manguitos mangalarga f6083c09 83ee 4f5d 9453 1172d5862648

Langærmet trøje eller armvarmere med kortærmet trøje? Det klassiske forårsspørgsmål

  • Cykeltøj
  • 6 minutters læsning

Forår inden for cykling betyder Spring Classics, prestigefyldte endagsløb såsom de 5 monumenter. Fire af dem afholdes om foråret: Milan-San Remo, De Ronde van Vlaanderen, Paris-Roubaix og Liège-Bastogne-Liège. Blandt andre forårsklassikere er der: Gent-Wevelgem, Amstel Gold Race eller Flèche Wallonne og semi-klassikere som Dwars door Vlaanderen, Scheldeprijs eller Paris-Camembert.

Foråret er en periode med høj aktivitet for professionelle cykelryttere, og for amatører og turcykelryttere betyder det flere solskinstimer og bedre vejrforhold at gå ud og bruge tid på cyklen med mere entusiasme og lidenskab efter at have set klassikerne. Vi kan følge pro-cykelrytternes eksempel og være iført korte ærmer, men lad os indse det: vi er ikke professionelle, og vi har ikke en holdbil, der giver os faste og flydende madvarer eller som hjælper os på vejen. Som amatører forlader vi hjemmet med vores egne snacks, drinks og… hvad skal vi have på til det skiftende forårsvejr? Tvivlen opstår. I dette Siroko-blogindlæg forsøger vi at besvare en af dem: Langærmet trøje eller armvarmere med kortærmet trøje?

 Der er ikke noget enkelt svar. Det afhænger af fire hovedfaktorer:

  • Hvor følsom du er over for temperatur.
  • Den slags cykelrytter du er og din kørestil (touring, tempofyldt, ræs…).
  • Klimaet i dit område.
  • Vejrudsigten for dagen.

Disse fire egenskaber kan sammen føre til en bestemt løsning eller en kombination af to. Du kan vælge at bære en kortærmet trøje med armvarmere og en langærmet trøje. Som vi allerede har forklaret, er cykeltøj meget alsidigt og praktisk, så vi kan skrælle lagene af løget for at finde det svar, der passer bedst til os.

Hvor følsom over for temperatur er du?

Hvis du bliver varm selv om vinteren, er det klart: en kortærmet trøje med armvarmere er det bedste valg. Med et termisk undertrøje af merinould med korte ærmer kan du let møde en kold morgen. Hvis du er kold selv om sommeren, skal du hellere vælge en langærmet trøje på toppen af et termisk undertrøje af merinould (kort eller langærmet). Uanset om du er varme- eller kuldefølsom, er en vindtæt vest i lommen et must om foråret. 

Hvis du hverken er varm eller kold, kan du skifte mellem de to tidligere løsninger eller bruge den mulighed, der kombinerer begge dele. Kortærmet termisk af undertrøje merinould, kortærmet trøje, armvarmere, langærmet trøje og vest. Dette giver dig tre lag at tage af eller tage på efter behov.

Den slags cykelrytter du er og din kørestil

En cykelrytter med hurtige og intense ture, og som ikke har tendens til at blive kold, vælger en kortærmet trøje med armvarmere og et kortærmet termisk undertrøje. En vindtæt vest hjælper dig med at varme op i starten og holder dig varm under nedstigninger eller pauser.

En turcykelrytter, som kan lide at nyde ruten og landskabet i et blidt og moderat tempo, vælger en langærmet trøje. Nedenunder kan de vælge mellem et langærmet termisk undertrøje eller en kortærmet trøje plus armvarmere.

Den samme cyklist har muligvis brug for forskelligt tøj afhængigt af turens tempo. At ride med din familie eller venner om foråret er ikke det samme som at ride alene. I et blidt tempo, hvis du er den stærkeste cykelrytter i gruppen, vil du måske holde dig lidt varmere og tage en langærmet trøje på. Da du kører langsommere end normalt, genererer din krop ikke så meget varme. På den anden side, hvis du ikke er i form og lige er begyndt at cykle, vil din krop arbejde hårdere, så vælg en kortærmet trøje plus armvarmere.

Når vi går ud alene og i vores eget tempo, genererer vores krop varme i henhold til hvor varmt eller koldt vi normalt bliver og i henhold til klimaet og vejrforholdene i området og henholdsvis dagen.

Forårsvejr er ikke det samme overalt

Foråret bringer typisk en gradvis stigning i temperaturer og flere solskinstimer. I tempererede og varme klimaer er de længere dage mere mærkbare end temperaturstigningen sammenlignet med vinteren. I andre klimaer begynder det dog at blive varmere, især midt på dagen. Hvert område har sit eget særlige forårsklima, og som om den eksisterende mangfoldighed ikke var nok, påvirker klimaforandringerne mange områder på forskellige måder, hvilket forårsager varme eller kolde bølger, der er mere typiske for henholdsvis sommer eller vinter.

Det er vanskeligt at give universel rådgivning, da forårsvejret er forskelligt i hvert område. Lokale cykelryttere ved, hvad forårstemperaturområdet i deres område er, så vores anbefaling er at spørge rundt og få råd fra det lokale cykelsamfund.

En anden ting, vi kan fortælle dig, er at ved temperaturer under 10°C skal du ikke engang overveje en kortærmet trøje. Vælg en langærmet trøje i stedet, men kun hvis du ikke har tendens til at blive kold, og du kan lide hurtige og intense rides – ellers skal du også tage en jakke på. Fra 10ºC og derover kan du begynde at overveje kortærmede muligheder. Ved temperaturer over 15°C bliver du for varm i en langærmet trøje. Men igen er hver person, hver cykelrytter og ethvert klima helt anderledes.

Se på vejrudsigten

Vejrændringer fra en dag til en anden eller endda hele den samme dag er vigtigere for cykelryttere end den gradvise stigning i temperatur og solskinstimer, som vi talte om tidligere. Derfor er det vigtigt at kontrollere vejrudsigten for det område, hvor vi skal cykle, da forår og efterår er sæsoner med meget uforudsigelige vejrforhold.

Med hensyn til garderobe er disse årstider de mest udfordrende, da de kræver alsidige, tilpasningsdygtige beklædningsgenstande, lette at tage på eller tage af og opbevare i lommen. At kombinere cykelveste og armvarmere med korte eller lange ærmer og lege med forskellige termiske undertrøje giver dig en bred vifte af muligheder for at håndtere vejrskift mellem dage eller på samme forår.

Nogle regler er klare: hvis det regner, er vandtæt tøj et must; hvis det regner og det er koldt, skal du tage et termisk undertrøje på langærmet og en langærmet trøje på; hvis det regner, men det er varmt, skal du bruge et kortærmet termisk undertrøje, en kortærmet trøje og armvarmere. Hvis det ikke regner, afhænger alt af kombinationen af de tre ovennævnte faktorer og vejret. Om foråret er nøglen at finde, hvad der fungerer bedst for dig, og hvad der lader dig nyde denne vidunderlige sæson fuld af klassikere og passion for cykling.

Efterlad en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort.


Udvalgte artikler