Cover 187

Top 10 lichtgewicht racefietsen onder de €5000

Na praten en dromen over de lichtste fietsen op de markt, zullen we nu eens kijken wat we onder de €5000 kunnen krijgen. Er is van alles wat binnen deze prijsklasse: fietsen van populaire merken en weinig bekende fabrikanten, fietsen met echt onklopbare prijzen en gewichten die vergelijkbaar zijn met veel duurdere modellen. Allemaal met schijfremmen en elektronisch schakelen. Laten we de lijst in aflopende volgorde beginnen, van de zwaarste naar de lichtste.

Scott Addict RC 40

image

De klimfiets van het Zwitserse merk met HMX carbon frame, Shimano 105 Di2 12-speed groepset, interne kabelgeleiding en merkeigen Syncros onderdelen, weegt 7,9 kg en kost €4899. Het gewicht wordt niet gespecificeerd, maar we gaan ervan uit dat het gewicht voor maat M en zonder pedalen is, wat de manier is waarop de fabrikanten de fietsen meestal wegen.

Canyon Ultimate CF SL 8 Aero

image 1

Bijna onze prijslimiet bereikt van alle 10 fietsen in onze lijst, €4999, en een gewicht van 7,86 kg, biedt het Duitse merk een fiets met carbon frame, interne kabelgeleiding, Shimano Ultegra Di2 12-speed groepset met powermeter en Dt-Swiss wielen met een grotere velgdiepte. Met minder velgdiepte kan dit model gemakkelijk onder de 7,5 kg komen, waardoor het echt moeilijk is om te concurreren met dit Duitse merk.

Van Rysel EDR CF Sram Force AXS

image 2

Het topmerk van Decathlon doet niet onder voor de grootste merken op de markt. Er staan twee Van Rysel-modellen in deze lijst en als een van beide je bevalt, kun je de website maar beter in de gaten houden, want deze fietsen zijn altijd heel snel uitverkocht.

De afkorting EDR van dit model staat voor EnDuRance en het is een comfortabelere keuze dan een standaard racefiets, met externe kabelgeleiding, Sram Force AXS eTap groepset, Zipp 303 wielen en Deda onderdelen. Hij weegt 7,8 in maat M en zonder pedalen. Prijs: €4100.

Orbea Orca M35i 2024

image 3

We hebben het al gehad over het model Orca 2024 in deze post over lichte fietsen, maar we hebben alleen het topmodel genoemd. Deze kost minder dan de helft (€4399) en weegt 1,5 kilo meer: 7,8 kg. Hij heeft interne kabelgeleiding, Shimano 105 Di2 12-speed groep en wielen en onderdelen van het Baskische merk zelf.

Van Rysel RCR Force AXS

image 4

Dit is waarschijnlijk de fiets die, met een superieure groepset en het RCR Pro frame, gebruikt zal worden door de renners van het Franse Decathlon AG2R La Mondiale Team. Het verschil tussen dit frame en de RCR Pro is slechts 40 gram. Dus voor minder dan €5000 (namelijk €4799) krijg je een fiets die 7,7 kg weegt in maat M. Interne kabelgeleiding, Deda onderdelen, Sram Force AXS eTap groepset met powermeter en Zipp 404 Firecrest wielen. Stevige concurrentie voor de Canyon.

Origine Axxome III GTO LS68

image

Origine is een fietsenmerk uit Somain, een gemeente in het noorden van Frankrijk, niet ver van Roubaix. Het merk staat erom bekend dat je de fietsonderdelen tot in het kleinste detail naar eigen wens kunt kiezen. Dit wegmodel met schijfremmen, Sram Force AXS eTap groepset en eigen onderdelen van de fabrikant gaat iets over het budget (€5066) maar weegt slechts 7,69 kg in maat S zonder pedalen.

Radon Vaillant Disc 10.0 EA

image 5

De goedkoopste fiets op de lijst (€3024) misleidt ons ook een beetje op het gebied van gewicht, omdat ze de kleinste maat (XS) gebruiken om het gewicht van de fiets te meten: 7,65 kg. In maat M zal het waarschijnlijk dichter bij 8 kg liggen, zo niet meer. Toch is het moeilijk om voor deze prijs een lichtere en beter uitgeruste fiets te vinden. Schijfremmen, Sram Force AXS eTap groepset, Mavic Cosmic SL 45 wielen, Continental GP5000 banden en de rest van de onderdelen van het merk zelf of van Fizik.

Vitus Vitesse Evo Ultegra Di2

image 6

Een fiets die veel overeenkomsten heeft met de eerder genoemde Van Rysel EDR, vooral qua uiterlijk, maar qua onderdelen, prijs en gewicht de fiets van Decathlon verslaat. Daarom is hij waarschijnlijk niet op voorraad als je hem online opzoekt. Hij heeft alle reden om een bestseller te worden: carbon frame, Shimano Ultegra Di2 12-speed groepset, Reynolds AR46 wielen en merkeigen onderdelen. Dat alles bij elkaar is 7,5 kg in maat M voor een prijs van €4239,99.

Specialized Aethos Comp 105 Di2

image 7

De op één na lichtste fiets op onze lijst. Het Aethos model met Shimano 105 Di2 12-speed groepset, Dt-Swiss wielen en onderdelen van de fabrikant, komt op 7,4 kg in maat 52, met een prijs van €4800.

Rose XLite 04 Ultegra Di2

image 1

Weer een Duits merk dat bekend staat om zijn scherpe prijzen en het gebruik van hoogwaardige onderdelen. Dit model bewijst dat, want de aanbiedingsprijs is €3999 en je krijgt een fiets van 7,3 kg in maat M met interne kabelgeleiding, Shimano Ultegra Di2 12-speed groepset, Fizik zadel, Continental GP5000 banden en andere onderdelen van de fabrikant. Als dat nog niet genoeg is, kun je kiezen uit drie kleuropties.

Kortom, we hebben 10 fietsen tegen zeer concurrerende prijzen en gewichten. Als je kijkt naar de post over de lichtste fietsen, zul je zien dat je twee of zelfs drie van deze modellen kunt kopen voor de prijs van een topmodel fiets. Het gewichtsverschil is er wel, maar het is niet zo groot. In sommige gevallen is het nog geen 400 gram. Daarom bieden de modellen op deze lijst, en ook enkele die slechts 400-500 euro boven het budget van €5000 liggen, zonder twijfel de beste prijs-kwaliteitverhouding.

1$s reacties op “Top 10 lichtgewicht racefietsen onder de €5000”

 1. Avatar

  Wat bijzonder dat het Nederlandse Sensa niet in de top 10 voorkomt. Met alle Giulia modellen en de bijbehorende concurrerende prijzen had ik dat wel verwacht eerlijk gezegd.

  1. Siroko

   Hallo,

   We kenden het merk niet en zoals je zegt hebben ze echt interessante fietsen voor hun prijs en ook voor hun gewicht. Het Giulia GF Ultegra Di2 2024 model weegt ongeveer 8 kilo en de prijs (4699 euro) past goed binnen het budget van dit artikel.

   Bedankt voor je suggestie.

   Groeten
   Siroko

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen