seguridad bici cc1b5c15 0390 4be7 a9c0 fe0eee157457

Tři techniky pro zajištění bezpečnosti na silničním kole

Bezpečnost je při jízdě na silničním kole nejdůležitější. V předchozích případech jsme vám poskytli několik tipů, jak se na silnici chovat bezpečně, jako je používání světel a oblečení s reflexními prvky, a také to, abyste vždy dávali pozor na dění kolem sebe a chovali se opatrně, jako by vás ostatní vozidla nebo chodci nemohli vidět.

Naše bezpečnost často závisí na našich vlastních dovednostech. Díky následujícím třem technickým cvičením ji budete moci zlepšit a získat tak jistotu, a tedy i bezpečnost na silničním kole. Pro nácvik vyhledejte klidnou silnici nebo ulici s malým provozem, zejména pokud jste začátečník. Zde jsou tři technické dovednosti, na kterých budeme pracovat:

  1. Prudké brždění bez pádu a smyku
  2. Průjezd zatáčkou z kopce
  3. Jízda ze sedla

Prudké brždění bez pádu a smyku

V případě nouze (otevření dveří auta, přechod pro chodce, jiný cyklista brzdící před námi) a bez jiné možnosti musíme prudce zabrzdit oběma brzdami, zejména přední brzdou, kde máme největší brzdnou sílu. Ale pozor, pokud brzdíte příliš prudce, můžete přeletět přes řídítka a/nebo způsobit smyk zadního kola.

Jak se vyhnout pádu? Přeneste váhu dozadu a položte hýždě za sedlo. Čím silněji brzdíte, tím více byste se měli posunout dozadu. 

Jak se vyhnout smyku zadního kola? Existují dvě možnosti: 

  1. Tlačte směrem nahoru nášlapné pedály a zadní kolo se odrazí od silnice. 
  2. Mírně uvolněte brzdovou páku a znovu ji stiskněte, abyste zabránili zablokování zadního kola.

Kolo by mělo být pro obě techniky co nejrovnější a neměl by na něm být žádný prach, písek, kameny ani jiné drobnosti, které by mohly způsobit smyk. Změna nastává při dešti. Zde jsou další informace o tom, jak jezdit v mokru.

Průjezd zatáčkou z kopce

Nesnažíme se být jako Nibali na cestě za vítězstvím na Giru di Lombardia 2015, ale pro bezpečné projíždění zatáček je důležité vědět, jak správně nastavit tělo, aby se váha správně rozložila. V Italově sjezdu můžeme vidět obě techniky z předchozího bodu i z tohoto bodu.


Nezapomínejme však,
že nezávodíme. Na silnici jsou i jiná vozidla, musíme se držet ve svém jízdním pruhu a při zatáčení nesmíme vjíždět do protisměrného pruhu, není-li to nezbytně nutné k zabránění nehody nebo pádu.

Začněme pozicí těla. Vnitřní noha by měla být nahoře, pedál na 12 hodinách, a vnější noha by měla být dole, pedál na 6 hodinách. Otevřete-li koleno na vnitřní straně zatáčky, přenesete váhu dovnitř a vytvoříte odpor větru, který vám pomůže zatočit nebo korigovat linii zatáčky.

Čím nižší je vaše těžiště, tím lépe se kolo ovládá. Ve sjezdech je proto vhodné jezdit s rukama na spodní části řidítek (s jedním prstem vždy dotýkajícím se brzdové páky) a ohýbat trup směrem dolů. Tímto způsobem také rozložíte váhu svého těla mezi obě kola, což vám zajistí lepší přilnavost a stabilitu.

Předvídejte průjezd zatáčkou brzděním s předstihem. V případě potřeby můžete použít obě techniky z prvního bodu. Stále se dívejte před sebe, abyste viděli, jak vypadá zatáčka. Nastavte své tělo, mírně povolte brzdy, abyste se srovnali, a zároveň sledujte před sebou případné překážky na silnici nebo změny v zatáčce, abyste mohli upravit svou polohu na kole. 

Dávejte pozor, když začínáte šlapat ze zatáčky, pokud je kolo stále nakloněné. Tím, že spustíte vnitřní nohu, se pravděpodobně dotknete pedálem silnice, zadní kolo vám odskočí a ztratí kontakt se zemí a vy pravděpodobně spadnete, jako se to stalo Pavlu Sivakovovi v Dauphine v roce 2020.


Naopak vyvinete-li sílu, když se kolo stále naklání, kolo nemusí mít dostatečnou přilnavost a skončíte ve smyku jako
Richie Porte v roce 2015. 


Tuto techniku byste měli trénovat na sjezdech, které znáte, nejlépe na dobrém asfaltu a za malého provozu.
Cílem je méně ztuhnout, uvolnit se a získat jistotu, která je ve sjezdech klíčovým aspektem; získává se časem a lze ji ztratit během okamžiku.  

Tuto techniku byste měli trénovat na sjezdech, které znáte, nejlépe na dobrém asfaltu a za malého provozu. Cílem je méně ztuhnout, uvolnit se a získat jistotu, která je ve sjezdech klíčovým aspektem; získává se časem a lze ji ztratit během okamžiku.  

Jízda ze sedla

Právě jste vyjeli ze zatáčky a potřebujete další pohon, abyste zrychlili. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je vylézt ze sedla a vyvinout větší sílu na pedály. Správné provedení tohoto úkonu je rozhodující nejen pro získání rychlosti při sjezdu nebo sprintu, ale především z důvodu bezpečnosti a pohodlí.

Začněme třemi tipy:

  1. Než vystoupíte ze sedla, položte ruce na řídítka a pevně se jich držte. Na silničních řídítkách se držte nahoře nebo dole. Na plochých řídítkách by se vaše ruce měly držet rukojetí řidítek. Nevystupujte ze sedla, pokud nemáte dobrý úchop, a dávejte pozor, pokud prší nebo je zima, jinak dopadnete jako Geraint Thomas na Tour de Romandie. 
  2. Nedoporučuje se uchopit řídítka uprostřed. Ztrácíte stabilitu a kontrolu nad jízdním kolem, abyste mohli udržet rovnováhu nebo se pohybovat.
  3. Před výstupem ze sedla zařaďte vyšší převodový stupeň, abyste při šlapání kladli větší odpor. Pokud je kadence příliš vysoká, používáte špatný převod a nevyvíjíte sílu, můžete ztratit rovnováhu a dojít k nehodě nebo přinejmenším k nepříjemnému překvapení. Pokud se chcete dozvědět více o tom, jak používat převody na kole, najdete další informace v tomto příspěvku.

Pevné držení řídítek a řazení správného rychlostního stupně – zkontrolováno! A teď, jak se dostaneme ze sedla? Když máte vedoucí nohu (pravou, pokud jste pravák, levou, pokud jste levák) mezi 12-1 hodinou na hodinách zdvihu pedálů, zvedněte se mírně ze sedla dopředu a použijte nohu jako oporu (spolu s rukama), abyste se postavili na pedály. Pomocí rukou udržujte rovnováhu na kole a pokračujte v šlapání.

Zpočátku bude pro vás těžké tančit rytmicky s partnerem na dvou kolech. Synchronizace vyžaduje čas a cvik, ale nakonec ji budete schopni provádět automaticky. Najdete si svůj vlastní styl. Jsou cyklisté, kteří rádi používají velkou sílu při nízké kadenci, a jsou jezdci, jako je Alberto Contador, proslulí tím, jak na kole tančí. 


Změnou polohy těla můžete
uvolnit svaly a odpočinout si od hýždí, což vám zajistí pohodlnější jízdu. Někdy získáte větší kontrolu a bezpečnost, například při prudkém brzdění a tlumení nerovností nebo vyhýbání se výmolům pomocí “bunny hoppingu”. A konečně, při jízdě do kopce nebo při sprintech můžete využít veškerou sílu svých nohou.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

Doporučené články