cover 147

Siroko SRX fietsvest met thermische isolatie

Wanneer het tijd is voor fietsers om zich warm te kleden, zijn er veel opties, maar het meest veelzijdige kledingstuk, dat gemakkelijk aan en uit te trekken is en in een zak kan worden gestopt, is een fietsvest met extra thermische bescherming, zoals de Siroko SRX Ultra Warm. Dankzij dit accessoire kan je je zomer- of overgangskleding ook in koudere periodes van het jaar blijven gebruiken. Belangrijker nog, je krijgt prestaties en aanpassingsvermogen die moeilijk te bereiken zijn met andere kledingstukken dankzij de eigenschappen van de stof en de specifieke kenmerken van het vest. Aan het eind van deze post geven we je enkele tips over hoe je al deze mogelijkheden van ons vest optimaal kunt benutten, maar laten we eerst de eigenschappen ervan eens nader bekijken:

STOF EN ISOLATIE

Naast de stof zelf is dit fietsvest ook voorzien van isolatie. Beide vullen elkaar aan en daardoor beschermt dit kledingstuk je tegen regen, wind en kou en biedt her thermisch comfort, met een goed ademend vermogen, zodat we droog en comfortabel blijven.

crop center


Laten we eens kijken naar de dubbellaagse stof met ITTTAI® Waterproof Technology. De buitenste laag heeft een waterafstotende coating (DWR) en is gemaakt van een elastische stofmix (85% polyamide, 15% elastaan). Onder de buitenlaag bevindt zich een membraan (100% polyurethaan) met een waterkolom van 10.000 mm en een ademend vermogen tot 6.000 g/m²/dag (meer info hier). Dit membraan zorgt voor continue micro-ventilatie om de waterdamp die vrijkomt bij intensieve activiteiten zoals fietsen af te voeren. De meeste polyurethaanmembranen beginnen pas te zweten als ze nat zijn. De structuur van dit specifieke membraan daarentegen bevat miljarden poriën en hoeft niet nat te worden om te gaan ademen – dat gebeurt onmiddellijk, zodat je droog blijft en meer comfort hebt. Andere belangrijke kenmerken van deze stof die bijzonder relevant zijn voor de wielersport zijn het lichte gewicht en de slijtvastheid.


De PrimaLoft® Gold Insulation Eco is gemaakt van 100% gerecyclede materialen. Deze synthetische isolatie biedt enorme voordelen voor fietsen en andere aërobe sporten:

  • Het bevat ultrafijne vezels die microluchtzakken creëren die de lichaamswarmte vasthouden. 
  • Zeer goede verhouding tussen isolatie en gewicht, wat resulteert in lichte en compacte kledingstukken.
  • Behoudt thermisch comfort, zelfs bij extreem nat weer.
  • Hydrofobe (waterafstotende) eigenschappen. Om doorweekt te raken, moet het worden blootgesteld aan een zware stortbui of vele uren constante regen.
  • Uitstekend ademend vermogen dankzij ultrafijne vezels.
  • Lichtgewicht en compact, de droomcombinatie van elke fietser.
  • Zachtheid vergelijkbaar met die van donsjacks.
  • Het kan gemakkelijk worden gewassen volgens de aanwijzingen van de fabrikant op het etiket (koud wassen, niet chemisch reinigen, niet weken. Geen bleekmiddel, wasverzachter of wasdroger gebruiken en niet strijken).

ONTWERP

crop center


Het ontwerp en de constructie van het vest spelen ook een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat de isolatie zijn werk goed doet en dat de lichaamswarmte niet ontsnapt. Daarom zijn de platte binnennaden, de hoge kraag, de elastische banden aan de onderkant en rond de armsgaten, plus de nauwsluitende maar niet te strakke pasvorm cruciaal om ervoor te zorgen dat dit SRX Ultra Warm vest de warmte goed vasthoudt en bescherming biedt tegen wind en water. Het heeft een drop-tail, wat betekent dat het achterpand iets langer is dan het voorpand, zodat het zich aanpast aan de houding van de fietser en de billen en onderrug beschermt tegen opspattend water.

MAAT

Een ander aspect waarmee je rekening moet houden om de isolerende eigenschappen van het vest niet te verliezen, is het kiezen van de juiste maat. Neem je lichaamsmaten en houd daarbij rekening met de andere kledingstukken die je onder het vest gaat dragen. De situatie verandert naargelang we het gaan gebruiken over een ondershirt en een zomershirt met lange mouwen of over een thermische basislaag en een winterjas. Je maten opnemen kan iets langer duren, maar het is de moeite waard, want als het vest te strak zit, drukken de luchtzakken van de isolatie samen en houden ze de lichaamswarmte niet goed vast.

RITSEN EN ZAKKEN

Het tweerichtings halfautomatische SBS-slot houdt in dat de rits niet vrij schuift tenzij het treklipje tot een bepaald punt wordt opgetild. Zo kan je de rits zo ver openen als je wilt, en als je het treklipje laat zakken, blijft de rits op zijn plaats en kan hij niet alleen bovenaan, maar ook onderaan worden opengeritst. Perfect voor als we een klim tegemoet gaan, waarbij we geen extra bescherming tegen wind en kou nodig hebben, maar wel op zoek zijn naar meer ventilatie. Eenmaal boven hoeven we alleen maar de rits te sluiten voor de afdaling.

crop center


De rits heeft een garage aan de bovenkant om schuren bij de hals te voorkomen, plus een stoffen onderlaag die helpt voorkomen dat de rits blijft haken en ook de lucht tegenhoudt en voorkomt dat de rits klemt als hij omhoog of omlaag wordt getrokken.

crop center


Er zijn twee achterzakken aan beide zijden op de rug met onzichtbare ritsen en elastische treklipjes. Ze zijn perfect om je telefoon, sleutels of portemonnee in op te bergen, evenals energierepen en gels. Als de zakken leeg zijn, kun je ze ook gebruiken voor extra ventilatie, maar je kunt ook gewoon de rits wat verder openen.

REFLECTERENDE DETAILS

Er staat een reflecterend Siroko logo op de linkerkant van de borst plus het SRX logo en de drievoudig gekruiste lijn die van boven naar beneden over het midden van de rug loopt. 

WANNEER GEBRUIK JE EEN FIETSVEST MET THERMISCHE ISOLATIE?

Het temperatuurbereik voor het dragen van dit vest ligt tussen 5 en 15 °C, dus je kunt het vooral gebruiken in overgangsseizoenen en tijdens relatief zachte winters. Laten we niet vergeten dat een vest geen jas of wielershirt is. Het is een accessoire, een aanvulling die de prestaties van de andere kledingstukken versterkt. Zo’n vest, gedragen over een basislaag plus een zomertrui en wat armwarmers, zal niet voldoende zijn om je warm te houden bij 5°C. Diezelfde combinatie kan echter wel comfortabel en warm zijn als het buiten tussen 10 en 15 °C is. 

Het hangt van de persoon af, maar bij een buitentemperatuur van 5 °C is het aan te bevelen dit vest te combineren met een ondershirt met korte of lange mouw en een M4 wielershirt met lange mouwen, of een merino ondershirt en een wielershirt met lange mouwen. Het dragen van dit vest bij 5°C met een wielershirt met korte mouwen en een merino ondershirt met korte mouwen is alleen een optie als je het erg snel warm hebt op de fiets of als je een korte en intensieve training doet.

crop center


Het mooie van dit SRX Ultra Warm vest, naast het feit dat het veel meer thermisch comfort en bescherming biedt dan een gewoon fietsvest, is dat het zeer licht en compact is. Niet zo licht als onze V1’s, maar het past gemakkelijk in je achterzakken of, als je veel spullen bij je hebt, kan het onder je wielershirt worden gestopt. Je kunt het dus het hele jaar door dragen wanneer je het nodig acht. Als de zomerochtenden of -middagen/avonden en overgangsseizoenen koud zijn in jouw gebied, als je het snel koud hebt of als je een route gaat doen met lange afdalingen in het hooggebergte, neem hem dan mee, voor het geval dat. Zoals wij altijd zeggen: better safe than sorry. Zeker als het gaat om een kledingstuk dat je zo gemakkelijk kunt uittrekken, aantrekken en opbergen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen