cover 115

3 tapaa käyttää riisiä energiapatukoiden ja riisikakkujen valmistukseen

Saatat kenties olla kyllästynyt käyttämään kaurahiutaleita kotitekoisten energiapatukoiden valmistamiseen, ja ehkä kuuluisat pyöräilyriisikakutkaan eivät ole juttusi yritettyäsi useita kertoja saada riisin koostumuksen juuri oikeanlaiseksi siinä onnistumatta. Älä kuitenkaan huoli, sillä seuraavaksi esittelemme kolme eri tapaa käyttää riisiä ilman, että sitä tarvitsee keittää tai syödä raakana. Näissä resepteissä hyödynnetään puffattua riisiä, kaupasta ostettuja riisikakkuja ja riisijauhoa. Aletaan hommiin:

Rapeat pähkinäenergiapatukat puffatusta riisistä

Jos tykkäät rapeista herkuista, on tämä resepti takuulla mieleesi. Tarvitset 25 x 18 cm:n kokoisen muotin tai vuoan, suuren kasarin, korkeassa lämpötilassa käytettäväksi sopivan kaapimen tai suuren lusikan sekä leivinpaperia.

Ainesosat:

 • 100 g hunajaa. Voit käyttää myös agave- tai vaahterasiirappia, melassia jne.
 • 70 g sokeria
 • 2 rkl vettä
 • 100 g pähkinöitä. Valitse suosikkipähkinäsi. Voit käyttää kokonaisia tai lastuttuja pähkinöitä tai pähkinämurskaa. 
 • 100 g puffattua (paisutettua) täysjyväriisiä. Jos et löydä sitä mistään, voit käyttää myös mitä tahansa muita kokojyvämuroja. Varmista kuitenkin, että ne ovat sokerittomia ja koostumukseltaan tarpeeksi rapeita.

Valmistus:

Tarvitset voilla tai öljyllä voidellun 25 x 18 cm:n kokoisen vuoan tai muotin. Jos käytössäsi on suurempi astia, voit asetella ja painaa seoksen vain osaan muottia sen toiselle reunalle.

Kuumenna hunajaa, sokeria ja vettä keskilämmöllä suuressa kattilassa, kunnes pinnalle alkaa muodostua kuplia.

Laske lämpötilaa pienimmälle asteelle ja lisää puffattu riisi ja pähkinät (kokonaiset, lastutut tai murskatut).

Laita levy pois päältä, mutta älä siirrä kattilaa levyltä, ettei seos kovetu liikaa. Sekoita hyvin ja kaada seos muottiin.

Seoksen tulee olla tiivis, joten aseta leivinpaperi massan päälle ja paina sitä käsilläsi.

Älä aseta muottia jääkaappiin. Anna sen jäähtyä huoneenlämmössä, kunnes seos on kovettunut.

Jaamme massan yleensä pieniin annoksiin valmistaen 12 patukkaa. Jos tykkäät suuremmista patukoista, saat niitä 8 kappaletta.

Ravintosisältö:

Käyttämällä hunajaa, sokeria sekä paahdettua pähkinäsekoitusta ja jakamalla massan pieniin annoksiin, sisältää kukin energiapatukka 128 kaloria: 21 g hiilihydraatteja, 4 g rasvaa ja 2 g proteiinia.

Uunittomat energiapatukat riisikakuista ja taateleista

Tätä reseptiä varten tarvitset monitoimikoneen tai tehosekoittimen ja 25 x 18 cm:n kokoisen vuoan tai muotin, korkeassa lämpötilassa käytettäväksi sopivan kaapimen tai suuren lusikan sekä hieman leivinpaperia. Voit käyttää myös 20 x 20 cm:n kokoista neliönmuotoista tai muunlaista vastaavankokoista muottia.

Ainesosat:

 • 175 g (2,4 dl) kivettömiä taateleita. Voit käyttää myös luumuja, viikunoita tai kuivattuja aprikooseja, mutta pidä mielessäsi, että jos hedelmät ovat liian kuivia, täytyy niitä liottaa etukäteen vedessä, jotta valmiista seoksesta tulee tarpeeksi kostea.
 • 85 g (0,6 dl) hunajaa. Voit myös tässä tapauksessa käyttää mitä tahansa muuta haluamaasi makeuttajaa.
 • 32 g (2 rkl) maapähkinävoita tai mitä tahansa muuta haluamaasi pähkinävoita.
 • 150 g (3,5 dl) pähkinämurskaa, siemeniä ja kuivattuja hedelmiä. Käytä mitä tahansa ainesosia, mistä tykkäät tai mitä sattuu löytymään kaapistasi.
 • 4 kaupasta ostettua täysjyväriisikakkua. Noin 30 g (3,5 dl).

Valmistus:

Voitele vuoka ja vuoraa se leivinpaperilla. Aseta sivuun.

Laita taatelit, hunaja ja pähkinävoi tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Sekoita seos hyvin. Jos se vaikuttaa hieman liian kuivalta, voit lisätä muutaman teelusikallisen vettä pikku hiljaa. Varo lisäämästä liikaa, ettei seoksesta tule liian nestemäistä. Kiinnitä erityistä huomiota koostumukseen videoreseptillä.

Jos tehosekoittimesi kannu tai monitoimikoneesi kulho on tarpeeksi suuri, voit lisätä sinne loputkin ainesosat. Jos se puolestaan on pienehkö, siirrä seos suureen kulhoon ja lisää tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen sitten pähkinäsekoitus, siemenet, kuivatut hedelmät sekä 4 murskattua riisikakkua.

Sekoita kaikki ainesosat yhdeksi massaksi, kunnes taikina on tasaista ja tahmeaa.

Kaada seos muottiin, levitä se tasaisesti ja paina tiiviiksi.

Aseta muotti jääkaappiin yöksi tai ainakin 5–6 tunniksi, kunnes taikina on tarpeeksi kiinteää.

Ota seos sitten leivinpaperia käyttäen pois muotista ja viipaloi 8 osaan, jolloin saat 8 patukkaa.

Ravintosisältö:

Käytimme hunajaa, maapähkinävoita, taateleita sekä pähkinöiden, siementen ja kuivattujen hedelmien seosta. Kun jaat taikinan 8 osaan, sisältää kukin 221 kaloria: 37 g hiilihydraatteja, 6,3 g rasvaa ja 3,1 g proteiinia.

Höyrytetyt riisikakut

Tämä kiinalainen resepti on hyvin helppo. Ruoan nimi on mandariinikiinaksi Bai Tang Gao ja kantoninkiinaksi Bak Tong Gao. Päätimme sisällyttää tämän reseptin julkaisuumme useastakin syystä. Kakut ovat paitsi hyvin maukkaita, mutta sen lisäksi niiden pehmeä ja kuohkea tekstuuri tekee niiden pureskelusta ja sulattamisesta helpompaa pyörän selässä. Lisäksi ne ovat vieläkin maukkaampia kylminä.

Tätä reseptiä varten tarvitset kulhon, jossa sekoittaa kaikki ainekset, vispilän, kasarin, lusikan, muovikelmua sekä kattilan, uunivuoan tai paistinpannun käytettäväksi höyrykeittimenä ja lisäksi pienen metalliastian (noin 16 cm:n halkaisijalla).

Ainesosat:

 • 250 g (4,7 dl + 2 rkl) riisijauhoja
 • 150 g (1,9 dl) sokeria
 • 500 ml vettä
 • 5 g kuivahiivaa
 • 20 ml haaleaa vettä
 • Muutama tippa auringonkukkaöljyä tai muuta miedon makuista öljyä.

Valmistus:

Sekoita jauhot ja 250 ml:aan vettä suuressa kulhossa. Vatkaa hyvin ja aseta sivuun.

Laita sokeri ja jäljellä oleva vesi (250 ml) kasariin keskilämmölle. Sekoita lusikalla sulattaaksesi sokerin ja odota, kunnes seos kiehahtaa.

Heti, kun kuplia alkaa muodostua seoksen pinnalle, ota kasari pois levyltä ja kaada neste kulhossa olevien riisijauhojen ja veden seoksen päälle. Sekoita hyvin ja odota, kunnes seoksen lämpötila putoaa 35 ºC:seen.

Sekoita sillä aikaa kuivahiivaa 20 ml:aan haaleaa vettä ja anna tämän seoksen tekeytyä vähintään 5 minuuttia, ennen kuin kaadat sen suureen kulhoon.

Heti, kun riisin, veden ja sokerin seos putoaa edellä mainittuun lämpötilaan, lisää vesi, johon olet liottanut kuivahiivaa ja yhdistä ainesosat. Jos sinulla ei ole ruokalämpömittaria, jolla voisit tarkastaa lämpötilan, voit käyttää sormeasi. Kasta se seokseen ja jos kestät lämpöä 10 sekunnin ajan, seos on sopivan lämpöistä. Peitä muovikelmulla ja anna tekeytyä 30 minuuttia huoneenlämmössä.

Kun 30 minuuttia on kulunut, lisää öljy ja sekoita hyvin. Peitä jälleen muovikelmulla ja anna kohota 1–2 tunnin ajan. Kohoamisaika riippuu huoneen lämpötilasta. Jos kotonasi on viileää, laita kulho uuniin yhdessä astian kanssa, jonka täytät hyvin kuumalla vedellä.

Taikina on valmista, kun pinnalle alkaa muodostua paksuja kuplia.

Kun käymisprosessi on valmis, valmistele kattila, joka voi toimia höyrykeittimenäsi ja aseta pienellä määrällä öljyä voideltu ja 16 cm:n halkaisijan metalliastia siihen. 

Kiehauta vesi ja kaada taikina astiaan varmistaen, että astian yläreunan ja taikinan väliin jää ainakin 1–1,5 cm:n etäisyys. Tästä taikinasta saa valmistettua noin kaksi satsia, jotka ovat halkaisijaltaan noin 16 cm.

Peitä kannella ja höyrystä noin 15 minuuttia korkealla lämmöllä. Laita sitten levy pois päältä ja anna kattilan olla levyllä vielä 10 minuuttia.

Voit ottaa riisikakun ulos kattilasta, mutta ole varovainen pidellessäsi metalliastiaa, sillä se on hyvin kuuma.

Odota, kunnes suuri riisikakku jäähtyy huoneen lämpötilaan ja ota se irti metalliastiasta käyttäen veistä nostaaksesi sitä reunoilta.

Anna sen jäähtyä kokonaan ennen paloittelua ja syömistä. Voit odotellessasi höyrystää loput seoksesta.

Ravintosisältö:

Koko seos sisältää yhteensä 1 468 kaloria: 375 g hiilihydraatteja, 1,25 g rasvaa ja 18,5 g proteiinia. Jos valmistat kaksi satsia ja jaat kummankin kakun 4 annokseen, sisältää yksi annos 183,5 kaloria: 43,3 g hiilihydraatteja, 0,15 g rasvaa ja 2,31 g proteiinia.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit