tights 08411085 9da7 4ab9 8b69 878635a5231f

Een fietsbroek kiezen voor de winter – Q&A

Als je wilt blijven fietsen als het koude, slechte weer toeslaat, is er één fietsonderdeel waar je gewoon niet zonder kunt: een winterfietsbroek. Ze worden het meest gebruikt tijdens de koudste seizoenen, maar afhankelijk van waar je woont en hoe kougevoelig je bent, zul je ze waarschijnlijk ook goed kunnen gebruiken tijdens het grootste deel van de herfst en het vroege voorjaar.

Als je nog nooit een fietsbroek hebt gehad, heb je waarschijnlijk een heleboel vragen. Maak je geen zorgen, in deze blogpost zullen we proberen om de meest voorkomende te beantwoorden. Laten we beginnen!

Wat is een fietsbroek?

Het is een kledingstuk van zachte en warme stof dat niet alleen comfort biedt, maar ook thermische isolatie en bescherming tegen kou en wind vanaf het middel tot aan de enkels.

bx envalira bib tights lifestyle 01

Welke soorten fietsbroeken zijn er?

Afhankelijk van of ze al dan niet een zeem en bretels hebben:

  1. Fietsbroeken met een zeem en bretels. Het meest gedragen type.
  2. Fietsbroeken met bretels maar zonder zeem. Meestal worden deze gebruikt over een korte fietsbroek met zeem.
  3. Fietsbroeken met zeem maar zonder bretels. Deze zijn niet erg gebruikelijk in de wielersport.

Afhankelijk van de mate van warmte-isolatie die de stof biedt:

  1. Voor herfst of lente. Bescherming tussen 15 en 10 °C.
  2. Voor de winter. Tussen 10 en 0 ºC.
  3. Voor extreme kou. Aanbevolen voor temperaturen onder 0 ºC.

Het is beter om de temperatuurbereiken als referentie te nemen als je een fietsbroek gaat kopen, want de seizoenen van het jaar zijn slechts indicatief. Het herfstweer in Helsinki (Finland) is uiteraard veel kouder dan in Barcelona (Spanje). 

Uiteraard zijn er ook damesmodellen met een specifiek design, bretels en zeem.

siroko bx trento bib tights lifestyle 01

Een fietsbroek met of zonder bretels?

Altijd met bretels, tenzij je ze om een of andere reden niet kunt gebruiken. De bretels bieden een betere pasvorm en steun, en voorkomen dat de zeem naar beneden zakt of verschuift.  

siroko srx pro supreme bib tights estudio lifestyle 04

Fietsbroeken zonder bretels hebben een elastische band en/of trekkoorden rond de taille nodig om te voorkomen dat het kledingstuk tijdens het fietsen naar afzakt. Een dergelijke sluiting of extra steunelement zit meestal erg strak en is vrij oncomfortabel. 

De bretels zorgen ook voor extra isolatie om je hele core warm te houden. 

Een fietsbroek met of zonder zeem?

Fietsbroeken met zeem zijn comfortabeler, eenvoudiger en praktischer, maar het is een zeer persoonlijke beslissing. Er zijn fietsers die een fietsbroek zonder zeem dragen in plaats van een fietsbroek met zeem omdat ze ze dan gewoon kunnen aantrekken en uittrekken wanneer ze willen. Het is allemaal een kwestie van persoonlijke keuze.

srx pro premier bib tights estudio lifestyle 03

Hou echter rekening met de volgende tips:

  • De fietsbroek zonder zeem gaat altijd over de fietsbroek met zeem. Nooit eronder.
  • Draag geen fietsbroek met zeem over of onder een korte fietsbroek met zeem. De dubbele zeem zorgt niet voor meer comfort, integendeel.
  • Draag ondergoed als je een fietsbroek zonder zeem hebt.
  • Draag geen ondergoed als je fietsbroek wel een zeem heeft.
  • Waarom heb ik een winterfietsbroek nodig?

    De redenen zijn als volgt:

    • Om de hele onderrug en buik warm te houden
    • Om de knieën te beschermen tegen lage temperaturen
    • Om de benen te beschermen tegen wind, kou en, afhankelijk van het model, ook tegen water
    • Minder naden en bretels dan wanneer je over een korte fietsbroek met zeem een fietsbroek zonder zeem draagt
    • Omdat ze warmer en comfortabeler zijn, kan je langere ritten maken en, als je wilt, sneller of verder gaan.

    siroko bx trento bib tights lifestyle 02

    Hoe kies je de juiste winterfietsbroek?

    Zoals we altijd zeggen, elke fietser is anders. Twee fietsers die in dezelfde stad wonen, kunnen verschillend reageren op koud of warm weer. Daarom hangt je beslissing af van hoe temperatuurgevoelig je bent.

    Acclimatisatie aan een bepaald gebied is ook belangrijk. Bijvoorbeeld: Op de Canarische Eilanden dragen veel Canarische fietsers in de winter een lange fietsbroek, terwijl buitenlanders een korte fietsbroek dragen.

    Het tempo of de intensiteit van je fietstraining en, natuurlijk, je persoonlijke voorkeuren spelen ook een belangrijke rol.

    Daarom moet je eerst nagaan hoe het klimaat is waar je woont en wat voor type fietser je bent.

    Dit zijn echter de belangrijkste kenmerken waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een fietsbroek:

    • Stof. Dit is het belangrijkste element, aangezien het verantwoordelijk is voor de juiste pasvorm en bescherming tegen kou, wind en water. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van technische stoffen met hoge rekbaarheid, met verschillende gewichten en eigenschappen:

    srx pro premier bib tights estudio lifestyle 05

      • Isolerende stof. Een winterfietsbroek moet ten minste één soort voeringstof hebben die thermische bescherming biedt tegen de kou.
      • Winddichte stof. Een schild tegen de ijzige wind die in bepaalde streken of op bepaalde tijdstippen van het jaar waait. Een dergelijke stof kan het hele kledingstuk bedekken of alleen de panelen op de meest kritieke plaatsen.

      • Waterdichte of waterafstotende stof. Voorzien van een DWR (Durable Water Repellent) coating die voorkomt dat motregen of spatten de stof binnendringen en de fietsbroek doorweekt raakt. De broek is niet 100% waterdicht, omdat dit ten koste zou gaan van de elasticiteit en het ademend vermogen.
    • Zeem. Controleer de instructies van de fabrikant en kies het juiste type voor jou, rekening houdend met de tijd die je op het zadel zult doorbrengen. Een goede zeem moet comfort bieden door een deel van je gewicht te absorberen, trillingen van de ondergrond te dempen en schuurplekken tijdens het trappen te verminderen. Vrouwen kunnen het beste een fietsbroek met een zeem speciaal voor vrouwen gebruiken.

    • Bretels. Ze moeten elastisch zijn, maar stevig genoeg om de fietsbroek en de zeem goed op hun plaats te houden. Het bovenste gedeelte en het ruggedeelte moeten van ademende stof zijn, omdat we er een basislaag onder dragen en een winterjack of een wielershirt met lange mouwen er over.

    siroko srx pro supreme bib tights estudio lifestyle 05

    Dames winterfietsbroeken zijn voorzien van speciaal ontworpen bretels die zich aanpassen aan de vrouwelijke lichaamsvorm.

    siroko mont cenis bib tights lateral total

    • Pasvorm en maat. De fietsbroek moet goed aansluiten, als een tweede huid. Ze mogen niet te strak zitten, want dat zou onze bewegingsvrijheid beperken, maar ze mogen ook niet te los zitten. Meet daarom je lichaam op voordat je een fietsbroek koopt en kijk in de maattabel van de fabrikant. Maten zijn universeel, maar lichamen niet, dus ook al zijn de stoffen elastisch, er zal altijd een kleine foutmarge zijn.

    • Reflecterende details. Een essentieel element om op de weg gezien te worden en veilig te zijn. Reflecterende details zijn meestal een logo of merknaam op de achterkant van het been ter hoogte van de kuit of op de zijkanten.

    siroko srx pro supreme bib tights lifestyle 03

    Hoe kan ik plassen als ik een fietsbroek draag?

    Deze vraag hebben we al eens beantwoord in de post over dames fietsbroeken. Het probleem blijft hetzelfde. Voor mannen is het iets gemakkelijker, omdat de stof van de broek rekbaar genoeg is om de voorkant naar beneden te trekken en te plassen.

    Voor vrouwen is het moeilijker en hoewel er verschillende opties zijn, is het het gemakkelijkst om je winterjas of wielershirt uit te trekken, de bretels naar beneden te doen en je fietsbroek naar beneden te trekken. 

    Als het om grotere zaken gaat, staan beide seksen op gelijke voet, of we de pauze nu net zo hard nodig hebben als Tom Dumoulin of niet.

    Laat een reactie achter

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

    Aanbevolen artikelen