summer arm warmers d81b1c75 1323 4f56 879c cf639615a315

Armstukken voor fietsers met zonnebescherming voor de zomer

De zon kan de beste bondgenoot of grootste vijand van een fietser zijn. Als de zon schijnt, kan niets ons ervan weerhouden op de fiets te stappen, maar laten we niet onvoorzichtig zijn, vooral niet als we wielershirts met korte mouwen en korte fietsbroeken dragen, want onze huid wordt in hoge mate blootgesteld aan de UV-stralen. Hoewel de zon ons warm houdt en ons helpt vitamine D aan te maken, moeten we voorkomen dat we zonder de juiste zorg en bescherming voortdurend en ongewild aan haar stralen worden blootgesteld.    

Er zijn drie mogelijkheden om ons tijdens het fietsen tegen UV-stralen te beschermen: naar buiten gaan als de zon niet schijnt, zonnebrandcrème gebruiken of kleding dragen die de huid bedekt. Als je van fietsen houdt, maar niet vroeg of laat naar buiten kunt (of wilt) om de brandende zon te vermijden, en je vergeet vaak zonnebrandcrème aan te brengen voor en tijdens lange ritten, dan is de enige manier om je huid te beschermen het bedekken van je huid met specifieke fietskleding.

Een van de kledingstukken die je kunt gebruiken zijn armstukken voor fietsers met UV-bescherming voor in de zomer. De Climatik armstukken van Siroko zijn ontworpen om onze armen tegen de zon te beschermen en tegelijkertijd de huid in staat te stellen op natuurlijke wijze te ademen en zich door zweten te koelen.  

siroko climatik arm wamer flotando

Ze zijn gemaakt van een stof met een UPF (Ultraviolet Protection Factor) rating van 50+. Deze term geeft de hoeveelheid ultraviolette straling aan die de stof doorlaat tot op je huid. Siroko Climatik armstukken voor fietsers bieden de hoogste bescherming op het gebied van sportkleding: Slechts 1/50e van de UV-stralen komt erdoorheen.    

Om je op de warmste zomerdagen comfortabel en fris te voelen, zijn onze mouwen gemaakt van ultralichte en zeer elastische stof, een mengsel van nylon en elastaan van topkwaliteit. Het resultaat is dat we vier fundamentele eigenschappen hebben voor armstukken voor de zomer: 

  1. Perfect pasvorm waardoor ze aanvoelen als een tweede huid, en geen ongemak veroorzaken.
  2. Uitstekende ademendheid en afvoer van zweet zodat het lichaam op natuurlijke wijze kan blijven afkoelen.
  3. Makkelijk mee te nemen. Ze nemen geen ruimte in in de zakken van je wielershirt voor het geval je ze aan of uit wilt doen.  
  4. Multi-functioneel. Je kunt ze niet alleen gebruiken als volledige bescherming tegen de zon maar ook op kille ochtenden of tijdens lange afdalingen

Zijn armstukken voor de zomer nuttig?

Het antwoord is: ja, heel erg. Zelfs als je zonnecrème draagt, kun je dit fietsaccessoire om verschillende redenen gebruiken. Om er maar een paar te noemen:

  • Het voorkomen van bruine strepen van het wielershirt.
  • Mensen met een zeer lichte huid die een fortuin uitgeven aan zonnecrèmes.
  • Fietsers met een gevoelige huid, die allergisch zijn voor de zon of zelf allergisch zijn voor zonnebrandmiddelen.
  • Tatoeages beschermen tegen de zon.
  • Het beschermen van een wond, litteken of recente brandwond.

Afgezien van bovenstaande situaties en hoewel de thermische eigenschappen niet vergelijkbaar zijn met die van Siroko’s ColdBlock thermische armstukken, kan het Climatik model ook gebruikt worden op kille zomerochtenden of -avonden wanneer we net dat beetje extra bescherming nodig hebben. Minder koudegevoelige fietsers vinden het zomermodel misschien wel voldoende voor andere seizoenen of lagere temperaturen.

De misvatting dat zwart warm is en waarom Climatik armstukken niet wit zijn 

Als je dit blog regelmatig volgt, weet je al dat we dol zijn op wetenschap. Niet alleen omdat het ons helpt bij het ontwerpen van onze producten, maar ook omdat we mythes geheel of gedeeltelijk kunnen ontkrachten, zoals die waarin wordt beweerd dat zwart heet is en dat je in de zomer beter witte kleren kunt dragen.

Wie graag zwarte kleren draagt, zowel op straat als op de fiets, hoe warm de zomer ook is, hoort vaak deze opmerking: “als je het warm hebt, draag dan geen zwarte kleding“. Het lijkt logisch, maar zo eenvoudig is het niet; dat geldt nog minder voor fietskleding, waar andere, zeer belangrijke factoren een rol spelen die van invloed zijn op het opslaan en afvoeren van warmte.

srx pro ardiden maillot cycling lifestyle 01

Als we een eenvoudig experiment uitvoeren en een paar SRX wielershirts, een witte en een zwarte, even in zon laten liggen, en dan even onze wang aanraken met de stof, zullen we merken dat de witte koeler is. Dit is de oorsprong van de mythe: Wit weerkaatst alle licht en zwart absorbeert tot 98% van de zonnestraling, waardoor het warm wordt.

Het lijkt allemaal eenvoudig, totdat we met die wielershirts een stukje gaan fietsen om te zien hoe ze werken wanneer ons lichaam opwarmt en energie afgeeft. We zien het niet omdat het infrarood is, maar zo raken we onze lichaamswarmte kwijt. Als je wit draagt, wordt deze energie (in het infraroodspectrum) teruggekaatst naar je lichaam en warmt het nog meer op. Zwart daarentegen weerkaatst deze lichaamsstraling niet, maar absorbeert het en geeft het weer af, waardoor we afkoelen. 

Maar voordat we allemaal naar buiten stormen om zwarte fietsaccessoires en -kleding te kopen, laten we even wachten, het is niet zo eenvoudig. De de kleur van de stof is eigenlijk niet zo belangrijk. Als we op de fiets zitten, leveren we een min of meer intense inspanning en zijn we blootgesteld aan luchtstromingen. Daarom, moet de kleding die we dragen – boven alles – dun, licht, ademend en comfortabel zijn.

srx pro high tech maillot cycling lifestyle 02

Je wielershirts, fietsbroeken, armstukken of enig ander kledingstuk mag het zweten niet in de weg staan, want dat is de beste manier voor ons lichaam om de hitte te bestrijden. Bovendien moet fietskleding zweet snel verdampen en vocht afvoeren om onze huid droog te houden en verder laten zweten om af te koelen. Daarom zijn zowel SRX wielershirts en fietsbroeken als Climatik armstukken voor op de fiets gemaakt van ultralichte stoffen waarvan het ademend vermogen garant staat voor een goede werking van onze natuurlijke airconditioning.

Dus waarom zijn Climatik armstukken zwart? Het antwoord is heel eenvoudig: Witte mouwen geven gemakkelijker vlekken dan zwarte en het is moeilijker om ze brandschoon te houden. Bij Siroko willen we dat onze kleding je niet alleen beschermt, maar dat ze je ook goed past, zelfs als je ze keer op keer wast, zodat je ze de hele natuurlijke levensduur van de stof kunt gebruiken. Bekijk enkele tips over het verzorgen van je fietskleding, Volg de aanbevelingen op de verpakking en het waslabel, en je Climatik armstukken zullen je gezelschap houden tijdens vele uren zon.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen