manguitos mangalarga 9e8c6bf8 00a3 41fe 992f 8db1e90b9b0a

Een wielershirt met lange mouwen of een wielershirt met korte mouwen en armstukken? De klassieker vraag voor de lente

Lente in het wielrennen betekent dat het weer tijd is voor de voorjaarsklassiekers, prestigieuze eendagswedstrijden zoals de 5 monumenten. Vier daarvan worden in het voorjaar gehouden: Milaan-San Remo, De Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik. Andere voorjaarsklassiekers zijn: Gent-Wevelgem, Amstel Gold Race of de Flèche Wallonne (Waalse Pijl), en semi-klassiekers als Dwars door Vlaanderen, Scheldeprijs of Parijs-Camembert. 

De lente is een drukke periode voor profwielrenners, en voor amateurs en toerfietsers betekent het meer zonuren en betere weersomstandigheden om er op uit te trekken en met meer enthousiasme en passie tijd op de fiets door te brengen na het bekijken van de klassiekers. We kunnen het voorbeeld van de profwielrenners volgen en in wielershirts met korte mouwen op pad gaan, maar laten we eerlijk zijn: we zijn geen profs en we hebben geen ploegleidersauto die ons vaste en vloeibare voeding geeft, of ons onderweg helpt met het uit- en aantrekken van lagen. Als amateurs vertrekken we van huis met onze eigen hapjes, drankjes en… wat moeten we aantrekken om het wisselvallige lenteweer te trotseren? Twijfels steken de kop op. In deze Siroko blogpost proberen we er één te beantwoorden: Een wielershirt met lange mouwen of toch korte mouwen met armstukken?

Er is geen eenduidig antwoord. Het hangt af van vier belangrijke factoren:

  • Hoe gevoelig je bent voor temperaturen.
  • Het soort fietser dat je bent en je rijstijl (toerfiets, snelfietser, wielrenner…).
  • Het klimaat in je gebied.
  • Het weerbericht voor die dag.

Deze vier kenmerken samen kunnen leiden tot één specifieke oplossing of een combinatie van twee. Je kunt kiezen voor een wielershirt met korte mouwen en armstukken en daaroverheen een wielershirt met lange mouwen. Zoals we al hebben uitgelegd, is fietskleding zeer veelzijdig en praktisch, zodat we lagen kunnen pellen als uien om de oplossing te vinden die het beste bij ons past.

Hoe gevoelig ben je voor temperaturen?

Als je het zelfs in de winter warm krijgt, dan is het duidelijk: een wielershirt met korte mouwen en armstukken is the way to go. Met een thermisch ondershirt van merinowol met korte mouwen kun je gemakkelijk een koude ochtend trotseren. Als je het zelfs in de zomer koud hebt, kun je beter kiezen voor een wielershirt met lange mouwen op een thermisch ondershirt van merinowol (met korte of lange mouwen). Of je nu warmte- of kougevoelig bent, een winddicht vest op zak is een must in de lente.  

Als je het niet snel te warm of koud krijgt, kun je wisselen tussen de twee vorige oplossingen of je toevlucht nemen tot de optie die beide combineert. Een thermisch ondershirt van merinowol met korte mouwen, een wielershirt met korte mouwen, armstukken, een wielershirt met lange mouwen en een vest. Zo heb je drie lagen die je naar behoefte kunt uit- of aantrekken.

Het soort fietser dat je bent en je rijstijl

Een fietser die snel en intensief rijdt en het niet snel koud heeft, kiest voor een shirt met korte mouwen, armstukken en een thermisch ondershirt met korte mouwen. Een winddicht vest helpt je bij het opwarmen in het begin en houdt je warm tijdens afdalingen of pauzes.

Een toerfietser die in een rustig en gematigd tempo van de route en het landschap wil genieten, zal kiezen voor een wielershirt met lange mouwen. Daaronder kan hij kiezen tussen een thermisch ondershirt met lange mouwen of een jersey met korte mouwen en armstukken.

Dezelfde fietser kan verschillende kledingstukken nodig hebben, afhankelijk van het tempo van de rit. Fietsen met familie of vrienden in de lente is niet hetzelfde als alleen fietsen. In een rustig tempo, als je de sterkste fietser in de groep bent, zou je misschien een beetje warmer willen blijven en een wielershirt met lange mouwen aantrekken. Omdat je langzamer fietst dan normaal, zal je lichaam niet zoveel warmte genereren. Aan de andere kant, als je niet in vorm bent en net begonnen bent met fietsen, zal je lichaam harder moeten werken, dus kies voor een wielershirt met korte mouwen plus armstukken. 

Wanneer we alleen en in ons eigen tempo op pad gaan, zal ons lichaam warmte produceren naargelang van hoe warm of koud we het gewoonlijk hebben en naargelang van het klimaat en de weersomstandigheden van respectievelijk het gebied en de dag.

Het lenteweer is niet overal hetzelfde

De lente brengt meestal een geleidelijke stijging van de temperaturen en meer uren zonneschijn. In gematigde en warme klimaten zijn de langere dagen meer merkbaar dan de temperatuurstijging ten opzichte van de winter. In andere klimaten begint het echter wel warmer aan te voelen, vooral midden op de dag. Elk gebied heeft zijn eigen lenteklimaat en alsof de bestaande diversiteit nog niet genoeg is, worden veel gebieden op verschillende manieren door de klimaatverandering getroffen, waardoor hitte- of koudegolven ontstaan die meer typisch zijn voor respectievelijk de zomer of de winter.

Het is moeilijk om universeel advies te geven, omdat het lenteweer in elk gebied anders is. Lokale fietsers weten wat de voorjaarstemperaturen in hun gebied zijn, dus ons advies is om rond te vragen en advies in te winnen bij de lokale fietsgemeenschap. 

Wat we je ook kunnen vertellen is dat je bij temperaturen onder de 10°C niet eens een shirt met korte mouwen moet overwegen. Kies in plaats daarvan voor een wielershirt met lange mouwen, maar alleen als je het niet snel koud hebt en je van snelle en intensieve ritten houdt – anders moet je ook een jack aantrekken. Vanaf 10ºC en hoger kan je opties met korte mouwen gaan overwegen. Bij temperaturen boven de 15ºC is een wielershirt met lange mouwen te warm. Maar nogmaals, ieder mens, iedere fietser en ieder klimaat is totaal verschillend.

Kijk naar het weerbericht

Het weer verandert van de ene dag op de andere, of zelfs gedurende dezelfde dag, en dat is voor fietsers belangrijker dan de geleidelijke stijging van de temperaturen en het aantal uren zonneschijn waarover we het eerder hadden. Daarom is het van essentieel belang om de weersvoorspellingen voor het gebied waar we gaan fietsen te controleren, aangezien de lente en de herfst seizoenen zijn met zeer onvoorspelbare weersomstandigheden.

Qua garderobe zijn deze seizoenen de meest uitdagende, omdat ze veelzijdige, aanpasbare kledingstukken vereisen, die gemakkelijk aan en uit te trekken zijn en in je zak kunnen worden opgeborgen. Door fietsvesten en armstukken te combineren met wielershirts met korte of lange mouwen en door te spelen met verschillende thermische onderkleding, heb je een breed scala aan opties om met weersveranderingen tussen de dagen of op dezelfde lentedag om te gaan. 

Sommige regels zijn duidelijk: als het regent, is waterdichte kleding een must; als het regent en het koud is, trek dan een thermisch ondershirt met lange mouwen en een wielershirt met lange mouwen aan; als het regent maar het warm is, gebruik dan een thermisch ondershirt met korte mouwen, een wielershirt met korte mouwen en armstukken. Als het niet regent, hangt alles af van de combinatie van de drie bovengenoemde factoren en het weer. In het voorjaar gaat het erom te vinden wat voor jou het beste werkt en wat je laat genieten van dit prachtige seizoen vol klassiekers en passie voor de wielersport.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen