nuevaosegunda f2b86af7 00eb 4b0a 86cb ca7cf6824cae

Ny Cykel eller Begagnad Cykel: Vilken ska man köpa?

Cykling och cyklar har nyligen nått nya höjder av populäritet. Praktiskt taget hela branschen kämpar för att fylla och hålla jämna steg med en så stor efterfrågan. Om du har försökt köpa utrustning online såg du säkert hur många produkter som var slut i lager. Om du gick till en fysisk butik märkte du säkert de halvtomma hyllorna och hörde säljaren säga att de inte vet när vissa produkter kommer att finnas tillgängliga igen.

Dessa problem beror på kombinationen av en enorm ökning av efterfrågan på sportutrustning och störningar i produktions- och distributionskedjan, båda orsakade direkt eller indirekt av Covid-19. Innan pandemin hade efterfrågan redan ökat, men industrin kunde hantera situationen och tillgodose efterfrågan. I mars 2020 förändrades allt.

Från och med idag, och möjligen under hela året 2021, kommer det att finnas problem med tillgängligheten. Det är därför många har vänt sig till andrahandsmarknaden, antingen för att leta efter delar för att reparera sin cykel, för att köpa sin första cykel och börja cykla, eller helt enkelt för att förnya eller förbättra den de redan har.

Med detta i åtanke ska vi prata om för- och nackdelar med att skaffa en ny cykel och köpa en begagnad. Detta bör hjälpa dig att svara på frågan ovan, eftersom varje köpare har olika behov som kan få dem att bestämma på ett eller annat sätt.

Nya cyklar – Fördelar

  • Allt är nytt, det är du som använder cykeln för första gången och allt ska fungera perfekt.
  • Den borde klara sig längre och om du tar hand om den kommer du att kunna sälja den lätt senare, men mycket beror på modellen. Till exempel kommer en vägcykel med fälgbromsar eller en 27,5″ eller 26″ mountainbike bli ganska svår att sälja.
  • Tillverkarens garanti. Varumärkena anger tydligt att den endast gäller den första köparen.
  • Service efter försäljningen. Om du handlar i en fysisk butik har du det här alternativet om något slutar fungera ordentligt eller blir feljusterat. Om du köper online är kundtjänsten antingen obefintlig eller mer komplicerad att få tillgång till.
  • När du köper en ny cykel sätter du alla delar av produktions- och försörjningskedjan i arbete, vilket stödjer industrier från tillverkning till distribution till butikstjänster.

Nya cyklar – Nackdelar

  • Priset är den största nackdelen. Inom liknande modeller blir en ny cykel dyrare än en begagnad. Du kan få ett bättre pris under säsongsrea eller utförsäljningar, men dessa är inte särskilt vanliga just nu.
  • Leveranstid. Innan Covid-19 var leveranstider acceptabla men nu finns det många modeller som inte har något specifikt leveransdatum för 2021 och några som inte ens kommer att levereras i år.
  • Begränsad anpassning. Varumärken tillverkar på ett standardiserat sätt och erbjuder sällan en anpassningstjänst för att justera cykeln till dina personliga preferenser och behov.
  • Tillverkarens egna intresse för att hålla försäljningen igång. Varumärken vill ständigt förnya sina produktlinjer och släppa nya cykelmodeller varje år. Låt dig inte luras av reklamen, för det mesta är det ingen märkbar förändring mellan en modell från den tidigare och den nya kollektionen.

Begagnade cyklar – Fördelar

  • Priset. Till skillnad från nya cyklar är priset den största fördelen med begagnade cyklar. Du kan köpa en bättre begagnad cykel för samma summa pengar eller så kan du enkelt hitta en billigare begagnad modell som liknar den nya du tittade på.
  • Omedelbarhet. En annan positiv punkt för begagnade cyklar är att du inte behöver vänta. Du kan till och med åka på din nya cykel samma dag eller inom några dagar efter köpet.
  • Perfekt för nybörjare. Om du vill börja cykla betyder en begagnad cykel att du inte behöver spendera mycket pengar för att få en bra cykel och prova.
  • Att handla grönt. Produktionen av cyklar har sitt ekologiska fotavtryck, så genom att köpa en begagnad cykel agerar vi på ett hållbart sätt och respekterar vår planet.
  • Andrahandsmarknaden stimulerar också ekonomin. Om någon säljer en cykel planerar de antingen att köpa en ny eller så vill de få tillbaka pengar för andra utgifter.
  • Innan du köper, tänk på att sälja. Detta är mer ett tips än en faktisk fördel. När du köper en begagnad cykel, tänk på om du kommer att kunna sälja den lätt senare – vissa modeller kan vara svårare att sälja.

Begagnade cyklar – Nackdelar

  • Ingen garanti. Definitivt den största nackdelen, men den kan undvikas genom att välja fysiska butiker eller onlinebutiker som erbjuder köpegaranti. Du kan också underteckna ett försäljningsavtal när du handlar med en privat säljare.
  • Var försiktig med vad du köper. Kontrollera cykeln väl och om du inte vet hur, här är en artikel som hjälper dig med det.
  • Var försiktig med vem du köper från. Om du ska köpa online och inte vill falla offer för en bluff, lita bara på användare med bra recensioner. Om du ska göra affären personligen, ta med dig någon som är kunnig om cyklar och träffa säljaren på en offentlig plats. Lita inte på en cykel som är för billig, den kommer sannolikt att ha ett dolt problem, eller ännu värre, den kan vara stulen.

Du kommer att höra alla typer av åsikter om andrahandsmarknaden. Det finns de som alltid köper begagnade cyklar och tillbehör eftersom de vet hur man ska leta, jämföra och förhandla. Och så finns det folk som inte ens överväger att köpa på Blocket på grund av en dålig erfarenhet eller för att de inte har hört något annat än negativa åsikter och därför föredrar att köpa från sina lokala butiker.

Sammanfattningsvis, om du inte har något emot att betala mer och är ute efter säkerhet, garanti och tillförlitlighet, välj en ny cykel. Du kan också gå till en affär eller onlinebutik som erbjuder garanti och säkerhet för att du köper en begagnad cykel i gott skick.

Å andra sidan, om du har en snäv budget och vill köpa bästa möjliga cykel, du vill ha den snabbt och litar på att cykeln har underhållits ordentligt, välj då en begagnad cykel och följ våra rekommendationer om hur du ska inspektera cykeln för att undvika otrevliga överraskningar.

Om du ska börja cykla och inte vet om sporten är för dig ännu kan du köpa en ny cykel, prova den, och om du blir besviken kan du sälja den för lite mindre än du betalade för den. Du kan också spendera mindre på en begagnad cykel och se till att du väljer en modell som säljer bra. På så vis kommer du att kunna sälja den enkelt om du bestämmer dig för att cykling inte är din grej, eller tvärtom, om du fastnar för cykling och väljer att byta till en bättre modell.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

Utvalda artiklar