Cover 159 woman

Je fiets afstellen met behulp van apps en YouTube

Om thuis zelf je fiets af te stellen aan de hand van een aantal tips uit een blogpost als deze, kan een heel gedoe zijn, met alle gevolgen van dien. Gelukkig is er een wereld vol met allerlei technologieën, waarmee je zelf in weinig tijd en voor weinig geld je fiets kunt afstellen. Als je je geen professionele fietsafstelling kunt veroorloven of de basisstappen zelf wilt proberen, lees dan verder. We zetten een paar apps en videotutorials op een rij, zodat je het zelf kunt doen.

Wat heb je nodig?

Een meetlint, je fiets natuurlijk, een smartphone, een statief of iets om je telefoon op zijn plaats te houden en, voor bepaalde apps, een indoor fietstrainer om de fiets stevig op zijn plaats te houden.

Lichaamsafmetingen

image 14

Meet eerst met het meetlint je lichaam, inclusief je lengte, binnenbeenlengte en armlengte. Deze drie eenvoudige metingen heb je nodig voor bepaalde apps en YouTube-tutorials.

Apps om je fiets af te stellen

Vergeet niet dat, hoewel deze apps zeer nuttig kunnen zijn en sommige behoorlijk accuraat, ze geen vervanging zijn voor een echte professionele fietsfitting. Als je pijn of ongemak ervaart tijdens het fietsen, of als je op zoek bent naar een meer persoonlijke pasvorm, is het raadzaam om je direct tot een professional te wenden. Als je besluit te vertrouwen op apps, zijn er verschillende opties, voor Android, iOS of beide. Dit zijn de beste die we voor je hebben verzameld:

MyVeloFit: Als je op zoek bent naar een app die je resultaten geeft die zo dicht mogelijk bij een biomechanisch onderzoek liggen, hoef je niet verder te lezen: dit is de app. Hij is gemaakt door professionals met een specifiek doel, namelijk om een op gegevens gebaseerde fietsafstelling voor iedereen toegankelijk en gemakkelijk te maken, zodat iedereen zijn eigen situatie kan beoordelen en aanpassingen kan doen aan de hand van zijn eigen persoonlijke gegevens. 

image 15

Om het meeste uit deze app te halen, heb je een fiets en een indoortrainer nodig, een camera of smartphone om jezelf op te nemen, en een statief of iets om je telefoon op zijn plaats te houden.

Deze app begeleidt je tijdens het proces, te beginnen met een beoordeling van je mobiliteit en flexibiliteit. Vervolgens analyseert hij je houding op de fiets en geeft hij je een gedetailleerd rapport met de nodige aanpassingen. Zodra deze aanpassingen zijn gemaakt, evalueert de app ze opnieuw en herhaalt hij het hele proces totdat hij de fietspasvorm heeft gevonden die het beste bij je past.


Je kunt het gratis uitproberen waarbij slechts een deel van de functies is ontgrendeld, en als je er echt alles uit wilt halen, zijn er twee betaalde abonnementen beschikbaar. Voor een eenmalige betaling van $35 is er het ‘Enthusiast’-plan, dat je 2 weken toegang geeft voor één fiets, maar nog steeds niet alle functies ontgrendelt. Voor 75 dollar heb je het ‘Pro’-plan, een jaarabonnement waarmee je meerdere fietsen kunt afstellen.

Bike Fast Fit: Deze app is alleen beschikbaar voor iOS en heeft twee betaalde abonnementen. Het basisabonnement kost $4,99 per jaar of $0,99 per maand, met een gratis proefperiode van 7 dagen. Je hebt een indoor fietstrainer en een statief voor je telefoon nodig. Neem jezelf op terwijl je op de fiets trapt en upload de video naar de app voor een fiets-, bewegings- en houdingsbeoordeling. Vervolgens genereert de app een rapport met alle aanbevolen aanpassingen. De ‘Elite’-versie biedt een grondigere analyse voor slechts $9,99, een optie die het overwegen waard is.

image 13

Bike Fit Calculator: Deze app is volledig gratis, maar alleen beschikbaar voor Android. Het is misschien de eenvoudigste app in de lijst, met minder aanpassingsmogelijkheden en minder grondige rapporten, maar net genoeg voor een eenvoudige afstelling voor je fiets. Kies het type fiets, voer je lichaamsafmetingen en fietsmaten in, en laat de app het werk doen. Vervolgens geeft de app je suggesties over welke aanpassingen je zou kunnen maken.

image 12

Roadie Bike Fit: Deze app kost $4,99 en is alleen beschikbaar voor Android. Afgezien van de prijs is het mooie dat je geen indoor fietstrainer nodig hebt om de fiets op zijn plaats te houden, hij hoeft alleen maar op een vlakke ondergrond te staan. Maak een foto van de fiets, zodat de app zelf de maten kan berekenen, en maak vervolgens een tweede foto van jou zittend op de fiets, volgens de instructies van de app. Zo worden de maten genomen zodat de app ze kan analyseren en alle benodigde aanpassingen kan voorstellen.

image 11

YouTube tutorials

YouTube is echt een fantastische tool voor het vinden van tutorials over allerlei onderwerpen, waaronder het afstellen van een fiets. Je kunt video’s vinden over allerlei onderwerpen, van zadelhoogte tot schoenplaatjes. Het belangrijkste is dat je een video vindt met een betrouwbare bron en duidelijke en gemakkelijk te volgen instructies. Hier is een geweldig voorbeeld van ‘Specialized’ dat alle essentiële aanpassingen met duidelijke uitleg doorneemt:


Bekijk de volgende twee video’s om te zien hoe de schoenplaatjes moeten worden gemonteerd:


Er is zoveel content, van zoveel verschillende makers, dat de hoeveelheid suggesties en methoden soms kan leiden tot verwarring en zelfs ongemak of blessures, en het gevoel dat je je tijd hebt verspild. Dit is iets wat Chris Miller in de volgende video aanpakt, waarbij hij alles samenvat met een verstandige conclusie: Een professionele afstelling van je fiets kan duur zijn, maar het is het waard, niet alleen omdat je veel tijd bespaart, maar ook omdat het advies en de follow-up die je krijgt van een professional veel twijfels kunnen wegnemen.


Aanpassingen en follow-up

Of je nu een app hebt gebruikt of een videotutorial hebt gevolgd, je moet ervoor zorgen dat je je fiets meteen na elke aanpassing even test, om te controleren of je ze goed doet. Daarnaast moet je jezelf een paar dagen of weken na de aanpassingen in de gaten houden om te kijken of er ongemak of pijn ontstaat. Deze informatie kan je helpen om preciezere aanpassingen te doen of om de aanpassingen die je al had gedaan ongedaan te maken.

Tot besluit: Vergeet niet dat zelf je fiets afstellen in sommige gevallen heel nuttig kan zijn, maar het zou geen vervanging moeten zijn voor een professionele afstelling. Als je specifieke problemen hebt met je houding op de fiets of pijn tijdens het fietsen, of als je op zoek bent naar een meer op maat gemaakte aanpassing om je prestaties te verbeteren, raden wij je aan je tot een professionele biomechanicus te wenden. Dat is de beste investering die je als fietser kunt doen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen