Cover 148

Een sportbeha om te fietsen kiezen

Of je nu net bent begonnen met fietsen of een doorgewinterde fietser bent, je hebt waarschijnlijk vragen over kleding, accessoires en uitrusting in het algemeen. We hebben er al een aantal beantwoord, zoals of je nu wel of geen ondergoed aan moet onder je fietsbroek. Vandaag beantwoorden we de meest gestelde vragen over beha’s en fietsen. Vragen zoals: Moet ik een beha onder m’n shirt dragen? Welke soorten sportbeha’s zijn er eigenlijk? Welke is het beste om in te fietsen? Wat zijn de alternatieven voor sportbeha’s? We bekijken de belangrijkste factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij de aankoop van een sportbeha om in te fietsen en voor andere sporten. Laten we beginnen:

Moet ik echt een beha dragen als ik ga fietsen?

Het is niet noodzakelijk, maar wel aanbevolen. De beslissing hangt vooral af van de grootte van je borsten. Fietsers met kleinere borsten kunnen een nauwsluitend ondershirt onder hun wielershirt dragen dat voldoende compressie en comfort biedt. Veel profs gebruiken het om tepelkloven te voorkomen, zweet te absorberen en de lichaamstemperatuur te regelen door vocht af te voeren. 

image


Echter, hoe groter de borstomvang, hoe beter het is om een sportbeha te dragen, omdat deze meer steun biedt dan een ondershirt. Het is misschien even wennen, maar op de lange termijn is het goed.

Waarom een beha dragen tijdens het fietsen?

image 1


De belangrijkste reden is de steun die het biedt aan de borsten, maar er zijn meer voordelen:

  • Pijn voorkomen. Hoewel fietsen een sport is met weinig tot gemiddelde impact, ervaren veel vrouwen (vooral die met grotere borsten) dat het op en neer gaan van de borsten pijn en ongemak veroorzaakt.
  • Minder vermoeidheid en betere prestaties. Er zijn geen gegevens over vrouwelijke fietsers, maar een onderzoek van de Universiteit van Portsmouth onder vrouwelijke hardlopers constateerde een vermindering van 55% van de activiteit van de borstspieren bij het dragen van een goede sportbeha. Dat betekent minder vermoeidheid en minder energieverbruik.
  • Hangen voorkomen. We brengen veel tijd voorovergebogen door op de fiets en er zijn geen spieren in de borsten om te voorkomen dat ze gaan hangen. Alleen de huid en de ligamenten van Cooper ondersteunen het vet, het weefsel en andere elementen. Deze ligamenten zijn niet erg sterk, zodat de steun van de sportbeha zeer voordelig is.
  • Meer comfort en gemak. Hoewel het in strijd lijkt met de huidige schoonheidsnormen, is het hebben van grote borsten niet altijd een goede zaak. Veel vrouwen zien af van sport vanwege de beweging van hun borsten. Een sportbeha biedt die steun om vrij en comfortabel te kunnen bewegen.
image 2


Andere redenen zijn:

  • Zweet absorberen. Vrouwen hebben te maken met zweten tussen en onder de borsten. Plaatsen die een ondershirt niet bereikt, vooral als de borsten groot zijn. De onderband van de sportbeha vangt dit zweet op en houdt dankzij de ademende stof de huid droog, zodat het lichaam zijn temperatuur kan regelen.
  • Schuren voorkomen. Vooral bij de tepels die gevoelig en delicaat zijn.
  • Meer comfort en bewegingsvrijheid. Brede, elastische banden voorkomen schouder- en rugklachten. De meeste sportbeha’s van Siroko hebben een Racerback ontwerp met brede armopeningen om schuren in de oksels en schouders te voorkomen en om gemakkelijk te kunnen bewegen bij het strekken van de armen naar het stuur of bij het uitstappen uit het zadel en het balanceren van het lichaam.
  • Je wielershirt open ritsen. Hier, net als in veel andere dingen in het leven, is de situatie van vrouwen gecompliceerder dan die van mannen. Mannen ritsen hun wielershirt open bij een beklimming en niemand staart hen aan. Voor vrouwen is het beter om een beha eronder te dragen. Voor je eigen veiligheid en die van andere weggebruikers.

Kan ik een gewone beha dragen in plaats van een sportbeha?

Ja, maar het is niet aan te raden, vooral als je regelmatig fietst. Een normale beha is niet ontworpen om in te sporten. Hij biedt niet genoeg steun, de bandjes zijn smal, de stof is niet zo ademend (vooral als het katoen is) en de metalen/kunststof elementen kunnen ongemak veroorzaken. Een fietsspecifieke sportbeha is qua comfort en prestaties een veel betere keuze.

image 3


Welke soorten sportbeha’s zijn er en welke is het beste om te fietsen?

Allereerst bestaat er niet zoiets als één perfecte sportbeha om in te fietsen. Er is een grote verscheidenheid aan modellen en elke vrouw moet het model vinden dat het beste bij haar behoeften past. Zelfs dezelfde vrouw kan verschillende types dragen in dezelfde maand (wegens gezwollen en gevoelige borsten vóór de menstruatie) of gedurende haar hele leven. In de loop der jaren worden de borsten meestal groter door vetophoping, maar bij wielrensters, vooral de profs en zij die veel fietsen, kan er ook vetverlies optreden in de borststreek en kan de borstomvang afnemen.

Dit zijn de drie meest gedragen soorten sportbeha’s:

  1. Compressiebeha’s. Deze drukken de borsten tegen de borst om hun beweging te beperken. Ze hebben geen afzonderlijke cups om de borsten te scheiden. 
  2. Beha’s met cups. Met cups die elke borst afzonderlijk omsluiten en ondersteunen. 
  3. Compressiebeha’s met cups. De eerste laag bevat aparte cups voor elke borst en de buitenste laag heeft een compressiecup.
image 4


Binnen elk type zijn er verschillende modellen met uiteenlopende kenmerken. De belangrijkste om rekening mee te houden zijn:

  • Ondersteuningsniveau. Hoe meer steun, hoe meer compressie en hoe minder beweging. Er zijn beha’s voor sporten met een lage, gemiddelde en hoge impact. Fietsen op de weg wordt beschouwd als een low-medium impact activiteit. MTB is middelzwaar (afhankelijk van de discipline). In het algemeen geldt: hoe groter de borst, hoe groter de steun moet zijn en omgekeerd. Maar, zoals gezegd, er is niet één ideaal beha-model, het is een zeer persoonlijke kwestie. 
  • Maatvoering. Sportbeha’s variëren meestal van XS tot XL, dus vergeet niet om altijd je maten op te nemen voordat je online koopt. Om erachter te komen of de beha je maat heeft en je borsten goed ondersteunt, doe je een paar sprongen voor de spiegel om te zien of de beha de borstbeweging vermindert of niet. Een andere manier is om twee vingers tussen de onderband en je huid te steken. Als je druk voelt, is hij te klein. Gaan ze er heel gemakkelijk in, dan is hij misschien te groot en biedt de beha onvoldoende steun. Dezelfde regel geldt voor de bandjes in de schouderzone. Zorg ervoor dat je borsten niet uitpuilen; als dat wel het geval is, heb je een grotere maat nodig.
  • Beugels. Ze zijn niet gebruikelijk, maar sommige sportmodellen voegen ze toe om meer steun te bieden. Ze worden niet aanbevolen om te fietsen.
  • Uitneembare pads. Ze worden vooral gebruikt om esthetische redenen en om meer steun te bieden, maar ze genereren ook meer warmte en zweten. Ze worden ook niet aanbevolen om te fietsen.
  • Schouderbanden. Om schuren, wrijving en vlekken op de huid tijdens het fietsen te voorkomen, moeten ze breed zijn en voor elke rit goed worden afgesteld. Er zijn verschillende stijlen bandjes. De traditionele en Racerback modellen zijn de meest voorkomende opties met eindeloze variaties.
  • Stof. Synthetische vezels (nylon, elastaan, polyester) worden het meest gebruikt vanwege hun elasticiteit, hoog ademend vermogen en sneldrogende eigenschappen. Sommige modellen bevatten ook merinowol. Katoen is geen geschikt materiaal om in te sporten.
  • Naden. Hoe minder, hoe beter. Vooral op de plaatsen met de meeste druk en beweging.

Alternatieven voor sportbeha’s bij het fietsen

image 5


Als je om een of andere reden (ademhalingsproblemen, allergie, gebruik van een hartslagmeter met borstband) geen sportbeha kunt of wilt dragen, zijn er andere opties die de nodige steun kunnen bieden:

  • Ondershirts en tops. Zoals we al eerder zeiden, krijgen veel fietsers genoeg steun van een nauwsluitend ondershirt.
  • Hoog uitgesneden fietsbroeken. Er zijn niet veel modellen op de markt, maar het is zeker een optie die het overwegen waard is, omdat hij met of zonder shirt kan worden gedragen. 
  • Aerosuits. Dit is een zeer nauwsluitend, eendelig pak bestaande uit een wielershirt met fietsbroek. Het is nog steeds aan te bevelen een ondershirt te gebruiken onder een aerosuit, want als het koud of nat is, zullen de tepels waarschijnlijk doorschijnen.
  • Tanktops en crop tops. Zolang ze nauwsluitend zijn en gemaakt van zweetabsorberende en ademende vezels, zijn ze een goed alternatief voor sportspecifieke kleding. Het beste is als ze aan enkele van de bovengenoemde kenmerken voldoen.

Kortom, hoewel sportbeha’s niet noodzakelijk zijn om te fietsen en er alternatieven zijn, is het toch een goed idee om er een te dragen. Er zijn zoveel modellen op de markt dat vrouwen met alle cupmaten een beha kunnen vinden met de juiste ondersteuning om hun borsten te beschermen en stevig vast te houden. We hopen dat je onze gids nuttig vond en, als je nog vragen hebt, voel je vrij om hieronder te reageren en we geven je graag wat extra steun.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen