Cover 179 Siroko

Siroko-pyöräilykypärä MIPS®-järjestelmällä

Tarvitaanko pyöräillessä aina kypärää? Tietysti – ellei sitten omista salaisia supervoimia, joiden avulla kykenee vaimentamaan kunnon tällit asfalttia vasten kaaduttaessa. Pyöräilykypärän käyttäminen ei ole pakollista joka maassa ja kypärä voi tuntua epämukavalta ja kuumalta päässä. Tosiasia kuitenkin on se, että kypärä turvaa ihmishenkiä, mikä tekee siitä eittämättä välttämättömän varusteen.

Me pyöräilijät vaalimme turvallisuuttamme myös maanteillä ajaessamme ja toivomme autoilijoiden ylläpitävän minimietäisyyksiä meitä ohittaessaan. Myös meidän on tietysti kannettava kortemme kekoon käyttämällä kypärää, sillä kaikista varotoimista huolimatta onnettomuuksia tapahtuu. Kypärää on siis pakko pitää, mutta sen voi tehdä tyylillä. Meidän tulisi kantaa kypärää ylpeydellä ja varmistaa, että myös muut tienkäyttäjät voivat pitää meitä silmällä.

image 16

No niin, sitten aloitetaan. Useimmat pyöräilijät etsivät sellaista kypärää, joka ei pelkästään tarjoa erinomaista turvaa, vaan näyttää myös siistiltä. Myös me tykkäämme näyttää pyöräillessämme hyviltä, joten ymmärrämme yskän enemmän kuin hyvin. Ja tästä syystä olemme myös suunnitelleet Siroko-kypärämme, jotka tarjoavat täydellisen pään suojauksen sekä avaruusoliolta näyttämättömyyden tasapainon.

Tarjoamme kaksi klassista ja eleganttia mallia, mustan ja valkoisen. Tutustutaanpa niiden ominaisuuksiin:

image 17

Kaksikerroksinen polykarbonaattikuori ja paisutetusta polystyreenistä valmistettu sisäosan vaahtomuovi. In-Mold-teknologia takaa täydellisen yhteyden molempien kerrosten välillä. Tämä tekee kypärästä kevyemmän ja tarjoaa parempaa käyttömukavuutta ja suojaa niihin valitettaviin kohtaamisiin maan kanssa, joita me kaikki toivomme voivamme välttää.

Ekstrasuojaus, kiitos MIPS®-järjestelmän (Multi-directional Impact Protection System, monisuuntainen iskusuojausjärjestelmä), minkä ansiosta pää on yhä paremmin suojattu iskuja vastaan. Tämä on saavutettu matalan kitkan kerroksella, joka on kiinnitetty kypärän sisäpuolelle. Se auttaa suuntaamaan voimaa pois päästä kaatumistilanteessa.


360º Fit System. Tämän järjestelmän ansiosta kypärä kykenee täydellisesti mukautumaan ajajan pään muotoihin. Tämä järjestelmä jakautuu koko kypärälle, mahdollistaen korkeuden mukauttamisen takaa säätimen avulla. Näin pyöräilijä voi säätää istuvuutta tarkasti ja tehdä sen niin liikkuessa kuin paikoillaan ollessaankin.

Irrotettava sisäpehmuste. Helposti irrotettava pehmuste voidaan pestä käsin. Tämä onkin itse asiassa juttu, jota jokaisen pyöräilijän tulisi harrastaa useammin. Käsittelimme asiaa tässä blogijulkaisussa.

image 18

Kevyt. Kypärä painaa ainoastaan 300 grammaa koossa M eli vähemmän kuin 330 ml:n limsatölkki.

Ilmanvaihtojärjestelmä, joka on varustettu perforaatioilla. Niiden ansiosta ilma pääsee säätelemään pään lämpötilaa pitäen ajattelun ja refleksit kirkkaina matkan joka vaiheessa.

Aerodynamiikka. Tämä kypärä ei ole niin aero-tyylinen kuin monet muut mallit, mutta kuitenkin tarpeeksi, että voit helposti kuvitella kiitäväsi Tour de Francea tai vaihtoehtoisesti pyöräillä töihin hieman tavallista nopeammin.

image 2

Hihnajärjestelmä. Kypärä on mukava, helposti mukautettavissa, nopeasti käytettävissä ja jämäkkä, kiitos sen säädettävien solkiensa ja kaksoisavausjärjestelmänsä, jonka ansiosta sitä voi käyttää jopa paksujen käsineiden kanssa. Kypärän mukana tulee miellyttävän tuntuinen pehmustettu kangaspala, jonka voi irrottaa tai asettaa hihnan alle suojaamaan tarvittaessa leukaa.

Valojen asennus. Näkyvyyttä parantaakseen voi kypärään kiinnittää takavalot. Sirokolta voi pian ostaa LED-valoja. Rakastamme tätä lisävarustetta, sillä se lisää kypärän pääkäyttötarkoituksen päälle vielä enemmän lisäsuojaa.

Suunniteltu maantiepyöräilyyn. Vaikka kypärä on pääosin maantiepyöräilyyn tarkoitettu, voi sitä siitä huolimatta käyttää myös maasto- tai gravel-pyöräilyssä tai jopa kaupunkiajossa. Jos sitä haluaa oikein esitellä, voi kypärän jättää päähän kahville pysähtyäkseen. Jotkut pyöräilijät ovat tosin eri mieltä ja ajattelevat, että kahvinautinnon tulisi aina tapahtua ilman kypärää. Kukin tyylillään!

Kuinka valita oikea pyöräilykypärän koko

Miellyttävin vaihtoehto on käyttää taipuisaa mittanauhaa, mutta tarkoitukseen käy myös metallinen versio tai nauha ja viivoitin. Koko mitataan seisomalla peilin edessä ja pitelemällä mittanauhan toista päätä otsalla kaksi sormenleveyttä kulmakarvojen yläpuolella. Sitten mittanauha viedään pään ympäri aina aloituspisteeseen saakka. Nyt on hyvä katsoa vielä peilikuvaa ja varmistaa, että mitta on suorassa ja korvien yläpuolella. Tämä mitta on pään ympärysmitta sen leveästä kohdasta. Tämän jälkeen voidaankin tarkastaa koko-oppaamme ja valita koko, joka vastaa parhaiten tätä mittaa.

image 19

Kannattaa myös ottaa huomioon se, kuinka pitkät ja paksut omat hiukset ovat sekä se, käyttääkö pyöräillessä yleensä lippistä, pantaa tai pipoa. Nämä kaikki seikat vaikuttavat ympärysmitan pituuteen, joten on järkevää tehdä mittaukset siten, että pitää päässään sitä päähinettä, minkä yleensäkin laittaa kypärän alle pyöräillessä.

Kypärän säätäminen

image 20

Tässä neuvoja siihen, kuinka kypärä laitetaan ja säädetään oikeaoppisesti päähän:

  • Hihnojen tulisi pysyä täydellisen suorina, ei mutkalla tai kiertyneinä.
  • Laita kypärä päähän ja muokkaa korkeutta säätöjärjestelmästä varmistaaksesi, että kypärä pysyy juuri takaraivokyhmyn alapuolella.
  • Käännä säädintä, kunnes kypärä on täydellisesti paikoillaan ja pään kallistaminen eteen onnistuu ilman, että kypärä lähtee putoamaan.
  • Säädä hihnoja solkia käyttäen ja varmista, että ne pysyvät niin tasaisina kuin mahdollista sekä hieman korvannipukan alapuolella.
  • Säädä leuan sulkujärjestelmä hihnojen kireyden mukaan. Hihnojen ei tulisi tuntua liian kireiltä pään ympärillä, mutta ei toisaalta liian löysiltäkään. Hihnojen ja leuan väliin tulisi voida mahduttaa sormien koosta riippuen yksi tai kaksi sormea.
  • Työnnä yli jäänyt hihna suojakankaaseen tai kumiseen pidikkeeseen. Näin se ei häiritse pyöräilyn aikana. Jos ylijäämähihnan piiloon laittaminen ennen joka pyörämatkaa tuntuu työläältä, voi sen aina leikata saksilla ja sitten kevyesti polttaa hihnan päätä sytyttimellä purkautumisen ehkäisemiseksi.
  • Viimeiseksi, muttei vähäisimmäksi: kypärän oikeanlainen asettelu on äärimmäisen tärkeää. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, joten tutustu seuraavaan havainnollistavaan kuvitukseen saadaksesi ideaa siitä, kuinka kypärää tulisi oikeaoppisesti pitää:
image 21

Jos haluat suojata kullanarvoisia aivojasi samalla, kun säilytät asemasi pyöräilyn muoti-ikonina, suosittelemme harkitsemaan Sirokon kypäriä, jotka ovat saatavilla mustana ja valkoisena. Pyörällä ajamisessa ei loppujen lopuksi ole kyse pelkästään lajista nauttimisesta ja kunnossa pysymisestä – myös turvallisuudella ja tyylillä on isot osansa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit