Cover 168

Fietsen voor beginners: Veelgemaakte fouten bij fietsen in warm weer

Een ritje maken in de hitte kan extreem gevaarlijk zijn als je niet de nodige voorzorgsmaatregelen neemt. Mooi, zonnig weer maakt je enthousiast om een ritje te gaan maken en daarom is deze kwestie van speciaal belang voor ons hier bij Siroko. We hebben het er al over gehad in twee eerdere blogposts: Advies over wat je moet dragen als je fietst als het warm is, en 7 tips om koel te blijven bij hoge temperaturen. In deze nieuwe blogpost bespreken we dingen die je moet vermijden als het buiten te warm is en geven we je advies op basis van persoonlijke ervaring, zodat je veilig en aangenaam kunt fietsen als de temperaturen stijgen.

Te veel laagjes dragen

ogKzMNJWc11rHRKIJogqvrRUvL UktIsualKqMrcXr1A99RH9kJTCD6Tewg8FDit

Dit is gezond verstand, maar we willen er toch even de aandacht op vestigen, want sommige fietsers hebben de neiging om te veel kleding te dragen in de veronderstelling dat ze het koud kunnen krijgen, of ze nemen meer kleding mee voor het geval ze die op een bepaald moment nodig hebben. De waarheid is echter dat deze overdaad aan kleding je niet comfortabeler laat voelen – integendeel. Je zult meer zweten, je lichaam zal niet kunnen afkoelen omdat er geen enkel ademend vermogen is, en je zult uiteindelijk uitdrogen en oververhit raken.

De verkeerde kleding en accessoires gebruiken

Als het warm is, moet je fietsuitrusting eenvoudig zijn en tot een minimum beperkt blijven: een lichtgewicht wielershirt met lange of korte mouwen, een basislaag van mesh, een korte fietsbroek en zomerse fietssokken. Je kunt deze outfit ook aanvullen met de volgende accessoires: korte of lange zomerhandschoenen, een lichtgewicht fietsvest en armstukken voor het geval je een lange bergafdaling moet trotseren.

Vermijd: lange fietsbroeken, wielershirts die zijn bedoeld voor overgangsseizoenen, winterjassen, beenwarmers, thermische ondershirts met lange mouwen, overschoenen, nekwarmers en dat soort dingen. Was deze kledingstukken en accessoires goed en bewaar ze in de kast voor als de temperaturen weer dalen.

Doen als Mario

sFeskhRSgGXhDdCrl3R5bisczRTArlaLA5TFInU1iIX1HUo22W3JgkFicpfTl1 AcXz7J13V8GsTZHL7qZq1lTmgNWyOA6MboksnxK1 woK3v AklWEHq2

En met ‘Mario’ bedoelen we shirtloos fietsen, iets wat de Italiaanse wielrenner Mario Cipollini altijd deed en blijft doen telkens als hij de kans krijgt om te pronken. Hoe graag je ook met je blote bast wilt pronken, houd er rekening mee dat je niet op deze manier moet fietsen. Het is niet alleen onveilig voor je huid en je gezondheid, maar het laat je lichaam ook volledig onbeschermd bij een val of ongeluk.

26HYRgM3hvg9QfRw rpxP

Sommige fietsers nemen ‘going Mario’ tot het extreme en fietsen met alleen een zwembroek aan. Dit is alleen acceptabel als je de fiets gebruikt om naar het strand te gaan en het een korte route is. Zelfs dan raden we dit niet aan. En het spreekt voor zich: commando gaan is het slechtste scenario.

Je helm afdoen

Het maakt niet uit hoe warm je het krijgt. Je fietshelm afzetten is niet alleen extreem gevaarlijk, maar in veel landen ook tegen de wet. Er zijn geen uitzonderingen, je moet je helm altijd dragen. Als je een bergpas beklimt met 8 km/u en je moet afkoelen, zoek dan wat schaduw of stop bij een waterfontein, zet dan je helm af om je lichaamstemperatuur te verlagen. Helmen redden levens en beschermen tegen de zon.

Onthoud: Kies een helm met een goed ventilatiesysteem als het buiten warm is, vermijd aero- en tijdrithelmen. Als je niet veel haar hebt, zorg er dan voor dat je zonnebrandcrème draagt en gebruik een hoofdband of fietspet van lichtgewicht, ademend materiaal.

Niet optimaal gebruikmaken van waterfonteinen

Tenzij je al weet dat er genoeg mogelijkheden zijn om je bidons langs de route bij te vullen, moet je altijd stoppen als je een drinkfontein ziet. Vers, koud water is belangrijk omdat het vrij snel warm kan worden in de bidon, en een slok warm water is niet erg aangenaam. Je kunt deze gelegenheid ook gebruiken om je lichaam af te koelen door water op je hoofd, nek, armen en dijen te spetteren. Maak jezelf niet te nat, want je vochtige kleren kunnen het zweet niet absorberen en hun ademende eigenschappen verliezen. Bovendien, als de lucht te vochtig is, moet je proberen zo min mogelijk water op jezelf te krijgen, want hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe moeilijker het voor je lichaam is om af te koelen.

Je fiets repareren in de volle zon

Zoek in geval van pech een plek in de schaduw waar je je fiets kunt repareren, weg van de hitte en het verkeer. Een lekke band repareren duurt ongeveer 10 minuten. Dit doen in de volle zon, zonder het briesje van de rit om je af te koelen, kan een ware marteling zijn voor je lichaam en voor je ogen wanneer het zweet naar beneden begint te druppelen. Zorg er daarom altijd voor dat je wat schaduw opzoekt voordat je aan de slag gaat.

Je fiets buiten in de zon laten staan

0hUngT8eQJk9EshedVyGP3Zu5VIj3CBTwDzFNnhxVzjIA4ZuXKUXP9KkFRtD0ImqEW RfrcVaqAQOnR10lEIWwnuZEzhXue8nuE0UI3dO cVeEkpq nygBJw BMQ7 YISFBL72CI2PkjBUAL9XUnuAQ

Als je wilt stoppen voor een kop koffie, een paar foto’s wilt maken, vrienden wilt opzoeken of wat reparaties wilt uitvoeren, zorg er dan altijd voor dat je je fiets niet in de volle zon laat staan. Onderweg wordt de fiets niet te heet (net zoals je lichaam afkoelt in de wind tijdens het trappen), maar als je hem 15-20 minuten in de brandende zon laat staan, wordt hij gloeiend heet. Neem het van ons aan: Op een heet zadel zitten of een heet stuur vasthouden is geen prettige ervaring. En dit is nog maar het oppervlak, want er is nog veel meer dat je misschien niet voelt of ziet, zoals schade aan de banden, kabels of aandrijflijn, die alleen maar erger kan worden als je de fiets te lang in de zon laat staan.

Gesmolten chocolade

Chocolade is die zoete lekkernij die verandert in je ergste vijand als de temperaturen stijgen. Als de zon op je rug en achterzakken schijnt, smelt elke chocoladesnack die je bij je hebt weg voor je het weet. Als je die chocoladereep opent, vind je een hoop warme, plakkerige troep. Of nog erger, stel je voor dat hij opengaat in je zak…

M mB s8DxhwyJPDuNi8Ja0DmlkllRM 6ZXJH7JwSzmRkcV5CZ7NOXjC7LzObo0z4G8Rcvql1QcnpieDlimrAPW2cjfM5x2RF V2EZtT53kfMG2MYKynDSwsZ9DtLLsoGtrZZGEBaHI3AV9OQtM1Pa2k

Andere soorten snacks die we afraden zijn: zachte koekjes (die verkruimelen), dadels (die worden plakkerig), repen of snacks met honing of siroop (die worden kleverig), rijpe bananen (door de hitte worden ze nog zachter en ze worden in je zak gepureerd), boterhammen met pindakaas en jam (die worden vettig en plakkerig en zijn ook moeilijk door te slikken zonder veel water), enzovoort.

Dit zijn alle fouten die we hebben gemaakt tijdens onze fietsavonturen. Als je zelf nog iets anders wilt delen, laat dan gerust een reactie achter zodat we allemaal iets nieuws kunnen leren en misschien kunnen lachen. Vergeet niet dat fietsen in de zomer of bij hoge temperaturen een hele uitdaging kan zijn, maar het is ook een geweldige kans om van de zon te genieten en plezier te hebben. Zorg ervoor dat je niet smelt in de hitte en blijf positief. Smeer je in met zonnebrandcrème, zorg dat je voldoende vocht binnenkrijgt en spring op je fiets met een grote glimlach op je gezicht.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen