manguitos mangalarga 090257c5 7bd9 468b a1e3 fc4622228a50

Μακρυμάνικη μπλούζα ή μανίκια ποδηλασίας με κοντομάνικη μπλούζα; Το κλασικό ερώτημα της άνοιξης

Η άνοιξη για την ποδηλασία σημαίνει The Spring Classics – υψηλού κύρους αγώνες της μιας ημέρας, όπως Τα 5 Μνημεία. Τέσσερα από αυτά διεξάγονται την άνοιξη: Μιλάνο-Σαν Ρέμο, Γύρος της Φλάνδρας, Παρίσι-Ρουμπέ και Λιέγη-Μπαστόν-Λιέγη. Μεταξύ άλλων κλασικών αγώνων ποδηλασίας την άνοιξη είναι: το Ghent-Wevelgem, το Amstel Gold Race ή το Flèche Wallonne, και ημι-κλασικά όπως η πόρτα Dwars Vlaanderen, το Scheldeprijs ή το Paris-Camembert.

Η άνοιξη είναι μια περίοδος υψηλής δραστηριότητας για τους επαγγελματίες ποδηλάτες – όσο για τους ερασιτέχνες και τα άτομα που ταξιδεύουν με ποδήλατο σημαίνει περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας και καλύτερες καιρικές συνθήκες για να βγείτε έξω και να αφιερώσετε χρόνο στο ποδήλατο με περισσότερο ενθουσιασμό και πάθος αφού παρακολουθήσετε τους κλασικούς αγώνες. Μπορούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα από τους επαγγελματίες ποδηλάτες και να βγούμε έξω φορώντας κοντομάνικες μπλούζες, αλλά ας το παραδεχτούμε: δεν είμαστε επαγγελματίες και δεν έχουμε ένα αυτοκίνητο ομάδας για να μας προσφέρει στερεά τροφή και υγρά ή να μας βοηθάει να βγάζουμε και να βάζουμε ρούχα καθ’ οδόν. Ως ερασιτέχνες, φεύγουμε από το σπίτι με τα δικά μας σνακ, ποτά, αλλά … τι θα πρέπει να φορέσουμε για να αντιμετωπίσουμε τον μεταβαλλόμενο καιρό της άνοιξης; Εγείρονται αμφιβολίες. Σε αυτήν την ανάρτηση ιστολογίου της Siroko θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε ένα από αυτά τα ερωτήματα: Μακρυμάνικη μπλούζα ή μανίκια με κοντομάνικη μπλούζα;

Δεν υπάρχει μόνο μια απάντηση σε αυτό. Εξαρτάται από τέσσερις βασικούς παράγοντες:

  • Πόσο ευαίσθητοι είστε στην θερμοκρασία.
  • Το είδος ποδηλάτη που είστε και το στυλ ποδηλασίας σας (ταξίδι, γρήγορος ρυθμός, αγώνας…).
  • Το κλίμα στην περιοχή σας.
  • Η πρόγνωση καιρού της ημέρας.

Αυτά τα τέσσερα χαρακτηριστικά μαζί μπορούν να οδηγήσουν σε μια συγκεκριμένη λύση ή εάν συνδυασμό δύο. Μπορείτε να επιλέξετε να φορέσετε κοντομάνικη μπλούζα με μανίκια ποδηλασίας και μια μακρυμάνικη μπλούζα από πάνω. Όπως έχουμε ήδη εξηγήσει, τα ενδύματα ποδηλασίας είναι πολύ ευέλικτα και πρακτικά και μας επιτρέπουν να αφαιρούμε επίπεδα σαν το κρεμμύδι για να βρούμε την απάντηση που θα μας ταιριάζει καλύτερα.

