talla b296fb59 073d 4a2d 8557 a25ef6225f3c

Hur man hittar den perfekta storleken för cykelkläder

Att välja rätt storlek på cykelkläder är mycket viktigt eftersom det garanterar bästa möjliga prestanda för våra plagg: komfort, andningsförmåga, isolering och enkel kroppsrörelse samtidigt.

Eftersom det blir alltmer populärt att handla online blir kunskapen om våra mått avgörande eftersom vi inte har chansen att prova kläder i en fysisk butik. För att svara på frågan “Vad är min storlek?” så exakt som möjligt måste du känna till dina faktiska kroppsmått. Det kanske låter som mycket krångel men det är bättre att ta några minuter att mäta dig själv än att köpa fel storlek och sen behöva returnera den.

Hur tar du dina egna mått?

För att ta dina mått behöver du ett mjukt måttband. Om du inte har en kan du använda ett styvt måttband eller en linjal som en sista utväg, men det rekommenderas inte.

Penna och ett papper kommer att vara till nytta för att skriva ner dina mått. Du kan också använda din smartphone för att anteckna måtten och alltid ha dem till hands.

Du bör ta dina mått utan kläder på. Gör det inte med en tröja eller en jacka på eftersom du säkert kommer att välja en storlek som är för stor för dig.

Måttbandet bör sitta tätt runt din kropp. Dra inte åt det för mycket eller låt den vara för löst.

Vad ska man mäta?

Det finns tre huvudmått: bröst, midja och höfter. De två första plus längden av din överkropp hjälper dig att välja plagg som tröja, undertröja, väst eller jacka. De två sista plus längden på din insöm (inre ben) är de mått du behöver för cykelshorts.

 1. För att mäta bröstet, placera måttbandet under armhålan vid bröstets bredaste del. För kvinnor bör måttbandet gå över bröstvårtorna, aldrig under eller över brösten. 

 2. För att mäta din midja, ta måttet vid mittpunkten mellan den kanten av bröstkorgen och den övre kanten av höftkammen. För vissa människor matchar denna punkt naveln, för andra är naveln 2-3 centimeter under.

 3. För att mäta dina höfter, stå med benen ihop och mät omkretsen vid den bredaste delen av skinkan.

 4. För att mäta överkroppslängden, börja mäta där axeln möter nacken och mät ner till höftnivån. Detta är ett sekundärt mått som kan hjälpa dig se hur långt plagget når. Tänk på att på cykeln lutar du dig framåt och cykeltröjor, jackor etc. har en “svans”, vilket innebär att baksidan är något längre än framsidan.

 5. För att mäta insömmen, ta en bok och kläm den mellan låren så att boken når din gren. Mät från bokens övre kant till 4-5 cm ovanför knäet. Detta är också ett sekundärt mått som kan hjälpa dig att se hur långt dina cykelbyxor kommer att gå. Tänk på att det finns cykelbyxor som täcker mindre lår och längre som täcker låret nästan tills knäet.   

Dessa är de viktigaste måtten. När du väl har dem kontrollerar du varumärkets storlekstabell för att jämföra dem med produkten, med hänsyn till dessa detaljer:

 • Cykelkläder i allmänhet och specifikt plagg som cykelbyxor erbjuder hög elasticitet och motstånd. Detta möjliggör en viss marginal när du väljer storlek.

 • Tyger krymper inte naturligt. Om dina mått är mellan två storlekar, välj alltid den mindre storleken. Du kommer inte ångra det eftersom cykelkläder måste sitta tajt. Om du inte gillar en lös passform kommer du säkert att ångra när du köper stort.

 • Tyget är viktigt. Tygets blandning och sammansättning avgör dess elasticitet och passform. Som du vet är lycra mer elastiskt än merinoull.
   
 • Vissa plagg används ovanpå andra. Om du väljer en storlek som är mycket snäv kan du känna dig alltför begränsad. Exempel: en vindtät cykelväst som används ovanpå både en tröja och en undertröja.

Slutligen, här är en sista viktig punkt för dig att komma ihåg:

Inom ett varumärke finns det flera kollektioner av samma typ av plagg, till exempel cykeltröjor, och varje kollektion kan ha olika passform. Detsamma händer med jeans: du kan hitta regular, slim-fit, raka, smala, supersmala, etc. Inom cykelkläder kan du också hitta olika snitt och mönster som ger olika passform. 

De vanligaste namnen är Active Fit, Performance Fit, Sport Fit, Pro Fit… det är en riktig röra. Det viktigaste är att titta på skillnaderna mellan kollektionerna som beskrivs av märket för att se vilken typ av passform de erbjuder. På Siroko har vi till exempel för närvarande två kollektioner av cykeltröjor: M2 och SRX. Båda erbjuder Race Fit med ett tajt snitt, men SRX är mer avancerade än M2, så deras tyg och snitt ger bättre passform och mer lätthet.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

Utvalda artiklar