cover 127

Kahvi ja pyöräily – usein kysytyt kysymykset

Monet pyöräilijät nousevat satulaan yksinkertaisesti kahvitellakseen pyöräilyryhmänsä tai -kaverinsa kanssa tai nauttiakseen hetken kahvista omassa rauhassa. Varmastikin pyöräilyn ja kahvin tiiviin yhteyden yhtenä syynä on sen sosiaalinen puoli. Yhteyteen vaikuttaa toki varmasti myös urheilulajin ja sen legendojen historia. Esimerkiksi Eddy Merckx voitti Tour de Francen, Giron ja Pariisi-Roubaix’n kahdesti ja Milano – San Remon, Flanderin ympäriajon ja Liège-Bastogne-Liègen kerran yllään FAEMA-tiimipaita. Lyhenne “FAEMA” on peräisin sanoista Fabbrica Apparecchiature Elettromeccaniche e Affini, joka on italialainen kahvinkeittimiä valmistava yritys.

Sosiaalisten ja historiallis-kulttuuristen puolien lisäksi emme voi tietenkään unohtaa kofeiinin stimuloivaa vaikutusta, sekä sitä, kuinka tämä vaikuttaa pyöräilijöiden suorituskykyyn. Pyrimme seuraavassa vastaamaan yleisimpiin kahvia ja pyöräilyä koskeviin kysymyksiin selkeästi ja tiiviillä tavalla. Laita kahvipannu porisemaan, niin aloitetaan!

Sopiiko kahvi pyöräilijälle?

image 31

Kyllä, kunhan pidät siitä, eikä se saa oloasi huonoksi ja nautit kahvin juonnista pyöräilyä ennen, sen aikana tai sen jälkeen. Jos et kuitenkaan pidä kahvin mausta, se ei sovi sinulle tai vaikuttaa uniisi, niin kannattaa suosiolla jättää se väliin. Ei väliä sillä, onko kahvilla tiettyjä hyötyjä tai sillä, tilaako koko muu pyöräilyryhmäsi kahvia; on järkevintä välttää sitä kokonaan, jos se aiheuttaa epämukavia tuntemuksia tai vatsavaivoja tai jos sillä on vaikutuksia lepäämiseesi ja palautumiseesi. 

Miksi pyöräilijät juovat kahvia?

image 32

Kaksi pääsyytä olemme jo maininneet: pyöräilyn historia sekä kahvittelun sosiaalinen puoli. Ei kuitenkaan sovi unohtaa sitä, että Maailman antidopingtoimisto (WADA, World Anti-Doping Agency) kielsi kofeiinin käytön vuosien 1984 ja 2004 välillä. Tästä voikin päätellä, että eräs varsin huomionarvoinen syy kahvin käytölle pyöräilyssä ovat sen vaikutukset ja hyödyt kokonaissuorituskyvylle.

Mitkä ovat kahvin hyödyt pyöräilijöille?

Ne ovat samat kuin kelle tahansa urheilijalle tai työssä käyvälle. Kahvi vähentää väsymyksen tunnetta, tarjoaa enemmän kestävyyttä ja parantaa keskittymiskykyä. Pureudutaan kuitenkin hieman syvemmälle aiheeseen:

Tässä katsauksessa tutustuttiin moniin eri tutkimuksiin, jotka koskivat kofeiinin vaikutuksia kestävyysurheilijoiden suorituskykyyn. Katsauksessa pääteltiin seuraavaa: “Kofeiinin nauttiminen voi olla tehokas ergogeeninen apu kestävyysurheilijoille, kun sitä nautitaan urheilua ennen ja/tai sen aikana kohtuullisina määrinä (3–6 mg/kehonpainokilo). Kofeiinista pidättäytyminen vähintään 7 päivää ennen käyttöä antaa parhaimman mahdollisuuden ergogeenisen vaikutuksen optimoimiseen”.

Kahvi voi siis parantaa suorituskykyä, mutta kuinka paljon? Samassa katsauksessa todettiin seuraavaa: “Kofeiinin nauttimisen aikaansaama keskiarvoinen suorituskyvyn paraneminen oli 3,2 +/- 4,3 %. Tämä parannus vaihteli kuitenkin hyvin paljon tutkimusten välillä (-0,3 %:sta aina 17,3 %:n saakka). Suuri vaihtelevuus voi olla riippuvainen lukuisista tekijöistä, mukaan lukien nauttimisen ajoituksesta, nauttimisen tavasta/keinosta ja koehenkilön tottumuksesta”. Toisin sanoen siis pyöräilijästä riippuen ei kahvin juominen välttämättä tuo lainkaan parannuksia tai vaihtoehtoisesti se voi tuoda 3 %:n hyödyn tai ajoajat voivat kokea jopa huiman yli 17 %:n parannuksen.

image 33

Mietitkö, onko kahvin juominen pyöräilyn jälkeen OK? Tutkimusten mukaan kahvin juominen treenaamisen jälkeen voi myös edistää palautumista. Sitä mieltä olivat myös nämä kaksi (1 ja 2) tutkimusta: Niissä kahvin nauttiminen yhdessä hiilihydraattien kanssa lisäsi lihasten glykogeenien uudelleensyntetisointia palautumisen aikana. Ongelmana on kuitenkin se, että molemmissa tutkimuksissa annosteltu määrä oli 8 mg/kg (noin 4 tuplaespressoa) ja näin suuret annokset voivat vaikuttaa unen laatuun – onhan uni kuitenkin ensiarvoisen tärkeää kunnollisen palautumisen kannalta. Molempien tutkimusten urheilijoilta olisi pitänyt kysyä, nukkuivatko he hyvin koeöinä. Me nimittäin epäilemme, että tällaiset kofeiinimäärät pitivät ainakin joitain osanottajia valveilla.

Kuinka paljon kahvia tulisi juoda suorituskyvyn parantamiseksi?

Yllä mainitun systemaattisen katsauksen mukaan suositeltava määrä olisi noin 3–6 mg kofeiinia per kehonpainokilo. Suurempien määrien ei ole osoitettu parantavan suorituskykyä, kun taas alle 3 mg/kg:lla ei ole vaikutusta, vaikkakin jokaisen keho voi reagoida eri tavalla. Genetiikka, elämäntavat ja muut olosuhteet ovat myös merkittävässä osassa.

image 34

70 kg:n painoisen henkilön täytyisi nauttia 210–420 mg kofeiinia. Kahvin sisältämä kofeiinimäärä riippuu paputyypistä, paahtoasteesta, valmistusmenetelmästä ja annoskoosta. Voit katsoa neuvoa seuraavasta taulukosta, joka on peräisin tästä tutkimuksesta:

image 2

Kuinka kauan ennen pyöräilemään lähtöä kahvia tulisi juoda?

Noin 1–2 tuntia ennen treenin alkua, sillä kofeiini saavuttaa huipputasonsa noin 60 minuutissa sen nauttimisesta, joskin tämä voi vaihdella henkilöstä toiseen. Kofeiinin aineenvaihdunta riippuu kahvinnauttimistavoista, iästä, kahvin tyypistä ja niin edelleen. Jotkut pyöräilijät kokevat sen vaikutukset nopeasti. Toisilla taas – joko vanhemman ikänsä tai kofeiinitottumuksensa vuoksi – kestää kauemmin tuntea kofeiinin “teho”. Kofeiini päätyy verenkiertoomme ja pysyy siellä useita tunteja, joskin sen vaikutukset vähenevät pikku hiljaa.

Tästä syystä monet pyöräilijät nauttivat kofeiinia sisältäviä energiageelejä tietyissä vaiheissa tapahtumaa tai kisaa – pääosin keskivaiheilla tai lopussa, kun uupumus alkaa jo tuntua. Kofeiinin vaikutukset ovat näinä hetkinä huomattavammat, ei pelkästään siksi, että kofeiinin määrä geelissä on suurempi, vaan myös siksi, että teho tuntuu myös nopeammin, noin 15–30 minuuttia nauttimisen jälkeen. Tällöin olemme myös väsyneempiä, joten pikku piristyksestä voi olla paljonkin hyötyä.

Mikä on coffee ride?

Päätetään tämä UKK-artikkeli yhdellä alan sosiaalisen median suosituimpiin kuuluvalla termillä: coffee ride. Termin selitys on hyvin simppeli: Coffee ride on rauhallinen ja rento retki pyöräilykavereiden kanssa. Puolimatkassa (tai milloin tahansa matkan varrella) pysähdytään kahvittelemaan (vaihtoehtoisen leivoksen kera) ja sen jälkeen palataan kotiin pyörämatkasta, keskustelusta ja herkullisesta kahvista nauttimisen jälkeen. Jotta coffee ridesi olisi täydellinen, varmista, että lähdet sille oikeiden henkilöiden kanssa ja valitset kahvilan, jossa rakastetaan kahvia yhtä paljon, kuin me rakastamme pyöräilyä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit