manguitos mangalarga 9ff96c89 c622 4038 9aa5 dffa57fccfd8

Långärmad tröja eller armvärmare med kortärmad tröja? En klassisk vårfråga

Våren för cykling betyder “The Spring Classics”, prestigefyllda endagstävlingar som de 5 monumenten. Fyra av dem hålls på våren: Milan-San Remo, De Ronde van Vlaanderen, Paris-Roubaix och Liège-Bastogne-Liège. Bland andra vårklassiker finns: Ghent-Wevelgem, Amstel Gold Race eller Flèche Wallonne, och halvklassiker som Dwars door Vlaanderen, Scheldeprijs eller Paris-Camembert.

Våren är en period med mycket aktivitet för professionella cyklister, och för amatör- och touringcyklister betyder det fler soltimmar och bättre väderförhållanden att gå ut och spendera tid på cykeln med mer entusiasm och passion efter att ha sett klassikerna. Vi kan följa professionella cyklisters exempel och ge oss ut med kortärmade tröjor, men det är nog bäst att vi inser att vi inte är proffs och att vi inte har en teambil som ger oss fasta och flytande mat eller hjälper oss att ta av och lägga på lager på vägen. Som amatörer lämnar vi hemmet med våra egna snacks, drycker och… vad ska vi ha på oss för att möta det omväxlande vårvädret? Tvivel uppstår. I det här Siroko-blogginlägget försöker vi besvara ett av dem: Långärmad tröja eller armvärmare med kortärmad tröja?

Det finns inget enda svar. Det beror på fyra huvudfaktorer:

  • Hur känslig du är för temperaturer.
  • Den typ av cyklist du är och din cykelstil (touring, tempo, racing…).
  • Klimatet i ditt område.
  • Väderprognosen för dagen.

Dessa fyra egenskaper kan tillsammans leda till en specifik lösning eller en kombination av två. Du kan välja att ha en kortärmad tröja med armvärmare och en långärmad tröja över. Som vi redan har förklarat är cykelplagg mycket mångsidiga och praktiska, vilket gör att vi kan ta av lager för att hitta det svar som passar oss bäst.

Hur känslig är du för temperaturer?

Om du blir varm även på vintern är valet tydligt: en kortärmad tröja med armvärmare är rätt för dig. Med ett kortärmat baslager av termisk merinoull kan du enkelt möta en kall morgon. Om du är kall även på sommaren är det nog bäst att välja en långärmad tröja ovanpå ett baslager av termisk merinoull (kort eller långärmat). Oavsett om du är känslig för värme eller kyla är en vindtät väst i fickan ett måste under våren. 

Om ditt varken är varmt eller kallt hos dig kan du växla mellan de två tidigare lösningarna eller använda alternativet som kombinerar båda. Kortärmat baslager av termisk merinoull, kortärmad tröja, armvärmare, långärmad tröja och väst. Detta skulle ge dig tre lager att ta av eller ta på efter behov.

Den typ av cyklist du är och din cykelstil

En cyklist vars åkturer är snabba och intensiva och som inte brukar bli kalla väljer en kortärmad tröja med armvärmare och ett kortärmat termiskt baslager. En vindtät väst hjälper dig att värma upp i början och håller dig varm under nedförsåk eller pauser.

En touringcykling som gillar att njuta av vägen och landskapet i en mild och måttlig takt väljer en långärmad tröja. Under kan de välja mellan ett långärmat termiskt baslager eller en kortärmad tröja plus armvärmare.

Samma cyklist kan behöva olika kläder beroende på åkturens hastigheten. Att cykla med din familj eller vänner på våren är inte detsamma som att cykla ensam. Om du är den starkaste cyklisten i gruppen kan du hålla dig lite varmare i låga tempon genom att ta på dig en långärmad tröja. Eftersom du kommer att cykla långsammare än vanligt kommer din kropp inte att generera lika mycket värme. Å andra sidan, om du inte är i form och precis har börjat cykla kommer din kropp att arbeta hårdare, så välj då kortärmad tröja plus armvärmare.

När vi ger oss ut på egen hand och i vår egen takt kommer vår kropp att generera värme beroende på hur varma eller kalla vi brukar bli och enligt klimat och väderförhållanden i området respektive dagen.

Vårväder är inte samma överallt

Våren har vanligtvis en gradvis ökning av temperaturer och antalet soltimmar. I tempererade och varma klimat är de längre dagarna mer märkbara än temperaturökningen jämfört med vintern. I andra klimat börjar det dock kännas varmare, särskilt mitt på dagen. Varje område har sitt eget vårklimat och, som om den befintliga mångfalden inte räcker, påverkar klimatförändringen många områden på olika sätt, vilket orsakar varma eller kalla vågor som är mer typiska för sommar respektive vinter.

Det är svårt att ge universella råd eftersom vårväder är så olika i varje område. Lokala cyklister vet vad vårens temperaturintervall är, så vår rekommendation är att fråga runt och få råd från den lokala cykelgemenskapen.

En annan sak vi kan säga är att vid temperaturer under 10°C, fundera inte ens på en kortärmad tröja. Välj en långärmad tröja istället, men bara om du inte brukar bli kall och du gillar snabba och intensiva cykelturer – annars bör du också ta på dig en jacka. Från 10°C och uppåt kan du börja överväga kortärmade alternativ. Vid temperaturer över 15°C kommer du att vara för varm i en långärmad tröja. Men återigen, varje person, varje cyklist och varje klimat är helt annorlunda.

Kolla på väderprognosen

Väderförändringar från en dag till en annan, eller till och med under samma dag, är viktigare för cyklister än den gradvisa ökningen av temperaturer och soltimmar som vi pratade om tidigare. Därför är det viktigt att kontrollera väderprognosen för det område där vi ska cykla, eftersom våren och hösten är säsonger med mycket oförutsägbara väderförhållanden.

När det gäller garderoben är dessa årstider de mest utmanande eftersom de kräver mångsidiga, anpassningsbara plagg, lätta att ta på eller ta av och förvara i fickan. Att kombinera cykelvästar och armvärmare med korta eller långärmade tröjor och testa olika termiska baslager ger dig ett brett utbud av alternativ för att hantera väderbyten mellan dagar eller samma vårdag.

Vissa regler är tydliga: om det regnar är ett vattentätt plagg nödvändigt; om det regnar och det är kallt, ta på dig ett långärmat termiskt baslager och en långärmad tröja; om det regnar men det är varmt, använd ett kortärmad termiskt baslager, kortärmad tröja och armvärmare. Om det inte regnar beror allt på kombinationen av de tre faktorerna som nämns ovan och vädret. På våren är det viktigaste att hitta vad som fungerar bäst för dig och vad som gör att du kan njuta av denna underbara säsong full av klassiker och passion för cykling.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

Utvalda artiklar