manguitos mangalarga 2593ca28 0bd4 4661 9a27 f78f2dc69c28

Pitkähihainen pyöräilypaita vai irtohihat lyhythihaisen paidan kanssa? Klassinen kevätkauden kysymys

Pyöräilyn kevätkausi tarkoittaa kevätklassikoita, maineikkaita yhden päivän mittaisia kisoja, kuten viisi monumenttia, joista neljä järjestetään keväällä. Ne ovat Milano – San Remo, De Ronde van Vlaanderen (Flanderin ympäriajo), Pariisi–Roubaix ja Liège–Bastogne–Liège. Muita keväällä järjestettäviä klassikkoja ovat Gent–Wevelgem, Amstel Gold Race ja La Flèche Wallonne sekä puoliklassikot, kuten Dwars door Vlaanderen, Scheldeprijs ja Pariisi–Camembert.

Kevät on erittäin aktiivista aikaa ammattilaispyöräilijöille. Amatööreille ja matkailupyöräilijöille se tarkoittaa enemmän auringonvalon täyteisiä tunteja sekä parempia sääolosuhteita, joissa lähteä ulos ja viettää aikaa pyörän selässä saatuaan ensin intoa ja puhtia klassikkokisojen katselusta. Voisimme noudattaa ammattilaispyöräilijöiden esimerkkiä ja treenata keväällä lyhythihaisissa paidoissa, mutta todellisuus on kuitenkin se, ettemme ole ammattilaisia, eikä mukanamme aja tiimiautoa, josta tarjottaisiin kiinteitä tai nestemäisiä ruokia tai avustettaisiin kerrosten pukemisessa tai riisumisessa matkan varrella. Amatööreinä saamme lähteä kotoamme omine välipaloinemme, juominemme ja vaatetuksinemme. Viimeksi mainittu ei olekaan aivan yksinkertainen juttu nopeasti muuttuvissa kevätsääolosuhteissa. Tiedätkö sinä, miten sinun kannattaisi pukeutua? Tässä Siroko-blogipostauksessa pyrimme vastaamaan ainakin yhteen vaatetusta koskevaan kysymykseen: pitkähihainen pyöräilypaita vai lyhythihainen paita irtohihoilla?

Kysymykseen ei ole yhtä yksinkertaista vastausta, vaan se riippuu neljästä tekijästä:

  • Kuinka lämpötilaherkkä olet.
  • Millainen pyöräilijätyyppi olet ja mikä on ajotyylisi (matkailu, nopeatempoinen, kisaaminen…).
  • Alueesi ilmastotyyppi.
  • Päivän sääennuste.

Nämä neljä tekijää yhdessä voivat johtaa yhteen tiettyyn ratkaisuun tai kahden yhdistelmään. Voit valita käyttäväsi lyhythihaista paitaa irtohihojen kanssa ja pukevasi sen ylle vielä pitkähihaisen paidan. Kuten olemme jo käyneet läpi, ovat pyöräilyvaatteet hyvin monipuolisia ja käytännöllisiä, ja niitä voi kerrostaa huomattavankin paljon löytääkseen ratkaisun, joka sopii parhaiten itselleen.

Kuinka lämpötilaherkkä olet?

Jos olet kuumaverinen ja sinulle tulee kuuma jopa talvella, on vastaus selkeä: lyhythihainen paita käsivarsilämmittimien kanssa sopii sinulle. Lyhythihaisen merinovillaisen ja termisen aluskerroksen yhdistämällä pyöräilet mukavasti viileässä aamuilmassa. Jos olet vilukissa, joka palelee helposti kesälläkin, on järkevämpää valita pitkähihainen paita merinovillaisen termisen aluskerraston (joko lyhyt- tai pitkähihainen) päälle. Tulipa sinulle helposti kuuma tai kylmä, on tuulenpitävä liivi pakollinen varuste mukaan otettavaksi keväällä. Voit säilyttää sitä vaikka kätevästi taskussasi.

Jos et ole erityisen herkkä kuumalle tai kylmälle, voit vaihdella kahden edellisen ratkaisun välillä tai valita vaihtoehdon, jossa yhdistyvät molemmat. Käytännössä tämä tarkoittaisi lyhythihaista merinovillaista termistä aluskerrosta, lyhythihaista paitaa, irtohihoja, pitkähihaista paitaa sekä liiviä. Näin sinulla on yhteensä kolme kerrosta, joita riisua tai pukea yllesi tarpeen mukaan.

Pyöräilijätyyppisi ja ajotyylisi

Pyöräilijä, jonka ajot ovat nopeita ja intensiivisiä ja jolla ei tapaa tulla kylmä, valitsee lyhythihaisen paidan käsivarsilämmittimillä sekä lyhythihaisen termisen aluskerroksen. Tuulenpitävä liivi auttaa lämmittelemään alussa ja estää kehoa viilenemästä laskujen tai taukojen aikana.

Pyöräilymatkailija, joka nauttii mielellään reitistä ja maisemista leppoisaan ja kohtuulliseen tahtiin polkien, valitsee pitkähihaisen pyöräilypaidan. Alle hän voi valita joko pitkähihaisen termisen aluskerraston tai lyhythihaisen paidan sekä irtohihat.

Sama pyöräilijä saattaa tarvita erilaisen varustuksen riippuen kunkin ajon tahdista. Ajaminen perheen tai ystävien kanssa ei mitä todennäköisimmin ole sama asia kuin yksin tehtävä treeni. Jos olet ryhmäsi vahvin pyöräilijä ja matkaatte leppoisaa vauhtia, kannattaa ehkä valita pitkähihainen paita pysyäksesi lämpimänä. Ajat hitaampaa tahtia kuin yleensä, mikä tarkoittaa sitä, ettei kehosi tuota yhtä paljoa lämpöä. Toisaalta, ellet ole hyvässä kunnossa tai olet juuri aloittanut pyöräilyharrastuksesi, työskentelee kehosi kovemmin. Valitse tällaisessa tapauksessa lyhythihainen paita ja irtohihat.

Kun treenaamme yksin ja omaa tahtiamme, tuottaa kehomme lämpöä riippuen siitä, kuinka kuuma- tai kylmäverisiä normaalisti olemme. Lisäksi kehon lämpötilan säilymiseen tai luovuttamiseen vaikuttavat alueemme ilmasto ja sääolosuhteet sekä yksittäisen päivän sääolosuhteet. 

Kevätsää ei ole samanlainen joka paikassa

Kevät tuo tyypillisesti mukanaan asteittaisen lämpötilojen kohoamisen ja enemmän auringonvalotunteja. Lauhkeissa ja lämpimissä ilmastoissa on päivien piteneminen huomattavampi merkki kevään saapumisesta kuin lämpötilan muutokset verrattuna talveen. Muissa ilmastoissa kuitenkin myös ilma alkaa tuntua lämpimämmältä, erityisesti keskipäivällä. Kullakin alueella on oma erityinen kevätilmastonsa, ja jos olemassa oleva monimuotoisuus ei vielä ollut tarpeeksi, vaikuttaa maailmanlaajuinen ilmastonmuutos eri paikkoihin eri tavoin. Se voi saada esimerkiksi keväällä aikaan kesälle tyypillisempiä lämpöaaltoja tai talven ilmastolle ominaisia kylmiä aaltoja.

Onkin vaikeaa antaa yleisluontoisia neuvoja johtuen siitä, että kevätsää vaihtelee alueittain. Paikalliset pyöräilijät tuntevat kevään lämpötila-alueet alueellaan, joten suosituksemme onkin kysellä neuvoja paikalliselta pyöräily-yhteisöltä.

Voimme kuitenkin kertoa sen verran, että jos lämpötila sattuu olemaan alle 10 °C, ei lyhythihaista pyöräilypaitaa kannata edes harkita. Valitse sen sijaan pitkähihainen paita, mutta sekin vain siinä tapauksessa, ettei sinulle tule helposti kylmä ja pidät nopeista ja intensiivisistä pyöräilytreeneistä – muutoin päälle kannattaa laittaa vielä takki. 10 ºC:sta alkaen voit alkaa jo harkita lyhythihaisia vaihtoehtoja. Yli 15 ºC:een lämpötiloissa on pitkähihainen pyöräilypaita jo liian kuuma. Mutta muista kuitenkin aina se, että joka ihminen, pyöräilijä ja ilmasto ovat omanlaisensa.

Katso sääennuste

Sään vaihtelut eri päivien välillä ja jopa saman päivän aikana ovat pyöräilijöille merkityksellisempiä kuin asteittaiset lämpötilojen kohoamiset ja auringonvalotunnit, joista mainitsimme aiemmin. Tämän vuoksi on tärkeää tarkastaa sen alueen sääennuste, jolla aiot pyöräillä – kevät ja syksy ovat vuodenaikoja, jotka ovat tunnettuja hyvinkin ennalta-arvaamattomista sääolosuhteistaan.

Vaatetuksen osalta ovat nämä vuodenajat haastavimpia, sillä niiden aikana tarvitaan monipuolisia ja moneen mukautuvia vaatteita, jotka on helppo laittaa päälle ja riisua ja jopa säilyttää taskussa. Kun yhdistät pyöräilyliivit ja irtohihat lyhyt- tai pitkähihaisiin paitoihin ja kokeilet erilaisia termisiä aluskerroksia, saat laajan valikoiman vaihtoehtoja, joiden avulla selviät lämpötilan muutoksista eri päivien tai jopa saman kevätpäivän aikana.

Jotkin perussäännöt ovat toki selkeitä: jos sataa, on vedenpitävä vaate pakollinen ja jos ilma on sateen lisäksi kylmä, voit pukea yllesi pitkähihaisen termisen aluskerraston sekä pitkähihaisen paidan. Jos sadeilma on lämmin, voit käyttää lyhythihaista termistä aluskerrosta, lyhythihaista paitaa sekä irtohihoja. Jos pyöräilyreissusi aikana ei sada, riippuu vaatevalintasi kolmen aiemmin mainitun tekijän sekä sään yhdistelmästä. Keväällä tärkeintä on löytää ne varusteet, jotka sopivat parhaiten juuri itsellesi ja joiden avulla pääset parhaiten nauttimaan tästä upeasta kaudesta täynnä klassikkoja ja pyöräilyn intohimoa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit