winter tips woman 83242a0b 14ef 4b75 86e4 872f91bf786c 1

10 Tips om ook in de winter van fietsen te genieten

Als je wilt blijven fietsen in de winter, bekijk dan deze korte handleiding om de winterblues te overleven die veel fietsers tot de lente in winterslaap brengt. Hier zijn tien eenvoudige en nuttige ideeën om je te helpen van het fietsen te genieten wanneer het koude weer inzet:

Draag geschikte kleding

layering

Zoals verstandige mensen zeggen: “Slecht weer bestaat niet, alleen ongeschikte kleding”. Tijdens het fietsen is het dragen van de juiste kleding essentieel om te voorkomen dat je het koud krijgt, maar ook om niet oververhit te raken en overmatig te gaan zweten. Niet alle winters zijn hetzelfde. Er zijn gebieden waar het veel regent, andere waar de kou en de sneeuw al heel vroeg toeslaan en pas ver in het voorjaar verdwijnen, gebieden waar het vriest en weer andere met over het algemeen aangename temperaturen. Elke winter vereist een ander soort warme kleding, maar het is essentieel om laagjes te dragen en je voeten, handen en armen te beschermen. Raadpleeg het weerbericht om te weten wat je moet dragen.

Maak je fiets klaar voor de winter

De fiets heeft ook een aantal winterspecifieke accessoires nodig.

  • Sets fietsverlichting om te zien en gezien te worden 
  • Spatborden als je in een gebied woont waar het veel regent.
  • Achterspatborden voor plaatsen waar het zelden regent. 
  • Aluminium velgen remmen beter in natte omstandigheden dan carbon velgen.
  • Als je schijfremmen hebt, controleer dan de staat van de remblokken en schijven. 
  • Winterbanden zijn beter bestand tegen lekrijden. Dit bespaart je geld en moeite.

Veel fietsers hebben een speciale fiets om in de winter te gebruiken. Dat kan een oude fiets zijn of een fiets die speciaal voor de koudere seizoenen is gekocht. Een mountainbike is bijvoorbeeld ideaal als het vaak sneeuwt en de wegen onbegaanbaar worden. 

guantes

Vergeet niet je fiets regelmatig te controleren, schoon te maken en te drogen. Hier is een blogpost over de standaard onderhoudsprocedures.

Indoor fietsen

mat indoor cycling

Je kunt kiezen voor spinninglessen in de sportschool of trainingssessies op de indoor fietstrainer. Hier is een handleiding om je thuis in het zweet te werken. Een goede slimme indoor fietstrainer met een app is niet goedkoop, maar je zult er tijdens de wintermaanden veel profijt van hebben. Als de winter streng is, heb je je investering snel terugverdiend.  

Basistraining + intensiteit

Wij zijn geen wielerprofs die vol gas geven na een rit van 150 km. Wij zijn amateurs en de tijd die we aan training kunnen besteden is beperkt. Dus alleen de basistraining doen in de winter is tijdverspilling. Natuurlijk moet je uren op de fiets zitten als je je prestaties wilt verbeteren (vooral als je een beginner bent), maar intervallen van 10-20 minuten vlak onder de drempel en intervallen van 1-5 minuten op volle toeren, zijn net zo nuttig (of zelfs meer) als lange uren op lage intensiteit.

Kracht en core training

Core en krachttraining helpen blessures te voorkomen en je prestaties, stabiliteit en efficiëntie op de fiets te verbeteren. 

Je kunt lid worden van een sportschool en spinning of andere soorten activiteiten beoefenen, lees er meer over in deze post. Je kunt ook een basisuitrusting aanschaffen en thuis je kracht en core trainen.

Elke minuut telt in de winter 

leg warmers

Als je een fietser bent die geïnteresseerd is in pure prestaties, maar je hebt weinig tijd, probeer dan het meeste te halen uit elk moment dat je op de fiets doorbrengt. Een goede indoor fietstrainer, een trainingsapp en een powermeter zijn essentieel om je met elke pedaalslag dichter bij het bereiken van je doelen en ambities te brengen.

Altijd klaar om te trappen

Je weet nooit wanneer de zon doorbreekt. Misschien ben je sneller klaar met klussen of ga je eerder weg van je werk. Je hebt misschien tijd om op elk moment op je fiets te springen, maar als je fiets niet klaar staat, als je kleren niet droog zijn, als de batterijen van je lichten leeg zijn, als je geen hometrainer hebt of niet de juiste kleren om je warm te houden, dan is de kans klein dat je daadwerkelijk een ritje gaat maken.

Winterfietsmodus: AAN

Bijvoorbeeld: Als het waait, ga je met tegenwind op pad en kom je met de wind in de rug terug. In het begin zit je vol energie en heb je het nog warm na het vertrek van huis. Op de terugweg, met minder kracht en een bezweet lichaam, laat je je helpen door de wind.

mudfun

De grip op wegen en paden verandert in de winter omdat vocht langzamer verdampt. In schaduwrijke gebieden blijft de grond de hele winter nat, wat leidt tot de vorming van plassen, ijsvlekken en zelfs plantengroei. Het is dus van vitaal belang extra op te letten, geconcentreerd te blijven en je aan de omstandigheden aan te passen.   

Wees flexibel, vooruitstrevend en consistent met je trainingsplan

Veel fietsers nemen het fietsen zeer serieus, hetzij omdat ze amateurwielrenners zijn die wedstrijden rijden, hetzij omdat ze graag aan wielerevenementen deelnemen en elk jaar betere resultaten boeken. Iedereen stelt zijn eigen doelen en trainingsplan op, maar de winter is in veel opzichten een ingewikkeld en zwaar seizoen. Vandaar het belang om flexibel te zijn. Hier volgen enkele voorbeelden:

  • Bekijk de weersvoorspellingen en pas je training daarop aan om de meest ongunstige omstandigheden te vermijden. 
  • Als je op pad gaat en te maken krijgt met slecht weer, breek dan je buitenrit af en maak de training binnen af.  
  • Prettige feestdagen!

Vooruitstrevend en consequent werken tijdens de winter is wat echt telt. Een paar dagen waarop we ons niet aan het trainingsplan hebben gehouden of te veel hebben gegeten of gedronken, maken niet veel uit als we het 12 weken lang goed doen.

Fiets samen  

In een groep (klein of groot) of met een vriend op de fiets stappen is een geweldige manier om gemotiveerd te blijven om de winter tegemoet te gaan. 

segundamano

Tot slot willen wij nog iets aanbevelen dat iedereen vaker zou moeten doen: Gebruik de fiets zoveel als je kunt. Vooral voor die korte ritten die we meestal met de auto doen. In landen als Denemarken, Nederland of België gebruikt men gewoon de fiets als het winter wordt, maar in andere gebieden, waar de winters milder zijn, is het enige excuus dat de infrastructuur niet zo goed is als in Denemarken, Nederland of België.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen