Cover 175

Siroko-ohjaustankolaukku: hyödyt ja käyttö

Pyöräilyyn tarkoitetut ohjaustankolaukut ovat yksinkertaisia ja käytännöllisiä lisävarusteita, joita – kuten näimme tässä gravel-vaatteita ja -varusteita käsittelevässä blogissa – on käytetty sitten aivan ensimmäisten modernien pyörien markkinoille tulon niin keskipitkille kuin pitkillekin pyörämatkoille. Niiden suosio lähti kasvamaan, kiitos gravel-pyöräilyn ja bikepackingin.

Me pyöräilijät tunnetusti rakastamme uusia pyöräilykokemusta helpottavia juttuja, ja olemmekin kokeilujemme myötä huomanneet, mitä kaikkia hyötyjä ohjaustankolaukuilla, kuten Siroko Rainforest- ja Siroko Yellowstone -laukuilla, on tarjottavanaan. Jatka lukemista kuullaksesi lisää tästä monipuolisesta varusteesta. Käymme läpi, mihin sitä käytetään, mitkä sen tarjoamat hyödyt ovat, tarvitseeko jokainen pyöräilijä sellaisen, milloin ja kuinka sitä käytetään sekä mitä kaikkea siinä voi kuljettaa.

image

Mikä on pyöräilyyn tarkoitettu ohjaustankolaukku?

Tämä asuste kiinnitetään ohjaustankoon tarjoamaan lisäsäilytystilaa. Laukut ovat erityisen hyödyllisiä keskipitkille ja pitkille pyörämatkoille, mutta niitä voi aivan yhtä hyvin käyttää päivittäiseen työmatkapyöräilyyn tai säilyttämään tavaroita, joita ei halua pitää pyöräilypaidan taskuissa, satulalaukussa tai työkalulaukussa.

Ohjaustankolaukkuja on olemassa monenkokoisia ja -tyylisiä, mutta yleisesti ottaen ne on suunniteltu kestäviksi, kevyiksi ja helposti käytettäviksi. Sirokon ohjaustankolaukkua (4 litran kapasiteetti) pidetään kooltaan kompaktina/keskikokoisena, ja kuten monet muutkin laukut, on myös se varustettu sisätaskuilla, joiden avulla tavaroiden pitäminen järjestyksessä helpottuu. Lisäksi siinä on ulkotasku, joka tuo lisää säilytystilaa.

Ohjaustankolaukut (myös Sirokon mallit) on valmistettu kestävistä ja vettä hylkivistä materiaaleista suojaamaan sisusta esimerkiksi sateen yllättäessä. Toinen käytännöllinen ominaisuus Sirokon laukuissa on se, että ne ovat täysin irrotettavaa mallia. Mukaan tulee ylimääräinen olkahihna, joten laukku on helppo ottaa mukaan tauoilla ja sitä on mukava käyttää myös muulloin kuin pyöräillessä.

image 1

Mitä eri käyttötapoja ohjaustankolaukulla on?

Ohjaustankolaukun päätehtävä on säilyttää tavaroita, mutta käymme seuraavassa läpi muutaman esimerkin sen hyödyllisyydestä.

Oletko harrastelijavalokuvaaja, joka rakastaa ottaa pyörämatkoiltaan kuvia joko puhelimella tai järkkärillä? Ohjaustankolaukku pitää puhelimen tai kameran hyvin suojattuna ja helposti käytettävissä. Laukussa on myös tarpeeksi tilaa kaikenlaisille lisävarusteille, kuten pienelle tripodille, kameran objektiiville tai lisäakulle. Toinen hyöty laukussa on se, että jos tapaa pyöräillessä hikoilla paljon, on puhelin tai järkkäri siellä paremmassa turvassa kosteudelta kuin se olisi vaikkapa pyöräilypaidan taskussa.

Käytätkö pyörää työmatkoihin? Jos ei tarvitse suurta reppua, on Sirokon ohjaustankolaukku juuri sopivan kokoinen mahduttamaan lounaan, hedelmiä ja voileivän sekä henkilökohtaiset esineet, joita saattaa päivän aikana tarvita. Sinne mahtuu jopa sadetakki siltä varalta, että töihin mennessä tai kotiin polkiessa kohdalle osuu sadekuuro.

Tykkäätkö satulalaukuista, mutta haluat silti pitää mukana kaikkia välttämättömiä työkaluja, jotka tarvitaan siltä varalta, että pyörä hajoaa kesken matkan? Sirokon ohjaustankolaukkuun mahtuu muun muassa: keskikokoinen pumppu, kaksi tai kolme sisäkumia, monitoimityökalu, ruokaa matkalle, puhelin, hanskat ja irtohihat – ja laukkuun jää vielä tilaakin, jos kaikki tavarat pitää hyvässä järjestyksessä. Ylitäytetyt pyöräilypaidan taskut ovat menneen talven lumia.

Tässä vain muutamia esimerkkejä, joista saa ehkä vähän käsitystä siitä, mihin kaikkeen ohjaustankolaukkua voi käyttää. Jos tapaa kuitenkin yleensä pyöräillä 2–3 tunnin lenkkejä tuntemillaan teillä, saattaa satulalaukku tai työkalulaukku olla ihan riittävä varustus.

image 2

Ohjaustankolaukun hyvät puolet

Helposti käytettävissä: Tämä laukku asetetaan kätevään ja helppokäyttöiseen paikkaan, johon yltää ja näkee helposti. Näin ollen laukusta voi ottaa tavaroita ilman, että täytyisi pysähtyä kesken matkan tai hypätä pois pyörän selästä.

Ekstrasäilytystila: Mukaan voi ottaa entistä enemmän tavaroita tai yksinkertaisesti vapauttaa tilaa muista pyörän säilytystiloista tai päällä olevien vaatteiden taskuista – eli siis paikoista, joissa yleensä tulee säilyttäneeksi välipaloja, vettä, varavaatteita, työkaluja, varaosia, puhelinta, avaimia ja muita tavaroita.

Turvallisuus: Joissain laukuissa (kuten Sirokon ohjaustankolaukussa) on heijastavia yksityiskohtia parantamaan ajajan näkyvyyttä huonosti valaistuilla alueilla. Ne ovat myös turvallisia paikkoja, joihin laittaa omaisuutensa, kiitos niiden useiden vetoketjujen sekä laukun helpon irrotettavuuden. Sen ansiosta laukun voi ottaa kätevästi pois ohjaustangolta ja ottaa mukaansa joka paikkaan käyttäen pakkaukseen kuuluvaa ekstrahihnaa.

Suojaus: Useimmat markkinoilta löytyvät ohjaustankolaukut ovat vedenkestäviä tai vesitiiviitä, mikä suojaa omaisuutta sekä sateelta että pyöräilijän hikoilulta, kuten jo aiemmin mainitsimme. Lisäksi kaatumistilanteissa tavarat ovat laukussa paremmassa turvassa kuin esimerkiksi pyöräilypaidan taskuissa.

Ohjaustankolaukun huonot puolet

Yhteensopimattomuus: Riippuen pyörän koosta ja mallista sekä ohjaustankolaukun rakenteesta, ei laukku välttämättä ole yhteensopiva jokaisen pyörän ohjaustangon kanssa. Tästä syystä ennen ostopäätöksen tekemistä kannattaakin ottaa huomioon ohjaustangon ympärillä ja pyörän edessä oleva tila.

image 4

Voi olla jarru- ja vaihdevaijereiden tiellä: Jos pyörässä on mekaaninen vaihteisto ja vaihdevaijereita ympäriinsä siten, ettei niitä ole kiinnitetty ohjaustankoon, on hyvin todennäköistä, että ohjaustankolaukku tulee häiritsemään jarrujen ja vaihteiden toimintaa. V-jarrut sekä cantilever-jarrut eivät myöskään käy hyvin yhteen ohjaustankolaukkujen kanssa, erityisesti jos kyseessä on keskikokoinen tai suuri laukku.

Estää tai rajoittaa GPS:n ja valojen käyttöä: Riippuen laukun koosta sekä GPS:n ja valojen kiinnitysjärjestelmän tyypistä, voi ohjaustankolaukun oikeanlainen kiinnittäminen olla haastavaa. Joissain tapauksissa laukun lisääminen saattaa myös pakottaa säätämään valojen ja pyörätietokoneen asentoa. Onneksi useimmat kiinniketyypit ovat yhteensopivia Sirokon ohjaustankolaukun kanssa.

Vaikuttaa käsiteltävyyteen: Jos pyörän etuosaan lisätään painoa, vaikuttaa se pakostikin pyörän käsiteltävyyteen. Mitä enemmän painoa, sitä haastavampaa on kääntyä ja jarruttaa. Mutta ei kannata kuitenkaan huolestua: kunhan ei täytä laukkuaan kivenmurikoilla, ei sen painoa yleensä edes juurikaan huomaa, sillä siinä pidetyt tavarat ovat tyypillisesti kevyitä.

Suurempi ilmanvastus: Jos pääprioriteettina on nopeus, ei ohjaustankolaukku todennäköisesti ole oikea valinta.

Estetiikka: Puhtaasti visuaalisesta näkökulmasta, ei ohjaustankolaukulla varustettu pyörä ole monenkaan mielestä silmää miellyttävä. Jos se kuitenkin parantaa koko ajokokemusta, on ulkonäkö pieni murhe.

image 5

Joten ennen kuin ostaa ohjaustankolaukkua, kannattaa ottaa huomioon se, mitä pyöräilytyyppiä harrastaa ja millaisia pyörämatkoja yleensä tulee ajaneeksi. Jos ohjaustankolaukku tuntuu tarpeelliselta, kannattaa niiden kokoja ja ominaisuuksia vertailla ja varmistaa vielä, että se sattuu olemaan yhteensopiva juuri oman pyörän sekä muiden pyörän etuosaan asennettujen varusteiden kanssa. Ideaalista ohjaustankolaukusta tulee takuulla nopeasti välttämätön varuste, sillä se on monipuolinen ja hyödyllinen sellainen. Sirokon ohjaustankolaukkuja on saatavilla mustana ja keltaisena. Se on helppo asentaa ja hyvin käytännöllinen sekä pitkille ajomatkoille että työmatkapyöräilyyn. Kyseessä on monitoimivaruste, josta on enemmän hyötyä kuin uskoisikaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit