gravel 49ca88de 7963 4aaa 8105 5e6e5d003e52

Tre Siroko-trøjer til gruscykling

  • Cykeltøj
  • 7 minutters læsning

Grus? Hvad er det? For at sige det simpelt: det er en populær og behagelig form for cykling. Mange cykelentusiaster synes, det er ren markedsføring, der sigter mod at sælge flere cykler, noget der har eksisteret siden de første moderne cykler. Og de har sandsynligvis ret, men takket være Gravel finder mange mennesker motivation til at hoppe på en cykel og begynder at træde i pedalerne – noget der kan være meget gavnligt for vores helbred og for vores planets tilstand.

“Hver gang jeg ser en voksen på en cykel, fortvivler jeg ikke længere for menneskehedens fremtid” – H.G. Wells

Dette citat fra den britiske forfatter fanger håbet og symbolet på frihed, som cykelbommen blev i slutningen af det 19. århundrede. Indtil da var cyklen noget for de velhavende. Alt ændrede sig i det sidste årti af 1800’erne, da teknologiske fremskridt førte til udviklingen af de første moderne, overkommelige og sikre cykler. Sikkert mange mennesker troede også, at det var en dille, men de tog fejl. H.G. Wells skildrede smukt de sociale ændringer, som cyklen medførte i en roman, der er en must-read for cykelentusiaster: The Wheels of Chance.      

Denne tidsrejse i Wells’ Time Machine bringer os til et spørgsmål, der har meget at gøre med gruscykling. Hvordan var vejene i slutningen af det 19. og begyndelsen af det 20. århundrede? Bestemt ikke som vi kender dem i dag. Asfalt var ingen steder at se, og veje var en kombination af grus, snavs, sten… dybest set lidt af alt, i bedre eller dårligere stand og mere eller mindre cykelvenlig. Vi skal også huske, at Touren, Giro, Vuelta og de store klassikere blev afholdt (nogle af dem er indtil i dag) på grus, snavs, brostensbelagte veje i årevis. Grus var allerede opfundet, og det er en ny version af den originale cykling.

I løbet af de sidste par år er den originale ånd blevet bragt tilbage og genoplivet takket være alle de teknologiske fremskridt inden for cykler, komponenter, udstyr og tøj. Ligesom udviklingen af Wells’ tid resulterede i sikre cykler, der medførte store ændringer, har dagens cykelindustri skabt et væld af produkter til de eventyrlystne ryttere til at nyde gruscykling.

På Siroko laver vi ikke cykler endnu, men vi laver cykeltøj, og vi ved, at præstationen af et par gode cykelshorts eller en god cykeltrøje kan gøre hele forskellen mellem en ubehagelig oplevelse og en behagelig: fra aldrig igen til i morgen igen. Derfor handler vores cykeltøj om maksimal komfort og den bedste pasform under alle omstændigheder og til alle budgetter. Når vi taler om grus, så lad os give dig tre eksempler på trøjer, hvis design og navngivning er inspireret af denne nye form for cykling:

Siroko M2 Gravel langærmet cykeltrøje  

gravel maillot cycling frontal

Lad os starte med denne pæne grønne jersey med sorte striber på højre ærme og camouflagemønster på det bageste lommeområde med tre klassiske baglommer plus en lomme med lynlås. Lommerne har forstærkede sømme og overflader med masser af plads til at bære alle dine væsentlige ting. Grøn er en meget praktisk farve, når det kommer til mudder og støv på vejene, så det er en ting mindre at bekymre sig om. Denne langærmede trøje kan kun bæres med et termisk undertøj eller over kortærmet trøje nedenfor.

Siroko M2 Dirty Road kortærmet cykeltrøje

dirty road maillot cycling lifestyle 02

Tvillingebroren til den forrige. Samme ydeevne og funktioner, men i en kortærmet version. Hvis du bruger både trøjer og sorte cykelshorts, får du en stilfuld kombination, der giver dig mulighed for at klare temperaturændringerne på en lang dag på veje, der kan være lige så beskidte, som de er sjove. Tjek hvor flot det ser ud med et par sorte cykelshorts.

Siroko SRX Dirty Kanza kortærmet cykeltrøje

srx pro dirty kanza maillot cycling lifestyle 02

Gruscykling er ikke kun eventyr, men også konkurrence. Dirty Kanza er det gamle navn på en række berømte grusløb (nu kaldet ubundet grus). De afholdes i USA og tiltrækker en bred vifte af ryttere, lige fra grusentusiaster til professionelle cykelryttere fra hold som Education First. Vores Siroko SRX kollektion cykeltrøje er op til opgaven: ekstremt let og meget elastisk stof til en perfekt pasform, optimal åndbarhed og komfort, der får dig til at glemme, at du har den på. Hvis den rødbrune ikke appellerer til dig, og du foretrækker det grønne, ligesom de to foregående, så er det her.

Nu hvor du har set tre grusinspirerede trøjer, vil du måske gerne finde ud af, hvordan gruscykler faktisk er, og hvad der adskiller dem fra andre lignende cykeltyper.

Hvordan er en gruscykel og hvordan adskiller den sig fra en landevejscykel?

Ud over skivebremser og slangeløse dæk har en gruscykel normalt en behagelig geometri, der ligner en udholdenhedscykel, som er designet til lange ture og meget tid på sadlen.

Det har også et meget karakteristisk vejstyr, der udvides, når det kurver nedad, siderne peger udad, hvilket giver mere stabilitet og kontrol.

gravel 01

Dækafstanden er større end på en landevejscykel for at tillade brug af bredere dæk. Dette giver mere komfort samt flere muligheder for at møde sværere terræn.

Ligesom hybridcykler (en blanding af en landevejscykel og en mountainbike), som er designet til cykeltur, tilbyder gruscykler også muligheden for at tilføje mudderbeskyttere, tasker, sædeposer og mere end to cykelflasker – noget, som langt størstedelen af landevejscykler gør ikke have.

Endelig er rækkevidden af gear forskellig fra en landevejscykel for at kunne køre på mere udfordrende terræn end asfalt. Dette er dog ikke altid tilfældet, og vi kan også finde gruscykelmodeller med samme gear som vejmodeller.

Du kan endda finde grusmodeller, der ligner mountainbikes uden affjedring og med vejstyr. Alt dette gør en gruscykel både ens og forskellig fra resten, da den kombinerer funktionerne i forskellige stilarter.

Gruscykel vs cyklocrosscykel

Den største forskel er geometrien på cyklocrosscyklen. CX-cyklen er designet til en konkurrence, der varer ca. 1 time. Maksimal indsats med konstant tempoændring, stramme hjørner, spring, sand, mudder, skulder på cyklen. Derfor er det designet tilpasset disse behov: en cyklocrosscykel har en større hovedrørvinkel for at gøre styringen mere reaktiv. På en gruscykel er vinklen mindre for at gøre den mere stabil.

For at opnå en sådan stabilitet er akselafstanden på en gruscykel længere end på en CX-cykel, og gruscykler har tendens til at have et skrånende toprør, mens et toprør på en CX-cykel normalt er lige.

Endelig har en cyklocrosscykel en lidt mindre dækafstand end en gruscykel, fordi Union Cycliste Internationale (UCI) ikke tillader dæk bredere end 33 mm i CX-cykler.

Som du kan se, kombinerer en gruscykel elementer og funktioner fra andre cykler. Hvis du allerede har en cykel, er du velkommen til at foretage nogle ændringer og tilpasse den til dine behov. Sådan er det altid gjort. Det er et spørgsmål om holdning og vilje til at udforske ukendt terræn. 

Hvis vi går tilbage i tiden til slutningen af 70’erne af det 20. århundrede og ser på starten på mountainbiking, ser vi det samme ønske om at prøve nye ting. På det tidspunkt var der ingen cykler eller udstyr til MTB. Vi var nødt til at tilpasse det, vi havde, og håndarbejde nye komponenter for at opfinde en form for cykling, der nu er ekstremt populær. 

Disse pionerer havde ikke støtte fra branchen, i hvert fald i begyndelsen. Men grus havde. Er det en dårlig ting? Nej, tværtimod. Det er en måde at tilskynde flere mennesker til at cykle, fordi det bliver lettere for dem at finde løsninger, der tilpasser sig deres behov. Derfor blev MTB-cykelmodeller oprettet, og nu udvikles der grusmodeller. Fordi ikke alle behov, problemer og veje er de samme, og ønsket om at udforske og prøve nye oplevelser, præcis hvad skaberne af MTB gjorde, er ret menneskeligt.

Efterlad en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret *

Udvalgte artikler