Cover 148

Näin valitset urheiluliivit pyöräilyyn

Olitpa sitten vasta pyöräilyn aloittanut tai jo kokenut polkija, on sinulla todennäköisesti joitakin kysymyksiä vaatetukseen, asusteisiin ja varusteisiin liittyen. Olemme jo aiemmissa artikkeleissamme vastanneet niistä joihinkin, kuten esimerkiksi siihen, tulisiko bib-shortsien alla käyttää alusvaatteita vai ei. Tässä julkaisussa vastaamme useimmin kysyttyihin kysymyksiin urheiluliiveihin ja pyöräilyyn liittyen. Näihin lukeutuvat kysymykset, kuten: Tarvitseeko pyöräilypaidan alla käyttää urheilurintsikoita? Millaisia urheiluliivejä markkinoilla on? Mitkä ovat parhaat pyöräilyyn? Mitä vaihtoehtoja urheilurintaliiveille on olemassa? Tutustumme myös tärkeimpiin tekijöihin, jotka ottaa huomioon ostettaessa urheiluliivejä pyöräilyyn sekä muihin lajeihin. Aloitetaan!

Tarvitseeko minun todella käyttää urheiluliivejä pyöräillessä?

Se ei ole välttämätöntä, mutta suositeltua kyllä. Päätös riippuu pääosin rintojesi koosta. Pienirintaisemmat pyöräilijät voivat käyttää pyöräilypaidan alla ihonmyötäistä aluskerroksen yläossaa, joka tarjoaa tarpeeksi kompressiota ja tuntuu mukavalta. Monet ammattipyöräilijät käyttävät niitä ehkäistäkseen nännien hankautumista, imemään hikeä pois keholta ja säätelemään kehonsa lämpötilaa kosteuden siirtyessä pois iholta.

image


Mitä suuremmat rinnat kuitenkin ovat, sitä suositellumpaa on käyttää urheiluliivejä, sillä ne tarjoavat huomattavasti enemmän tukea, kuin pelkkä aluskerros. Niiden käyttäminen saattaa vaatia jonkin verran totuttelua, mutta on hyödyksi pitkässä juoksussa.

Miksi pyöräillessä kannattaisi käyttää urheiluliivejä?

image 1


Tärkein syy on niiden tarjoama tuki rinnoille, mutta muitakin hyötyjä löytyy:

  • Kivun ehkäisy. Vaikka pyöräily on vain vähän tai kohtalaisesti tärähtelyä sisältävä urheilulaji, ovat monet naiset (erityisesti he, joilla on suuremmat rinnat) sitä mieltä, että rintojen pomppiminen ja liikkuminen aiheuttavat kipua ja epämukavia tuntemuksia urheilun aikana.
  • Väsymyksen vähentäminen ja suorituskyvyn parantaminen. Tarjolla ei ole tutkimusaineistoa nimenomaan naispyöräilijöistä, mutta Portsmouthin yliopiston naisjuoksijoista teettämässä tutkimuksessa havaittiin 55 % pienempi rintalihasten aktiivisuus urheilun aikana, kun käytössä oli kunnolliset urheiluliivit. Tästä seuraa vähemmän väsymystä ja alhaisempi energiankulutus.
  • Rintojen roikkumisen estäminen. Naispyöräilijät viettävät paljon aikaa kumartuneena eteenpäin pyörän selässä, eikä rinnoissa ole roikkumista ehkäiseviä lihaksia. Ainoastaan iho ja Cooperin ligamentit tukevat rasvaa, kudoksia ja muita rinnan osia. Nämä ligamentit eivät ole erityisen vahvoja, joten urheiluliivien tarjoama tuki on varsin hyödyllistä.
  • Itsevarmuuden ja mielenrauhan lisääntyminen. Nykypäivän kauneusihanteista huolimatta ei suurten rintojen omistaminen ole aina hyvä asia. Monet naiset jopa välttävät urheilua johtuen rintojensa liikkumisen aiheuttamasta epämukavuudesta. Urheiluliivit tarjoavat juuri sitä tukea, joka tarvitaan voidaksemme liikkua vapaasti ja mukavasti.
image 2


Muita syitä ovat:

  • Kosteuden imeminen. Naiset joutuvat kärsimään hikoilusta ja kosteuden kertymisestä rintojen väliin ja niiden alle. Näihin paikkoihin ei aluskerrostoppi yletä, erityisesti, jos sen käyttäjällä on suuret rinnat. Urheiluliivien ympärysnauha pysäyttää tämän hien ja kiitos hengittävien kankaiden, pitää ihon kuivana, jotta keho voi säädellä lämpötilaansa.
  • Hankautumisen estäminen. Erityisesti nännien kohdalta, sillä ne voivat olla hyvin herkät ja arat.
  • Enemmän mukavuutta ja liikkumanvapautta. Leveät ja joustavat olkaimet ehkäisevät olkapäiden ja selän kipuja. Useimmat Sirokon urheiluliiveistä on varustettu painijanselkämuotoilulla sekä leveillä käsivarsien aukoilla, mikä auttaa välttämään hankautumista kainaloiden ja olkapäiden kohdalla ja mahdollistaa vapaan liikkumisen, kun käsiä kurotetaan kohti ohjaustankoa tai kun joudumme polkemaan takapuoli irti satulasta ja tasapainottelemaan kehoamme.
  • Mahdollisuus avata pyöräilypaita. Tässä tapauksessa – kuten niin monella muullakin elämän osa-alueella – on naisten tilanne monimutkaisempi kuin miesten. Miehet voivat avata pyöräilypaitansa vetoketjun nousuosuudella ilman, että kukaan kiinnittää heihin sen enempää huomiota. Naisten on parempi hoitaa homma niin, että alla on vähintään urheiluliivit – tämä sekä itsesi että muiden kulkuneuvojen turvallisuuden vuoksi.

Voinko käyttää tavallisia rintaliivejä urheiluliivien sijaan?

Kyllä, mutta tämä ei ole suositeltua, erityisesti, jos pyöräilet säännöllisesti. Tavallisia rintaliivejä ei ole suunniteltu urheilua varten. Ne eivät tue tarpeeksi, olkaimet ovat liian kapeat, kangas ei ole yhtä hengittävää (erityisesti, jos se on puuvillaa) ja metalliset tai muoviset osat voivat tuntua epämukavilta. Pyöräilyä varten suunnitellut urheiluliivit ovat huomattavasti parempi valinta niin käyttömukavuuden kuin suorituskyvynkin kannalta.

image 3


Minkä tyyppisiä urheiluliivejä markkinoilla on ja mitkä ovat parhaat pyöräilyyn?

Ensinnäkin on mainittava, ettei ole olemassa mitään yksiä, ainoita täydellisiä pyöräilyyn sopivia urheilurintaliivejä. Markkinoilla on runsaasti erilaisia malleja, joista jokaisen kannattaa etsiä omiin tarpeisiinsa parhaiten sopivat. Yksi nainen voi myös joutua käyttämään eri tyyppisiä urheiluliivejä saman kuukauden aikana (johtuen rintojen turpoamisesta sekä niiden arkuudesta ennen kuukautisia), puhumattakaan koko elämästä, sillä kehomme muuttuvat jatkuvasti. Vuosien mittaan rintojen koko tapaa yleensä kasvaa rasvan kertymisen seurauksena, mutta pyöräilijät, erityisesti ammattilaiset ja he, jotka pyöräilevät paljon, saattavat myös menettää rasvakudostaan rintojen alueelta, mikä pienentää niiden kokoa.

Kolme yleisintä urheiluliivityyppiä ovat seuraavat:

  1. Kompressioliivit. Nämä liivit nimensä mukaisesti “kompressoivat” tai tiivistävät rinnat rintakehää vasten rajoittaakseen niiden liikettä. Niissä ei ole yksittäisiä kuppeja, jotka erottelisivat rinnat.
  2. Kapselointiliivit. Nämä liivit pitävät sisällään kupit, jotka ympäröivät ja tukevat kumpaakin rintaa erikseen.
  3. Kompressio- ja kapselointiliivit. Näiden liivien alin kerros sisältää erilliset kupit kummallekin rinnalle ja uloimmassa kerroksessa on kompressiokangas.
image 4


Kustakin tyypistä löytyy eri malleja erilaisine vaihtelevine ominaisuuksineen. Tärkeimmät huomioon otettavat seikat ovat:

  • Tukitaso. Mitä suurempi tuki, sitä suurempi kompressio ja sitä vähemmän rinnat pääsevät liikkumaan. Tarjolla on urheiluliivejä vähän, keskitasoisesti ja paljon tärähtelyä sisältäviin urheilulajeihin (low-, medium- ja high-impact-lajeihin). Maantiepyöräilyä pidetään vähän tai keskitasoisesti tärähtelyä sisältävänä urheiluna. Maastopyöräily on keskitasoisesti tai paljon tärähtelyä sisältävä laji (riippuen maastopyöräilyn alalajista). Yleisesti ottaen, mitä suuremmat rinnat, sitä suurempi tuen tarvitsee olla ja päin vastoin. Mutta, kuten olemme jo toki maininneet, ei ole olemassa yhtä ainoaa ideaalia liivimallia, ja kysymys on hyvin henkilökohtaisista mieltymyksistä.
  • Mitoitus. Urheiluliivikoot vaihtelevat yleensä koosta XS kokoon XL, joten muista aina ottaa mittasi ennen, kuin ostat niitä netistä. Selvittääksesi, ovatko urheiluliivit sinulle oikeaa kokoa ja tukevatko ne rintojasi kunnolla, tee muutama hyppy peilin edessä nähdäksesi, vähentävätkö liivit rintojen liikettä vai eivät. Toinen keino on asettaa kaksi sormea ympärysnauhan ja ihosi väliin. Jos tunnet sormissasi epämiellyttävää painetta, ovat liivit ympärykseltään liian pienet. Jos saat sormet ujutettua väliin hyvin helposti, saattavat liivit olla liian suuret, eivätkä näin ollen tue rintoja kunnolla. Sama sääntö pätee olkaimiin olkapäiden alueella. Varmista myös, etteivät rintasi pursuile liiveistä ulos. Jos näin käy, tarvitset suuremman koon.
  • Kaarituet. Kaarituet eivät ole erityisen yleiset, mutta niitä lisätään joihinkin urheiluliiveihin tarjoamaan enemmän tukea. Niitä ei kuitenkaan suositella pyöräilyyn.
  • Irrotettavat pehmusteet. Nämä on yleensä lisätty liiveihin esteettisistä syistä sekä tarjoamaan lisää tukea, mutta ne keräävät myös enemmän lämpöä ja hikeä. Näitäkään ei suositella käytettäväksi pyöräilyssä.
  • Olkaimet. Jotta vältytään pyöräilyn aikaiselta hankaamiselta, hiertymiseltä ja ihoon jääviltä painaumilta, tulisi olkaimien olla leveät ja oikein säädetyt ennen joka treeniä. Markkinoilta löytyy eri olkaintyylejä. Perinteiset ja painijanselkämuotoilut ovat yleisimmät vaihtoehdot loputtomine variaatioineen.
  • Kangas. Synteettiset kuidut (nailon, elastaani, polyesteri) ovat yleisimmin käytettyjä vaihtoehtoja, sillä ne ovat joustavia, hengittäviä ja nopeasti kuivuvia materiaaleja. Jotkin mallit sisältävät myös merinovillaa. Puuvilla ei ole sopiva materiaali urheiluun.
  • Saumat. Mitä vähemmän, sen parempi – erityisesti alueilla, joilla on eniten liikettä ja joihin kohdistuu suurin paine.

Vaihtoehdot urheiluliiveille pyöräillessä

image 5


Jos et jostain syystä (hengityselinsairaudet, allergiat, rintavyömallisen sykemittarin käyttö) voi tai halua käyttää urheiluliivejä, on tässä muutamia muita vaihtoehtoja, jotka voivat tarjota sinulle silti tarvitsemaasi tukea:

  • Aluskerrosyläosat. Kuten mainitsimme aiemmin, saavat monet pyöräilijät tarpeeksi tukea ihonmyötäisesti istuvasta aluskerrospaidasta.
  • Bib-shortsit kiinteällä yläosalla. Markkinoilla ei ole monia malleja, mutta tämä on ehdottomasti harkitsemisen arvoinen vaihtoehto, sillä näitä voi käyttää pyöräilypaidan kanssa tai ilman.
  • Ajohaalarit. Tämä on hyvin ihonmyötäinen yksiosainen bib-shortsi- ja pyöräilypaitasetti. On kuitenkin suositeltua käyttää aluspaitaa ajohaalarin alla, sillä jos ilma on viileä tai kastut, näkyvät nännit tästä mitä todennäköisimmin läpi.
  • Topit ja crop-topit. Kunhan toppi on ihonmyötäinen ja valmistettu kosteutta imevistä ja hengittävistä kuiduista, voi se olla hyvä vaihtoehto lajikohtaisille vaatteille. Toki on parasta, jos topilla on joitain yllä mainittuja ominaisuuksia.

Summa summarum: vaikka urheiluliivit eivät olekaan välttämättömät pyöräilyyn ja tarjolla on myös vaihtoehtoja, on niitä silti hyvä käyttää. Markkinoilla on niin paljon malleja saatavilla, että kaikki naiset voivat löytää oikean tukitason liivit suojaamaan ja tukemaan heidän rintojaan hyvin, olipa rintojen koko mikä tahansa. Toivottavasti oppaastamme oli sinulle hyötyä. Ja jos sinulle heräsi kysymyksiä sen suhteen, niin kommentoi ihmeessä alle – autamme mielellämme!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit