gravel 7a901714 938e 402b 8f8c 05336df3967f

Tre Siroko-tröjor för Gruscykling

Grus? Vad är det där? För att uttrycka det enkelt: en allt mer populär och rolig cykelform. Många cykelentusiaster tycker att det är en fluga, ren marknadsföring för att sälja fler cyklar, något som har funnits sedan de första moderna cyklarna. Och de har nog rätt, men tack vare Grus hittar många människor motivation att hoppa på cykel och börja trampa – något som kan vara väldigt fördelaktigt för vår hälsa och för vår planets situation.

“Varje gång jag ser en vuxen på en cykel misströstar jag inte längre för mänsklighetens framtid” – H.G. Wells

Detta citat från den brittiska författaren fångar hoppet och frihetssymbolen som cykelexplosionen blev i slutet av 1800-talet. Fram till dess var tvåhjulingar de rikas domän. Allt förändrades under det sista decenniet av 1800-talet, eftersom tekniska framsteg ledde till utvecklingen av de första moderna, prisvärda och säkra cyklarna. Visst tyckte många också att det var en modefluga, men de hade fel. H.G. Wells skildrade vackert de sociala förändringar som cykeln åstadkom i en roman som är en måste att läsa för cykelentusiaster: The Wheels of Chance.       

Denna tidsresa i Wells Tidsmaskin leder oss till en fråga som har mycket att göra med gruscykling. Hur var vägarna i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet? Absolut inte likadana som vi känner dem idag. Asfalt var ingenstans att se och vägarna var en kombination av grus, jord, stenar… i princip lite av varje, i bättre eller sämre skick och mer eller mindre cykelvänliga. Vi måste också komma ihåg att Tour, Giro, Vuelta och de stora klassikerna hölls (några av dem fortfarande idag) på grus, jord, kullerstensvägar i flera år. Så grus hade redan uppfunnits, det är en ny version av den ursprungliga cyklingen.

Under de senaste åren har den ursprungliga andan kommit tillbaka och återupplivats tack vare alla tekniska framsteg inom cyklar, komponenter, utrustning och kläder. Precis som utvecklingen under Wells era tillät säkra cyklar som medförde stora förändringar, har dagens cykelindustri skapat en mängd produkter för att de äventyrliga cyklisterna ska kunna njuta av gruscykling.

På Siroko bygger vi inte cyklar för tillfället, men vi gör cykelkläder och vi vet att prestandan av ett par bra cykelbyxor eller en bra cykeltröja kan göra hela skillnaden mellan en obekväm upplevelse, en trevlig upplevelse och en ‘aldrig igen’ upplevelse. Det är därför våra cykelkläder handlar om maximal komfort och passar bäst för alla omständigheter och för alla budgetar. Eftersom vi pratar om Grus, låt oss ge dig tre exempel på tröjor vars design och namn har inspirerats av denna nya form av cykling:

Siroko M2 Gravel Långärmad Cykeltröja 

gravel maillot cycling frontal

Låt oss börja med den här snygga gröna tröjan med svarta ränder på höger ärm och kamouflagemönster på bakfickområdet med tre klassiska bakfickor plus en påse med dragkedja. Fickorna har förstärkta sömmar och finish, med gott om plats att bära alla dina väsentligheter. Grön är en väldigt praktisk färg när det gäller lera och damm på vägarna, så det är en sak mindre att oroa sig för. Denna långärmade tröja kan användas med bara en undertröja eller över den kortärmade tröjan som vi nämner nedan.

Siroko M2 Dirty Road Kortärmad Cykeltröja

dirty road maillot cycling lifestyle 02

Tvillingbror till den tidigare. Samma prestanda och funktioner men i en kortärmad version. Om du har på dig båda tröjorna och svarta cykelbyxor får du en snygg kombination som gör att du kan möta långa dagars temperaturförändringarna på vägar som kan vara lika smutsiga som de är roliga. Kolla in hur bra det ser ut med ett par svarta cykelbyxor.

Siroko SRX Dirty Kanza Kortärmad Cykeltröja

srx pro dirty kanza maillot cycling lifestyle 02

Gruscykling är inte bara äventyr utan också tävling. Dirty Kanza är det gamla namnet på en serie kända gruslopp (nu kallas de Unbound Gravel). De hålls i USA och lockar en bred mängd cyklister, från grusentusiaster till professionella cyklister från lag som Education First. Vår cykeltröja från Siroko SRX kollektionen tar sig gärna an utmaningen: extremt lätt och mycket elastiskt tyg för en perfekt passform, optimal andningsförmåga och komfort som får dig att glömma att du har den på dig. Om den rödbruna färgen inte tilltalar dig och du föredrar den gröna, som de två föregående, här är den.

Nu när du har sett tre grusinspirerade tröjor kanske du vill ta reda på hur gruscyklar egentligen är och vad som skiljer dem från andra liknande cykeltyper.

Hur ser en gruscykel ut och hur skiljer den sig från en vägcykel?

Förutom skivbromsar och slanglösa däck har en gruscykel vanligtvis en bekväm geometri som liknar en uthållighetscykel, designad för långa cykelturer och mycket tid på sadeln.

De har också ett mycket karakteristiskt vägstyre som vidgas när det böjer sig nedåt, sidorna pekandes utåt, vilket ger mer stabilitet och kontroll.

gravel 01

Däckavståndet är större än på en vägcykel för att möjliggöra användning av bredare däck. Detta ger mer komfort och fler möjligheter att möta svårare terräng.

Precis som hybridcyklar (en blandning av en vägcykel och en mountainbike) är avsedda för cykeltouring, erbjuder gruscyklar också möjligheten att lägga till stänkskydd, väskor, sadelväskor och mer än två cykelflaskor – något som de allra flesta vägcyklar inte har.

Slutligen skiljer sig utbudet av växlar från en vägcykel för att kunna cykla på mer utmanande terräng än asfalt. Detta är dock inte alltid fallet och vi kan också hitta gruscykelmodeller med samma växlar som vägmodeller.

Du kan till och med hitta grusmodeller som ser ut som mountainbikes utan fjädring och med vägstyren. Allt detta gör att en gruscykel både liknar och skiljer sig från resten eftersom den kombinerar funktionerna av olika stilar.

Gruscykel vs Cyklocrosscykel

Huvudskillnaden är cykelcykelns geometri. CX-cykeln är utformad för en tävling som varar cirka en timme. Maximal ansträngning med ständiga förändringar av takten, snäva hörnor, hopp, sand, lera, cykeln på axeln… Därför är designen anpassad till dessa behov: en cyklocrosscykel har en större huvudrörsvinkel för att göra styrningen mer reaktiv. På en gruscykel är vinkeln mindre för att göra den mer stabil.  

För att uppnå en sådan stabilitet är hjulbasen på en gruscykel längre än på en CX-cykel och gruscyklar brukar ha ett sluttande topprör, medan toppröret på en CX-cykel vanligtvis är rakt. 

Slutligen har en cyklocrosscykel något mindre däckavstånd än en gruscykel eftersom Union Cycliste Internationale (UCI) inte tillåter däck bredare än 33mm på CX-cyklar.

Som du kan se kombinerar en gruscykel delar och funktioner från andra cyklar. Om du redan har en cykel kan du göra några ändringar och anpassa den efter dina behov. Det är så det alltid har gjorts. Det handlar om attityd och viljan att utforska okänd terräng. 

Om vi går tillbaka i tiden till slutet av 1970-talet och tittar på början av mountainbike ser vi samma önskan att prova nya saker. På den tiden fanns inga cyklar eller utrustning för MTB. Vi var tvungna att anpassa det vi hade och hantverka nya komponenter för att uppfinna en form av cykling som nu är extremt populär. 

Dessa pionjärer hade inget stöd från industrin, åtminstone inte i början. Men grus har det redan. Är det en dålig sak? Nej, tvärtom. Det är ett sätt att uppmuntra fler att cykla eftersom det blir lättare för dem att hitta lösningar som anpassar sig efter deras behov. Därför skapades MTB-cykelmodeller och nu utvecklas grusmodeller. Eftersom inte alla behov, problem och vägar är desamma, och önskan att utforska och prova nya upplevelser, exakt vad MTB-skaparna gjorde, är i sig mänsklig.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

Utvalda artiklar