lluvia 0af9be81 0ba1 4b4f 9ff6 0f04449853f9

Vinkit pyöräilyyn sateessa tai kosteissa sääolosuhteissa

Pyöräily ja sade eivät sovi hyvin yhteen. Siitä johtuen sadesäällä ei lähes ikinä näe pyöräilijöitä – sen sijaan he ilmestyvät esiin kuin kastemadot sateen hellitettyä. Silti jotkut meistä uhmaavat Luontoäitiä todeten sen olevan vain vettä. Toiset puolestaan sotkevat pyöriään märillä teillä ja poluilla kuin viimeistä päivää, kun myrsky taukoaa edes hetkeksi. Molemmille tapauksille – sekä toki kaikenlaisille muillekin pyöräilijöille – olemme koonneet listan vinkkejä, jotka kannattaa pitää mielessä lähtiessään pyöräilemään sateessa tai muuten kosteissa sääolosuhteissa.

Valmistele pyöräsi

Levitä ketjuihisi ennen lähtöä kosteisiin olosuhteisiin tarkoitettua voiteluainetta. Se on paksumpaa, kiinnittyy paremmin ketjuihin ja saa aikaan pinnan, joka suojaa ketjuja sateelta ja pitää ne voideltuina pidempään. Älä voitele likaisia ketjuja. Pese pyöräsi kunkin ajon jälkeen irrottaaksesi lian ja kuivaa se sitten perinpohjaisesti, jotta kosteus ei pääse vahingoittamaan voimansiirtoa, pultteja ja muita pyörän osia.

Sekä taka- että etuvalot ovat pakolliset varusteet sateessa ajettaessa. Jos haluat parantaa näkyvyyttäsi tiellä, voit asettaa valon myös kypäräsi takaosaan ja pukea yllesi heijastavia vaatteita, kuten Sirokon tuulenpitävän Langkawi-pyöräilyliivin.

Sateessa ajaessa vettä tulee päälle sekä ylhäältä että alhaalta. Vettä roiskuu myös renkaista, joten kastumisen syynä ei ole pelkästään taivaalta satava vesi. Tästä syystä sinun tulisi varmistaa, että pyöräsi on varustettu hyvillä lokasuojilla, jotka peittävät renkaat hyvin – jos siis pyöräilet usein sateessa tai märillä teillä. Jos et yleensä aja sateella, voi paikoilleen napsautettava tai taitettava lokasuoja riittää siihen, että pääset kotiin ilman likomärkää takapuolta ja likaista selkämystä.

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä: laske rengaspainetta saadaksesi paremman pidon tiellä, sillä tämä lisää renkaan ja tien välistä kontaktipintaa. Älä kuitenkaan vapauta liikaa ilmaa, sillä tällöin riskinä on “snake bite” -tyyppinen rengasrikko, erityisesti jos käytät vaijerirenkaita (perusmalli sisärenkailla). Sisärenkaattomia tubeless-renkaita tai tubular-renkaita (joihin on integroitu sisäkumi) käytettäessä ei tätä riskiä ole. Laske vain rengaspainetta 20 %:lla verrattuna siihen paineeseen, jota normaalisti käyttäisit painosi huomioiden ajaessasi kuivissa olosuhteissa. Ja muista: älä koskaan käytä upouusia renkaita sateisena päivänä.

Varo teiden vaaratilanteita

Pidä silmällä tiemerkintöjä, suojateitä ja muita tien pintaan maalattuja merkintöjä. Niistä tulee äärimmäisen liukkaita kosteissa olosuhteissa ja jos kallistat pyörääsi sellaisen kohdalla liikaa, saatat horjahtaa pyöräsi selästä.

Kiinnitä erityistä huomiota kaivonkansiin ja muiden maanalaisten rakenteiden ja tien yhtymäkohtiin. Ne on valmistettu metallista, joten nekin ovat märkinä hyvin liukkaita. Renkaasi saattaa jopa jäädä sellaiseen jumiin ja saatat äkkipysähdyksen voimasta päätyä lentämään ohjaustangon yli.

Mukulakivitiet ja päällystetyt tiet ovat vaarallisia sateella ja silloin, kun kivet ovat yhä märkiä.

Sinun tulisi myös tarkkailla lehtiä, jotka ovat pudonneet tielle puista. Märkänä ne ovat liukkaita ja ottaen huomioon sen, että sää on erityisen sateinen syksyllä ja alkutalvesta, tulet takuulla kohtaamaan näitä reiteilläsi.

Ole erityisen varovainen lammikon nähdessäsi, sillä jos tiellä on vettä, on paikalla myös kuoppa, vajoama tai jokin muun tyyppinen pinnanmuutos, etkä koskaan voi olla varma siitä, kuinka syvä se on, ellet sitten satu tuntemaan tietä kuin omia taskujasi. Kyseessä voi olla yksinkertainen lätäkkö tai Mariaanien hauta.

Jos satut asumaan alueella, jolla ei sada säännöllisesti tai jos alueellasi ei ole satanut pitkiin aikoihin, niin ole erityisen varovainen, jos lähdet pyöräilemään “ensimmäisen” sateen aikana tai jos sade alkaa kesken matkasi. Maantiet, erityisesti vilkkaat sellaiset, ovat pullollaan öljyä, pölyä ja likaa, jotka muuttavat tiet oikeiksi luistinradoiksi ensimmäisten sadepisaroiden sataessa maahan. Tiet puhdistuvat jokaisen sadepäivän myötä, mutta useidenkin tällaisten jälkeen tulisi aina noudattaa varovaisuutta.

Ole huolellinen tien pientareilla ja teillä, joiden pinnassa on paljon maa-ainesta, kuten soraa tai hiekkaa. Kosteissa olosuhteissa tarttuvat tällaiset pienet kivet renkaisiin aiheuttaen niiden puhkeamisia. Tämä ei ole ongelma tubeless-renkaiden kohdalla, sillä liima paikkaa helposti itsestään pienet reiät, mutta vaijerirenkaista thjenevät reiän ilmestyessä. Yritä välttää tällaisia teitä tai teiden pientareita ja valitse hyvät pistosuojatut tai puhkeamista ehkäisevät renkaat, olivatpa ne sitten tubeless-versiot tai eivät.

Jarruttaminen ja kaarreajo kosteissa olosuhteissa

Sateella suoraan ajaminen vaatii “vain” hieman tavallista enemmän tarkkaavaisuutta. Erityishuomiota täytyy kiinnittää mutkissa eli ennen mutkaa, sen aikana ja sen jälkeen.

Ensinnäkin varaudu jarrutukseen ja tee se huolellisesti jo ennen mutkaan saapumista. Kosteissa olosuhteissa on levyjarruilla etulyöntiasema vannejarruihin verrattuna, mutta on silti turvallisempaa olla varovainen, jarruttaa aikaisemmin (erityisesti jos pyörässäsi on hiilikuituvannekiekot) ja puristaa jarrukahvoja aluksi asteittain. Tämä poistaa lian ja veden, joka kertyy vanteiden ja jarrulevyjen jarrutuspinnalle. Sen jälkeen voit puristaa kahvoja kovempaa, mutta ei liian kovaa (tästä syystä sinun tulee jarruttaa jo ennen mutkaa), sillä kiekko saattaa jumittua ja pyörä voi luisua, minkä seurauksena kaadut. Muuten, vesi kuluttaa sekä vanne- että levyjarrupaloja, joten varmista, että ne ovat hyvässä kunnossa, eivätkä ole saavuttaneet valmistajan asettamia käyttörajoja.

Kaarreajossa älä kallista pyörää samalla tavalla kuin kallistaisit sitä tien ollessa kuiva, sillä et tiedä kuinka paljon pitoa märällä pinnalla on. Joillain teillä pitoa on enemmän kuin toisilla, mutta jos testaat asiaa mutkassa, saatat päästä kokemaan tien pidon omissa nahoissasi. Älä koskaan jarruta voimakkaasti mutkassa, sillä liukuminen ja kaatuminen ovat tällöin lähes taattuja seurauksia.

Ole varovainen aloittaessasi polkemisen heti mutkan jälkeen. Jos alat polkea liian pian pyörän ollessa yhä kallistuneessa asennossa ja painosi jakautuneena epätasapainoisesti, saattaa takakiekko menettää pitonsa ja sen seurauksena luisua. Odota, kunnes pyörä on melkein täysin suorassa ennen kuin alat polkea, äläkä seiso polkimilla ennen kuin pyörä on takaisin suorassa asennossaan.

Käydäänpä lopuksi läpi kaikkein tärkein neuvo: Ennen kuin lähdet pyöräilemään, harkitse tarkoin ja tarkasta säätiedotus. Päätä sitten onko sen arvoista ajaa useita tunteja sateessa, erityisesti jos on kylmä. Usein käy niin, että riskit painavat vaakakupissa hyötyjä enemmän. Et ehkä halua jättää väliin treenipäivää, mutta yksi sateinen päivä saattaa tarkoittaa vilustumista, jolloin joudut jättämään väliin viikon treenit, tai pahimmassa tapauksessa olet poissa useita kuukausia onnettomuuteen joutuessasi. Yksinkertainen harjoitusvastus kotona mahdollistaa kätevästi treenaamisen sateisinakin päivinä. Ja se maksaa huomattavasti vähemmän kuin kaikki vedenpitävät ja kylmän sään urheiluvaatteet, joita sinun täytyisi hankkia sateessa pyöräilyä varten.

Jos noudatat näitä vinkkejä, olet varustautunut oikeanlaisilla pyöräilyvaatteilla, olet valmistellut pyörän kosteisiin olosuhteisiin ja säätiedotuskin kertoo, ettei sade ole runsasta ja lämpötilat keikkuvat yli 10 ºC:een tietämillä, niin lähde ihmeessä matkaan. Riskit ovat jokseenkin vähäisemmät ja tällainen märänpuoleinen treeni huolella tehtynä voi olla jopa hauska ja palkitseva – erityisesti siinä vaiheessa, kun saavut kotiin, hyppäät suihkuun ja saat käsiisi lämpimän juoman.

4 kommenttia blogissa “Vinkit pyöräilyyn sateessa tai kosteissa sääolosuhteissa”

  1. Avatar

    “älä koskaan pyöräile sateessa uusilla renkailla”, “varo lätäköitä”.. Voi herran jumala.!

    1. Siroko

      Hei,

      Kiitos kommentistasi! Tiedostamme, että joidenkin maiden – kuten Suomen – pyöräilijät ovat tottuneempia pyöräilemään huomattavasti vaikeammissa olosuhteissa, mitä säähän tulee (esimerkiksi vesi- ja lumisateessa ja teiden ollessa jäässä). Joillain muilla alueilla jopa kevyt sade voi aiheuttaa vaaratilanteita, erityisesti, jos tie on hiekkainen/multainen ja ollut ennen sadetta kuivana muutamia päiviä. Lätäköitä kannattaa varoa ei niiden sisältämän veden takia, vaan siksi, mitä kaikkea ne voivat kätkeä (kuoppia, monttuja, railoja jne.).

      Mukavaa kesän jatkoa!

  2. Avatar

    muuten hyvä mutta kun ohjeita lukee niin tuntuu että parempi kulkea kesälläkin liukuestekengillä, kypärällä ja maalivahdin pehmusteilla varustettuna. unohtamatta kymmeniä heijastimia ja vilkkuvaan varoitusvaloa pään päällä. Pikkuisen yliampuva ohjeistus.

    1. Siroko

      Hei,

      Kiitos kommentistasi! Pyrimme aina julkaisuissamme painottamaan kaikkia tarpeellisia varotoimia, sillä blogiamme voivat lukea niin ammattitason pyöräilijät (jotka ovat tottuneet polkemaan sateessa) kuin toisaalta vasta-alkajatkin. Koskaan ei voi olla liian varovainen, erityisesti, mitä huonoihin sääolosuhteisiin tulee. Turvallisuutta lisää toki myös kaikkien liikennesääntöjen noudattaminen.

      Mukavaa syksyä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit