road tires

Kuinka valita maantiepyörän renkaat

Ennen kuin alat huristella päällystetyillä teillä, niin tutustu tähän perusoppaaseen pyörän renkaiden valinnasta, ellet jo tiedä maantiepyöräsi renkaiden kokoa ja leveyttä. Löydät siitä ohjeet määrittääksesi, minkä kokoiset renkaat tarvitset, milloin vaihtaa ne ja kuinka valita oikeanlainen sisäkumi (eli sisärengas). Tämän julkaisun ensimmäisessä osassa puhumme muun muassa clincher-renkaista. Artikkelimme jakautuu neljään osaan seuraavasti:

  1. Rengasrunkotyypit
  2. Vaijerivahvisteinen palle vs. taittuva palle
  3. Mikä on pyöränrenkaan TPI ja miksi sillä on merkitystä?
  4. Yleisimmät rengasleveydet.

Rengasrunkotyypit

image 20
  1. Clincher- eli perinteiset renkaat. Tätä avorenkaiksikin kutsuttua rengastyyppiä pidetään yleisimpänä tyyppinä, joskin se mitä todennäköisimmin tulee jakamaan markkinajohtajan asemansa tubeless-renkaiden kanssa.

    Järjestelmä perustuu putkeen renkaan ja vanteen välillä. Kun sitä pumpataan venttiilin kautta, painaa putki renkaan vannetta vasten, kiinnittäen vaijerivahvisteisen palteen tukevasti vanteen koukkuun.
image 21

Plussat: 

Miinukset:

  • Hyvin alhaisella rengaspaineella ei kykene ajamaan, johtuen turvallisuussyistä, sekä siitä, että silloin rengas on alttiimpi puhkeamiselle.
  1. Tubular-renkaat. Tämä rengastyyppi ei ole erityisen yleinen maanteillä amatöörien keskuudessa, mutta monet ammattilaiset suosivat sitä. Tämä seikka on kuitenkin muuttumassa, kiitos markkinoille tulleiden parempien clincher-renkaiden ja sisäkumien sekä tubeless-renkaiden. Kasper Asgreen muuten voitti vuoden 2021 Flanderin ympäriajon clincher-renkailla ja sisäkumeilla ajaen ja Sonny Colbrelli puolestaan voitti vuoden 2021 Pariisi-Roubaix’n varustauduttuaan tubeless-renkailla.

    Myös tubular-renkaista löytyy sisäkumi. Se on kuitenkin ommeltu ja suljettu rengasrungon sisälle, joka ympäröi sen täysin. Tubular-renkaan ja vanteen yhdistämiseksi voi käyttää liimaa tai liimanauhoja (ei niin yleinen keino). Näitä varten tarvitaan erityiset vanteet.
image 22

Plussat: 

  • Kevyet
  • Vähäisempi rullausvastus
  • Parempi ajotuntuma
  • Ajaminen onnistuu hyvin alhaisilla rengaspaineilla.

Miinukset:

  • Reikiä ei ole helppo korjata.
  • Asennus- ja liimausprosessiin tarvitaan kokemusta.
  1. Tubeless-renkaat. Keräävät suosiota maanteillä niin amatöörien kuin ammattilaistenkin parissa.

    Järjestelmä muistuttaa hyvin paljon perinteisiä renkaan ja vanteen yhdistelmää, mutta ilman sisäkumia. Jotta ilma pysyy renkaan sisällä, tarvitaan sitä varten tubeless-rengas, vanne ja venttiili sekä nestemäinen tiivistysaine eli tuttavallisemmin litku, joka paikkaa itse vuodot ja reiät.
tubeless road

Plussat:

  • Vähemmän painetta takaa paremman pidon, hallinnan ja/tai ajomukavuuden.
  • Vähäisempi rullausvastus, mikä johtuu sisäkumin ja renkaan välisen hankauksen puuttumisesta.
  • Snake bite -tyyppisten rengasrikkojen välttäminen ja pienten ja keskikokoisten reikien korjaantuminen itsestään nestemäisen tiivistysaineen ansiosta.

Miinukset: 

  • Altis suurille rei’ille ja halkeamille. Niiden korjaaminen vie aikaa ja siihen tarvitaan lisämateriaaleja tai perinteinen sisäkumi.
  • Alussa sen kiinnittäminen voi olla vaikeaa, sillä renkaan asentaminen vanteelle vaatii voiman käyttöä. Vinkki: Käytä ensin perinteistä sisäkumia, pumppaa rengasta lattiapumpulla, kunnes palteet asettuvat vanteelle. Jätä sitten rengas paikoilleen muutamaksi tunniksi, päästä ilmat ulos, irrota sisäkumi, laita paikoilleen tubeless-venttiili ja tiivistysaine ja pumppaa renkaaseen jälleen ilmaa.

Vaijerivahvisteinen palle vs. taittuva palle

Perinteisten renkaiden rakenteesta löytyy kahta tyyppiä: vaijerivahvisteisia palteita vs. taittuvia palteita. Merkittävin eroavaisuus on palteessa käytetty materiaali. Vaijerivahvisteinen palle on valmistettu teräksestä ja taittuva palle puolestaan Kevlar-kuidusta. Tässä molempien hyvät ja huonot puolet:

Vaijerivahvisteinen palle

image 23
  • Plussat:
    • Kustannustehokkaat. Nämä ovat edullisemmat ja pidempikestoiset kuin taittuvat versiot.
    • Kestävyys. Kumiyhdiste on yleensä kovempi ja kestää pidempään.
    • Parempi puhkaisunkestävyys.
  • Miinukset:
    • Ne ovat raskaammat johtuen teräsvaijerista, kovasta kumista ja matalan TPI:n rengasrungosta.
    • Niitä ei voi taivuttaa.
    • Huonompi pito ja korkeampi rullausvastus johtuen kovasta kumista ja matalasta TPI:stä.
    • Monimutkaisempi asentaa kuin taittuva palle.

Taittuva palle

image 24
  • Plussat:
    • Ne voi taittaa ja kuljettaa helposti.
    • Parempi kumilaatu. Korkean TPI:n rengasrungot.
    • Korkea TPI + pehmeät renkaat = vähemmän rullausvastusta ja enemmän pitoa.
    • Kevyemmät Kevlar-nauhan, korkean TPI:n rengasrungon ja pienemmän kumimäärän ansiosta.
    • Helppo asennus.
  • Miinukset:
    • Pehmeät kumit kuluvat nopeammin.
    • Mitä korkeampi TPI, sitä alhaisempi puhkaisunkestävyys.
    • Hinta. Ne ovat kalliimpia, kestävät huonommin ja niihin tulee helpommin reikiä kuin vaijerivahvisteisiin palteisiin.

Mikä on pyöränrenkaan TPI ja miksi sillä on merkitystä?

Lyhenne TPI tulee englannin kielen sanoista threads per inch (lankaa per tuuma). Se viittaa yhden tuuman sisällä olevien lankojen määrään rengasrungossa. Alun perin puuvillaa käytettiin johtuen sen joustavuudesta (sitä käytetään yhä joissain tubular-renkaissa), mutta nykyisin nailon, Kevlar ja aramidi ovat yleisimmät materiaalit.

Mitä korkeampi rengasrungon TPI, sitä korkealaatuisempi ja kalliimpi runko myös on. Se sisältää enemmän ja hienompia lankoja tuumaa kohden ja vähemmän kumia. Tämä vähentää painoa, lisää renkaan notkeutta ja tekee siitä nopeamman. Toisaalta tällaisella renkaalla on myös alhaisempi puhkaisunkestävyys ja se kuluu nopeammin.

Alhaisen TPI:n renkaiden rungoissa on vähemmän lankoja, jotka ovat paksumpia ja lisäksi niissä on käytetty enemmän kumia. Ne ovat jäykempiä, painavampia ja niissä on korkeampi rullausvastus. Toisaalta ne ovat edullisempia ja niissä on parempi puhkaisunkestävyys.

image 25

TPI on tärkeä huomioon otettava luku rengasta valitessa. Kannattaa aina pyrkiä löytämään tasapaino nopeuden, keveyden ja puhkaisunkestävyyden välillä. Kuitenkin riippuen maastosta, jolla ajat tai tavoista, joilla käytät rengasta,täytyy sinun ehkä asettaa yksi kolmesta ominaisuudesta etusijalle.

Yleisimmät rengasleveydet

Yleisin leveys on 25 mm. Vielä jokin aika sitten 23 mm:n (tai jopa kapeammat) renkaat tai tubular-renkaat korkealla paineella olivat standardi, sillä niitä pidettiin nopeampina.

Tutkimus on kuitenkin osoittanut, että pienemmällä paineella varustetut leveämmät renkaat ovat itse asiassa nopeammat, sillä ne ovat notkeammat, sopeutuvat paremmin maastoon ja vähentävät sivuttaissuuntaista liikettä. Sen lisäksi tietä koskettava renkaan osa on lyhyempi ja leveämpi, mikä vähentää rullausvastusta. Suurimmalle osalle pyöräilijöistä on parannus hyvin vähäpätöinen ja jopa täysin olematon ilman kunnollisia renkaita. Ammattilaisten kohdalla se on kuitenkin marginaalinen etu.

Hyvin epätasaisessa maastossa ajettaessa tai silloin, kun kaipaamme enemmän pitoa tinkimättä ajomukavuudesta, turvallisuudesta ja nopeudesta, toimivat 28 mm:n tai jopa 30 mm:n renkaat paremmin, sillä niillä voi ajaa pienemmällä paineella ilman, että rengas puhkeaa helposti, erityisesti, jos käyttää tubeless-renkaita.

image 26

Huom! Kaikilla pyörillä ei voi ajaa yli 28 mm leveämmillä renkailla. Ennen kuin ostat leveämmät renkaat, niin varmista, että ne mahtuvat vanteillesi ja että pyörän rungossa on niille tarpeeksi tilaa ilman, että ne hankaisivat sitä vasten. Jos sinulla on vannejarrut, niin varmista, että jarrusatuloissa on tarpeeksi tilaa. Sama koskee lokasuojia – eihän käy järkeen käyttää mukavampia kenkiäkään, jos ne ovat liian suuret.

image 27

Saatat huomata, että rullaussuunta ilmoitetaan monien renkaiden sivuilla. Jos renkaan pinta on sileä, siinä ei ole kuviointeja ja/tai siinä ei ole merkintöjä, voi sillä ajaa molempiin suuntiin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit