Cover 189

Sisäharjoitusvastuksella käytettävä pyörä: huollon ja kunnossapidon perusteet

Sisäpyöräily nosti todella suosiotaan pandemian aikana. Se oli kuitenkin ollut jo melko suosittu valinta ennen tätä sekä sellaisten ammattilaisten että amatöörien keskuudessa, jotka halusivat jatkaa treenaamistaan huonosta säästä huolimatta sekä sellaisten vapaa-ajan pyöräilijöiden keskuudessa, jotka arvostavat tehokasta tapaa treenata kotioloissa. Materiaalien ja teknologian edistysaskeleet sekä erilaisten älyharjoitusvastuksille tarkoitettujen sovellusten kehittyminen lisäsivät hommaan hauskan ja mukaansatempaavan twistin. Aiemmin tylsästä ja pitkäveteisestä aktiviteetista tulikin nyt jännittävä ja hyvin nautinnollinen kokemus.

Yksi asia ei kuitenkaan ole muuttunut: harjoitusvastuksella treenatessa tulee hikoiltua paljon, mikä tarkoittaa sitä, että pyörän huoltamiseen täytyy kiinnittää erityistä huomiota. Intensiivisellä treenaamisella ja väistämättömästi tapahtuvalla hikoilulla voi olla huomattava negatiivinen vaikutus pyörän komponentteihin, ellei asianmukaisten varotoimenpiteiden noudattamisesta pidetä huolta. Tässä artikkelissa käymme läpi perustavanlaatuiset kunnossapito-ohjeet ja huoltokäytännöt. Nämä takaavat optimaalisen suorituskyvyn ja maksimoivat varusteidesi kestävyyden tehden ajamisesta turvallisempaa ja pidentäen pyöräsi käyttöikää.

Ennen treeniä tapahtuva huolto ja valmistelu


Jos käytät perustraineria, jossa vastus kohdistuu takakiekkoon, älä käytä kiekkoa, jolla yleensä ajat. Markkinoilta löytyy hommaan tarkoitettuja kovempia renkaita. Kun käytät tällaista yhdessä vanhojen vanteiden ja vararataspakan kanssa, ei sinun tarvitse kiinnittää ja irrottaa rengasta yleensä käyttämästäsi takakiekosta.

Jos sinulla ei ole jo olemassa vararataspakkaa kotona, emme suosittele investoimaan paljoa uuteen rataspakkaan vain sisäharjoitusvastustasi varten – huippuluokan mallin hankkiminen ei ole sen arvoista. Perusmalli riittää aivan hyvin, mutta muista vain varmistaa, että se on yhteensopiva pyöräsi kanssa.

Lattian suojaaminen

image 8

Oikeanlaisen maton valinta on avainasemassa treenialueesi lattian kunnollisessa suojaamisessa. Tätä tarkoitusta varten löytyy kyllä omia mallejaan markkinoilta, mutta voit myös käyttää vaihtoehtoja, kuten joogamattoja tai kuntosaleillakin käytettäviä suojamattoja, jotka myydään yksittäin tai seteissä.

Sisäharjoitusvastuksen valmistelu

Käyttäessäsi suoravetotraineria on ensiarvoisen tärkeää toimia huolellisesti. Näin varmistat, että kaikki menee sujuvasti:

  • Valmistele treenialue. Aseta matto paikkaan, jossa haluat treenata ja aseta sisäharjoitusvastus sen päälle.
  • Ota seuraavaksi käsittelyysi pyörä, aseta vaihde suurelle eturattaan hammaspyörälle sekä pienelle takarattaan hammaspyörälle ja irrota voimansiirto pyörästäsi ruuvaamalla se irti.
  • Irrota kiekko ja aseta se säilöön turvalliseen paikkaan.
  • Jos pyörässäsi on levyjarrujärjestelmä, käytä välilevyä välttääksesi ongelmia siinä tapauksessa, että tulet vahingossa puristaneeksi takajarruvipua.
  • Kiinnitä pyörä harjoitusvastukseen asettamalla ketjut pienimmälle takarattaan hammaspyörälle. Jos pyörässäsi on pikalinkku, on välilevy jo todennäköisesti paikoillaan. Jos käytät kiekon läpiakselikiinnitysjärjestelmää, aseta kiekon akseli ja varmista ennen sen kiristämistä, että se on kohdistettu oikein, jottet tule vaurioittaneeksi akselin kierrettä tai pyörän runkoa.
  • Varmista, että suoritat pyörän kiinnityksen tarpeeksi tiukasti, jotta vältät lentämästä pois harjoitusvastukselta yhdessä pyöräsi kanssa. Älä kuitenkaan kiristä liikaa, sillä tällöin saatat tulla kohdistaneeksi liikaa painetta kiinnitysalueelle.
  • Varmista ennen treenin aloittamista, että kaikki osat on hyvin kiinnitetty, liitetty ja kiristetty. Jos aiot viettää useita tunteja pyöräillen sisällä, on ehdottomasti sen arvoista käyttää muutama minuutti siihen, että varmistat kaiken olevan kunnossa.
  • Kun pyöräsi on kiinnitettynä harjoitusvastukseen, älä siirrä koko kokoonpanoa pyörästä kiinni pitäen, sillä pyörääsi ei ole suunniteltu kannattelemaan sisätrainerin painoa (se voi painaa yli 25 kg, joten voit tulla vahingoittaneeksi takahaarukan alaputkia ja/tai takahaarukan yläputkia). Ota ensin pyörä irti harjoitusvastuksesta, aseta se lattialle kyljelleen ilman voimansiirtoa ja siirrä sitten harjoitusvastuksesi haluamaasi paikkaan.

Treenin aikana

image 9

Hiki koostuu vedestä ja mineraaleista, kuten natriumista, magnesiumista, kalsiumista ja kaliumista. Se voi saada aikaan haitallisia kemiallisia reaktioita joutuessaan kosketuksiin materiaalien, kuten teräksen, alumiinin ja hiilikuituhartsien tai -polymeerien kanssa. Käytä pyyhettä tai harjoitusvastuksilla pyöräilyyn tarkoitettua hikisuojaa estääksesi korroosiota ja sen mahdollisesti vaarallisia seurauksia. Pyyhettä käyttäessäsi aseta se ohjaustangolle suojataksesi ohjainlaakeria, ohjainkannatinta, ruuveja ja pultteja, kaapeleita, vaihdevipuja, jarrukahvoja, ohjaustangon teippiä ja kädensijoja.

Treenin jälkeen

Kun treeni on ohi, tulisi sinun puhdistaa ja kuivata sekä pyörä (ohjaustanko, ohjainkannatin, kaapelit, putket ja erityisesti vaakaputki, satula sekä satulatolppa) että lattia tai matto. Lattia tai matto tulisi puhdistaa käyttämällä moppia tai luutua hankkiutuaksesi eroon kaikesta hiestä, liasta ja rasvasta, joka on saattanut irrota pyörästä ja voimansiirrosta treenin aikana.

Suosittelemme irrottamaan ohjaustangon teipin vähintään kerran kuussa tarkastaaksesi huolellisesti ohjaustangon kunnon. Saatat ehkä joutua myös irrottamaan ohjaustangon ohjainkannattimen tarkastaaksesi ohjainlaakerin laakerit, sillä tämä alue on erityisen altis hien aiheuttamalle rappeutumiselle.

image 10

Treenattuasi useamman kerran putkeen sisäharjoitusvastuksella, kannattaa tarkastaa ruuvit ja pultit. Katso, ettei mikään niistä ole löysällä ja poista mahdollinen välys pyörästä.

On myös fiksua puhdistaa säännöllisesti itse sisäharjoitusvastus, jottei se ala keräämään pölyä ja likaa. Tämä ekstrahuoltotoimenpide takaa varusteidesi sujuvan ja turvallisen toiminnan pitkällä aikavälillä.

Voimansiirron kunnossapito


Voimansiirron puhtaana ja kunnolla voideltuna pitäminen on avain kitkan ja voimansiirron aikaansaaman melun vähentämiseen. Jos käytät ketjupesuria, ei sinun tarvitse irrottaa tätä varten edes osia pyörästä. Muista vain asettaa imukykyistä talouspaperia ketjujen alle estääksesi lattiaa tai mattoa likaantumasta.

Voidaksesi välttää rataspakan ja muun voimansiirron vaurioitumista, on hyvin tärkeää kiinnittää erityistä huomiota ketjun kulumiseen ja sen yleiseen kuntoon. Kun ehkäiset vauriot jo ennen niiden syntymistä, tulet säästäneeksi rahaa ainakin niin paljon, että saat hankittua sillä vuosittaisen Zwift-tilauksen.

Kuten huomaat, takaa pientenkin juttujen huomioiminen ja pyörän oikeanlainen kunnossapito – niin ennen sisäharjoitusvastustreeniä kuin sen aikana ja jälkeenkin – optimaalisen suorituskyvyn. Lisäksi se pidentää koko kokoonpanosi käyttöikää. Yksinkertaisten varotoimien noudattamisen ja varusteidesi säännöllisen kunnostamisen ansiosta voit ottaa kotitreeneistäsi kaiken turvallisesti ja tehokkaasti irti.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit