gravel 60aaf3e8 b700 44fa a5b8 70083645f1bd

Tre Siroko-trøyer for sykling på grus

Grus? Hva er det? For å si det enkelt: en stadig mer populær og hyggelig form for sykling. Mange sykkelentusiaster synes det er noe dritt (bokstavelig talt, sauebæsj…), andre synes det er den ultimate sykkelturen. Takket være grusveiene finner mange mennesker motivasjon til å gå på sykkelen og begynne å tråkke – noe som kan være veldig gunstig for helsen vår og for tilstanden til planeten vår.

“Hver gang jeg ser en voksen på en sykkel, fortviler jeg ikke lenger for fremtiden for menneskeheten” – H.G. Wells

Dette sitatet fra den britiske forfatteren fanger håp og symbol på frihet som sykkelboomen ble på slutten av 1800-tallet. Inntil da var tohjulinger de rikes domene. Alt endret seg det siste tiåret på 1800-tallet, ettersom teknologiske fremskritt førte til utviklingen av de første moderne, rimelige og trygge syklene. Det var sikkert mange som syntes det var noe tull, men de tok feil. H.G. Wells portretterte vakkert de sosiale endringene sykkelen medførte i en roman som er påkrevd lesing for sykkelentusiaster: The Wheels of Chance.

Denne tidsreisen i Wells tidsmaskin bringer oss til et spørsmål som har mye å gjøre med sykling på grus. Hvordan var veiene på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet? Absolutt ikke slik vi kjenner dem i dag. Asfalt var ingen steder å se, og veier var en kombinasjon av grus, skitt, steiner … i utgangspunktet litt av alt, i bedre eller dårligere stand og mer eller mindre sykkelvennlig. Vi må også huske at Touren, Giroen, Vueltaen og de store klassikerne ble i starten (noen etapper også helt frem til i dag) holdt på grus, skitt, brosteinsveier. Sykling på grus er klassisk, vi går bare tilbake til den originale syklingen.

Den originale ånden blitt gjenopptatt og gjenopplivet takket være alle teknologiske fremskritt innen sykler, komponenter, utstyr og klær. Akkurat som utviklingen i Wells’ tid tillot trygge sykler som medførte store endringer, har dagens sykkelindustri skapt et mangfold av produkter for de eventyrlystne rytterne til å nyte sykling på grus.

Her hos Siroko lager vi ikke sykler, men vi lager sykkelklær, og vi vet at ytelsen til et par gode sykkelshorts eller en god sykkeltrøye kan utgjøre hele forskjellen mellom en ubehagelig opplevelse og en hyggelig opplevelse: fra aldri igjen til i morgen igjen. Derfor handler sykkelklærne om maksimal komfort og å være best mulig for alle omstendigheter og for alle budsjetter. Siden vi snakker om grus, la oss gi deg tre eksempler på trøyer hvis design og navngivning er inspirert av denne formen for sykling:

Siroko M2 Gravel sykkeltrøye med lange ermer

gravel maillot cycling frontal

La oss starte med denne pene grønne trøyen med svarte striper på høyre erme og kamuflasjemønster på baklommeområdet, som tilbyr tre klassiske baklommer pluss en lomme med glidelås. Lommene har forsterkede sømmer og overflater, med god plass til å bære alt du trenger. Grønt er en veldig praktisk farge når det gjelder gjørme og støv på veiene, så det er en ting mindre å bekymre seg for. Denne langermede trøyen kan brukes med bare et termisk undertøy eller over kortermet trøye under.

Siroko M2 Dirty Road sykkeltrøye med korte ermer

dirty road maillot cycling lifestyle 02

Tvillingbroren til den forrige. Samme ytelse og funksjoner, men i en kortermet versjon. Hvis du bruker både trøyer og svarte sykkelshorts, får du en stilig kombinasjon som lar deg møte temperaturendringene på en lang dag på veier som kan være like skitne som de er morsomme. Sjekk hvor flott det ser ut med et par svarte sykkelshorts.

Siroko SRX Dirty Kanza sykkeltrøye med korte ermer

srx pro dirty kanza maillot cycling lifestyle 02

Sykling på grus er ikke bare eventyr, men også konkurranse. Dirty Kanza er det gamle navnet på en serie berømte grusløp (nå kalt ubundet grus). De holdes i USA og tiltrekker seg et bredt spekter av ryttere, fra grusentusiaster til profesjonelle syklister fra lag som Education First. Vår Siroko SRX-sykkeltrøye tåler oppgaven: ekstremt lett og meget elastisk stoff for perfekt passformen, optimal pusteevne og komfort som får deg til å glemme at du har den på. Hvis rødbrun ikke appellerer til deg, og du foretrekker grønn, som de to forrige, finnes det her

Nå som du har sett tre grusinspirerte trøyer, vil du kanskje finne ut hvordan sykler laget for grus egentlig er og hva som skiller dem fra andre lignende typer sykler.

Hvordan er en sykkel laget for grus og hvordan er den forskjellig fra en landeveissykkel?

I tillegg til skivebremser og slangeløse dekk, har en sykkel ment for grus vanligvis en behagelig geometri, som ligner på en landeveissykkel ment for utholdenhet, designet for lange turer og mye tid på setet.

Den har også et veldig karakteristisk styre som utvides når det kurver nedover, sidene peker utover, noe som gir mer stabilitet og kontroll.

gravel 01

Dekk-klaringen er større enn på en landeveissykkel for å tillate bruk av bredere dekk. Dette gir mer komfort samt flere muligheter for å møte vanskeligere terreng.

Akkurat som hybridsykler (en blanding av landeveissykkel og terrengsykkel) designet for sykkeltur, tilbyr grussykler også muligheten til å legge til skjermer, vesker, seteposer og mer enn to sykkelflasker – noe de aller fleste sykler gjør ikke har.

Også tannhjulssortimentet er annerledes enn for en landeveissykkel, for å kunne sykle på mer utfordrende terreng enn asfalt. Dette er imidlertid ikke alltid tilfelle, og vi kan også finne grussykkelmodeller med samme gir som veimodeller.

Du kan til og med finne grusmodeller som ser ut som terrengsykler, uten fjæring og med veistyre. Alt dette gjør en grussykkel både lik og forskjellig fra resten, siden den kombinerer funksjonene i forskjellige stiler.

Grussykkel vs cyclocross-sykkel

Hovedforskjellen er sykkelcross-sykkelgeometrien. CX-sykkelen er designet for en konkurranse som varer omtrent 1 time. Maksimal innsats med stadige tempoendringer, trange hjørner, hopp, sand, gjørme, sykkelen opp på skulderen… Derfor er designet tilpasset disse behovene: en cyclocross-sykkel har større hoderørvinkel for å gjøre styringen mer reaktiv. På en grussykkel er vinkelen mindre for å gjøre den mer stabil.

For å oppnå en slik stabilitet er akselavstanden på en grussykkel lengre enn på en CX-sykkel, og grussykler har et skrånende topprør, mens et topprør på en CX-sykkel vanligvis er rett.

Til slutt har en sykkelcross-sykkel noe mindre dekkeklaring enn en grussykkel fordi Union Cycliste Internationale (UCI) ikke tillater dekk bredere enn 33 mm på CX-sykler.

Som du kan se, kombinerer en grussykkel elementer og funksjoner fra andre sykler. Hvis du allerede har en sykkel, kan du gjerne gjøre noen endringer og tilpasse den til dine behov. Det er slik det alltid har blitt gjort. Det handler om holdning og vilje til å utforske ukjent terreng.

Hvis vi går tilbake i tid til slutten av 70-tallet på 1900-tallet og ser på begynnelsen av terrengsykling, ser vi det samme ønsket om å prøve nye ting. På den tiden var det ingen sykler eller utstyr for cyclocross. Vi måtte tilpasse det vi hadde og skape nye komponenter for å finne på en form for sykling som nå er ekstremt populær.

Disse pionerene hadde ikke støtte fra bransjen, i det minste ikke i begynnelsen. Men grus har det. Er det en dårlig ting? Nei, snarere tvert imot. Det er en måte å oppmuntre flere til å sykle fordi det vil være lettere for dem å finne løsninger som tilpasser seg deres behov. Derfor ble MTB-sykkelmodeller opprettet, og nå utvikles grusmodeller. Fordi ikke alle behov, problemer og veier er de samme, og ønsket om å utforske og prøve nye opplevelser, akkurat det skaperne av MTB gjorde, er iboende menneskelig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke publiseres. Påkrevde felt er markert *

Fremhevede artikler