Cover SK15

Sporttoerisme: Meer dan vakantie, een echt avontuur

Als je dit nu leest, ben je waarschijnlijk een sportfanaat, of het nu gaat om fietsen, hardlopen, fitness, snowboarden of skiën. Je houdt ongetwijfeld van reizen, ongeacht de afstand, en vaker wel dan niet is het je doel om je favoriete sport te beoefenen. De combinatie van deze twee geweldige dingen, sporten en reizen, noemen we ‘sporttoerisme’.


Bij Siroko zijn we net als jij en zelfs in ons drukke leven kunnen we niet stoppen met bewegen. Wij vinden de zin van het leven in sport en reizen – er is geen beter gevoel dan de wereld te verkennen terwijl je geniet van je favoriete activiteit of zelfs een compleet andere tak van sport. Inderdaad, een heel avontuur.

Wat is nu precies ‘sporttoerisme’? Het antwoord is heel eenvoudig: het is meer dan rondwandelen in steden, musea verkennen of aan het strand liggen. Het gaat erom dieper in te gaan op de hele ervaring en je omgeving, te voet, op de fiets, op de ski’s of wat je maar kunt bedenken. In plaats van gewoon voorbij te lopen, te observeren en foto’s te nemen, ervaar je de adrenaline van het sporten en adem je de opwinding die elke activiteit met zich meebrengt.

En waarom is sporttoerisme nu zo populair? Tegenwoordig beginnen mensen zich te realiseren dat het leven zoveel meer is dan werken en vastzitten in een sleur. Daar zouden we allemaal wel eens aan willen ontsnappen, toch? Dus de manier om uit een dip te klimmen is om je favoriete sport te beoefenen in een compleet andere omgeving dan je gewend bent. Een spannende verandering, een energieboost bij elk avontuur; zo voelt sporttoerisme.


Sporttoerisme laat ons echte, tastbare ervaringen beleven en dat is waar we het meest van houden. Dit ongelooflijke gevoel van reizen langs een prachtig pad, hoe kort of hoe lang het ook is, of je nu te voet of op de fiets gaat, terwijl je een wereld ontdekt waarvan je nooit had kunnen denken dat die daar zou bestaan. Het gaat dus niet alleen om zien, het gaat om ervaren. Je openstellen voor nieuwe culturen, nieuwe levensstijlen, betekent je horizon verbreden en de manier waarop je de wereld bekijkt veranderen.

Natuurlijk mogen we de banden die je onderweg met mensen aanknoopt niet vergeten. Het is prachtig om plaatselijke bewoners te ontmoeten die je passie voor sport of avontuur delen. Het geeft je het gevoel dat je deel uitmaakt van een wereldwijde gemeenschap van sportliefhebbers die allemaal verschillende wegen en paden delen.

Sporttoerisme is de beste en meest complete reisformule: je kunt op ontdekkingstocht gaan, uit de routine stappen, jezelf uitdagen en geweldige mensen leren kennen, en dat alles terwijl je je lichaam in vorm houdt. De uitrusting is cruciaal. Je moet op alles voorbereid zijn en onderzoek doen naar het soort terrein waar je mee te maken krijgt en eventuele obstakels die je onderweg tegenkomt. Als je van plan bent om te wandelen, heb je natuurlijk goed schoeisel nodig dat niet alleen comfortabel zit, maar ook geschikt is voor het soort ondergrond waarop je gaat lopen. Als je van plan bent om te gaan fietsen, is je helm je beste vriend, net als een goed afgestelde fiets – zo kun je jezelf behoeden voor mogelijke verwondingen of ongemak. Pas op: gebruik schoenen, kleding of accessoires niet voor het eerst tijdens het sporttoerisme.


De juiste kleding kiezen is cruciaal, want het is je tweede huid. Als je van plan bent om de Camino de Santiago of een vergelijkbare langeafstandsroute te lopen, denk dan aan de verschillende klimaatomstandigheden die je tegen kunt komen. Zorg ervoor dat je lagen water- en windbestendig zijn en bescherm jezelf met een goed, ademend, waterdicht jack.

Als je te maken hebt met sneeuw, moet je je voorbereiden op de kou. Thermokleding is een must: Draag laagjes die lichaamswarmte vasthouden en een goede, warme, comfortabele jas.

Maar vergeet je broek niet! Draag voor het wandelen een broek die zich gemakkelijk aan je bewegingen aanpast en niet in de weg zit. Voor wintersport moet je ervoor zorgen dat de broek waterdicht is en warmte-isolatie heeft. Op de fiets koop je een fietsbroek met een goede zeem, en als je ook wat extra opbergruimte nodig hebt, ga dan voor een fietsbroek met meerdere zakken.


Iets wat de meeste mensen altijd lijken te vergeten, zijn technische onderlagen die vocht afvoeren. Ze zijn essentieel om ervoor te zorgen dat je je comfortabel voelt, vooral als je zweet terwijl je een bergpas oprijdt en in gedachten houdt dat je ook weer moet afdalen, helemaal bezweet en ongemakkelijk. Ze zijn ook cruciaal in de winter om je lichaamswarmte vast te houden.

Onderschat ook nooit het belang van sokken van goede kwaliteit. Een goed paar wandel- of fietssokken voorkomt blaren en geeft je het gevoel alsof je voeten beschermd zijn door katoenen wolkjes.

Daarnaast maken accessoires echt het verschil. Voor in de sneeuw is het essentieel om waterdichte handschoenen en een skibril mee te nemen. Op de fiets beschermt een thermopet of een klassieke fietspet, afhankelijk van het weer, je hoofd. Vergeet ook niet om een zonnebril te dragen die breed genoeg is om je ogen volledig te beschermen tegen de zon, de wind en insecten.

Tot slot nog wat advies. Ten eerste, zorg goed voor je lichaam. Ga vlak voor je aan een nieuw avontuur begint naar de dokter om te controleren of je lichaam in goede conditie is en neem een EHBO-doos mee. Als je van plan bent om een lange reis te maken, sluit dan een ziektekostenverzekering af, voor het geval dat. In bepaalde delen van de wereld kan het ook verplicht zijn om preventief een vaccinatie te halen.


We raden je ook aan om niet alleen te reizen, maar met twee of drie personen of in een grotere groep. Gezelschap maakt deze ervaring niet alleen veel rijker en leuker, maar ook veiliger, want in het geval van een ongeluk kan het zelfs je leven redden.

En tot slot, als je geen tijd hebt om de hele reis zelf te plannen en liever vertrouwt op de hulp van iemand anders, zijn er bedrijven, clubs en mensen die gespecialiseerd zijn in sporttoerisme. Je kunt je koffers laten vervoeren tussen het wisselen van accommodatie door, een professionele fietser die je rondleidt langs de beste routes en plekken in de omgeving, of een compleet vakantiepakket waarmee je volledig en zorgeloos kunt genieten van je favoriete sport.

Kort samengevat wint sporttoerisme aan populariteit omdat het tegemoet komt aan de behoefte van de moderne reiziger aan actieve, authentieke ervaringen die sociaal en cultureel verbonden zijn. De combinatie van sport, avontuur, welzijn en ontdekking maakt deze manier van reizen des te aantrekkelijker. Als je zin hebt om je bij deze beweging aan te sluiten, vergeet dan niet dat de uitrusting belangrijk is. Het is niet iets dat je draagt om je goed te voelen, het is je avontuurlijke uitrusting. Investeer in kwaliteit. Denk aan functionaliteit. En geniet vooral van je vakantie.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen