mtb tires

Hoe kies je banden voor je mountainbike?

 • MTB
 • 8 minuten lezen

Het eerste wat je moet weten als je je nieuwe MTB-banden wilt kiezen, is welke maat en breedte je op dit moment gebruikt. Om daarachter te komen, kun je de instructies in onze handleiding voor fietsbanden volgen, omdat je eerst moet weten welke band je op dit moment gebruikt.

De meest voorkomende MTB maten zijn:

 • 26″. Deze maat was gangbaar tot de toenemende populariteit van de 29″ rond 2010. In hypermarkten vindt je ook nog 26″ modellen.
 • 27.5″. Een tussenmaat die opkwam met de komst van de 29″. Tegenwoordig wordt hij vooral gebruikt in kleine modellen.
 • 29″. De huidige meest gebruikte standaard.

De breedtes variëren van 1,9″ op cross-country fietsen tot 5″ op fat bikes.

Als je de maat en breedte al weet, ben je al op de helft. Nu is het tijd om uit te zoeken wat voor soort band je gebruikt. 

Soorten MTB-banden

image 9

Clincher banden. De meest gebruikte op goedkopere tot mid-range modellen.

Het systeem is gebaseerd op een binnenband tussen de band en de velg. Wanneer de band door het ventiel wordt opgepompt, drukt de binnenband de band in de velg, waarbij de draadhiel met de rand van de velg wordt vastgezet.  

Bij clincherbanden zijn er twee soorten: draadhiel en vouwhiel. Het belangrijkste verschil is het materiaal van de hiel. De draadhiel is gemaakt van staal en de vouwhiel is gemaakt van Kevlar. Ze zijn gemakkelijk van elkaar te onderscheiden. De draadhiel kan niet worden gevouwen en de vouwhiel wel.

image 10

Hier zijn hun voor-en nadelen:

Draadhiel

 • Voordeel
  • Ze zijn goedkoper
 • Nadelen
  • Zwaarder
  • Moeilijker te monteren dan vouwhielen

Vouwhiel

 • Voordelen
  • Lichter. 
  • Makkelijk te monteren
 • Nadeel
  • Ze zijn duurder 

Tubeless. Standaard op duurdere en high-end en MTB’s. Niet alle middenklasse modellen hebben tubeless banden, hoewel de velgen wel tubeless-ready kunnen zijn.

Het systeem is hetzelfde als bij een conventionele band en velg, maar dan zonder binnenband. Om de lucht vast te houden heb je een specifieke tubeless band, velg en ventiel nodig, evenals vloeibare lekdichting om lekken en lekrijden te voorkomen.  

Als je op zoek bent naar andere banden, vind je hieronder de vergelijking van beide soorten.

Clincher vs Tubeless

 • Prijs. Clincherbanden (vooral die met draadhiel) zijn goedkoper dan tubeless banden. 
 • Totale kosten. Clincherbanden zijn voordeliger dan het tubeless systeem. Voor sommige terreinen en modaliteiten kan het juist het tegenovergestelde zijn. 
 • Gewicht. Het hangt van de band af, maar als je modellen vergelijkt, is het tubeless systeem iets lichter.
 • Onderhoud. Clincherbanden vergen minder onderhoud dan tubeless banden.
 • Montage. Het is gemakkelijker om een clincherband te monteren dan een tubeless band. 
 • Lekke band repareren. Tubeless banden werken beter voor kleine gaatjes, omdat de vloeistof ze dicht. Bij grote lekken (scheuren, gaten) is het gemakkelijker de binnenband te vervangen.
 • Tractie, controle en/of comfort. Tubeless wint, omdat het je in staat stelt met een zeer lage bandenspanning te rijden zonder het risico op snakebite lekke banden, zoals je op de afbeelding hieronder kunt zien.
image 11

Clincherbanden zijn de beste optie voor recreatief gebruik op eenvoudig terrein.

Tubeless banden zijn de beste keuze voor regelmatig gebruik en/of op alle soorten terrein.

Allereerst moet je weten dat, hoewel een clincherband op een tubeless velg gebruikt kan worden, een tubeless band niet op een conventionele velg gebruikt mag worden. Er zijn een aantal subtiliteiten hier, maar die bewaren we voor een andere post.

We gaan dieper in op de meest voorkomende bandbreedtes voor MTB’s omdat dit een belangrijke factor is bij het kiezen van de juiste band, afhankelijk van de modaliteit.

Meest voorkomende breedtes voor mountainbikes 

Over 29″ banden gesproken, het eerste wat je moet weten is dat een bredere band zwaarder en trager is, maar je krijgt er meer tractie, meer grip in bochten en een betere remwerking door. Aan de andere kant heeft een smallere band minder tractie en grip, maar zijn ze lichter, sneller en wendbaarder.

image 12

Binnen elke discipline is er een scala aan breedtes om aan verschillende terreinen en omstandigheden te kunnen voldoen. Hoe hoger de moeilijkheidsgraad, hoe breder de band.

 • Cross Country of XC: van 1.9″ tot 2.3″
 • Trail / All-Mountain: van 2.3″ tot 2.5″
 • Enduro / Downhill: van 2,5″ tot 2,6″ 
 • Fat Bikes: van 3,7″ tot 5″, hoewel het gebruikelijke bereik tussen 4″ en 5″ ligt.

Er zijn ook 29+ of 29 Plus banden. Deze zijn nog breder, tussen 2,6″ en 3,0″, en worden vooral gebruikt bij Trail, All-Mountain en Enduro.

Als je een bredere maat kiest, zijn er twee dingen waarmee je rekening moet houden:

 1. Zorg ervoor dat je MTB genoeg ruimte heeft voor een bredere band en ook dat je niet afgeremd wordt door de modderophoping.
 2. Zorg ervoor dat de interne velgbreedte voldoende is voor de bandbreedte die je hebt gekozen. Gebruik de volgende tabel als leidraad.
image 13

Loopvlak + rubbersamenstelling + TPI

De combinatie van oneindige loopvlakontwerpen met meerdere rubbermengsels en verschillende TPI’s biedt zo’n verscheidenheid dat er voor elk terrein en elke modaliteit de juiste band is.

Loopvlak

Het ontwerp en de lay-out van de nokken op de band bepalen de manier waarop de band moet worden gemonteerd. Meestal wordt een pijl gebruikt om aan te geven in welke richting de band moet draaien. Sommige MTB banden hebben twee pijlen: “Front” geeft de richting aan voor het voorwiel en “Rear” voor het achterwiel.

image 14

Het loopvlak is verdeeld in drie zones: midden, overgang en bochten. 

image 15

Afhankelijk van de grootte van de nokken, hun vorm, richting, tussenruimte en indeling in de drie delen van het loopvlak, zal de band geschikt zijn voor een bepaald terrein en/of rijstijl. Hier volgen enkele algemene richtlijnen:

 • Droge en compacte grond: Kleine, korte en strakkere noppen helpen je snel te rijden.
 • Droge en losse grond: Iets grotere nokken, wijder uit elkaar en met meer nokken in de overgang en in de bochten.
 • Natte en/of modderige grond: Hoge en dikke nokken. Meer gescheiden in het centrale gedeelte dan aan de randen van de bochten om de modder kwijt te raken en meer tractie en grip te krijgen.
 • Gemengde ondergrond: Om grip op bijna elke ondergrond te garanderen, combineren ze nokken van gemiddelde/lage diepte die in het midden zijn verdeeld, en hogere nokken aan de zijkanten.

Veel fietsers gebruiken verschillende voor- en achterbandbreedtes en spaakmaten. Bijvoorbeeld: Een bredere voorband met een profiel met een hoge profieldiepte in de bochten voor meer grip en een smallere achterband met een profiel met een lage profieldiepte voor meer snelheid.

Rubber

De eenvoudige uitleg is: harde rubbermengsels zijn goedkoper, gaan langer mee en zijn sneller, dus worden ze gebruikt als basis voor het volledige loopvlak en het centrale loopvlakpatroon. Zachte rubbermengsels bieden meer tractie dan harde, maar gaan minder lang mee, zodat ze vooral in de nokken van de bochten worden gebruikt. Er is een grote verscheidenheid aan rubbermengsels, van de hardste tot de zachtste en alles wat daartussen zit. Fabrikanten combineren ze om specifieke banden aan te bieden voor elke discipline, terreintype en -omstandigheden, en rijstijl.

TPI (Threads per Inch)

image 16

Het aantal draden per vierkante inch in de buitenband. Banden met een hogere draaddichtheid (meer dan 100-120) zijn soepeler en sneller, maar bieden minder bescherming tegen lekrijden. Ze worden vooral gebruikt in crosscountry.

Buitenbanden met een lagere dichtheid (minder dan 60) hebben dikkere draden en meer rubber. Het resultaat is een stijvere en sterkere, maar tragere band. Ze worden vooral gebruikt in enduro en downhill.

Hopelijk helpt deze handleiding je de juiste band te vinden voor jouw type mountainbike, de manier waarop je hem gebruikt en het terrein waarop je rijdt. Overschakelen op de juiste banden kan voor een veel betere ervaring zorgen, lekke banden verminderen en/of het gevoel, de controle, het comfort, het rijgedrag en, het allerbelangrijkste, de veiligheid verbeteren.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen