otono ropa 2ecf2201 8746 43cf 889d 9b52dfd23ee0

Cyklistický průvodce: co si vzít při podzimních projížďkách na sebe

Opět tu máme roční období, kdy odkládáme letní cyklistický oděv a díváme se po něčem teplejším. Tato změna však nepřichází přes noc, a jelikož je počasí v jednotlivých regionech dosti proměnlivé, najdeme dnes v obchodech celou škálu cyklistického oblečení, které nás ochrání před jakýmkoliv druhem počasí, ať už zimou, větrem, nebo deštěm. Každý cyklista, odhodlaný šlápnout do pedálů i na podzim, musí brát v úvahu povahu počasí ve své oblasti a přizpůsobit mu své oblečení i celkovou výbavu. Vždy bychom měli hledat optimální prodyšnost a všestrannost a ujistit se, že se vybrané položky dají snadno nasadit, sundat a uskladnit v kapse od dresu.

V tomto základním návodu, který pokrývá všechny části těla, vás provedeme různými druhy oblečení, které si můžete vzít na podzim na sebe:

Hlava

  • Teplá čepice pod přilbu. Nemusí to být přímo zimní model, letní nebo mezisezónní čepice bohatě postačí. Vyrábí se v rozličných tvarech, podobách a pod různými názvy: čepice pod helmu, pod přilbu, cykločepice, cyklistická čapka atd. K dostání jsou i modely s extra ochranou uší.

gorro essential cap girado

  • Klapky na uši a čelenky. Jejich přínos oceníte zejména tehdy, chcete-li chránit své uši před chladem, a zároveň dopřát zbytku hlavy lepší chlazení a odvětrávání.
  • Šátky. Ochrání vás před slunečním zářením, ale se zimou, větrem a chladem toho moc nezmůžou.
  • Cyklistické čepice. V závislosti na tom, jak moc vám bývá teplo/zima, je můžete nosit buď v létě, nebo v zimě. Některé modely jsou sice voděodolné, ale za to méně prodyšné, takže se v nich budete v horkém počasí pěkně potit. Nosit byste je tedy měli pouze do deště.
  • Aero helmy a klasické přilby se skořepinou. Je na nich méně větracích otvorů, takže vás lépe ochrání před zimou. Otvory lze v případě potřeby jednoduše zakrýt.

Krk

climastar neck warmer 01 frontal

  • Cyklistické vesty, dresy a lehké bundy s vysokým límcem. Jsou univerzálnější, jeden kus oblečení nabízí dvojí funkčnost.

langkawi cycling vest frontal

Horní polovina těla

Na horní polovinu těla obvykle navlékáme několik vrstev, což nám dává prostor ke kombinování různých možností. Vždy je ale lepší vzít si jednu vrstvu navíc, kterou si můžeme sundat, když je nám horko, než potom klepat kosu v nedostatečném či vlhkém oblečení. 

  • Funkční prádloFunkční prádlo vyrobené ze syntetické síťoviny, s krátkými rukávy či úplně bez nich, se skvěle hodí do teplejších podzimních dní a pro cyklisty, kterým bývá na kole horko. Do chladnějšího počasí a pro cyklisty citlivější na teplotu je pak mnohem lepší použít funkční prádlo vyrobené z Merino ovčí vlny, a to buď s krátkými, nebo dlouhými rukávy. Pamatujte, že přes funkční prádlo s dlouhými rukávy byste měli nosit ještě další vrstvu s dlouhým rukávem, ať už dres, nebo lehčí bundu.

srx pro team base layer women lifestyle estudio 02

  • Střední vrstvaDres s dlouhými či krátkými rukávy, lehká bunda; pokud toto oblečení vhodně nakombinujete s ostatními vrstvami, umožní vám přizpůsobit se jakýmkoliv teplotním podmínkám. V případě, že máte kvalitní vnější vrstvu, která i v chladnějších podmínkách udrží tělesné teplo, tak vám postačí i obyčejný letní dres. Případně můžete použít těžší, neperforovanou tkaninu, merino vlnu či technická syntetická vlákna s izolačními nebo voděodolnými vlastnostmi. Jsou dostupné v různých cenových kategoriích.
  • Vnější vrstva – Může to být například super univerzální cyklistická vesta v jakékoliv její podobě, případně voděodolná či vodoodpudivá bunda do deště, která se snadno vejde do kapsy pro případ potřeby. Sundavací třetí vrstvu může tvořit i dres s dlouhým rukávem nebo lehká bunda.

Paže

siroko cold block arm wamer flotando

Pokud si vezmete dres s krátkým rukávem, tak byste měli mít návleky na ruce. Buď si je rovnou oblečte na sebe, nebo je dejte do kapsy u dresu, ale nikdy nevyjíždějte bez nich. V oblastech s mírnějším podzimním počasím vám postačí tenké letní návleky, ale v chladných a větrných podmínkách sáhněte po zimních návlecích na ruce s technickou tkaninou. Některé modely jsou dokonce vodoodpudivé.

Ruce

Důkladná ochrana této části těla je nezbytná, jelikož rukama držíme řidítka a prsty zase používáme k ovládání brzd a přehazovačky. Proto bychom měli dbát na jejich ochranu a pohodlí tím, že je budeme chránit před zimou i dalšími negativními faktory. Jelikož má každý cyklista jiné požadavky, máme na výběr z několika možností:

  • Cyklistické rukavice. Pokud je podzim mírný a spíše teplý, patrně si vystačíte jen s letními bezprstými rukavicemi. Mezisezónní modely pak nabízí lepší ochranu na prstech a na hřbetu ruky. K dostání jsou rovněž bezprsté rukavice s klopou (cyklistické rukavice s odnímatelným vrškem).

  • Prstové rukavice
    • Letní prstové rukavice. Tyto rukavice pokrývají celou délku prstů a používají se zejména při horské cyklistice.
    • Mezisezónní prstové rukavice. Jsou lehké a nabízí i určitý stupeň tepelné izolace, ať už díky silnější vrstvě látky, nebo kvůli syntetickým/přírodním technickým vláknům.
    • Zimní prstové rukavice a rukavice do chladného počasí. Určitě je využijete, pokud je u vás chladné a větrné počasí. Tento typ rukavic se vyrábí z tkanin, jako je Gore-Tex®, Windstopper®, PrimaLoft®, Polartec® atd. Lehčí a tenčí modely se skvěle hodí na podzimní projížďky.
    • Prstové rukavice do deště. Kromě toho, že chrání před zimou a větrem, jsou rovněž vodoodpudivé. Nevýhodou je, že nejsou moc prodyšné, takže v teplém počasí či během intenzivního tréninku budete mít úplně propocené ruce.

Nohy

  • Cyklistické kraťasy s tepelnou izolací a/nebo s vodoodpudivou úpravou. Představte si zkrácenou verzi zimních cyklistických kalhot. Jsou vyrobeny z technických tkanin s vnitřní podšívkou, nebo bez ní. V pase jsou o něco vyšší, aby poskytovaly extra ochranu před chladem. Kšandy mohou rovněž obsahovat extra podšívku a musí být poměrně pevné, neboť tento druh šortek bývá těžší. Nohavice pak mohou být o něco delší. V kombinaci s návleky na nohy a kolena jsou vynikající volbou do mírnějších podzimních a zimních dnů.
  • Návleky na kolena. Jednotlivé modely se liší v závislosti na izolačních vlastnostech, ale pro podzimní projížďky by měly být teplé, prodyšné, pružné, s plochými švy, anatomickým střihem a reflexními prvky. Manžeta by měla být elastická, aby byla pohodlná v oblasti pod kolenem. Na horní části by měl být elastický popruh s vnitřními i vnějšími úchyty, kterými se dá návlek přichytit ke stehnu i k oblečení, aby neklouzal. Obvykle se nosí pod cyklistickými kraťasy, podobně jako návleky na nohy.
  • Návleky na nohy. Co se týče vlastností a způsobu použití, jsou velice podobné návlekům na kolena. Liší se především v tom, že návleky na nohy mívají zipy u kotníků pro snadnější nandavání a sundavání.
  • Cyklistické ¾ kalhoty. Některé lehčí modely jsou v podstatě delší verzí klasických letních cyklistických kraťasů, zatímco modely do chladného počasí jsou o ¼ kratší verzí běžných zimních kalhot. První zmiňované se skvěle hodí do teplejších podzimních dnů a pro cyklisty, kterým bývá často horko či kteří intenzivně trénují. Teplejší modely se pak používají při teplotách okolo 10 °C. Získáte tak dva oděvy v jednom, se všemi výhodami i nevýhodami, které přináší: stojí méně a lépe padnou, ale v horkém počasí si je nemůžete jen tak sundat.
  • Lehké mezisezónní cyklistické kalhoty. Jedná se v podstatě o zimní cyklistické kalhoty s minimem tepelné izolace na většině panelech, či úplně bez ní. Pouze na předním panelu je slabší podšívka, jelikož tato oblast bývá hojně vystavena větru a chladu. Možná se vám nezdají dvakrát univerzální, ale pokud je ve vaší oblasti mírnější podzim (nebo zima), tak vám mohou přijít vhod. Jejich použití můžete zvážit i tehdy, je-li vám v klasických zimních kalhotech za jízdy vedro.

Chodidla

Pojďme na to pěkně popořadě: 

  • Silnější, teplé ponožky (ze syntetické nebo merino vlny). Levné řešení, které ale poskytuje lepší izolaci.
  • Cyklistické boty s menším odvětráváním. Tahle možnost je ze všech nejdražší, jelikož budete potřebovat alespoň dva páry cyklistických bot, jedny na léto a druhé na zimu. Rozhodně je nedoporučujeme, pokud se vám hodně potí chodidla. Zimní boty s membránou Gore-Tex® jsou na podzim vhodné pouze pro horskou cyklistiku.
  • Návleky na špičky nohou. Tato možnost je ze všech nejpraktičtější. Zakrývají odvětrávací díry v přední části bot, čímž udržují prsty v teple. Dají se snadno nasadit, sundat a uložit do kapsy.
  • Návleky na boty. Ultralehké, aerodynamické návleky na boty vyrobené z tenké lycry či jiné druhy návleků jsou skvělou volbou do teplejších podzimních dní a pro cyklisty, kteří nejsou tak citliví na teplotu. Pokud je však počasí chladné a větrné, zvolte raději větruodolné tkaniny. Když mrholí, vyberte si voděodolný, ale prodyšný model. Do větších lijáků je pak vhodný voděodolný silikon nebo silná vrstva neoprenu, která vaše chodidla udrží nějakou dobu v suchu. Můžete si však být jisti, že nakonec se voda přece jen dostane dovnitř.

Tolik tedy k našim radám. Je už pak na každém cyklistovi zvlášť, aby si vyzkoušel, co pro něj funguje nejlépe. Jinak než metodou pokus-omyl to nejde. Jediné, co vám můžeme říct s jistotou, je, že z toho obrovského množství dostupných produktů si rozhodně vybere každý z nás. Pojďme si to tedy shrnout do tří krátkých bodů:

  1. Kupujte oblečení, které je prodyšné, univerzální a které se snadno obléká, svléká a skladuje v kapse.
  2. Vždy dbejte na to, aby byly váš oděv a další doplňky řádně označeny reflexními prvky.
  3. Starejte se o své ruce a chodidla.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

Doporučené články