cover 130

Verschillende alternatieven voor energiegels en -repen

In onze vorige blogpost hadden we het over de voor- en nadelen van energiegels en energierepen. Deze snackopties zijn twee van de meest gebruikte in de wielersport, vanwege hun gemak, zowel in praktische zin als qua voedingswaarde. Natuurlijk zijn er ook verschillende andere manieren om je lichaam van brandstof te voorzien om je energie tijdens het fietsen op te voeren, maar die zijn misschien niet zo effectief als gels en repen. Hier zijn enkele ideeën om te proberen:

Alternatieven voor energiegel

Als de verpakking je niet bevalt bij energiegels (omdat je moeite hebt deze te openen en de gel nuttigen tijdens het fietsen of omdat je altijd eindigt met plakkerige vingers en een vies shirt), kun je je eigen gels maken en ze in plastic flessen, voedselzakjes of flexibele bidons gieten, zoals we je hier hebben laten zien.

image 8

Energiedrankjes in poedervorm, zelfgemaakt of uit de winkel. De in de winkel gekochte poeders zijn na gels en repen de meest gebruikte optie, vanwege hun handige formaat (je vindt ze in zakjes of in plastic verpakkingen) en vanwege de toegevoegde koolhydraten. De kleine zakjes zijn erg handig voor langeafstandsritten, maar je kunt ook kleine plastic zakjes vullen met het poeder uit een grotere verpakking. Een andere optie is om maltodextrine en fructose in bulk te kopen, ze te mengen met een beetje zout en je eigen ongezoete drankjes te maken.

image 9

Bananen zijn de perfecte snack om mee te nemen tijdens een rit vanwege hun voedingswaarde en hun handige, biologisch afbreekbare natuurlijke “verpakking”. Als je liever een gelformaat hebt, pureer je gewoon een banaan en bewaar je die in een knijpbaar zakje, zoals die voor babyvoeding en vruchtenmoes, en dan heb je het: een bananen-energiegel. Een andere optie is een gekookte aardappel pureren: Voeg gewoon wat van het resterende kookwater toe aan je reeds gepureerde aardappel, net genoeg om de puree een vloeibare maar romige textuur te geven. Giet het vervolgens in een knijpbaar zakje en je hebt de perfecte hartige energiegel met de juiste hoeveelheid koolhydraten die ook nog eens licht verteerbaar is. En voor alle “cheese addicts” is er nog een alternatief: voeg wat roomkaas toe aan je gepureerde banaan.

Ontpitte dadels en andere gedroogde vruchten kunnen ook gerehydrateerd en gepureerd worden.

image 10

Gummies, zacht snoep, jelly of ander snoep dat in een plastic zakje kan worden bewaard, waarop gemakkelijk kan worden gekauwd en dat niet smelt, zijn ook een goed alternatief voor energiegels.

image 11

Pindakaas of andere notenboter in eenpersoons knijpzakjes zoals deze. Vergeleken met energiegels is de hoeveelheid koolhydraten niet zo hoog, maar ze zijn wel erg handig. Andere opties vergelijkbaar met deze zijn gecondenseerde melk of cacaoboter zoals Nutella in kleine tubes, honing of zakjes ahornsiroop.

Als je liever minder zoete opties hebt, kun je behalve aardappelpuree ook kiezen voor groentepurees en smoothies van fruit of andere ingrediënten.

Alternatieven voor energierepen

image 12

Bananen, ontpitte dadels, gedroogde vijgen, ontpitte pruimen, rauwe of geroosterde noten… dit zijn allemaal eenvoudige en gezonde voedingsmiddelen die je onbewerkt of in de vorm van een reep kunt eten, met behulp van recepten zoals deze of deze. Gebruik plastic zakjes om ze mee te nemen als je ze toch onbewerkt wilt eten. Je kunt ook in plakjes gesneden gekookte aardappelen meenemen.

Qua voedingswaarde zijn rijstwafels ook een interessante optie. Daarom zijn ze niet weg te denken uit de voeding van elke professionele wielrenner. Hier zie je hoe je de standaardversie maakt (zoet of hartig) en hoe je ze verpakt om ze gemakkelijk op de fiets op te eten.

image 13

Onder zoetigheden, gebak en snoep is er een overvloed aan mogelijkheden, zelfgemaakt of in de winkel gekocht, ook al zijn de meeste eigenlijk niet erg “gezond”: boterhammen met pindakaas en jam, stroopwafels, wafels, chocoladerepen (Snickers, KitKat, Mars, Bounty), koekjes, etc.Zorg ervoor dat wat je kiest gemakkelijk te kauwen en te verteren is. Hoe meer vet, eiwit en vezels ze bevatten, hoe langzamer de vertering en de opname van koolhydraten zal verlopen, wat kan leiden tot maagklachten. Houd rekening met hoge temperaturen (van zowel je omgeving als de warmte die je lichaam genereert tijdens het fietsen) en vermijd snacks die kunnen smelten of te zacht worden als je ze in je wielershirt bewaart.

image 14

Hartig eten zoals een broodje kalkoen, ham en/of kaas, pretzels, zoute crackers, vleessticks, droge vleeswaren, kaassnacks (Babybel, kaassnacks, cheddarkaas in blokjes) of zelfs goed verpakte gevulde maïstortilla zijn geschikt. Net als bij zoetigheid is niet alles een goede optie om te fietsen. Ja, we verbranden calorieën en kunnen dat als excuus gebruiken, maar je moet je voedsel goed en met mate kiezen. Zorg ervoor dat je het gemakkelijk kunt verteren en eten, wees voorzichtig zodat het niet smelt en als het niet verpakt is, moet je het goed inpakken met aluminiumfolie of plasticfolie om te voorkomen dat je op je wielershirt knoeit. 

Er zijn ongetwijfeld evenveel opties als er culturen rond voedsel zijn over de hele wereld. En als we rekening houden met persoonlijke smaken, allergieën of voedselintoleranties, en met de eigen kennis van elke fietser over wat goed en slecht voor hem is, is de enige manier om te weten of een energiereep, gel of een van de alternatieven voor jou werkt, het zelf proberen. Zorg er alleen voor dat je geen belangrijk evenement kiest om voor het eerst iets uit te proberen. Train je spijsverteringsstelsel van tevoren en houd in gedachten dat de meeste opties hier niet worden aanbevolen voor grote sportevenementen of wedstrijden. Wanneer intensiteit, snelheid en druk een rol spelen, zijn gels en repen de beste optie die je hebt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen