lluvia 171767a6 bbac 4a44 86fe a650ee7c07f3

Tipy pro cykloturistiku v deštivém nebo vlhkém počasí

Cyklistika a déšť nejsou nejlepšími přáteli. Jen zřídka uvidíte cyklisty, když prší, ale jakmile pršet přestane, vylezou ven jako hlemýždi. Nicméně, jsou i odvážní cyklisté, kteří říkají: „Vždyť je to jen voda, nejsem z cukru!“. Další zase hned po bouřce nasednou na kola a projedou se po mokrých silnicích a stezkách, jako by nebylo zítřka. V obou případech, stejně jako pro ostatní cyklisty, jsme sestavili řadu tipů, které je třeba mít na paměti při jízdě na kole v dešti nebo ve vlhkém počasí:

Vybavte vaše kolo

Než vyrazíte, použijte mazivo vhodné pro vlhké klimatické podmínky. Je silnější, lépe drží na řetězu a vytváří vrstvu, která jej chrání před deštěm a řetěz udržuje déle namazaný. Znečištěný řetěz nemažte. Po každé jízdě kolo umyjte, abyste odstranili nečistoty, a důkladně ho osušte, aby vlhkost nepoškodila hnací ústrojí, šrouby a další součásti kola.

Přední a zadní světla jsou v dešti nutností. Pro lepší viditelnost na silnici si můžete připevnit světlo na zadní část přilby a obléct reflexní oblečení jako je větruodolná cyklistická vesta Siroko Langkawi.

Když jezdíte v dešti, voda prostupuje všemi směry. K tomu na vás ještě stříká voda z kol a nakonec jste kompletně promočení. Ujistěte se proto, že vaše kolo je dostatečně vybavené dobrými blatníky, zvláště, pokud pravidelně jezdíte po mokrých cestách. Jestli v dešti moc nejezdíte, stačí vám připevňovací zadní chránič (nasazovací blatník) nebo vysouvací zadní blatník s nastavitelnou délkou. S jejich pomocí se úspěšně vyhnete případnému promočení.

V neposlední řadě: trochu snižte tlak v pneumatikách, abyste získali lepší přilnavost k silnici, protože vytvoříte větší kontaktní plochu mezi pneumatikou a vozovkou. Neuvolňujte příliš mnoho vzduchu, protože hrozí nebezpečí sevření, zvláště pokud používáte pláště (standardní pneumatiky s duší). U bezdušových plášťů takové riziko nehrozí. Jednoduše snižte tlak v pneumatikách o 20% ve srovnání s tlakem, který běžně používáte při jízdě v suchu na vaší hmotnost. Jedna věc: nikdy nepoužívejte zcela nové pneumatiky v deštivém dni.

Dávejte pozor na nebezpečí na silnici

Dávejte pozor na silniční značení, přechod pro chodce a jakékoli jiné značky namalované na povrchu silnice. Jsou-li mokré stávají se extrémně kluzké a pokud se příliš nakloníte, můžete spadnout z kola.

Zvláštní pozornost věnujte poklopům šachet a dalším podpovrchovým sítím. Vzhledem k tomu, že jsou vyrobeny z kovu dost kloužou a vaše kolo se v nich může dokonce zaseknout a vy přeletíte přes řídítka.

Dlážděné a asfaltové silnice jsou nebezpečné, když prší nebo jsou po dešti kameny stále mokré.

Měli byste si dávat pozor na listí, které padá ze stromů na silnici. Je velmi kluzké, když je mokré, a vzhledem k tomu, že pěkně padá na podzim a v zimě, určitě na něj najedete.

S kalužemi buďte obzvláště opatrní, protože pokud je tam voda, je na silnici také výmol, puklina nebo nějaká jiná díra a nikdy nevíte, jak velká nebo hluboká je. Může to být obyčejná louže nebo Mariánská příkop.

Pokud žijete v oblasti, kde pravidelně neprší nebo delší dobu již nezapršelo, buďte velmi opatrní, vyrazíte-li ven během „prvního“ deště nebo když už jste venku na kole a začne pršet. Silnice, zejména ty rušné, jsou pokryty olejem, prachem a špínou, které je promění na skutečná kluziště, jakmile se objeví první kapky deště. Silnice jsou s každým deštivým dnem čistší, ale i tak byste měli být vždy opatrní.

Buďte opatrní na vedlejších silnicích a silnicích se spoustou nečistot, jako je štěrk nebo písek. V mokru se všechny tyto malé kamínky lepí na pneumatiky a způsobují defekty. U bezdušových pneumatik to není problém, protože těsnicí hmota snadno fixuje i tyto malé defekty, ale u pneumatik s duší začne ucházet vzduch. Snažte se vyhnout takovým cestám a zvolte dobré pneumatiky odolné proti propíchnutí, ať už bez duše nebo s ní.

Brždění a zatáčení v mokru 

Jet rovně, když prší nevyžaduje zvláštní schopnosti. Avšak speciální pozornost si vyžaduje zatáčení: před, během a po něm.

Nejprve se na brzdění připravte a opatrně začněte brzdit již před zatáčkou. Kotoučové brzdy mají ve srovnání s ráfkovými brzdami na mokru výhodu, ale stále je bezpečnější být opatrný, zabrzdit dříve (zejména pokud máte kola s karbonovými ráfky) a na začátku postupně stlačovat brzdové páky. Tím se odstraní nečistoty a voda, které se hromadí na brzdné ploše ráfků a brzdových rotorů. Pak můžete páky silněji stlačit, ale ne příliš silně (proto musíte před zatáčkou zabrzdit), protože byste mohli kolo bloknout, dostat se do smyku a spadnout. Mimochodem, voda opotřebovává jak brzdové destičky ráfku, tak brzdové destičky kotoučové brzdy, proto se ujistěte, že jsou v dobrém stavu a nepřekračují limit stanovený výrobcem.

V zatáčkách nenaklánějte kolo, jako by byla silnice suchá, protože nevíte, jaké přilnavosti na povrchu se vám dostává. Některé silnice mají větší přilnavost než jiné, ale pokud experimentujete přímo uprostřed zatáčky, můžete okusit přilnavost na vlastní kůži. V zatáčce nikdy nebrzděte silně, protože smyk a pád jsou prakticky zaručeny.

Buďte opatrní, když začnete šlapat přímo ze zatáčky. Pokud začnete šlapat příliš brzy, ještě v náklonu a váha bude nevyvážená, zadní kolo může ztratit trakci a smýknout se. Než začnete šlapat, počkejte, až bude kolo téměř úplně rovně, a nestavte se na pedálech, dokud se kolo nevrátí do přímé polohy.

Na závěr vám dáme nejdůležitější radu: Než se vydáte na projížďku, důkladně si vše promyslete, zkontrolujte předpověď počasí a rozhodněte se, zda se vyplatí jezdit několik hodin v dešti, zejména pokud je zima. Rizika jednoznačně převažují nad přínosy. Možná nebudete chtít vynechat den tréninku, ale ten jeden deštivý den může znamenat, že onemocníte na týden nebo budete kvůli nehodě několik měsíců bez kola. Jednoduchý domácí trenažér je skvělý způsob, jak trénovat, když prší. A stojí to mnohem méně než veškeré nepromokavé oblečení a oblečení do zimy, které byste museli nosit.

V každém případě, pokud budete postupovat podle těchto rad, jste vybaveni správným cyklistickým oblečením, kolo je připraveno na mokré podmínky, podle předpovědi nebude moc pršet a teploty jsou nad 10 ° C, pak do toho. Riziko je sníženo a taková „mokrá“ jízda s dávkou opatrnosti může být dokonce zábavná a obohacující, zvláště když přijedete domů, skočíte do sprchy a popadnete horký nápoj.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

Doporučené články