manguitos e0093e27 0ff7 439c b50c e456b4b1c39b

Jak a kdy nosit cyklistické návleky na ruce?

V příspěvku vysvětlujícím, kdy použít větruodolné cyklistické vesty, jsme uvedli, že se jedná o jeden z nejuniverzálnějších oděvů v rozsáhlém katalogu cyklistického oblečení. Cyklistické rukávy jsou stejně všestranné, a proto nezbytné v šatníku každého cyklisty. V tomto článku zkusíme odpovědět na nejčastější otázky týkající se tohoto esa v rukávu cyklisty.

Jaké druhy návleků a rukávů jsou na trhu?

Nejprve si vysvětlíme, že cyklistické návleky na ruce jsou vlastně rukávy vyrobené z látky, které by měly pokrývat prakticky celou vaši paži, od zápěstí až téměř po rameno. V závislosti na látce existují různé typy návleků na ruce:

  • Tenké návleky na ruce: ultralehké oděvy ze syntetických tkanin s malou až žádnou tepelnou ochranou a velmi přiléhavým střihem. Jejich hlavním účelem je nabídnout UV ochranu paží.
  • Zateplené návleky na ruce: nabízí širokou škálu modelů a širokou škálu možností podle potřeb cyklistů. Tkaniny jsou více technické a mohou být syntetické (polyamid, spandex, lycra …), přírodní (merino vlna) nebo jejich kombinace. Modely s lepší tepelnou ochranou mají flísovou podšívku, která udržuje vaše paže v teple.
  • Voděodolné návleky na ruce: kromě tepelné ochrany jejich tkaniny počítají s povrchovou úpravou, díky které jsou voděodolné. Chrání před deštěm, ale pouze do určité míry, protože žádné návleky na ruce nejsou ve skutečnosti stoprocentně účinné. Pokud hodně prší, oblečte si raději nepromokavou bundu.

Jak si vybrat správné návleky na ruce?

Než se rozhodnete k zakoupení modelu, mějte na paměti tyto charakteristické znaky:

  • Střih. Cyklistické rukávy mají perfektně sedět, téměř jako druhá kůže. Manžeta kolem zápěstí a druhá strana kolem bicepsu, mají být velmi těsné, aby rukávy pořádně držely.
  • Silikonové pásky. Pro zajištění větší přilnavosti k paži, jsou nejvyspělejší modely doplněny o protiskluzové pásky, čímž zabraňují nepříjemnému sklouzávání. 
  • Švy. Čím méně, tím lépe. Jelikož se jedná o rukáv, nelze se jim úplně vyhnout, takže je důležité, aby švy byly ploché a nedřely v oblasti loketního kloubu, čímž by docházelo k nežádoucím odřeninám paže.
  • Reflexní prvky. Cyklisté musí používat paže při zatáčení. Proto je třeba mít reflexní prvky na rukávech, aby je bylo dobře vidět.
  • Ergonomický design. Některé modely jsou vyrobeny s ohledem na polohu cyklisty v sedle, tudíž to nejsou jen rovné roury, ale spíše vykloubené rukávy v úhlu 45º. 

Na základě těchto charakteristik zvažte při výběru návlekú na ruce, kdy a kde je budete používat. Pro teplé podnebí s velmi mírnými zimami mohou stačit letní tenké rukávy. Pro mírné podnebí s mírnými zimami byste měli zvolit zateplené. Pokud žijete v oblasti s vysokou vlhkostí, kde pravidelně prší, budou tou nejlepší volbou voděodolné návleky na ruce.

Jestli hledáte funkčnost, vyberte si zateplené návleky na ruce, které jsou nejvíce univerzální a poslouží Vám v každém ročním období.

Abyste si správně vybrali je nutné se podívat do průvodce velikostí a rozměrů dané značky. Přeměřte si šířku paže v zápěstí, kolem bicepsu a také délku celé paže, berte na vědomí, že návleky jsou sice elastické, ale mají své limity. Měly by sedět opravdu jako přilepené, ale jsou-li až příliš těsné, nedovolují optimální průchod krve a tím distribuci tepla do paží a rukou.

Proč cyklisté nosí návleky na ruce?

  • Protože se snadno oblékají a svlékají při jízdě na kole.
  • Protože zabírají málo místa a můžete je mít v zadní kapse cyklistického dresu nebo vesty.
  • Protože zaručují ochranu proti slunečnímu záření, zimě, větru nebo dešti.
  • Protože pomáhají udržet vaši tělesnou teplotu. Při jízdě na kole se paže nehýbou a snadněji se podchladí. 
  • Protože se jedná o kompresní oděvy, které zvyšují krevní oběh a pomáhají při zotavení, snížení bolesti a svalového napětí.

Kdy použít návleky na ruce?

Rukávy jsou opravdu vícefunkční, dokonce v těch nejteplejších dnech je můžete nosit v kapse vašeho dresu a použít je jako extra ochranu. Celý den na kole v slunečném počasí si může vybrat svou daň, a nejste-li dostatečně chráněni může snadno dojít ke spálení pokožky.

V našem postu o větruodolných vestách jsme Vám ukázali nějaké příklady, které můžete aplikovat také na rukávy.

V létě, na jaře a začátkem podzimu můžete rukávy nosit k ochraně před chladnými večery, když si vyjedete ven po práci, nebo když vyrážíte z domova po ránu, kdy je teplota vzduchu nižší.

Na trasách s horskými průsmyky a dlouhými sjezdy, kde musíte hodně brzdit, držet pevně řidítka a bezpečně manipulovat s kolem, rukávy a tenké rukavice k ochraně před větrem určitě oceníte. Tohle platí zejména pro vysokohorskou cykloturistiku.

Ve zkratce, návleky na ruce jsou opravdu verzatilní: lehce se navlékají, sundávají, přenášejí, pomáhají k přizpůsobení se k teplotním změnám a různým okolnostem, které na dané trase vyvstanou.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

Doporučené články