cover 130

Vaihtoehdot energiageeleille ja -patukoille

Eräässä edellisessä blogipostauksessamme esittelimme energiageelien ja -patukoiden hyvät ja huonot puolet. Nämä välipalavaihtoehdot ovat pyöräilyssä yleisimpiä, kiitos niiden kätevyyden sekä käytännöllisyyden että ravitsemuksellisuuden näkökannalta katsottuna. Toki keholleen voi antaa energiaa muinkin tavoin polkiessa – nämä tavat eivät kuitenkaan välttämättä ole yhtä tehokkaita kuin geelit ja patukat. Tässä joitain hyväksi havaittuja vaihtoehtoja:

Vaihtoehdot energiageelille

Jos energiageelien pakkaukset ovat asioita, joista et niissä pidä (sillä niiden avaaminen ja nauttiminen on vaikeaa pyörän satulassa tai koska ne tahmaavat aina sormesi ja sotkevat pyöräilypaitasi), voit aivan hyvin valmistaa omat geelisi ja kaataa ne vaikka muovipulloihin, ruokapussukoihin tai pehmeisiin juomapulloihin, kuten esittelimme tässä julkaisussa.

image 8

Energiajuomajauheet, joko itse tehtynä tai kaupasta ostettuna. Kaupasta ostetut jauheet ovat kolmanneksi yleisin vaihtoehto välipalaksi heti geelien ja patukoiden jälkeen johtuen niiden kätevästä muodostaan (niitä voi ostaa pussukoissa tai muovirasioissa myytävinä versioina) sekä niihin monissa muodoissa lisätyistä hiilihydraateistaan. Pikku pussukat ovat hyvin käteviä pitkien matkojen pyöräilyyn, mutta voit myös kätevästi siirtää jauhetta pienempiin muovipusseihin suuremmasta pakkauksesta. Toinen vaihtoehto olisi ostaa maltodekstriiniä ja fruktoosia säästöpakkauksissa sekoittaen niihin sitten hieman suolaa ja valmistaen näin omatekoiset makeuttamattomat juomasi.

image 9

Banaani on täydellinen välipala, joka ottaa mukaan pyöräilemään johtuen niiden ravitsemuksellisesta arvosta sekä niiden kätevästä ja luonnossa hajoavasta “pakkauksestaan”. Jos pidät enemmän geelimuotoisista välipaloista, voit muussata banaanin ja ottaa sen mukaan puristettavassa pussukassa, joissa säilötään esimerkiksi vauvanruokaa ja hedelmäpyreitä. Näin olet valmistanut helposti banaanienergiageelin. Toinen vaihtoehto on muussata yksi keitetty peruna: lisää vain hieman jäljelle jäänyttä keitinvettä jo muussaamaasi perunaan, jotta pyreellä olisi hieman nestemäisempi, mutta silti kermainen rakenne. Annostele se sitten vain puristettavaan pussukkaan, niin saat mukaasi otettavaksi täydellisen maukkaan energiageelin, joka sisältää juuri oikean hiilihydraattimäärän sulaen myös helposti. Ja juuston ystäville vielä yksi vaihtoehto: lisää muutama palanen kermajuustoa muussatun banaanin joukkoon.

Kivettömät taatelit ja muut kuivatut hedelmät voidaan myös uudelleen nesteyttää ja muussata pyreeksi.

image 10

Viinikumit, pehmeät makeiset, marmeladit tai mitkä tahansa muut karkit, jotka voi säilöä pieniin muovipusseihin ja pureskella helposti ja jotka eivät myöskään sula taskussa, ovat hyvä vaihtoehto energiageeleille.

image 11

Maapähkinästä tai mistä tahansa muusta pähkinästä valmistetut yhden annoskoon puristettavat pähkinävoipakkaukset, kuten nämä. Energiageeleihin verrattuna niiden hiilihydraattipitoisuus ei ole aivan yhtä suuri, mutta ne ovat silti melkoisen käteviä. Muita samankaltaisia vaihtoehtoja ovat kondensoitu maito tai kaakaovoit, kuten Nutella pienissä tuubeissa tai pikku pussukoissa saatavilla oleva hunaja tai vaahterasiirappi.
Jos kaipaat vaihtoehtoja, jotka eivät ole aivan yhtä makeita, voit perunoiden lisäksi ottaa välipalaksi mukaan kasvispyreitä ja smoothieita, jotka on valmistettu hedelmistä tai muista ainesosista.

Vaihtoehdot energiapatukalle

image 12

Banaanit, kivettömät taatelit, kuivatut viikunat, kivettömät luumut, kypsentämättömät tai paahdetut pähkinät jne. Nämä kaikki ovat yksinkertaisia ja terveellisiä välipaloja, joita voi syödä joko prosessoimattomana tai patukkamuodossa, käyttäen reseptejä, kuten tästä löytyvä tai nämä. Ota edellä mainittuja hedelmiä ja pähkinöitä mukaasi muovipusseihin pakattuna, jos tarkoituksesi on syödä niitä prosessoimattomina. Voit toki pitää mukanasi myös pilkottuja keitettyjä perunoita.

Ravitsemuksen kannalta myös riisikakut ovat mielenkiintoinen vaihtoehto. Tästä syystä ne ovat myös perusraaka-aine jokaisen ammattilaispyöräilijän olkalaukussa. Täältä näet, kuinka valmistaa perusversio (joko makea tai suolainen) ja kuinka pakata ne, jotta niitä olisi helppo syödä pyörän satulassa ollessa.

image 13

Makeiden herkkujen, leivosten ja karkkien joukosta löytyy valtava määrä vaihtoehtoja niin kotitekoisina kuin kaupasta ostettavina versioina, vaikkakaan useimmat niistä eivät ole erityisen “terveellisiä”. Näihin lukeutuvat esimerkiksi maapähkinävoi-hilloleivät, stroopwafelit, vohvelit, suklaapatukat (esim. Snickers, KitKat, Mars ja Bounty), keksit jne. Varmista vain, että valitsemasi vaihtoehto on helppo pureskella ja sulattaa. Mitä enemmän rasvaa, proteiinia ja kuitua ne sisältävät, sitä hitaampaa ruoansulatus ja hiilihydraattien imeytyminen on, mistä voi seurata vatsavaivoja. Ota myös huomioon korkeat lämpötilat (sekä ympäristön että oman kehosi pyöräillessä tuottamat) ja vältä välipaloja, jotka voivat sulaa tai pehmetä liikaa, jos kannat niitä mukanasi pyöräilypaitasi taskussa.

image 14

Suolaiset ruoat, kuten kalkkuna, voileivät kinkulla ja/tai juustolla, pretzelit, suolakeksit, lihatikut, kuivalihat, juustovälipalat (Babybel, välipalajuustoannokset tai lohkoiksi leikattu cheddar) tai jopa kunnolla käärityt täytetyt maissitortillat voivat toimia. Aivan kuten makeidenkaan vaihtoehtojen kohdalla, eivät myöskään kaikki suolaiset ruoat sovi pyöräilyyn. Toki pyöräillessä palaa kaloreita ja voisimme käyttää tätä tekosyynä syödäksemme hieman epäterveellisemmin, mutta urheilevan ihmisen kannattaa silti valita ruokavalionsa hyvin ja syödä herkkuja kohtuudella. Varmista, että ne on helppo sulattaa ja syödä ja varo, etteivät ne sula taskussasi tai laukussasi. Jos niitä ei ole alun perin kunnolla kääritty, täytyy ne pakata kunnolla alumiinifolioon tai muovikääreeseen välttääksesi sotkemasta pyöräilypaitaasi.

Valinnanvaraa löytyy äärettömästi – onhan ruokakulttuurejakin valtavasti ympäri maailman. Jos otetaan vielä huomioon henkilökohtaiset mieltymykset, allergiat ja ruoka-aineyliherkkyydet sekä jokaisen pyöräilijän tietous siitä, mikä on heille hyväksi ja mikä puolestaan pahaksi, on ainoa tapa selvittää, toimiiko tietty energiapatukka tai -geeli tai jokin näiden vaihtoehdoista itselle, on niitä kokeilemalla. Varmista vain, ettet päätä kokeilla jotain uutta tärkeänä tapahtumapäivänä. Totuta ruoansulatusjärjestelmää siihen etukäteen ja muista, että suurinta osaa tässä esittelemistämme vaihtoehdoista ei suositella suuriin urheilutapahtumiin tai kisoihin. Kun suuret tehot, nopeudet ja paineet ovat leikin henki, ovat geelit ja patukat parhaita vaihtoehtoja ja ehdottomasti näitä vaihtoehtoisia välipaloja järkevämpiä valintoja.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit