gravel 10c5ccec 1ea5 46f3 be3f d2d14361a115

Τρεις μπλούζες Siroko για ποδηλασία σε δρόμο με χαλίκια

Ποδηλασία σε δρόμο με χαλίκια; Τι είναι αυτό; Με απλά λόγια: μια ολοένα και πιο δημοφιλής και απολαυστική μορφή ποδηλασίας. Πολλοί θαυμαστές της ποδηλασίας πιστεύουν ότι μόδα είναι και θα περάσει, μια μορφή καθαρού μάρκετινγκ που στοχεύει στην πώληση περισσότερων ποδηλάτων – κάτι που υπήρχε από τότε που κυκλοφόρησαν τα πρώτα σύγχρονα ποδήλατα. Και μάλλον έχουν δίκιο, αλλά χάρη στην ποδηλασία σε δρόμο με χαλίκια πολλοί άνθρωποι βρήκαν κίνητρο για να ανεβούν σε ένα ποδήλατο και να αρχίσουν να κάνουν πεντάλ – κάτι που μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία μας και για την κατάσταση του πλανήτη μας.

«Κάθε φορά που βλέπω έναν ενήλικα να κάνει ποδήλατο, δεν απελπίζομαι πλέον για το μέλλον της ανθρώπινης φυλής» – HG Wells

Αυτό το απόφθεγμα από τον Βρετανό συγγραφέα απαθανατίζει την ελπίδα και συμβολίζει την ελευθερία που έφερε το ποδήλατο στα τέλη του 19ου αιώνα. Μέχρι τότε, τα δίτροχα ήταν μόνο για τους πλούσιους. Όλα αυτά άλλαξαν την τελευταία δεκαετία του 1800 καθώς η τεχνολογική πρόοδος οδήγησε στην ανάπτυξη των πρώτων σύγχρονων, οικονομικά προσιτών και ασφαλών ποδηλάτων. Σίγουρα πολλοί άνθρωποι πίστευαν τότε ότι ήταν επίσης μια πρόσκαιρη μόδα, και έκαναν λάθος. Ο H.G. Wells περιέγραψε θαυμάσια τις κοινωνικές αλλαγές που έφερε το ποδήλατο σε ένα μυθιστόρημα που πρέπει να το διαβάσουν οι λάτρεις της ποδηλασίας και του ποδηλάτου: The Wheels of Chance.

Αυτό το ταξίδι στο χρόνο με το μυθιστόρημα Time Machine του Wells μας οδηγεί σε μια ερώτηση που έχει να κάνει με την ποδηλασία σε δρόμο με χαλίκια. Πώς ήταν οι δρόμοι στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα; Σίγουρα δεν ήταν έτσι όπως τους ξέρουμε σήμερα. Η άσφαλτος δεν υπήρχε πουθενά και οι δρόμοι ήταν ένας συνδυασμός από χαλίκια, χώμα, πέτρες… βασικά, λίγο από τα πάντα, σε καλύτερη ή χειρότερη κατάσταση και περισσότερο ή λιγότερο φιλικοί προς το ποδήλατο. Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι ο Ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας, ο Γύρος, ο Ποδηλατικός Γύρος της Ισπανίας και οι σπουδαίοι κλασικοί αγώνες διεξάγονταν (μερικοί από αυτούς υπάρχουν μέχρι σήμερα) σε χαλίκια, χώμα, πλακόστρωτα για πολλά χρόνια. Έτσι, πράγματι, η ποδηλασία σε δρόμο με χαλίκια είχε ήδη εφευρεθεί, αυτή είναι μια νέα έκδοση της αυθεντικής ποδηλασίας.

Τα τελευταία χρόνια το αυθεντικό πνεύμα επανήλθε και ξαναζωντάνεψε χάρη σε όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις στα ποδήλατα, στα εξαρτήματα, στον εξοπλισμό και στα ενδύματα. Ακριβώς όπως οι εξελίξεις της εποχής του Wells επέτρεπαν την δημιουργία ασφαλών ποδηλάτων που επέφεραν σπουδαίες αλλαγές, η σημερινή βιομηχανία της ποδηλασίας δημιούργησε μια πληθώρα προϊόντων για να απολαμβάνουν οι περιπετειώδεις ποδηλάτες ποδηλασία σε δρόμους με χαλίκια.

Στη Siroko προς το παρόν δεν κατασκευάζουμε ποδήλατα, αλλά δημιουργούμε ενδύματα ποδηλασίας και γνωρίζουμε ότι η απόδοση ενός καλού κοντού παντελονιού ή μιας καλής μπλούζας ποδηλασίας μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μια δυσάρεστη εμπειρία και σε μια απολαυστική: από το ποτέ ξανά στο ξανά αύριο. Για αυτό τα ενδύματα ποδηλασίας μας προσφέρουν τη μέγιστη άνεση και την καλύτερη εφαρμογή για όλες τις περιστάσεις και για όλους τους προϋπολογισμούς. Αφού μιλάμε για ποδηλασία σε δρόμο με χαλίκια ας σας δώσουμε τρία παραδείγματα με μπλούζες ποδηλασίας των οποίων το σχέδιο και η ονομασία είναι εμπνευσμένα από αυτήν τη νέα μορφή ποδηλασίας:

Μακρυμάνικη Μπλούζα Ποδηλασίας Siroko M2 Gravel  

gravel maillot cycling frontal

Ας ξεκινήσουμε με αυτήν την κομψή πράσινη μπλούζα με μαύρες ρίγες στο δεξί μανίκι και σχέδιο καμουφλάζ στην πίσω τσέπη που περιλαμβάνει τρεις κλασικές πίσω τσέπες και μια τσέπη με φερμουάρ. Οι τσέπες διαθέτουν ενισχυμένες ραφές και φινιρίσματα, με άφθονο χώρο για να μεταφέρετε όλα τα απαραίτητα αντικείμενα σας. Το πράσινο είναι ένα πολύ πρακτικό χρώμα όταν έχετε να κάνετε με λάσπη και σκόνη στους δρόμους, οπότε θα έχετε ένα πράγμα λιγότερο για να ανησυχείτε. Αυτήν τη μακρυμάνικη μπλούζα μπορείτε απλά να την φορέσετε με ένα θερμικό εσωτερικό ένδυμα ή πάνω από την κοντομάνικη μπλούζα.

Κοντομάνικη Μπλούζα Ποδηλασίας Siroko M2 Dirty Road

dirty road maillot cycling lifestyle 02

Ο δίδυμος αδελφός της προηγούμενης μπλούζας. Ίδια απόδοση και χαρακτηριστικά αλλά σε κοντομάνικη έκδοση. Εάν φοράτε μπλούζες και μαύρα κοντά παντελόνια, θα έχετε έναν φινετσάτο συνδυασμό που σας επιτρέπει να αντιμετωπίζετε τις αλλαγές της θερμοκρασίας ενώ είστε όλη μέρα στους δρόμους που μπορεί να την λερώσετε τόσο πολύ όσο και να διασκεδάσετε. Δείτε πόσο υπέροχη δείχνει με μαύρο κοντό παντελόνι.

Κοντομάνικη Μπλούζα Ποδηλασίας Siroko SRX Dirty Kanza

srx pro dirty kanza maillot cycling lifestyle 02

Η ποδηλασία σε δρόμο με χαλίκια δεν περιέχει μόνο περιπέτεια αλλά και ανταγωνισμό. Το Dirty Kanza είναι η παλιά ονομασία μιας σειράς διάσημων αγώνων ποδηλασίας σε δρόμους με χαλίκια (που τώρα ονομάζεται Unbound Gravel). Διεξάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και προσελκύουν ένα ευρύ φάσμα ποδηλατών, από τους λάτρεις της ποδηλασίας σε δρόμους με χαλίκια μέχρι επαγγελματίες ποδηλάτες από ομάδες όπως το Education First. Η μπλούζα ποδηλασίας της συλλογής Siroko SRX μας είναι: εξαιρετικά ελαφριά με πολύ ελαστικό ύφασμα για τέλεια εφαρμογή, αναπνέει άριστα και προσφέρει άνεση που θα σας κάνει να ξεχάσετε ότι την φοράτε. Εάν το καστανέρυθρο δεν σας αρέσει και προτιμάτε το πράσινο, όπως και οι δύο προηγούμενες, εδώ είναι.

Τώρα που έχετε δει τρεις μπλούζες εμπνευσμένες από την ποδηλασία σε δρόμο με χαλίκια, ίσως θα θέλατε να μάθετε πώς μοιάζουν πραγματικά τα ποδήλατα για δρόμο με χαλίκια και με ποιον τρόπο διαφέρουν από τα άλλα παρόμοια είδη ποδηλάτων.

Πώς είναι ένα ποδήλατο για δρόμο με χαλίκια και με ποιον τρόπο διαφέρει από ένα ποδήλατο δρόμου;

Πέρα από τα δισκόφρενα και τα ελαστικά χωρίς αεροθάλαμο με στεγανοποιητικό υλικό, ένα ποδήλατο για δρόμο με χαλίκια συνήθως έχει μια άνετη γεωμετρία, παρόμοια με ένα ποδήλατο δρόμου για αγώνες αντοχής, σχεδιασμένο για μεγάλες βόλτες και πολύ χρόνο επάνω στη σέλα.

Διαθέτει επίσης ένα πολύ χαρακτηριστικό τιμόνι που πλαταίνει καθώς καμπυλώνει προς τα κάτω, με την κάθε πλευρά να είναι στραμμένη προς τα έξω, το οποίο προσφέρει περισσότερη σταθερότητα και έλεγχο.

gravel 01

Το διάκενο στα ελαστικά είναι μεγαλύτερο από ένα ποδήλατο δρόμου για να επιτρέπεται η χρήση φαρδύτερων ελαστικών. Αυτό προσφέρει περισσότερη άνεση καθώς και περισσότερες δυνατότητες να αντιμετωπίσετε ένα δυσκολότερο έδαφος.

Όπως και στα υβριδικά ποδήλατα (έναν συνδυασμό ποδηλάτου δρόμου και ποδηλάτου βουνού) που έχουν σχεδιαστεί για εκδρομές με ποδήλατο, τα ποδήλατα για δρόμο με χαλίκια προσφέρουν επίσης τη δυνατότητα να προσθέσετε λασποτήρες, καλάθια, θήκες σέλας και περισσότερα από δύο παγουράκια – κάτι που δεν περιλαμβάνει η συντριπτική πλειοψηφία των ποδηλάτων δρόμου.

Τέλος, το εύρος ταχυτήτων είναι διαφορετικό από εκείνο ενός ποδηλάτου δρόμου για να μπορεί ένας ποδηλάτης να κάνει ποδηλασία σε πιο απαιτητικό έδαφος από την άσφαλτο. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα και μπορούμε να βρούμε επίσης μοντέλα ποδηλάτων για δρόμο με χαλίκια με τις ίδιες ταχύτητες με αυτά που έχουν τα μοντέλα ποδηλάτων δρόμου.

Μπορείτε ακόμα και να βρείτε μοντέλα ποδηλάτων για δρόμο με χαλίκια που μοιάζουν με ποδήλατα βουνού χωρίς αναρτήσεις και τιμόνι για ποδήλατο δρόμου. Όλα αυτά κάνουν ένα ποδήλατο για δρόμο με χαλίκια να μοιάζει και να διαφέρει από τα υπόλοιπα καθώς συνδυάζει τα χαρακτηριστικά διαφορετικών στυλ.

Ποδήλατο για Δρόμο με Χαλίκια εναντίον Ποδηλάτου για Ανώμαλο Δρόμο

Η κύρια διαφορά είναι η γεωμετρία στο ποδήλατο ανώμαλου δρόμου. Το ποδήλατο CX έχει σχεδιαστεί για έναν αγώνα που διαρκεί περίπου 1 ώρα. Μέγιστη προσπάθεια με συνεχείς αλλαγές στο ρυθμό, κλειστές στροφές, άλματα, άμμο, λάσπη, μεταφορές του ποδηλάτου στον ώμο… Επομένως, ο σχεδιασμός είναι προσαρμοσμένος σε αυτές τις ανάγκες: ένα ποδήλατο για ανώμαλο δρόμο έχει μεγαλύτερη γωνία στον εμπρόσθιο σωλήνα για να κάνει την οδήγηση πιο αναδραστική. Σε ένα ποδήλατο για δρόμο με χαλίκια η γωνία είναι μικρότερη για να είναι πιο σταθερό.

Για να επιτευχθεί αυτή η σταθερότητα, το μεταξόνιο σε ένα ποδήλατο για δρόμο με χαλίκια είναι μεγαλύτερο από αυτό ενός ποδηλάτου CX και τα ποδήλατα για δρόμο με χαλίκια τείνουν να έχουν κεκλιμένο επάνω σωλήνα, ενώ ο επάνω σωλήνας σε ένα ποδήλατο CX είναι συνήθως ίσιος.

Τέλος, ένα ποδήλατο για ανώμαλο δρόμο έχει ελαφρώς μικρότερο διάκενο στα ελαστικά από ένα ποδήλατο για δρόμο με χαλίκια επειδή η Διεθνής Ένωση Ποδηλασίας (Union Cycliste Internationale) δεν επιτρέπει ελαστικά μεγαλύτερα από 33 mm σε ποδήλατα CX.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, ένα ποδήλατο για δρόμο με χαλίκια συνδυάζει στοιχεία και χαρακτηριστικά από άλλα ποδήλατα. Εάν έχετε ήδη ποδήλατο, μη διστάσετε να κάνετε μερικές μετατροπές και να το προσαρμόσετε στις δικές σας ανάγκες. Έτσι γίνεται πάντα. Είναι θέμα στάσης και θέλησης να εξερευνήσετε άγνωστα εδάφη.

Αν επιστρέψουμε στο παρελθόν στα τέλη της δεκαετίας του 70 του 20ου αιώνα και ελέγξουμε το ξεκίνημα της ποδηλασίας βουνού, θα παρατηρήσουμε την ίδια επιθυμία να δοκιμάζουμε νέα πράγματα. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ποδήλατα ή εξοπλισμός για MTB. Έπρεπε να προσαρμόσουμε αυτό που είχαμε και να κατασκευάσουμε νέα εξαρτήματα για να εφεύρουμε μια μορφή ποδηλασίας που είναι πλέον εξαιρετικά δημοφιλής. 

Αυτοί οι πρωτοπόροι δεν είχαν την υποστήριξη της βιομηχανίας, τουλάχιστον στην αρχή. Αλλά η ποδηλασία για δρόμο με χαλίκια την έχει. Είναι κακό αυτό; Όχι, το αντίθετο. Είναι ένας τρόπος να ενθαρρύνουν περισσότερους ανθρώπους να κάνουν ποδήλατο επειδή θα είναι ευκολότερο για αυτούς να βρίσκουν λύσεις που προσαρμόζονται στις ανάγκες τους. Για αυτό δημιουργήθηκαν μοντέλα ποδηλάτων MTB και τώρα αναπτύσσονται μοντέλα ποδηλάτων για δρόμο με χαλίκια. Επειδή όλες οι ανάγκες, όλα τα προβλήματα και όλοι οι δρόμοι διαφέρουν έτσι και η επιθυμία να εξερευνούμε και να δοκιμάζουμε νέες εμπειρίες είναι έμφυτη στους ανθρώπους, ακριβώς αυτό που έκαναν οι δημιουργοί του MTB.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευθεί.


Προβεβλημένα άρθρα