energy gel

3 energiageelireseptiä: näin valmistat ja kuljetat niitä

Yhdessä ensimmäisistä ravitsemukseen liittyvistä blogipostauksistamme jaoimme kolme reseptiä, joiden avulla valmistaa isotonista juomaa, energiageeliä sekä energiapatukoita. Artikkeli oli melkoinen menestys ja saimme upeaa palautetta resepteistä somealustoillamme. Sen jälkeen olemme julkaisseet muitakin reseptejä, emme tosin geeli- vaan ainoastaan patukka- ja riisikakkureseptejä. Tästä syystä päätimme keskittyä kolmeen energiageelireseptiin tässä julkaisussa. Laajennamme myös vaihtoehtoja niiden mukana pitämiseksi pyöräilyreissujen aikana.

Suklaanmakuinen energiageeli

Ainesosat, joista valmistuu noin 120 grammaa geeliä:

 • 2 kivetöntä taatelia, noin 20 g. Voit käyttää myös rusinoita tai luumuja. 
 • 10 g (1 rkl) suklaata
 • 70 g (3 ½ rkl) hunajaa, melassia, vaahterasiirappia tai agavesiirappia
 • 20 g (4 tl) sitruuna- tai limemehua
 • 1 tl rasvatonta kaakaota
 • ripaus suolaa.

Valmistus:

Liota taateleita (tai rusinoita/luumuja) noin 2 tunnin ajan. Jos haluat niiden pehmenevän hieman nopeammin, voit laittaa ne kuumaan veteen 20–30 minuutiksi. Kun ne ovat pehmentyneet, huuhtele ne hyvin. Sulata suklaata mikrossa muutaman sekunnin ajan ja kaada sitten taateliseos sen kanssa kannuun. Lisää hunaja, sitruuna-/limemehu, kaakao ja suola. Sekoita aineksia sauva- tai tehosekoittimella, kunnes koostumus on jokseenkin nestemäinen ja silkkisen sosemainen. Jos koostumus on liian paksua, lisää vettä pikku hiljaa. Ole kuitenkin varovainen, sillä koostumus ei saa olla liian vetinen.

Ravintosisältö:

374 kaloria: 77 g hiilihydraatteja, 4 g proteiinia ja 6 g rasvaa.

Marjanmakuinen energiageeli

Ainesosat:

 • 60 g (0,7 dl) marjoja, joko pakasteesta tai tuoreena. Voit käyttää marjasekoitusta tai valita mieleisesi.
 • 4 kivetöntä taatelia, noin 40 g
 • 10 g (1 ½ tl) hunajaa
 • 10 g (2 tl) sitruuna- tai limemehua
 • ripaus suolaa.

Valmistus:

Tämä resepti on edellistä helpompi. Liota taateleita ja kun ne ovat pehmentyneet, huuhtele ne ja lisää korkeaan astiaan tai tehosekoittimen kannuun yhdessä muiden ainesosien kanssa. Sekoita hyvin sauva- tai tehosekoittimella. Tämän geelin koostumus on edellistä nestemäisempi. Jos haluat siitä paksumman, niin lisää enemmän taateleita.

Ravintosisältö:

184 kaloria: 40 g hiilihydraatteja, 1 g proteiinia ja 0 g rasvaa.

Kahvinmakuinen energiageeli

Ainesosat:

 • 3 kivetöntä taatelia, noin 30 g
 • 70 g (3 ½ rkl) hunajaa, melassia, vaahterasiirappia tai agavesiirappia
 • 1 espresso. Noin 25–30 g kahvia
 • ripaus suolaa
 • 1 tl pikakahvia. Tämä on vaihtoehtoinen ainesosa. Voit myös liuottaa pikakahvia 25–30 grammaan vettä sen sijaan, että käyttäisit yhden espresson.

Valmistus:

Liota taateleita ja kun ne ovat pehmentyneet, huuhtele ne hyvin ja lisää ne ja muut ainekset astiaan tai tehosekoittimen kannuun. Sekoita sauva- tai tehosekoittimella. Jos koostumus on liian paksua, lisää vettä. Jos se puolestaan on liian nestemäistä, niin lisää taateleita.

Ravintosisältö:

307 kaloria: 80 g hiilihydraatteja, 1 g proteiinia ja 0 g rasvaa.

Kuinka pitää geelit mukana pyöräillessä

Tähän on useita eri vaihtoehtoja:

 • Uudelleenkäytettävät ja puristettavat muoviset ruokapussukat (vauvanruokapussit, jotka yleensä sisältävät hedelmäsosetta, mutta joita voit pestä ja uudelleentäyttää). Markkinoilta löytyy niitä eri kokoisina ja muotoisina sekä eri designein varustettuna, pääosin lapsille suunnattuina. Joissain on suppilo, mikä helpottaa täyttämistä.
image 6
 • Pehmeä ja joustava juomapullo. Nämä ovat pieniä, pehmeitä ja joustavia pulloja, joihin mahtuu 160–170 ml nestettä. Voit etsiä niitä hakutermeillä geelipullo, geelijuomapullo, pehmeä juomapullo tai pehmeä juomapussi.
image 7
 • Silikoniset matkapullot. Kyllä vain. Nämä ovat pieniä pulloja, jotka on suunniteltu kuljettamaan nesteitä toilettilaukuissa matkalle lähtiessämme. Ne toimivat myös energiageelien säilyttäjinä.
image 8
 • Jos kotoasi sattuu löytymään elintarvikepakkauskone ja pakkauspusseja, joihin mahtuu 150–170 ml, voit valmistella pieniä pusseja aukolla kaataaksesi geelin sisälle ja sinetöidä sen sitten koneella.
image 9
Image credit: Coach Claire Bartholic / The Planted Runner

Kaikkien yllä mainittujen pakkausvaihtoehtojen tapauksissa kannattaa pakkaus asettaa pystysuoraan juomalasiin, jotta voit helposti kaataa geelin kannusta tai annostella sen käyttämällä lusikkaa. Pientä suppiloa käytettäessä pakkausten täyttäminen geelillä on huomattavasti helpompaa.

Näiden geelien hiilihydraattien lähteenä toimivat pääosin fruktoosi ja glukoosi. Ne sisältävät myös jonkin verran sukroosia ja maltoosia. Tällainen hiilihydraattien lähteiden vaihtelu auttaa saavuttamaan korkeamman imeytymisasteen sekä kyseisten hiilihydraattien paremman ruoansulatuksen. Nämä eri lähteet myös metabolisoituvat eri tavoin. Glukoosi metabolisoituu nopeiten, maltoosi tekee sen keskivauhtia, kun taas fruktoosi metabolisoituu huomattavasti hitaammin kuin muut hiilihydraatit.

Voit lisätä jauhemaista maltodekstriiniä näihin resepteihin. Maltodekstriini on “keinotekoinen” hiilihydraatti, jota löytyy pääosin jokaisesta kaupasta ostetusta energiageelistä. Tätä hiilihydraattia saadaan pääosin maissitärkkelyksestä ja sitä käytetään laajalti ruokateollisuudessa johtuen sen edullisuudesta sekä sen tuottamisen helppoudesta. Maltodekstriinin 1 kg:n vähittäismyyntihinta on noin 6–7 € ja tukkuhinta on todennäköisesti vielä alhaisempi. Yksi energiageeli maksaa noin 0,8–2 € ja sisältää noin 20–22 grammaa maltodekstriiniä. Sama sääntö pätee myös glukoosiin, fruktoosiin ja dekstroosiin. Jos teet hieman laskelmia, niin huomaat, että ruokateollisuuden kannalta katsottuna energiageelikauppa on melko tuotteliasta ja hyvää liiketoimintaa ja että geelien kotona valmistaminen tulee itse asiassa edulliseksi ja on vieläpä hyvin helppoa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit