fotocromaticas 654cdb85 efb1 41dc b696 e91530fe49ca

Jsou fotochromatické sportovní sluneční brýle vhodné na cyklistiku?

Cyklistika je sport při kterém se často mění světelné podmínky zapříčiněné počasím nebo nepředvídatelným terénem a právě proto jsou fotochromatická skla skvělou volbou každého cyklisty. V následujícím příspěvku se pokusíme odpovědět na nejčastěji kladené otázky právě o nich. Tak pojďme na to: 

Co jsou fotochromatické sluneční brýle a jak fungují?

Skla fotochromatických slunečních brýlí se zbarvují do světla nebo do tmava v závislosti na ultrafialovém záření. Když je slunečné počasí tmavnou, a není-li slunce na obzoru zesvětlají.  Ale v každé situaci, světlejší nebo tmavší, skla kompletně chrání před UVA a UVB zářením, liší se jen množství světla, které propouští. 

Toho je dosaženo díky molekulám, které při vystavení UV záření mění svou strukturu. Stručně řečeno: probíhá chemická reakce, při které se vazba mezi atomy uhlíku a kyslíku molekuly rozbije, když je vystavena slunečnímu / UV záření. Tento proces je reverzibilní a jakmile jsou skla odstraněna ze slunečního / UV záření, vrátí se do původního čirého stavu. Čistá magie.

Jak dlouho trvá fotochromatickým sklům změna barvy nebo reakce?

Doba přechodu od nejjasnějšího do nejtmavšího bodu se liší v závislosti na kvalitě skel. Čím rychleji se mění, tím kvalitnější jsou skla. V nejlepších modelech to trvá přibližně 1 minutu a výsledky se mohou lišit v závislosti na vnějších světelných podmínkách. Vjezd do tunelu není stejný jako jet cestou, kde se střídají slunné a stinné oblasti.

Přechod může být rychlejší nebo pomalejší, ale vždy je postupný, nikdy náhlý. Pokud přemýšlíme o tom, co se může na kole za 1 minutu stát, může se to zdát příliš dlouhé, ale je to tak rychle, jak to moderní technologie zatím dokáže. Obecně platí, že fotochromatické sluneční brýle nabízejí více výhod než nevýhod.

Jak tmavá jsou fotochromatická skla

Fotochromatická skla nejsou tak tmavá jako normální skla. Normální skla mají hluboký černý tón, který plně zakrývá oči a nepropustí tolik světla. Fotochromatická skla jsou kouřově černá a vaše oči jdou vidět.

Nejlepší skla umožňují větší rozdíly v propustnosti viditelného světla (VLT) v rozmezí od kategorie 0 do kategorie 4, přičemž kategorie nula umožňuje průchod světla nejvíce a kategorie 4 blokuje nejvíce světla. Fotochromatická skla v téměř čirém stavu umožňují asi 43–80% propustnosti světla (kategorie 1), zatímco při ztemnění pouze 8–18% (kategorie 3).

Kdy je vhodné používat fotochromatické sluneční brýle

Cyklisté MTB jsou ti, kteří z fotochromatických slunečních brýlí dostanou maximum, protože jezdí v terénu, kde se světelné podmínky rychle a radikálně mění během několika minut. Například si nemusí sundat sluneční brýle v lese za špatných světelných podmínek a vyhnou se tak ztrátě kontroly nad kolem nebo nežádoucímu předmětu v oku.

Na silnici a v horách můžete tento typ slunečních brýlí použít pokud vyjíždíte velmi brzy nebo velmi pozdě, když už nesvítí slunce nebo se chystáte vrátit v noci. V těchto situacích jsou fotochromatické sluneční brýle mnohem lepší než běžné sluneční brýle, protože je nemusíte sundavat. Všichni cyklisté to známe a musím uznat, že skutečnost, že nenosíme sluneční brýle naše oči opravdu poškozuje a to nemluvě o hmyzu, který na nás s největší pravděpodobností zaútočí v ten nejlepší moment.

Nakonec jsou také ideální pro zamračené dny nebo momenty, kdy víte, že slunce svítí jasně jen na okamžik. Fotochromatická skla jsou dále užitečné při slabém dešti, protože vám pomohou vidět lépe než běžná skla. V situacích s velmi slabým osvětlením nebo špatnou viditelností, jako je mlha nebo ranní opar, se můžete uchýlit k různým barvám fotochromatických skel, které nabízejí vyšší rozlišení díky vyššímu kontrastu a ulehčí vašim očím.

Existují polarizované fotochromatické sluneční brýle?

Ano, některá špičková fotochromatická skla jsou také polarizovaná, aby se zabránilo odrazům. Nemusíte se příliš rozhlížet – v našich kolekcích Siroko také najdete polarizovaná fotochromatická skla.

Jaké jsou nevýhody fotochromatických slunečních brýlích?

Některé z nich jsme již zmínili. První je, že ke změně nedojde okamžitě a například, když vjedete a vyjedete z tunelu, skla se téměř nezmění. Situace by však byla stejná i s běžnými slunečními brýlemi a fotochromatická skla nám navíc poskytují větší škálu přenosu světla. A je pravda, že po jednom tunelu obvykle přijde další.

Dalším problémem je, že plastová fotochromatická skla – vyrobená z triacetát celulózy (TAC) nebo polykarbonátu (PC) – ztrácejí časem své vlastnosti, ale mluvíme o poměrně dlouhé době, přibližně 2–3 roky. Buďme upřímní, v době, kdy se opotřebují, už budete mít koupený nový pár. Minerální fotochromatická skla vydrží na celý život, ale jsou také těžší, mnohem dražší, delikátnější a nedoporučují se pro cyklistiku.

A konečně, některé typy fotochromatických skel dostatečně nefungují v extrémních teplotách, protože některé z jejich sloučenin jsou termochromní i fotochromní. To znamená, že při určité teplotě může sklo zůstat čiré a neztmavne nebo naopak. Ale žádný strach! Za prvé, teď mluvíme o velmi vysokých nebo velmi nízkých teplotách. A za druhé, vysoce kvalitní fotochromatická skla nejsou citlivá na teplotu a fungují perfektně v extrémních podmínkách, jak zatím ukázaly naše testy.

Doufáme, že tento článek dokázal odpovědět na vaše otázky týkající se fotochromatických skel a pomohl Vám jasně vidět jejich potenciál pro horskou a silniční cyklistiku.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

Doporučené články