cortavientos d8eeba45 ef8c 47dd 9922 5b9f6fdf3275

Kdy Použít Větruodolnou Cyklistickou Vestu

Větruodolná cyklistická vesta je jedním z nejvíce multifunkčních a nejoblíbenějších sportovních oděvů. Ve světě cyklistického vybavení je to absolutní nutnost, stejně tak důležitá, jako vaše oblíbená mikina nebo džíny, které nosíte po celý rok.

V tomto příspěvku Vám vysvětlíme, kdy je vhodné si obléknout větruodolnou vestu a kdy naopak NE. Vysvětlíme si také, jak ji používat a jaké jsou nejdůležitější vlastnosti dobré cyklistické vesty.

  • Kdy je vhodné nosit větruodolnou cyklistickou vestu?

    Je to oděv, který můžete nosit v podstatě po celý rok. Nezbytný v proměnlivých měsících nebo na místech s náhlými teplotními změnami.

    Na podzim a v zimě může být použita jako třetí vrstva přes bundu nebo dres s dlouhým rukávem pro účinnější ochranu proti větru. Pokud je vám teplo, jednoduše rozepněte vestu, aby dovnitř proudil vzduch. Pokud ji již nepotřebujete, jednoduše ji složte a vložte do zadní kapsy – bude se vám hodit, když po krátké pauze znovu nasednete na kolo.

    Můžete ji také používat v létě a na jaře, zvláště pokud jezdíte na kole po práci, kdy může být večer chladno, nebo naopak pokud odjíždíte z domova brzy ráno před úsvitem, abyste se chránili před chladným ranním vánkem. Jakmile je dostatečně teplo, můžete ji sundat a snadno uložit do zadní kapsy cyklistického dresu.

    Pokud se chystáte na trasu s horskými průsmyky a dlouhými sjezdy, ujistěte se, že máte v kapse nebo batohu větruodolnou cyklistickou vestu. Určitě ji použijete při sjezdech, protože po propocené cestě do kopce vám poskytne nezbytnou ochranu těla.

  • Kdy není vhodné používat větruodolnou vestu?

    Větruodolná cyklistická vesta není voděodolná. Neposkytuje ochranu před deštěm. Některé modely vás ochrání před mírným mrholením, ale pokud bude hodně pršet, dojde k promočení. Neberte si tedy větruodolnou cyklistickou vestu, pokud vyjedete do deště nebo předpověď počasí ukazuje silný déšť.

  • Jak používat větruodolnou vestu?

    Multifunkčnost tohoto oděvu závisí do značné míry na tom, jak jej používáme a s čím ho kombinujeme, abychom se lépe chránili před větrem a chladem. Je zásadní vědět, kdy vestu sundat nebo rozepnout. Například: Při výstupu na horský průsmyk se nepohybujete rychle a jste méně vystaveni větru. Proto je lepší vestu rozepnout nebo sundat a vyhnout se tak nadměrnému pocení a promočení, protože vás čeká ještě sjezd dolů.

    Použití větruodolné vesty spolu s cyklistickými návleky na ruce vám poskytne pestrou škálu možností, kterou jiné kusy sportovního oblečení nenabízejí. Rozepnutím zipu dojde k ochlazení, ale také můžete nejdříve sundat návleky a až poté větrovku, či naopak a přizpůsobit se tak vaší aktuální tělesné nebo vnější teplotě.

  • Jak si vybrat správnou větruodolnou vestu?

    Při výběru mějte na paměti následující body:

    • Velikost. Vesta by měla být velmi těsná, aby nic nepropouštěla a zbytečně nevytvářela odpor větru.  

    • Material. V závislosti na tkanině vám vesta poskytne vyšší či nižší ochranu proti zimě a větru. Převážná většina větruodolných vest je vyrobena ze 100% polyesteru a bývají velmi lehké. Jestli potřebujete vyšší ochranu, existují také vesty z více technických tkanin, ale jsou dražší a mírně těžší.  

    • Přední část s ochranou proti větru a zadní, která je vyrobená z tkaniny mesh nebo síťoviny kvůli lepší prodyšnosti. V neposlední řadě by měla chránit také krk.

    • Zip, který se nezadrhává  a má kvalitní úchop, aby šla vesta lehce rozepnout, nasadit, sundat, ať už v rukavicích nebo bez.

    • Většina vest se snadno skládá a může být uložena přímo v kapse nebo rovnou pod dresem, máte-li kapsy již plné. Některé lze dokonce složit do vlastní zadní kapsy, což je činí ještě více kompaktními, užitečnými a lehce uskladňovatelnými.

    • Zadní kapsy, stejně jako snadný přístup k dresu nebo jeho kapse.

    • Reflexní prvky nebo světlé, snadno viditelné barvy k lepší viditelnosti.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

Doporučené články