Πόσο ευαίσθητοι είστε στην θερμοκρασία;

Εάν ζεσταίνεστε ακόμα και τον χειμώνα, τότε είναι ξεκάθαρο: μια κοντομάνικη μπλούζα με μανίκια ποδηλασίας είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς. Με ένα κοντομάνικο θερμικό εσωτερικό ένδυμα από μαλλί Μερίνο μπορείτε να αντιμετωπίσετε εύκολα ένα κρύο πρωινό. Εάν κρυώνετε ακόμα και το καλοκαίρι, καλύτερα να επιλέξετε μια μακρυμάνικη μπλούζα πάνω από ένα εσωτερικό ένδυμα από μαλλί Μερίνο (κοντομάνικο ή μακρυμάνικο). Είτε είστε ευαίσθητοι στη ζέστη είτε στο κρύο, το να έχετε μαζί σας ένα αντιανεμικό γιλέκο στην τσέπη σας είναι απαραίτητο την άνοιξη.

Εάν η περίπτωσή σας είναι κάτι στο ενδιάμεσο, μπορείτε να κάνετε εναλλαγή μεταξύ των δύο προηγούμενων λύσεων ή να καταφύγετε σε μια επιλογή που συνδυάζει και τα δύο. Κοντομάνικο θερμικό εσωτερικό ένδυμα από μαλλί Μερίνο, κοντομάνικη μπλούζα, μανίκια ποδηλασίας, μακρυμάνικη μπλούζα και γιλέκο. Αυτό θα σας προσφέρει τρία επίπεδα για να βγάζετε ή να βάζετε ανάλογα με τις ανάγκες.

Το είδος ποδηλάτη που είστε και το στυλ ποδηλασίας

Ένας ποδηλάτης που κάνει βόλτες γρήγορα και έντονα, και που δεν τείνει να κρυώνει, θα επιλέξει μια κοντομάνικη μπλούζα με μανίκια ποδηλασίας και ένα κοντομάνικο θερμικό εσωτερικό ένδυμα. Ένα αντιανεμικό γιλέκο θα σας βοηθήσει να ζεσταθείτε στην αρχή και θα σας διατηρήσει ζεστούς κατά την κατάβαση ή τα διαλείμματα.

Τα άτομα που ταξιδεύουν με ποδήλατο που λατρεύουν να απολαμβάνουν τη διαδρομή και τα τοπία διατηρώντας έναν απαλό και μέτριο ρυθμό θα επιλέξουν μια μακρυμάνικη μπλούζα. Από κάτω, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα μακρυμάνικο θερμικό εσωτερικό ένδυμα ή μια κοντομάνικη μπλούζα συν μανίκια ποδηλασίας.

Ο ίδιος ποδηλάτης μπορεί να χρειαστεί διαφορετικά ρούχα ανάλογα με τον ρυθμό της διαδρομής. Η βόλτα με την οικογένεια ή με τους φίλους σας την άνοιξη δεν είναι ίδια με το να κάνετε ποδηλασία μόνοι σας. Με έναν απαλό ρυθμό, εάν είστε ο καλύτερος ποδηλάτης της ομάδας, ίσως να θέλετε να κρατηθείτε λίγο πιο ζεστοί και να φορέσετε μια μακρυμάνικη μπλούζα. Καθώς θα κάνετε ποδηλασία πιο αργά από το συνηθισμένο, το σώμα σας δεν θα παράγει τόση θερμότητα. Από την άλλη πλευρά, εάν δεν είστε σε φόρμα και έχετε ξεκινήσει μόλις την ποδηλασία, το σώμα σας θα δουλεύει πιο σκληρά, οπότε καλύτερα να επιλέξετε μια κοντομάνικη μπλούζα και μανίκια ποδηλασίας.

Όταν πηγαίνουμε μόνοι μας βόλτα και με τον δικό μας ρυθμό, το σώμα μας παράγει θερμότητα ανάλογα με το πόσο ζεστοί ή κρύοι είμαστε συνήθως και σύμφωνα με το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες της περιοχής και της ημέρας αντίστοιχα.

Ο καιρός της άνοιξης δεν είναι ο ίδιος παντού

Την άνοιξη συνήθως υπάρχει μια σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας με περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας. Στα εύκρατα και ζεστά κλίματα, οι μεγαλύτερες ημέρες είναι πιο αισθητές σε σχέση με την αύξηση της θερμοκρασίας σε σύγκριση με τον χειμώνα. Ωστόσο, σε άλλα κλίματα, το κλίμα το νιώθουμε πιο ζεστό, ειδικά στη μέση της ημέρας. Κάθε περιοχή έχει το δικό της ανοιξιάτικο κλίμα και, λες και δεν ήταν αρκετή η υπάρχουσα ποικιλομορφία, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πολλές περιοχές με διάφορους τρόπους κάνοντας τα κύματα ζεστού ή κρύου αέρα πιο χαρακτηριστικά το καλοκαίρι ή το χειμώνα αντίστοιχα.

Είναι δύσκολο να δώσουμε μια γενική συμβουλή επειδή ο καιρός της άνοιξης είναι διαφορετικός σε κάθε περιοχή. Οι ντόπιοι ποδηλάτες γνωρίζουν ποιο είναι το εύρος της θερμοκρασίας την άνοιξη στην περιοχή τους, οπότε η πρότασή μας είναι να ρωτήσετε τριγύρω και να πάρετε συμβουλές από την τοπική κοινότητα που ασχολείται με την ποδηλασία.

Άλλο ένα πράγμα που μπορούμε να σας πούμε είναι ότι όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από τους 10 °C μην σκεφτείτε καν να φορέσετε μια κοντομάνικη μπλούζα. Αντ’ αυτού επιλέξτε μια μακρυμάνικη μπλούζα, αλλά μόνο αν δεν τείνετε να κρυώνετε και αν σας αρέσουν οι γρήγορες και έντονες βόλτες – διαφορετικά θα πρέπει να φορέσετε και μπουφάν. Από τους 10ºC και πάνω μπορείτε να αρχίσετε να λαμβάνεται υπόψη την επιλογή μιας κοντομάνικης μπλούζας. Σε θερμοκρασίες άνω των 15 ºC θα ζεσταίνεστε πολύ με μια μακρυμάνικη μπλούζα. Αλλά και πάλι, κάθε άτομο, κάθε ποδηλάτης και κάθε κλίμα είναι εντελώς διαφορετικά.

Ελέγξτε την πρόγνωση του καιρού

Οι αλλαγές του καιρού από τη μια μέρα στην άλλη, ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της ίδιας μέρας είναι πιο σημαντικές για τους ποδηλάτες από τη σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας και των ωρών ηλιοφάνειας για τις οποίες μιλήσαμε νωρίτερα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να ελέγχετε την πρόγνωση του καιρού για την περιοχή όπου θα κάνετε ποδηλασία καθώς η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι εποχές με πολύ απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες.

Όσον αφορά την γκαρνταρόμπα, αυτές οι εποχές είναι οι πιο δύσκολες καθώς απαιτούν πολυχρηστικά, ευπροσάρμοστα ενδύματα που είναι εύκολο να τα βάζετε και να τα βγάζετε και να τα αποθηκεύετε στην τσέπη σας. Ο συνδυασμός ενός γιλέκου ποδηλασίας με μανίκια ποδηλασίας και μια κοντομάνικη ή μακρυμάνικη μπλούζα επιλέγοντας παράλληλα διαφορετικά θερμικά εσωτερικά ενδύματα σας προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επιλογών για την αντιμετώπιση των καιρικών αλλαγών μεταξύ των ημερών ή την ίδια μέρα της άνοιξης.

Μερικοί κανόνες είναι ξεκάθαροι: εάν βρέχει, είναι απαραίτητο ένα αδιάβροχο ένδυμα – εάν βρέχει και κάνει κρύο, φορέστε ένα μακρυμάνικο θερμικό εσωτερικό ένδυμα με μια μακρυμάνικη μπλούζα – εάν βρέχει αλλά κάνει ζέστη, χρησιμοποιήστε ένα κοντομάνικο θερμικό εσωτερικό ένδυμα, μια κοντομάνικη μπλούζα και μανίκια ποδηλασίας. Εάν δεν βρέχει, όλα εξαρτώνται από τον συνδυασμό των τριών παραγόντων που αναφέραμε παραπάνω και από τον καιρό. Την άνοιξη, το σημαντικό είναι να βρείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς και τι σας επιτρέπει να απολαμβάνετε αυτήν την υπέροχη εποχή που είναι γεμάτη κλασικούς αγώνες και πάθος για την ποδηλασία.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευθεί.