interiores 4c38d601 1aa3 40c4 bc89 86cca8bba885

Průvodce cyklistickým funkčním spodním prádlem

O důležitosti kvalitního funkčního spodního prádla jsme již hovořili v našem předchozím článku, “Co si obléknout v zimě k ochraně tělesného jádra”. Tentokrát půjdeme více dopodrobna a vysvětlíme si různé možnosti nošení spodního prádla nejen od Siroko. Zde najdete krátkého průvodce, který můžete snadno použít i u jiných značek, protože rozdíly mezi výrobci jsou malé a jsou založeny hlavně na designu a povrchových úpravách.

amazonas base layer women frontal

Jakou funkci má technické spodní prádlo v cyklistice?

Funkční spodní prádlo je oděv, který se přímo dotýká vaší kůže. Musí být prodyšný, rychleschnoucí, pohodlný a skvěle sedět, uvědomíme-li si, že zastává dvě hlavní funkce:

  1. Absorbuje pot a odvádí vlhkost, aby zachoval vaši pokožku v suchu
  2. Reguluje tělesnou teplotu

K dosáhnutí těchto dvou atributů funkční spodní prádlo vytvoří tenkou vrstvu vzduchu, která vás chrání před zimou v chladném období a udrží vaši pokožku suchou a svěží během letních dnů. Proto musí skvěle sedět, zejména kvůli tomu, že látka se dotýká přímo vaší pokožky. Má také za úkol přizpůsobit se tělu během tréninku a předejít dření.   

Typy funkčního spodního prádla

Na začátek, je rozdíl mezi spodním prádlem pro ženy a pro muže. Nebudeme zde hovořit o sportovních podprsenkách, takže se můžeme – doslova a dopísmene – držet naší nabídky spodního prádla. 

layering combo baselayers

Rozlišujeme tři základní typy podle tkanin:

  1. Syntetická vlákna buď s antibakteriální a protizápachovou úpravou, nebo bez ní. Sušení je docela rychlé.
  2. Merino vlna. Přírodní látka s antibakteriálními vlastnostmi. Sušení trvá déle.
  3. Směs merino vlny a syntetických vláken. Obzvláště dobře sedí je lehké a rychleschnoucí

V závislosti na délce rukávu rozdělujeme také na tři typy:

  1. Dlouhý rukáv
  2. Krátký rukáv
  3. Tílko

Nejběžnější kombinace pro muže i ženy je následující:

  1. Funkční tílko vyrobené ze síťované syntetické tkaniny mesh.
  2. Funkční spodní prádlo s krátkým rukávem ze syntetické tkaniny mesh.
  3. Funkční spodní prádlo s krátkým rukávem z merino vlny nebo směsi merino vlny + syntetických vláken.
  4. Funkční spodní prádlo s dlouhým rukávem z merino vlny nebo směsi merino vlny + syntetických vláken.

layering velocity

Kdy používat funkční spodní prádlo v cyklistice

Každý typ funkčního spodního prádla je navržen k určitým podmínkám:

  • Tílka jsou vyrobena ze síťoviny mesh a jsou ideální pro teploty vyšší než 15°C  až do 25-30°C. Většina cyklistů je používá i v horkých letních dnech, aby se cítili pohodlně, protože nosí kšandy nebo jim slouží jako ochrana při dlouhém sjezdu. Je vhodné je obléct také při jízdě na domácím trenažéru.
  • Spodní prádlo s krátkým rukávem ze síťoviny mesh lze také použít ve stejném teplotním rozsahu jako předchozí, protože hlavním rozdílem mezi nimi je pouze délka rukávu. Skvělá věc na tomto typu prádla je, že mnohem lépe odvádí vlhkost z potu než cyklistický dres; to znamená, že zvyšuje prodyšnost, pomáhá chladit a udržovat tělo v suchu.
  • Spodní prádlo s krátkým i dlouhým rukávem z merino vlny lze použít od -5°C nahoru do doby, než budete mít pocit, že se uvnitř začínáte vařit. Není to nejvhodnější volba pro letní dny nad 20°C, ale vše záleží na vašich osobních preferencích a na vaší citlivosti na nízké teploty.
  • Nošení spodního prádla v jedné z kapes cyklistického dresu může být užitečné, protože si je můžete jednoduše nasadit během přestávky na dlouhé trase nebo při dlouhém klesání. Chrání vaše tělo před nadměrným ochlazováním tím, že udržuje tělesné teplo a absorbuje pot.

Ačkoli zde mluvíme o cyklistickém spodním prádle, žádný strach, nebudeme vám odporovat, jestli se rozhodnete nosit je pro jinou příležitost (např. při sportovních nebo outdoorových aktivitách). Dokonce i funkční spodní prádlo z merino vlny lze používat denně jako spodní prádlo díky svým vynikajícím tepelným vlastnostem a skvělému – ne příliš těsnému – střihu. Pokud jste je nevyzkoušeli při jízdě na kole, doporučujeme vám to; opravdu nebudete zklamaní.

Jak používat funkční spodní prádlo při cyklistice

Funkční spodní prádlo musí sedět přímo na vaší pokožce, a právě proto je určené k nošení pod vaše cyklistické kraťasy, které mají kšandy, a ne přes ně. Jen tak může prádlo dokonale přilnout k vašemu tělu.

Funkční spodní prádlo s krátkým rukávem i tílko můžete nosit s jakýmkoliv druhem oděvu. Je opravdu na vás, zda se rozhodnete kombinovat s cyklistickým dresem s krátkým, či dlouhým rukávem, lehkou bundou nebo dokonce zimní bundou. Funkční spodní prádlo s dlouhým rukávem je vhodnější kombinovat s dresem s dlouhým rukávem, lehkou bundou  nebo zimní bundou. Z estetického úhlu pohledu to nebude příliš fungovat s dresem s krátkým rukávem.

layering compact e788aa68 3631 4d57 9051 977d8949e714

Klíčové prvky funkčního spodního prádla

První jsme již zmínili: spodní prádlo musí skvěle sedět, aby těsně přilnulo k pokožce.

Čím méně švů má tkanina, tím lépe. Švy musí být skryté na místech, kde neomezují naše pohyby a / nebo nezpůsobují jakékoli nepříjemnosti. Musí být na vnější, místo vnitřní straně, a dostatečně ploché, aby se zabránilo tření, odření atd.

Kolem krku musí být kulaté a ne příliš vysoké, aby nevyčnívalo z dresu. Pokud chcete v zimě extra ochranu krku, existují i ​​jiné druhy, které mají vyšší krk a lze je použít pod hřejivou zimní bundu.

Bez ohledu na délku rukávu se ujistěte, že má vaše funkční spodní prádlo diagonální šev od podpaží po klíční kost (raglánový rukáv). Na rozdíl od rukávů, kde je šev těsně nad ramenem, raglánový rukáv neomezuje naše pohyby. Při jízdě na kole se navíc lépe přizpůsobí poloze paží.

srx pro team base layer women lifestyle estudio 06

Jak se správně starat o vaše funkční spodní prádlo 

Ať už je vyrobeno ze syntetických vláken nebo merino vlny, je doporučeno prádlo vyprat, co nejdříve po tréninku. Čím dříve, tím lépe, zejména ze syntetických vláken, protože i oděvy s antibakteriálními a protizánětlivými úpravami ztrácejí časem své vlastnosti. Pokud tento druh látky neperete, stane se z něj semeniště všech druhů bakterií a zdroj zápachu. To se u merino vlny sice nestává, ale protože se často kombinuje se syntetickými vlákny, raději spodní prádlo vyperte, pokud nechcete skončit s frází: „Miluji vůni bakterií při ranní vyjížďce“.

Funkční spodní prádlo je extrémně jemný oděv, proto buďte velmi opatrní při praní v pračce, protože se může lehce zachytit uvnitř bubnu o zipy nebo suchý zip z jiných oděvů. Vyperte je raději ručně nebo použijte prací sáček.

A dávejte pozor, protože některé látky, zejména merino vlna, se mohou při praní v horké vodě srazit. Podívejte se na doporučení výrobce, abyste neskončili s dětskou velikostí prádla.

Pokud studená voda nestačí k odstranění nečistot a zápachu, existují speciální prací prostředky na odstranění zápachu silnější než finální útok Mathieu Van der Poela na Strade Bianche v roce 2021.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

Doporučené články