cover118

Turvallista pyöräilyä – kuinka välttää onnettomuudet ajoneuvojen ja jalankulkijoiden kanssa

Pyöräily on erinomainen valinta sekä oman terveytesi että planeettamme kannalta, mutta se ei kuitenkaan ole riskitön aktiviteetti. Luvut eivät valehtele: maailmassa kuolee pyöräilijä joka 13. minuutti. Valtaosa näistä kuolemista aiheutuu onnettomuuksista muiden kulkuneuvojen kanssa. Huolimatta siitä väistämättömästä keskustelusta, joka seuraa joka kerta, kun tapahtuu ajoneuvon ja pyöräilijän välinen kuolemaan johtava onnettomuus, on kiistaton fakta se, että pyöräilijä on aina uhrin asemassa.

image 10

Huolimatta kaikesta tästä datasta, jatkavat pyöräilijöiden maailmanlaajuinen määrä ja pyörien suosio vain kasvuaan, mikä toki lisää myös onnettomuuksien todennäköisyyttä. Jokaisen meistä tulisi tehdä kaikki voitavamme niiden välttämiseksi, ja tässä siihen muutamia vinkkejä:

Opettele liikennesäännöt ja noudata niitä

  • Noudata aina liikennevaloja ja -merkkejä.
  • Älä aja pyörällä suojatiellä, sinulla ei ole etuajo-oikeutta.
  • Jos matkasi varrella on pyöräkaistoja, käytä niitä. Joskus tämä voi olla jopa pakollista.
  • Älä aja teillä, kuten valtateillä ja joillain moottoriteillä, joilla pyöräily ei ole sallittua.
  • Aja liikenteen suuntaisesti, älä sen vastaisesti.
  • Jalkakäytävät on tarkoitettu jalankulkijoille. Käytä niitä pyöräillessäsi niin vähän kuin mahdollista ja pyöräile niillä aina hitaammin. On olemassa lukuisia tutkimuksia (kuten tämä ja tämä), jotka osoittavat, että onnettomuusriski on tällöin kaksinkertainen.
  • Vältä pyöräillessäsi häiriötekijöitä, kuten kännykän käyttöä tai kuulokkeita, joiden läpi et kuule liikennettä ja sitä, mitä ympärilläsi tapahtuu.
image 11

Ota haltuusi suurempi osuus tiestä

Kaupungissa pyöräillessäsi älä aja liian lähellä reunakiveystä. Jos mahdollista, ota haltuusi koko kaista.

Valtatiellä pyöräillessäsi jos tarjolla ei ole tarpeeksi piennarta tai jos se on huonossa kunnossa, siirry kauemmas reunasta.

image 12

Vaikka monet moottoriajoneuvon kuljettajat pitävät tätä asennetta ärsyttävänä ja vaikka se johtaa joskus myös kiivaisiin väittelyihin, täytyy meidän pyöräilijöinä ottaa tilamme haltuun kaduilla ja valtateillä. Emme ole esteitä muiden kuskien tiellä.

Omaksumalla tällaisen aseman:

  • Saat aikaa ja tilaa liikkua, kun auton ovi avataan tai kun jalankulkija tai koira ilmestyy yhtäkkiä tielle jne.
  • Estät ajoneuvoja viistämästä ohitsesi, kun kaistalla ei ole tähän tarpeeksi tilaa.
  • Opetat samalla moottoriajoneuvojen kuskeille kärsivällisyyttä ja oikeanlaista ohittamista.

Pyörän valot, heijastavat yksityiskohdat ja pyörän kello – varmista, että sinut nähdään ja kuullaan

Älä koskaan unohda pyörän valoja. Ne ovat välttämättömät yöaikaan, mutta tärkeät myös päivällä. Jos alueesi lait ja säännökset sallivat sen, käytä valoja vilkkuvassa tilassa, mieluiten nopeassa ja vaihtelevassa sellaisessa.

image 13

Pukeudu kirkkaanvärisiin vaatteisiin, jotka on varustettu heijastavilla yksityiskohdilla. Oman kokemuksemme perusteella jotkin sävyt sulautuvat ympäristöön, saaden pyöräilijän jäämään piiloon ja “maastoutumaan”, jolloin moottoriajoneuvojen kuljettajien on mahdotonta havaita heitä.

Käännöstensä ilmaiseminen pyöräillessä on yhtä tärkeää kuin vilkun käyttö. Varmista, että liikutat ja heilutat käsivarsiasi ja käsiäsi korostaaksesi olemassaolosi ja liikkeesi, ollen entistä näkyvämpi.

Polkupyörän äänikomponentti on joissain maailman osissa pakollinen. Se voi olla kello tai torvi. Joskin huudahdus, suullinen varoitus, joka ilmoittaa suuntasi jalankulkijalle tai vaihtoehtoisesti vihellys voi olla aivan yhtä tehokas keino, ellei jopa tehokkaampi kuin kellon soittaminen, sillä tällöin voit jarruttaa ja liikkua samaan aikaan.

Tutustu alueeseesi ja aja porukassa

Näin selvität, missä pyöräkaistat ovat, mitkä tiet ovat hyvässä kunnossa ja missä on leveät penkereet. Pääset myös jyvälle siitä, mitkä alueet ovat vaarallisimpia, millä kaduilla on paljon liikennettä ja milloin ruuhkat alkavat, mitkä tiet ovat huonossa kunnossa ja mitä välttää sateella tai pakkasella.

image 14

Pyöräilijäjoukko on näkyvämpi kuin yksittäinen pyöräilijä, mutta ryhmässäkin on tärkeää ajaa sääntöjä noudattaen. Useimmilla teillä voi ajaa pareittain, kun taas toisilla on parasta ajaa jonossa. Älä koskaan aja joukossa, joka valtaa koko kaistan tai joka häiritsee liikennettä.

Pyöräile, kuin olisit näkymätön

On parempi toimia varoen, sillä vaikka ajaisitkin liikennesääntöjen mukaan, eikä vika olisi sinun, on pyöräilijä onnettomuuden sattuessa aina haavoittuvampi osapuoli. Kiinnitä erityistä huomiota tien risteyksiin muiden kulkuneuvojen tekemien odottamattomien käännösten varalta. Pidä turvaetäisyys sekä liikkuviin, että parkkeerattuihin ajoneuvoihin, jotta sinulla on aikaa reagoida, jos esimerkiksi ovi avataan tai ajoneuvo jarruttaa yllättäen.

Opettele hallitsemaan pyörääsi ja pidä se kunnossa

Mitä taidokkaampi olet pyörän selässä, sitä paremmin ja nopeammin kykenet reagoimaan ja tekemään liikkeitä vaaratilanteessa tai esteen tullessa yllättäen eteesi. Tässä kolme tekniikkaa, joilla parannat turvallisuuttasi pyöräillessäsi.

image 15

Sinun tulisi myös pitää polkupyöräsi ajovalmiina ja hyvässä kunnossa. Kunnollisen huollon puute sekä osien kuluminen voivat riskeerata turvallisuutesi tai jopa aiheuttaa onnettomuuden. Tässä perusoppaamme pyörän puhdistamiseen ja huoltamiseen.

Lobbaus ja valistaminen turvallisuuden parantamiseksi

image 16

Kaikista yllä olevista seikoista ei ole juurikaan apua, jos alueellasi esiintyy puutteita koulutuksessa, yleisessä tietoisuudessa tai kunnollisessa infrastruktuurissa. Voimme toki kaikki valittaa asioista, mutta jos emme kohdista painetta viranomaisiin, jotta nämä ryhtyisivät toimiin ja tekisivät muutoksia, joudumme jatkossakin pyöräilemään turvattomasti ja alttiina kaikenlaisille vaaroille. Siksi jokaisen pyöräilijän on tärkeää lobata parhaalla mahdollisella tavalla: voimme esimerkiksi lisätä tietoisuutta ja opastaa perhettä ja ystäviä käyttämään pyöriä ja kunnioittamaan pyöräilijöitä. Voimme käyttää sosiaalista mediaa paljastaaksemme ongelmia tai yhdistääksemme voimat taistelussa, jotta muut eturyhmät eivät aina saa haluamaansa.

image 17

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä, haluaisimme pyytää moottoriajoneuvojen kuljettajia noudattamaan samoja sääntöjä, joiden noudattamista he vaativat pyöräilijöiltä. Haluaisimme myös pyytää heitä suhtautumaan empaattisesti heihin, jotka päättävät autolla kruisailun sijaan kulkea pyörällä töihin. Ennen kaikkea kannustaisimme pitämään paremmat turvavälit ja olemaan hoppuilematta liikenteessä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit