cover 180 ciclismo indoor woman

Hometrainers: 10 redenen waarom ze het niet waard zijn

Als je een beginnende fietser bent of alleen op zonnige dagen gaat fietsen, vraag je je misschien af of een hometrainer een goede investering is, zodat je hem kunt gebruiken als je geen tijd hebt om naar buiten te gaan, als het buiten te koud is of gewoon om in vorm te blijven. Ervan uitgaande dat je al een gewone fiets hebt en alle basisuitrusting om te beginnen met fietsen, zijn hier 10 redenen waarom een hometrainer niet de moeite waard is in vergelijking met een eenvoudige indoor fietstrainer:

Ze nemen veel ruimte in

image

Ja, indoor fietstrainers nemen ook wat ruimte in beslag, maar ze kunnen worden gedemonteerd en de meeste kunnen ook worden opgevouwen en gemakkelijk opgeborgen. Hometrainers, vooral grote en complexe, nemen echter veel ruimte in beslag, dus je moet hier rekening mee houden als je in een klein huis of een appartement woont. Er zijn maar heel weinig modellen hometrainers die ingeklapt en opgeborgen kunnen worden. De overgrote meerderheid is, eenmaal in elkaar gezet, uiteindelijk gewoon een meubelstuk.

Ze zijn vrij zwaar en lastig te demonteren.

Zowel hometrainers als smartbikes kunnen erg zwaar zijn. Dit geeft ze stabiliteit, maar aan de andere kant vermindert het de mobiliteit en het transportgemak in vergelijking met een gewone fiets in combinatie met een fietstrainer. Als je op een dag zin hebt om bij het raam, in de tuin of op het balkon te trainen, heb je op zijn minst een paar extra armen nodig om je te helpen de hometrainer te verplaatsen of te demonteren.

Prijs

Zoals met de meeste dingen het geval is, zijn er echt goedkope hometrainers, maar deze goedkope modellen zijn duidelijk inferieur aan zelfs de meest eenvoudige fietstrainer. High-end hometrainers met geavanceerde functies zijn vrij prijzig, zelfs nog duurder dan de duurste fietstrainer. Kortom, een hometrainer kopen is geen geweldige investering, vooral als je niet eens weet of je wel van indoor cycling houdt. Aangezien je al een gewone fiets hebt, is het veel beter om te investeren in een indoor fietstrainer, nieuw of tweedehands, en die eerst uit te proberen.

Minder realistische ervaring

Elke fietser die weleens een gewone hometrainer of spinningfiets heeft gebruikt, weet dat het gevoel niet te vergelijken is met buiten fietsen. Zelfs een fiets in combinatie met een fietstrainer biedt niet dezelfde ervaring. De laatste komt echter dicht genoeg in de buurt, vooral omdat het je eigen fiets is, je eigen zadel, stuur en pedalen.

image 1

Dan is er nog dat gevoel van trappen dat bij de meeste hometrainers niet eens in de buurt komt van dat van een echte fiets, voornamelijk omdat de weerstand die hometrainers bieden gebaseerd is op wrijving tegen remmen, contact met het wiel of het draaien van de pedalen. De beste hometrainers bieden elektromagnetische weerstand, die een beetje realistischer is.

Lage weerstand

image 2

Als je al een tijdje fietst, is de kans groot dat de niveaus of de weerstand en de trainingsprogramma’s van een hometrainer niet voldoen aan wat je nodig hebt. Dat wil zeggen, je moet de weerstand misschien verhogen tot niveau 6 van de 10 om het gevoel te hebben dat je al een eind op weg bent. Dit komt doordat de meeste hometrainers niet ontworpen of gemaakt zijn voor fietsers, maar voor fitness-sporters en mensen die een algemeen trainingsprogramma willen doen dat gericht is op cardio. Hometrainers die speciaal ontworpen zijn voor de fietssport hebben deze beperkingen niet, maar dat betekent nog steeds dat je er thuis extra ruimte voor moet hebben en dat je je moet voorbereiden op een flinke uitgave.

Alleen geschikt voor gebruik binnenshuis

In tegenstelling tot gewone fietsen die zowel binnen (met een fietstrainer) als buiten gebruikt kunnen worden, kunnen hometrainers alleen binnen gebruikt worden en op een specifieke plek die daarvoor ontworpen is, omdat ze niet gemakkelijk te vervoeren en te demonteren zijn, zoals we al gezegd hebben. Een fietstrainer daarentegen kan thuis worden gebruikt, buiten in de tuin als je dat wilt of zelfs meegenomen worden op vakantie.

Geen veelzijdigheid

Of je nu een mountainbike, een racefiets of een stadsfiets hebt, je kunt altijd alledaagse taken doen zoals boodschappen, naar de sportschool gaan, een ritje maken met je familie en vrienden, en los daarvan kun je hem thuis gebruiken met een fietstrainer. Zelfs de meest discipline-specifieke en technisch complexe fietsen, zoals downhill- en tijdritmodellen, kunnen nog steeds worden gebruikt als transportmiddel om gewone boodschappen te doen. Een hometrainer heeft echter maar één doel: thuis trappen. Als je om wat voor reden dan ook gewoon thuis wilt trainen, dan is een hometrainer een prima keuze.

Beperkte aanpassingsmogelijkheden

image 3

Zoals gezegd voelt de overgrote meerderheid van de fietsers zich een beetje ongemakkelijk op een hometrainer. Voor het grootste deel is dit te wijten aan het gebrek aan authenticiteit in vergelijking met een gewone fiets, vooral als het op houding aankomt, omdat veel hometrainers niet hetzelfde stuur, zadel of pedalen hebben die fietsers gewoonlijk gebruiken. Dit resulteert in een ongemakkelijke lichaamshouding, vooral tijdens lange trainingen, en zelfs nog meer als de fiets zich niet goed aanpast aan je lichaam of niet genoeg afstelmogelijkheden heeft, wat helaas meestal het geval is. Met de beste high-end hometrainers en smartbikes kun je bijna exact dezelfde houding bereiken als op een gewone fiets, maar er is altijd een nadeel, zoals dat ze je Q-hoek beïnvloeden of het feit dat ze zwaarder en duurder zijn.

Risico op verveling tijdens de training

Dit is iets wat we eerder hebben behandeld in onze blogpost over sporten met indoor fietstrainers. Geen veranderende omgeving, geen geluiden, geen gezelschap, geen verschillende terreinen en geen van de uitdagingen die je in de buitenlucht kunt vinden… De meeste fietsers die indoor trainers gebruiken, doen dat omdat ze geen andere keuze hebben. Er zijn veel manieren om je niet te vervelen, en apps zoals Zwift of Bkool hebben van indoor cycling een e-sport gemaakt. Op de meeste hometrainers kun je deze apps niet gebruiken, omdat ze alleen beschikbaar zijn voor smartbikes. Daarom is de kans groot dat je je gaat vervelen en uiteindelijk een hekel krijgt aan je hometrainer, en dat is het tegenovergestelde van wat je zou moeten willen.

Doorverkoop en afschrijving

Goedkope hometrainers kunnen gemakkelijk worden doorverkocht, omdat er altijd wel iemand is die fit wil worden zonder teveel geld uit te geven. Door de constante aanbiedingen en uitverkoop in winkels verliezen hometrainers echter exponentieel hun waarde. Hoe duurder en complexer de hometrainer, hoe kleiner de kans dat je hem goed kunt doorverkopen. Als je je uiteindelijk verveelt met binnenshuis trappen, kun je blijven zitten met een groot, duur apparaat dat nutteloos veel ruimte inneemt.

image 4

Dit gezegd zijnde, heeft de combinatie van een fiets en een fietstrainer ook enkele nadelen, maar die zijn niets vergeleken met de nadelen van een hometrainer. Voor de overgrote meerderheid van de fietsers is de keuze duidelijk: een fietstrainer. Daarna is het aan elk individu om de optie te kiezen die het beste past bij hun behoeften en omstandigheden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen