guantes cover c31c4060 f08f 4e52 84c1 76d6db1f753d

Různé druhy cyklistických rukavic a proč je používat

Rukavice sice nejsou pro jízdu na kole nezbytné, nicméně pokud si nechcete při pádu úplně oddělat ruce, raději si je vezměte. Extra ochrana však není jedinou výhodou rukavic, důvodů, proč by je cyklisté měli nosit, je víc (pohodlí, bezpečnost, tlumení nárazů).

Proto jsme si pro vás připravili krátkého průvodce, který vám pomůže vybrat si ty správné cyklistické rukavice pro každý druh cyklistiky a pro různá roční období:

Druhy rukavic

Na trhu jsou k dostání dva základní typy rukavic:

  1. Bezprsté – cyklistické rukavice s krátkými prsty či bez nich
  2. Prstové – cyklistické rukavice s dlouhými prsty

Bezprsté – cyklistické rukavice s krátkými prsty či bez nich

Toto je nejrozšířenější druh rukavic, zejména pak v létě nebo když je horko, jelikož jsou lehké, pohodlné a prodyšné. Jsou vhodné pro všechny druhy cyklistiky s výjimkou disciplín, jako je enduro nebo sjezd, při kterých se používají spíše prstové rukavice. Někteří jezdci dávají přednost prstovým rukavicím i při cross country cyklistice.

aero black cycling mittens feed 03 flotando

Bezprsté rukavice do jisté míry poskytují i ochranu proti větru a chladu, ale obecně se příliš nehodí do počasí pod 10 °C, pokud vám tedy nebývá při jízdách horko či zrovna neplánujete intenzivní cvičení. Rozmanitost modelů je obrovská a sahá od ultralehkých aerodynamických rukavic na časovku, které jsou pokryté pouze tenkou vrstvou látky bez jakýchkoliv vycpávek, až po rukavice s gelovými vložkami, ochranou kloubů a speciální úpravou pro utírání nosu. Hlavní vlastnosti:

  • Syntetické látky.
  • Těsný, polotěsný nebo volný střih. 

V závislosti na modelu mohou, nebo nemusí mít:

  • Suchý zip na zápěstích.
  • Úpravu pro utírání nosu a potu.
  • Reflexní prvky.
  • Gelové vložky na dlaních.
  • Prvky, které zlepšují úchop řidítek.
  • Pásky nebo kusy látky, které pomáhají při nasazování a sundavání.

Výběr správné velikosti je zásadní. Příliš velké rukavice vám budou na rukou špatně držet, takže místo toho, aby vám poskytly větší bezpečnost a pohodlí, budou mít přesně opačný efekt.

Prstové – cyklistické rukavice s dlouhými prsty

Nabídka cyklistických rukavic s dlouhými prsty je opravdu rozmanitá, jelikož v ní najdeme modely vhodné pro všechny druhy cyklistiky a roční období, ať už je horko, zima, nebo prší. Pojďme si je rozdělit do následujících kategorií:

  1. Letní prstové rukavice. Používají se zejména při horské cyklistice a mají podobné vlastnosti jako rukavice bezprsté, jen jsou delší. 
  2. Mezisezónní prstové rukavice. Díky širší vrstvě látky, případně vlivem použití syntetických nebo přírodních technických vláken, jako je merino vlna, poskytují o něco větší ochranu před chladem.
  3. Zimní prstové rukavice a rukavice do chladného počasí. Udržují ruce v teple a chrání je před větrem a nízkými teplotami. Bývají vyrobeny z látek jako Gore-Tex®, Windstopper®, PrimaLoft®, Polartec® a spousty jiných názvů v závislosti na konkrétní značce a vlastnostech dané tkaniny. Mohou být rovněž vyrobeny z merino vlny nebo kůže. Některé modely jsou poměrně tenké a lehké, zatímco jiné vypadají spíše jako lyžařské rukavice, či dokonce teplé palčáky. U zápěstí mohou mít delší manžetu, která brání chladu, aby pronikl škvírou mezi bundou a rukavicí k tělu. Dále mohou být různě nastavitelné, ať už díky prosté manžetě, gumičce, suchému zipu či pásku. Nemusí však být nastavitelné vůbec.
  4. Prstové rukavice do deště. Jsou vyrobeny z různých technických membrán nebo tkanin, jako například neoprénu, aby lépe odpuzovaly vodu. Každý cyklista chce sice udržet své ruce a nohy v suchu, když prší, nicméně dosáhnout 100% voděodolnosti oděvu nebo doplňků, aniž by tím utrpěla prodyšnost, je takřka nemožné. Pokud pojedete příliš dlouho v dešti, dříve či později vaše rukavice promoknou, a v takové chvíli je zapotřebí udržet vaše ruce v teple.

gloves01

Kromě teploty a povětrnostních podmínek, ve kterých prstové cyklistické rukavice používáme, musíme myslet ještě na další dvě důležité věci:

  • Výběr správné velikosti. Pokud jsou rukavice příliš velké, negativně to ovlivní váš úchop. Rovněž je špatně, je-li na nich příliš mnoho látky, neboť v takovém případě se vám budou hůř ovládat brzdy a přehazovačky. Na druhou stranu malé rukavice mohou vaše ruce přiškrtit, takže se do nich nedostane dostatek krve, která by je zahřála.
  • Rukavice pro dotykové displeje. Nejen, že budete moci používat svůj chytrý telefon, ale rovněž i některé modely cyklopočítačů s dotykovými obrazovkami. 

Nyní se pojďme podívat na hlavní důvody, proč byste měli nosit cyklistické rukavice, a naopak i na pár důvodů, proč je mnozí cyklisté nenosí. Existují samozřejmě i tací, kteří spadají někam mezi tyto dvě kategorie, tedy nosí je pouze při určitých příležitostech (závody, sportovní události, skupinové jízdy) či na konkrétní druh cyklistiky (horskou, gravelovou, enduro).

Důvody, proč nosit rukavice

siroko srx aero race bib short lifestyle 00

  • Lepší úchop a kontrola nad řidítky, zejména pokud se vám hodně potí ruce.
  • Pohlcují pot a udržují vaše ruce v suchu, čímž poskytují větší pohodlí a bezpečnost. Pokud totiž mačkáte brzdu mokrými prsty, může vám ruka sklouznout, což by mohlo vést k nepříjemným následkům.
  • Pokud mají gelovou vložku nebo jiný druh vycpávky, tak lépe tlumí nárazy. Rovněž mohou předcházet zraněním.
  • V případě, že spadnete, chrání vaše ruce před zraněním a odřeninami, neboť při pádu je vždy dáváme reflexivně před sebe.
  • Nemusíte ani padat, abyste pocítili jejich výhody. Při horské cyklistice totiž poskytují extra vrstvu ochrany, která zabrání otlačeninám, řezným ranám a škrábancům.
  • Rukavice se také používají pro utírání nosu a potu z obličeje. Některé modely disponují speciální utírací plochou.
  • Správně vybrané rukavice nás pochopitelně ochrání před zimou a deštěm, což je velice užitečná funkce, neboť končetiny při jízdě na kole obvykle prochladnou jako první.
  • Brání tvorbě mozolů, které se vám mohou udělat, pokud trávíte na kole hodně času či pevně svíráte řidítka.

Důvody, proč nenosit rukavice 

mvdp no gloves

  • Žádné nepravidelně opálené pruhy na rukách.
  • Lepší “cit” při držení řidítek a větší propojení s kolem. K tomuto tématu se často vyjadřují i profesionálové, např. Mathieu van der Poel.
  • V rukavicích máte vlhké a zpocené ruce.
  • Nemíváte spocené dlaně, takže nepotřebujete extra vrstvu.
  • Používáte gripy či pásky na řidítka s polstrováním, které dobře tlumí nárazy.
  • Smrkáte bez kapesníku.
  • Přesvědčení a pověry…

Aby bylo jasno, my s těmito důvody nesouhlasíme, ale spousta cyklistů, kteří nechtějí nosit rukavice, jimi argumentuje. Pro nás je vždy na prvním místě bezpečnost, nicméně v konečném důsledku je jen na vás, jak se rozhodnete. My můžeme jen doufat, že pokud se rozhodnete jezdit bez nich, nezjistíte jejich přínos příliš pozdě. I když pravda, chybami se člověk učí.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

Doporučené články