errores ciclismo 2ffd67b8 ab42 455d a053 3b2cd5c39a27

Top 10 nejčastějších chyb, kterým je třeba se vyhnout při jízdě na kole

Jako cyklisté začátečníci děláme mnoho chyb, které se mohou stát téměř kdykoli. Některé z nich jsou způsobeny nedostatkem znalostí, protože k osvojení čehokoliv potřebujeme čas a zkušenosti, jiné jsou zaviněny vědomě, kvůli náhle získané sebedůvěře. V následujícím článku se pokusíme vysvětlit nejčastější chyby cyklistů začátečníků, abyste se jim mohli vyhnout a užili si tak bezpečnější a zábavnější jízdu na kole.

Myslíte si, že potřebujete to nejlepší vybavení a to nejlepší kolo

Nedovolte, aby Vám představa, že nemáte dokonalé oblečení, doplňky a kolo, zabránila v jízdě na kole. Skutečně se počítá jen nadšení a radost z krásného sportu. Zápal pro věc spolu s kolem a přilbou je to jediné, co budete potřebovat, což nás přivádí k druhé chybě.

Cyklostika bez helmy

“Nezapnu si bezpečnostní pás, je to hned za rohem“. Zní to povědomě, že? Stejně tak důležité jsou cyklistické přilby. Je pravda, že v mnoha zemích není jejich nošení povinné, ale naše doporučení je, aby je stále nosili jak dospělí, tak děti. Pokud se chystáte začít s cyklistikou a nemáte helmu, zajděte do místního obchodu a nechte si poradit, jak vybrat tu správnou. Ujistěte se, že ji nosíte správně, jakkoli to může znít šíleně, některým bezradným cyklistům se jí podařilo nasadit obráceně.

Zvažte svoje limity

Nepokoušejte se hned jet příliš rychle nebo příliš daleko. Samozřejmě byste se měli snažit dělat pokroky a zlepšovat se, ale dejte si čas. Nenechte jeden unáhlený krok vpřed, znamenat dva kroky zpět. Když profesionálové začínají novou tréninkovou sezónu, začínají s jízdami s velmi nízkou intenzitou, aby se postupně dostali do formy. Učte se od nich.

Nosit spodní prádlo pod cyklistické kraťasy

Nikdy nenoste spodní prádlo pod cyklistické kraťasy, protože když nesedí přímo na pokožce, neplní své základní funkce: odvádět pot, vyhnout se tření, poskytnout pohodlí pro vaše hýždě a rozkrok. Co můžete udělat, je nosit přes ně specifické cyklistické legíny, jak to dělá mnoho profesionálů. Nepoužívejte však fitness legíny, protože mají tendenci sklouzávat dolů. Tím se dostáváme k další běžné chybě.

Nepřipravit trasu předem a nepodívat se na předpověď počasí, abyste si vybrali správné oblečení

Pokud se chystáte na dlouhou trasu nebo plánujete strávit mnoho hodin na kole, zkontrolujte předpověď počasí, abyste správně vybrali, co si obléct. Pokud oblečení, které máte na sobě není dostatečně teplé, bude vám zima, ale pokud si obléknete příliš mnoho teplého oblečení, dojde k přehřátí. V zimě nebo v chladných dnech doporučujeme nosit více vrstev, protože je můžete kdykoli rozepnout nebo svléknout. Po zbytek roku je dobré mít v kapse dresu větruodolnou cyklistickou vestu a cyklistické návleky na ruce.

Nebrat si náhradní díly, nářadí a peníze

Stává se to všem cyklistům. Způsob, jak se vyhnout nechtěnému uvíznutí, je nikdy nesundat sedlovou brašnu nebo láhev s nářadím z kola. Uvnitř byste vždy měli mít: 1–2 duše, 2 pevné montpáky, 2 náplasti, pumpičku nebo CO2 bombičky, multifunkční nářadí s nýtovačem řetězu a nějaké peníze pro případ nouze. Samozřejmě musíte vědět, jak opravit pneumatiku na kole nebo zlomený řetěz, protože nemá smysl mít nářadí, pokud nevíte, jak ho používat.

Nenosit si svačinu nebo vodu a dostatečně nejíst nebo nepít

Každý cyklista zažil náhlý úpadek energie a sáhl si na dno svých sil. Bez ohledu na závažnost situace, tyto věci se prostě stávají, tak buďte připraveni a nezapomeňte na občerstvení nebo peníze, které vás můžou vytáhnout z bryndy. Vždy před odjezdem si naplňte láhev dejte si do kapsy dresu svačinu nebo peníze. Pijte vodu, i když nemáte pocit žízně. Kromě toho se obecně doporučuje jíst každých 40 minut, ale vše záleží na intenzitě výkonu, osobní úrovni každého cyklisty a třeba i na snídani nebo večeří den před tím.  

Špatné nastavení výšky sedla

Příliš nízké nebo příliš vysoké nastavení sedla je běžnou chybou. Pokud vás bolí přední část kolena, je to pravděpodobně proto, že vaše sedlo je nastaveno níže, než by mělo. Pokud cítíte bolest v zadní části kolena, vaše sedlo je příliš vysoko. Nejjednodušší způsob, jak zjistit správnou výšku, je sednout si na sedlo a položit patu na pedál se šlapkou v nejnižším bodě. Vaše noha by měla být téměř úplně rovná. Pokud se opřete o zeď, strom nebo auto, měli byste být schopni šlapat patami.

Nezkontrolovat kolo před výjezdem

Cyklistická helma, kraťasy bez spodního prádla, náhradní díly, jídlo, hydratace … vše připraveno k jízdě na kilometry daleko! Ale počkejte! Zkontrolovali jste zda budete moci v případě potřeby řádně zabrzdit? Nezapomeňte vyzkoušet, zda Vám fungují brzdy. Zkontrolujte také tlak v pneumatikách. Nízký tlak způsobuje větší tření, což znamená ztrátu více energie, opotřebení pneumatiky a riziko píchnutí. Pokud nevážíte příliš mnoho, nenafukujte pneumatiky na maximum, protože by kolo na silnici příliš nadskakovalo a cítili byste každý hrbolek. Nakonec se ujistěte zda nevrže řetěz, a je-li třeba, promažte ho. Nenamáčejte ho však celý do oleje a pokud je velmi znečištěný, nezapomeňte ho nejprve očistit.

Myslet si, že auta, chodci a ostatní cyklisté vás vidí

I když používáte světla, vestu nebo oblečení s reflexními detaily, je lepší předpokládat, že jste neviditelní, a předvídat možné manévry ostatních vozidel a chodců. Zvláště když jsou zde kruhové objezdy, křižovatky a přechod pro chodce. Na silnicích s malým nebo žádným postranním pásem je lepší jet jeden metr od okraje. Tímto způsobem budete pro řidiče lépe viditelní a nebudou se vás snažit předjet, pokud k tomu není prostor. Pokud jedete příliš blízko pravého okraje (vlevo v zemích s levostranným provozem), nemáte prostor pro korekci směru nebo vyhnutí se možným výmolům a překážkám na silnici.

Tyto chyby jsme již sami udělali za vás, tak jen doufáme, že většinu z nich nebudete opakovat. Mnohým problémům se lze vyhnout naplánováním trasy a řádnou přípravou kola, jiným poučením ze zkušeností, které získáváte při každé jízdě na kole, zatímco některé prostě musíte udělat. Přemýšlejte o tom, až si někdy zase sáhnete na dno!

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

Doporučené články