huomiota toiminnallisuuteen. Mikä tärkeintä, nauti lomastasi!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit