salud sexual 7555257e c8a7 42ef 91e2 6d88b5ac2b74

Je cyklistika škodlivá pro sexuální zdraví?

Cyklistika rozhodně není škodlivá pro sexuální zdraví žen a mužů, ve skutečnosti je velmi prospěšná, protože předchází různým chorobám a nepříjemným stavům. Tady bychom to mohli nechat, ale pojďme si projít některá data k ujištění obecně platného tvrzení a zopakujme si něco z historie.

Historické pozadí

saddle vintage

Obavy z účinků, které by cyklistika mohla mít na sexualitu a sexuální zdraví, nejsou nic nového. Od chvíle, kdy bylo kolo vynalezeno, na něj bylo nahlíženo jako na potenciální „problém“ pro muže a jako démonický sexuální stimulant pro ženy. Stojí za to připomenout, že v té době ženy jezdily na koních v sedu stranou, protože jízda obkročmo nebyla „ženská“ a byla považována za nebezpečnou pro plodnost. Rostoucí popularita jízdních kol se střetávala s morálkou konce devatenáctého a počátku dvacátého století, což způsobilo nespočet útoků na vyznavače cyklistiky. Určitě si mysleli, že úsměvy na tvářích žen při jízdě na kole nebyly následkem požitku z jízdy, ale spíše z nepřetržitého orgasmu. Dokonce i feministky jako Charlotte Smithová, která urputně bojovala za práva žen, napsaly, že kolo „… způsobovalo nemorální asociace jak v jazyce, tak v oblékání […] a dělalo ženy nejen neženskými, ale také neskromnými […] lákajícími mladé dívky na cesty, které vedou přímo k hříchu.”

Ovlivňuje cyklistika plodnost?

Mylná představa, že jízda na kole může mít nepříznivý vliv na plodnost žen i mužů, přetrvává v průběhu let až do současnosti. Naštěstí již neslyšíme ani nečteme slova, jako jsou ta výše uvedená, pokud jde o ženy, ale od počátku 21. století je mužská neplodnost spojována s cyklistikou a obecným užíváním jízdních kol.

couple kissing

Čím to je? Za prvé, porodnost v západním světě je velmi nízká. To se týká všech a snažíme se najít jeho příčiny a možná řešení. Jedna věc vede k druhé a objevují se různé studie (1, 2 a 3), které spojují neplodnost, erektilní dysfunkci a dokonce i rakovinu prostaty se sezením v sedle.

Drtivá většina těchto studií je založena na velmi malých vzorcích bez dostatečné statistické vyváženosti, výsledky nebyly klinicky ověřeny a pro srovnání jim chyběly kontrolní skupiny. V roce 2014 zveřejnila studie Cycling for Health UK studii zahrnující více než 5 000 cyklistů, která dospěla k závěru, že „neexistovala žádná souvislost mezi dobou jízdy na kole a ED nebo neplodností, což zpochybňuje existenci případného vztahu.“

Pokud jde o ženy, existuje studie z Norské vědecko-technologické univerzity, která naznačuje, že velmi intenzivní trénink snižuje plodnost. Studie byla provedena na téměř 3 000 ženách. Zjistili, že velmi časté a tvrdé fyzické cvičení podle všeho snižuje plodnost mladé ženy, ale tento pokles trval pouze po dobu intenzivního tréninku. To je v souladu se skutečností, že mnoho profesionálních cyklistek přestává intenzivně trénovat, když chtějí otěhotnět. Je logické, že žena používající jízdní kolo jako dopravní prostředek nebo na občasné výlety, nemá důvod se obávat neplodnosti, právě naopak.

Způsobuje jízda na kole erektilní dysfunkci?

To je nepochybně jedna z největších obav mužů. Není to častý předmět rozhovorů mezi cyklisty, proto je nejlepší spoléhat se na údaje z výzkumu, abychom pomohli začátečníkům i běžným jezdcům. Studie publikovaná v roce 2018 zkoumala téměř 4000 cyklistů, běžců a plavců, přičemž tito dva byli srovnávací skupinou pro cyklisty. Došli k závěru: „jízda na kole nevede ke zhoršení ED (erektilní dysfunkce) nebo LUTS (příznaky poruchy dolních močových cest) ve srovnání s plaváním nebo běháním, ale může způsobit vyšší náchylnost k strikturám uretry, znecitlivění genitálií a bolestem v sedle.”

salud sexual 2

V článku pro The Guardian říká Benjamin Breyer, výzkumný pracovník z výše zmíněné studie a docent urologie na Kalifornské univerzitě, že „sedět na gauči nebo před počítačem osm hodin denně je mnohem horší pro vaše sexuální a celkové zdraví.“  Ve stejném článku souhlasí Gurminder Mann, konzultant urologického chirurga, se studií a dodává ji nádech humoru: “Tato studie vyvrací hypotézu a měla by ujistit muže, aby se jízdě na kole určitě věnovali. Je totiž zvláště užitečné pro muže od určitého věku, protože blahodárně posiluje  srdce a má malý dopad na klouby. Hlavní riziko jízdy na kole je ve skutečnosti váš outfit. Nošení elastanových oblečků je celkem nápadné. “

Příčiny erektilní dysfunkce mají více společného s životním stylem, stresem a špatným kardiovaskulárním zdravím než s pravidelnou cyklistikou. Cukrovka, vysoký krevní tlak, kouření a pití alkoholu jsou všechny závažné příčiny erektilní dysfunkce a vedou ke zvýšenému riziku infarktu nebo jiných kardiovaskulárních problémů. Pokud jste tedy cyklista a trpíte erektilní dysfunkcí, měli byste navštívit svého lékaře, protože je velmi pravděpodobné, že to bude příznakem vážnějšího zdravotního problému.

Je necitlivost v genitální oblasti špatná?

Každý cyklista, muž či žena, příležitostný nebo pravidelný, to někdy pocítil ve větší či menší míře. Není dobré sednout na kolo, rozjet se a po 20 minutách mít brnění nebo ztrátu citlivosti v oblasti genitálií. Platí to pro obě pohlaví.

Poslední studie, na kterou jsme odkazovali, varuje a poskytuje jasné vysvětlení potenciálního rizika a také doporučuje: „jízda na kole může zvýšit riziko vyvolání necitlivosti perinea, ale to samo o sobě nemusí nutně znamenat zhoršení sexuální funkce. Navzdory nejasné asociaci je nejlepší během jízdy, co nejvíce minimalizovat tupou necitlivost.“

Jak snížit nebo zabránit necitlivosti?

Tři tipy: Biomechanická studie pro správné přizpůsobení jezdce kolu, sedlo se správným tvarem a velikostí pro vás a pár kvalitních cyklistických kraťasů se adekvátní vložkou. První dvě doporučení se obvykle doplňují, ale ne vždy hned najdete vyhovující sedlo. Akce pokus a omyl. Pokud hledáte nový pár cyklistických kraťasů, zde je průvodce Siroko k výběru nejlepších cyklistických kraťasů vhodných pro obě pohlaví.

Během biomechanické studie si ujasněte, co vás znepokojuje a zda pravidelně trpíte otupělostí nebo jiným problémem. Jen tak bude nastavení kola přizpůsobené vašim konkrétním potřebám. Pamatujte, že ne každý z nás má stejnou flexibilitu nebo provozuje stejný typ jízdy na kole. Máme také tendenci mít různé polohy na kole a používáme je odlišně, pokud jde o vzdálenost, dobu trvání a frekvenci. Nastavení kola nebude stejné pro osobu, která jezdí občas, pravidelně a nebo tvrdě trénuje na denní bázi. 

Cyklistika a rakovina prostaty

Studie publikovaná v roce 2020 provedená ve spolupráci s Global Cycling Network (GCN) zkoumala 8 074 cyklistů a nenalezla žádnou spojitost mezi cyklistikou a rakovinou prostaty. Teorie, že sezení v sedle dráždí a zanicuje prostatu, a proto je cyklista náchylnější k rakovině prostaty, není vědecky podložena. Právě naopak. Stejné pozitivní účinky, které má cyklistika na kardiovaskulární zdraví, také znamenají, že pomáhá předcházet rakovině prostaty. Ve studii je objev, který potvrzuje tento bod: pravděpodobnost, že muž trpí touto rakovinou, je 15%. Procento mezi dotazovanými cyklisty je 0,5%.

saddle

Závěrem lze říci, že pozitivní účinky cyklistiky nebo pouhé jízdy na kole jsou nepopiratelné. Nezpůsobuje neplodnost, erektilní dysfunkci ani rakovinu prostaty, ale nesprávná poloha na kole může způsobit problémy s necitlivostí v oblasti genitálií. To lze vyřešit biomechanickou studií, správným sedlem a dobrými kraťasy. V každém případě by měl být jakýkoli příznak nebo známka toho, že něco není v pořádku, oznámen lékaři v případě, že je za tím nediagnostikované onemocnění nebo stav.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

Doporučené články